Η δράση είναι πράξη ευαισθησίας!

0
258

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται από το 1974 κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου έτσι ώστε να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση και τη δράση για την προστασία του περιβάλλοντος.

Εκείνη την ημέρα γίνονται εκτενείς αναφορές με τις επιπτώσεις και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το περιβάλλον σε όλο τον κόσμο αλλά και τις δράσεις που είναι αναγκαίες για την προστασία του. ‘Οταν όμως το περιβάλλον εκπέμπει σήμα κινδύνου, η ανάγκη για άμεση δράση είναι πιο επιτακτική από ποτέ και αυτό είναι αναγκαίο να υπενθυμίζεται σε όλους μας καθημερινά.

Στο παγκόσμιο σκηνικό αντιμετωπίζουμε ήδη αρκετές προκλήσεις σε ότι αφορά το κλίμα, τη μόλυνση και το μη βιώσιμο τρόπο ζωής. Ο μοντέρνος πολιτισμός πήρε την κατιούσα δημιουργώντας μη βιώσιμες συνήθειες και παράγοντας αδιάκοπα απορρίμματα, με προιόντα για τα οποία χρησιμοποιήθηκαν μη ανακυκλούμενα και μη βιοδιασπώμενα υλικά.

Το μέλλον φαντάζει απειλητικό αν συνεχίσουμε τις ενέργειες που καταστρέφουν τα φυσικά καταφύγια και αγνοήσουμε την επίπτωση της κακοποίησης του περιβάλλοντος πάνω στις μελλοντικές γενιές ανθρώπων και ζώων.

Το να αλλάξουμε την καθημερινή μας νοοτροπία αναφορικά με το πως και με ποιόν  τρόπο επιλέγουμε να δράσουμε και να ευαισθητοποιηθούμε απέναντι στο φυσικό μας περιβάλλον, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να επιβληθεί, ούτε κάτι που μένει μόνο στα λόγια. Χρειάζεται να ενσταλλαχτεί ως γνώση και να διαποτιστεί στα κύτταρα του καθενός από εμάς.

Χρειάζεται ο καθένας από εμάς να πει όχι στην ανοχή και να δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για τα σκουπίδια που συναντάμε και μας περιστοιχίζουν, κάθε φορά που βγαίνουμε έξω από την πόρτα του σπιτιού μας, πριν αποτελέσουν και αυτά ένα συνηθισμένο καθημερινό σκηνικό.

Χρειάζεται ο καθένας από εμάς να αναλάβει την προσωπική του ευθύνη και να κάνει το πρώτο βήμα στο να αναλάβει δράση και να δείξει στην πράξη την ευαισθησία του!

Γιατί μόνο αναλαμβάνοντας την προσωπική μας ευθύνη μπορούμε να αποδείξουμε ότι η δράση είναι πράξη ευαισθησίας!

Να δείξουμε έμπρακτα την αγάπη και το ενδιαφέρον μας για τη φύση, φροντίζοντας να μη ρυπαίνουμε  τα βουνά, τις θάλασσες, τον πλανήτη γη που είναι το σπίτι μας.

H_DRASI_EINAI_PRAXI_EYAISTHISIAS_INGOLDEN_VASSILIKI_CHRONOPOULOU2.jpg

Μπορούμε να ενημερωθούμε και να βοηθήσουμε το φυσικό μας πεδίο, μέσα από δράσεις που είναι προσανατολισμένες στην προστασία δασών, παραλιών, θαλασσών, χλωρίδας και πανίδας, άγριας ζωής.

Μπορούμε να επιμορφωθούμε πάνω στις δράσεις που έχουν στόχο να μειώσουν τους ρύπους και τα αποτυπώματα άνθρακα και πως, χρησιμοποιώντας σωστά την ανακύκλωση ή τους οικιακούς κομποστοποιητές, όπου και όπως αυτό είναι εφικτό, συνεισφέρουμε σημαντικά στη μείωση των οικιακών σκουπιδιών.

Να ενημερωθούμε για ευαισθητοποιημένους φορείς που ανακαλύπτουν εναλλακτικές λύσεις και πηγές που προμηθεύουν χρηστικά προϊόντα κατασκευασμένα από επαναχρησιμοποιούμενα, ανακυκλώσιμα, βιοδιασπώμενα υλικά.

H_DRASI_EINAI_PRAXI_EYAISTHISIAS_INGOLDEN_VASSILIKI_CHRONOPOULOU1.jpg

Μετά τις καλοκαιρινές καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας, με πάνω από ένα εκατομμύριο απώλειες σε δέντρα, είναι η στιγμή που επιβάλλεται να δράσουμε συντονισμένα και όλοι μαζί, ώστε να προστατεύσουμε το ευαίσθητο περιβάλλον μας πριν να είναι αργά, πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.

Γιατί το περιβάλλον μας χρειάζεται να γίνουμε πρεσβευτές καλής θέλησης, έτσι ώστε οι πράξεις μας καθημερινά να αποτελούν παράδειγμα που οι άλλοι θα εντάξουν στη ζωή τους.

Ενα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη γη, τα ζώα και την ανθρωπότητα, στηρίζεται στο να μοιραστούμε ιδέες και πρακτικές που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα τρόπο ζωής πιο ανθρώπινο και να κάνουμε πράξη την αγάπη και την ευαισθησία μας για το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Η δράση είναι πράξη ευαισθησίας και μονόδρομος για το μέλλον του Πλανήτη!

 

Βασιλική Χρονοπούλου

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας 

     ThetaHealing Certified Practitioner & Instructor by THINK (R)-Life Coach- 
        Μετεκπαίδευση Aνασυνδυασμένη–Εκλεκτική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας