Δυόσμος, ο αρωματικός!

0
379

dyosmos-botana-ingolden.gr

 

Ένα φυτό πολύ διαδεδομένο στην Ελλάδα, με ωραίο και ευχάριστο άρωμα, που καλλιεργείται στην αυλή μας αλλά και σε μια όμορφη γλάστρα στο μπαλκόνι μας!

 

 

Όλο το χρόνο μπορούμε να τον έχουμε φρέσκο ή να τον αποξεράνουμε σε ένα βάζο.

 

Ιστορία:

O δυόσμος χρησιμοποιήθηκε από πολλούς αρχαίους πολιτισμούς. Οι αρχαίοι Έλληνες έτριβαν το τραπέζι τους με δυόσμο πριν καθίσουν να φάνε, αλλά έφτιαχναν με αυτόν και μύρο. Επίσης μετά το τέλος των γευμάτων προσέφεραν ένα κλαδάκι δυόσμου στους καλεσμένους για να διευκολύνει την πέψη. Τον  6ο αιώνα πρωτοεμφανίζονται ειδικές κρέμες καθαρισμού δοντιών με πρώτη ύλη το δυόσμο. Οι Αιγύπτιοι και οι Κινέζοι απέδιδαν σε αυτόν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά συνήθιζαν να αρωματίζουν και το νερό στο οποίο έκαναν μπάνιο. Οι  Άγγλοι έφτιαχναν περίφημες σάλτσες. Το τσάι από δυόσμο ήταν και παρέμεινε διάσημο σε όλη την Ανατολή. Στην Κρήτη τον λένε μπάλσαμο και τον χρησιμοποιούν σε πολλά γλυκά με βάση το ανθότυρο.

Ιδιότητες:

– Είναι τονωτικός, χωνευτικός, καταπραϋντικό του στομάχου, αντισπασμωδικό, σταματάει τον λόξιγκα.

– Η μάσηση των φύλλων του ανακουφίζει από τις ημικρανίες και τον πονόδοντο.

– Εάν βάλουμε το δυόσμο σε χλιαρό νερό, μπορούμε να κάνουμε γαργάρα για να βοηθήσουμε στην θεραπεία της αμυγδαλίτιδας, της ουλίτιδας, καθώς και φλεγμονές του ρινοφάρυγγα.

–  Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για την θεραπεία δερματικών παθήσεων, ενώ συνιστάται ακόμα για περιπτώσεις ρευματισμών και τετάνου.

– Όταν νιώθουμε έντονη δυσπεψία μπορούμε να μασήσουμε φύλλα φρέσκου δυόσμου ή να φτιάξουμε ένα αφέψημα με φρέσκο ή αποξηραμένο δυόσμο για να ανακουφιστούμε.

– Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, σε φαγητά και σαλάτες, στη ζαχαροπλαστική, δίνει άρωμα σε δροσιστικά ποτά. Λειτουργεί ως βελτιωτικό γεύσης και οσμής, σε φαρμακευτικά σκευάσματα -παστίλιες για το βήχα, σιρόπι για γαργάρες κλπ. και στην αρωματοβιομηχανία για τον αρωματισμό σαπουνιών και την παρασκευή αρωμάτων. Το άρωμα του δυόσμου παρασκευάζεται και συνθετικά σε εργαστήρια και χρησιμοποιείται επίσης σε πολλά προϊόντα  π.χ. στις οδοντόκρεμες.

 

Αιθέριο έλαιο Δυόσμου:

Το αιθέριο έλαιο τoυ δυόσμου χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για ρύθμιση της αναπνοής, βελτίωση πνευματικής διαύγειας και μνήμης. Επίσης σε περιπτώσεις αδυναμίας, λήθαργου, ναυτίας, πυρετού και πονοκέφαλου έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Για ξεκούραστα πόδια:
Aναμειγνύουμε 50 ml αμυγδαλέλαιο  με 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο δυόσμου και κάνουμε ένα απαλό μασάζ στις γάμπες και στα πέλματα. Mε αυτό τον τρόπο, θα καταπολεμήσουμε την κακοσμία των ποδιών και την ανάπτυξη μυκήτων.

επιμέλεια – επεξεργασία: Α. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας