Φήμη, τύχη και φιλοδοξία – Osho

0
179

«Μόνο η αλλαγή, η μεταμόρφωση μέσα σας, θα σας γαληνέψει. Απ’ αυτή τη γαλήνη θα έλθει και η αγάπη· απ’ αυτή τη γαλήνη θα έλθει και ο χoρός, τα τραγούδια, η δημιουργηκότητά σας. Απλώς αποφύγετε τη λέξη εξουσία».

Το βιβλίο «Φήμη, Τύχη και Φιλοδοξία» του Osho, εξετάζει όλα τα συμπτώματα και την ψυχολογία όσων έχουν εμμονή με το χρήμα, τον πλουτισμό και τη διασημότητα.

«Η φιλοδοξία είναι δηλητήριο. Εάν θέλεις να γίνεις καλύτερος μουσικός, μπορώ να σε βοηθήσω, αλλά μην έχεις ως στόχο να γίνεις διάσημος. Εάν θέλεις να γίνεις καλύτερος ποιητής μπορώ να σε βοηθήσω, αλλά μην έχεις ως στόχο το Βραβείο Νόμπελ. Εάν θέλεις να γίνεις καλός ζωγράφος, μπορώ να σε βοηθήσω. Υποστηρίζω τη δημιουργικότητα. Η δημιουργικότητα, όμως, δεν έχει καμμία σχέση με τη φήμη και τη δόξα, την επιτυχία και το χρήμα. Και δε λέω πως εάν έλθουν, τότε πρέπει να τα απαρνηθείς. Εάν έλθουν, είναι καλοδεχούμενα και μπορείς να τα απολαύσεις. Αλλά μη τα αφήσεις να γίνουν το κίνητρό σου».

Από πού πηγάζει η απληστία αυτή; Γιατί κάποιος έχει δίψα ακόρεστη για πλούτο και δόξα; Στοιχεία που σήμερα θεωρούνται απαραίτητα συστατικά της επιτυχίας, όπως η ανταγωνιστικότητα και η φιλοδοξία, μπορούν πράγματι να αλλάξουν κάποιον προς το καλύτερο; Μπορούν να μετατρέψουν το αρνητικό σε θετικό; Γιατί οι διασημότητες και οι πλούσιοι του κόσμου τούτου επηρεάζουν τόσο πολύ με την εικόνα τους τον απλό κόσμο; Είναι αλήθεια ότι το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία; Στην οικονομικά ταραγμένη εποχή μας, τα ερωτήματα αυτά απαντώνται με μια προοπτική που εκπλήσσει και ανακουφίζει, με την άμεση σοφία και το χιούμορ του Όσσο.

 

Εκδόσεις: Ενάλιος
Ξενόγλωσσος τίτλος: FAME, FORTUNE AND AMBITION
Αριθμός σελίδων:  272

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας