Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μπορέσουμε να κάνουμε το σπίτι μας απρόσιτο για τα μυρμήγκια. Και μάλιστα χρησιμοποιώντας απλά και οικολογικά μέσα.
Καταρχήν, πρέπει να θυμόμαστε πως τα μυρμήγκια εισβάλλουν στα σπίτια μας για έναν λόγο. Για φαγητό ή νερό. Καλό θα ήταν λοιπόν να έχουμε τα τρόφιμα καλά συσκευασμένα και κλεισμένα σε γυάλινα βάζα. Επίσης, κάθε φορά που ετοιμάζουμε το φαγητό καλό θα ήταν να καθαρίζουμε καλά τον πάγκο της κουζίνας μας. Να ελέγχουμε επίσης τα υδραυλικά για τυχόν διαρροές, ιδιαίτερα κάτω από τους νεροχύτες.
Εκτός από την καθαριότητα, που έτσι κι αλλιώς επιβάλλεται, μπορούμε να διώξουμε τα μυρμήγκια χρησιμοποιώντας υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και χωρίς να καταφύγουμε στα τοξικά προϊόντα του εμπορίου ή άλλες τοξικές λύσεις.
Ξύδι
– Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να διώξουμε τα μυρμήγκια είναι το άσπρο ξύδι. Φτιάχνουμε ένα διάλυμα από νερό και ξύδι και με αυτό περνάμε τα ντουλάπια μας και σφουγγαρίζουμε το πάτωμα του σπιτιού μας. Εάν επιλέξουμε να ρίξουμε το διάλυμα μέσα στη φωλιά τους, τότε θα απαλλαγούμε από αυτά για πάντα. Στο διάλυμα μπορούμε να προσθέσουμε υγρό απορρυπαντικό πιάτων και έλαιο μέντας, για να είμαστε σίγουροι.
– Ψεκάζουμε με ίση αναμειγμένη ποσότητα νερού και άσπρου ξυδιού περιοχές όπως : βάσεις παραθύρων, εξωτερικοί χώροι σπιτιού, ψησταριά. Η όξινη μυρωδιά θα τα αναγκάσει να αλλάξουν διαδρομή.
Λεμόνι
– Αν έχουμε δει μυρμήγκια στο ντουλάπι με τα τρόφιμα, το αδειάζουμε και το καθαρίζουμε καλά με νερό στο οποίο θα έχουμε ρίξει και λίγο χυμό λεμονιού.
– Σφουγγαρίζουμε με μείγμα από άφθονο λεμόνι στο νερό το πάτωμα του χώρου που κυκλοφορούν. Με το ίδιο μείγμα μπορούμε να περάσουμε τον πάγκο της κουζίνας.
– Ψεκάζουμε με λίγο χυμό λεμονιού σε χαραμάδες όπου πιθανώς να φωλιάζουν μυρμήγκια και αυτά θα αποφύγουν να μας επισκεφτούν. Ο λόγος πιθανολογείται, ότι είναι το οξύ που έχει το λεμόνι, αποπροσανατολίζοντας τα μυρμήγκια στον εντοπισμό της τροφής.
– Βάζουμε μέσα στο ντουλάπι μισό λεμόνι, το αφήνουμε για 2-3 μέρες και μετά το αντικαθιστούμε με ένα φρέσκο.
Κανέλα
– Αφήνουμε μία μικρή ποσότητα κανέλας στις περιοχές όπου εμφανίζονται τα μυρμήγκια. Η κανέλα είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να απαλλαγούμε από αυτά.
– Ψεκάζουμε με λίγο αιθέριο έλαιο κανέλας γύρω από τις πόρτες, τα παράθυρα για να τα εμποδίσουμε να μπουν σπίτι μας.
Αλάτι
– Φτιάχνουμε μείγμα από αλάτι και ζεστό νερό και τα ψεκάζουμε.
– Μπορούμε να ρίξουμε αλάτι σε γωνίες, στις επίμαχες περιοχές – ειδικά στα παράθυρα ή στη φωλιά τους.
Κιμωλία
– Τα μυρμήγκια αποφεύγουν την κιμωλία. Εάν λοιπόν, σχηματίσουμε μία γραμμή από κιμωλία έξω από το σπίτι μας και στις εισόδους του, πολύ πιθανόν να απαλλαγούμε από τους ανεπιθύμητους επισκέπτες.
Ταλκ
Τα μυρμήγκια δεν αντέχουν τη μυρωδιά της. Ρίχνουμε απλά ταλκ στα σημεία που περνάνε τα μυρμήγκια και θα φύγουν.
Μαγειρική σόδα
Άλλη καλή και δοκιμασμένη λύση είναι να ρίξουμε περιμετρικά των περιοχών όπου παρατηρούνται μυρμήγκια μαγειρική σόδα. Δεν πρόκειται να την περάσουν!
Τα μυρμήγκια φέρουν μια όξινη ουσία πάντα μαζί τους για προστασία. Ωστόσο, ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και ζάχαρη άχνη σε ένα πλαστικό καπάκι, τοποθετημένο σε «στρατηγικό» σημείο του σπιτιού, μπορεί να κάνει θαύματα.
Βόρακας
Ο βόρακας είναι μια φυσική μεταλλική ένωση, με ph 9 υψηλότερο από την μαγειρική σόδα, ιδανικό για να εξουδετερώνουμε μυρωδιές, μούχλα και έντομα. Η πιο δραστική λύση είναι να αναμείξουμε βόρακα με ζάχαρη και νερό.
Θα χρειαστούμε:
– 1 φλιτζάνι ζάχαρη
– 3 κουταλιές σούπας βόρακα
– 3 φλιτζάνια ζεστό νερό
Ανακατεύουμε καλά τη ζάχαρη με το βόρακα. Προσθέτουμε αργά – αργά το ζεστό νερό, ανακατεύοντας για να μη σβολιάσει. Βάζουμε το μείγμα σε γυάλινο βαζάκι.
Όταν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε, βουτάμε στο βάζο βαμβάκι για να εμποτιστεί από το μείγμα και το τοποθετούμε στα σημεία που υπάρχουν μυρμήγκια.
Αφήνουμε αρκετά ώστε να πλησιάσουν και να πιουν τη δόση τους. Σε μια δυο μέρες, θα έχουμε απαλλαγεί από αυτά.
Καλαμποκάλευρο
– Το καλαμποκάλευρο αποτελεί λιχουδιά για τα μυρμήγκια. Αν πασπαλίσουμε τις πιθανές εισόδους με λίγο καλαμποκάλευρο, τα μυρμήγκια θα αλλάξουν πορεία. Σε μια εβδομάδα θα έχουν εξαφανιστεί.
– Το συγκεκριμένο προϊόν μάλιστα είναι απόλυτα ασφαλές, εάν υπάρχουν στο σπίτι κατοικίδια ή μικρά παιδιά.
Απορρυπαντικό πιάτων
– Τα ψεκάζουμε με σαπουνόνερο. Μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα και οινόπνευμα σε αναλογία 40% νερό + 40% οινόπνευμα + 20% υγρό σαπούνι πιάτων.
– Το βάζο με το μέλι συνήθως είναι ο καλύτερος μαγνήτης για τα μυρμήγκια. Πλένουμε καλά το βάζο απ’ έξω και το αλείφουμε με μία ελαφρά στρώση από νερό με σαπουνάδα – από το απορρυπαντικό των πιάτων. Δίπλα, στο βάζο μπορούμε, επίσης, να έχουμε ένα μικρό πιατάκι με νερό και απορρυπαντικό για πιο δραστικές λύσεις.
Μέντα
– Αν αναμείξουμε 1 μέρος νερό με 1 μέρος αιθέριο έλαιο μέντας και ψεκάσουμε στις πόρτες, στα παράθυρα και όπου αλλού έχει ανοίγματα το σπίτι μας δε θα πλησιάσουν καν.
– Βάζουμε στα ύποπτα σημεία ξερά φύλλα μέντας, τσάι μέντας, τσάι μέντας σε φακελάκι.
Το κατακάθι του καφέ
Αφού απολαύσουμε τον καφέ μας, χρησιμοποιούμε το κατακάθι του για να επαλείψουμε τις ρωγμές, που συνήθως είναι οι είσοδοι για την εισβολή των μυρμηγκιών. Η λύση αυτή είναι από τις πιο ενδεδειγμένες, γιατί απλά απομακρύνει, χωρίς να σκοτώνει τα μυρμήγκια.
Λεβάντα
Πολύ αποτελεσματική είναι επίσης η λεβάντα. Αν ρίξουμε λάδι λεβάντας στα “μονοπάτια” των μυρμηγκιών, μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως μάλλον δεν θα τα ξαναδούμε.
Υπάρχουν ακόμη μερικές μυρωδιές και γεύσεις που τα απωθούν πολύ.
Φύλλα δάφνης, σκόρδο, μοσχοκάρφι
Αν υπάρχουν στα ντουλάπια δεν θα έχουμε ποτέ πρόβλημα με μυρμήγκια, ούτε άλλα έντομα που πάνε στο αλεύρι, το σιμιγδάλι κλπ
Κρεμμύδι, πιπέρι καγιέν, σκόρδο, μοσχοκάρφια
Ανακατεύουμε 1 κρεμμύδι + 1κουτ. σούπας πιπέρι καγιέν + 1 σκελίδα σκόρδο +4 μοσχοκάρφια με 1/4 νερό στο μπλέντερ. Ψεκάζουμε τα σημεία που πάνε τα μυρμήγκια και τέλος.
Κατοικίδια και μυρμήγκια
Αν έχουμε κατοικίδια μπορούμε να ρίξουμε γαρύφαλλο – το μπαχαρικό – γύρω από τα πιατάκια τους. Όσοι από εμάς έχουμε κάποιο ζώο στο σπίτι μας, ξέρουμε πολύ καλά πόσο λατρεύουν τα μυρμήγκια τα απομεινάρια στα πιατάκια.
Κήπος και μυρμήγκια
– Στον κήπο δεν χρησιμοποιούμε πολλά χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα γιατί προσελκύουν τα μυρμήγκια. Φυτεύουμε δυόσμο και μέντα για να κρατήσουμε τα μυρμήγκια μακριά. Και η γλυκιά φτέρη είναι κάτι που αντιπαθούν ιδιαίτερα τα κόκκινα μυρμήγκια.
– Εάν στις γλάστρες των λουλουδιών μας φωλιάζουν μυρμήγκια, κάνουμε ένα αφέψημα με 100 γρ. φρέσκα φύλλα δυόσμου, σε 1 λίτρο νερό και τις ποτίζουμε.
– Πασπαλίζουμε με τριμμένη κιμωλία τα λουλούδια στον κήπο μας. Το ανθρακικό ασβέστιο της κιμωλίας θα τα κρατήσει μακριά.
Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος