Βάζα, πως τα αποστειρώνουμε;

0
131

Για να διατηρηθούν οι μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού για περισσότερο καιρό, πρέπει να τα βάλουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Πώς όμως αποστειρώνουμε τα βάζα μας;

vaza-pos-ta-aposteironoume-ingolden.gr

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι και μπορούμε να επιλέξουμε όποια μας βολεύει περισσότερο:

Πλένουμε καλά τα βάζα με ζεστό νερό και σαπούνι και ξεπλένουμε με καυτό νερό.
Παίρνουμε μια κατσαρόλα που θα έχει στον πάτο της μια μεταλλική σχάρα και τοποθετούμε τα βάζα. Θα πρέπει το ύψος της κατσαρόλας να είναι περίπου 8 εκ . ψηλότερο από τα βάζα. Επίσης, θα πρέπει να βάζα να είναι σφηνωμένα μέσα στην κατσαρόλα, για να μη χτυπήσουν μεταξύ τους κατά την ώρα του βρασμού και σπάσουν. Αν υπάρχει κενό μεταξύ τους, τα τυλίγουμε ένα – ένα με μία βαμβακερή πετσέτα.
Γεμίζουμε την κατσαρόλα με ζεστό νερό τόσο όσο χρειάζεται για να τα καλύπτει, την σκεπάζουμε και ανάβουμε το μάτι. Μόλις το νερό στην κατσαρόλα αρχίσει να βράζει, αφήνουμε 10 λεπτά και κλείνουμε τη φωτιά.
Αφήνουμε τα βάζα να κρυώσουν λίγο και τα βγάζουμε προσεκτικά από μέσα, αφήνουμε να στραγγίσουν σε μια καθαρή πετσέτα πάνω στον πάγκο μας και τα γεμίζουμε αφήνοντας 2-3 εκ. κενό από την επιφάνεια της μαρμελάδας έως το καπάκι.

 Πλένουμε τα βάζα και τα καπάκια τους με καυτό νερό και τα βάζουμε ανάποδα πάνω σε μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα που έχουμε στρώσει μέσα σε ένα ταψί. Τα βάζουμε στο φούρνο, μαζί με την πετσέτα, στους 100° C για 15 λεπτά.

Πλένουμε με ζεστό σαπουνόνερο, βάζουμε νερό μέχρι τη μέση και μετά τα βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, στη μεγαλύτερη ένταση, για 5 λεπτά. Προσοχή όμως να μην έχουν τα βάζα μας μεταλλικά μέρη.

Εάν έχουμε αποστειρωτή για μπιμπερό, μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε και για τα βάζα μας

Αρκετοί βάζουν τα βάζα απλώς στο πλυντήριο πιάτων. Αφήνουμε κλειστή την πόρτα του πλυντηρίου μέχρι να χρησιμοποιήσουμε τα βάζα μας.

 

 

Αφού τα αποστειρώσουμε, τα γεμίζουμε με ότι θέλουμε ενώ είναι ακόμα καυτό, τα κλείνουμε και τα γυρίζουμε ανάποδα. Όταν έχουν κρυώσει θα δούμε πως το καπάκι έχει κάνει κοιλιά προς τα μέσα, που σημαίνει πως έχει σφραγίσει.

 

Πηγή: www.sintagespareas.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας