Διάδρομος, μικρές και έξυπνες ιδέες

0
20293

Τις περισσότερες φορές θεωρούμε το διάδρομο του σπιτιού μας ένα χώρο τον οποίο απλά διασχίζουμε, χωρίς όμως να του δίνουμε την απαραίτητη σημασία. Γιατί, λοιπόν, να μην τον αξιοποιήσουμε  διακοσμώντας τον κατάλληλα; Οι περισσότεροι διάδρομοι είναι πλάτους 0,90 -που είναι και το αρχιτεκτονικά ελάχιστο- έως 1,20 στα συνηθισμένα διαμερίσματα. Συνήθως επικοινωνούν το σαλόνι και την κουζίνα με τις κρεβατοκάμαρες και το μπάνιο.

Μικρές και έξυπνες ιδέες μπορούν να αλλάξουν την όψη του διαδρόμου και να του δώσουν μία χαρούμενη νότα, φτιάχνοντας και τη δική μας διάθεση κάθε φορά που τον διασχίζουμε.

Φωτογραφίες

Δημιουργούμε έναν όμορφο τοίχο με ενδιαφέρουσες φωτογραφίες. Φωτογραφίες γάμου, διακοπών, με φίλους και οτιδήποτε μας προκαλεί χαμόγελα.

Αν επιλέξουμε οι φωτογραφίες να είναι ασπρόμαυρες, έχουμε το ελεύθερο να παίξουμε με τις κορνίζες σε χρώμα, σχήμα, μέγεθος. Αν όμως επιλέξουμε έγχρωμες εικόνες, επιλέγουμε τις κορνίζες ανεξάρτητα από το μέγεθος, να είναι όμοιες μεταξύ τους και λιτές.

diadromos-ingolden-gr

diadromos-fvtografies-ingolden-gr

diadromos-fvtografies1-ingolden-gr

Κάδρα

Τοποθετούμε στο τοίχο πολλά μικρά κάδρα. Αν είναι σε διαφορετικό σχήμα και χρώμα ακόμα καλύτεραΜπορούν να είναι εικόνες από τοπία ή κάποια φράση που μας εκφράζει. Επίσης, μπορούμε να τα κρεμάσουμε από πάνω μέχρι κάτω δημιουργώντας ένα είδος γκαλερί.

diadromos-kadra1-ingolden-gr

diadromos-kadra-ingolden-gr

Χαλί

Τοποθετούμε ένα μεγάλο χαλί και δίνουμε βάθος στο χώρο. Ένα χαλί σε έντονο χρώμα – μπορντό, μπλε, κόκκινο – έχει ενδιαφέρον. Εάν έχει ρίγες οριζόντιες δηλαδή εγκάρσιες προς το μήκος του διαδρόμου, τότε ο διάδρομος φαρδαίνει.

diadromos-xali2-ingolden-gr

diadromos-xali4-ingolden-gr

diadromos-xali3-ingolden-gr

Φωτισμός

Οι περισσότεροι διάδρομοι δεν έχουν παράθυρα, κάτι που σημαίνει ότι πάντα τους χρειάζεται λίγο παραπάνω φως! Αν το ταβάνι μας είναι ψηλό επιλέγουμε έναν πολυέλαιο για τον διάδρομο μας. Αν είναι χαμηλοτάβανο τότε βάζουμε κάτι μικρό αλλά εντυπωσιακό όπως είναι τα φωτάκια δεξιά και αριστερά του ταβανιού που θα δίνουν έμφαση στους τοίχους που βρίσκονται στις δύο μεριές.

Μπορούμε, επίσης, να διαλέξουμε φωτιστικά με διάτρητα σχέδια και να δημιουργήσουμε υπέροχα σχέδια στους τοίχους του διαδρόμου μας με το πάτημα ενός διακόπτη. Μια άλλη ιδέα είναι να τοποθετήσουμε στη σειρά χάρτινα, μεγάλα  φωτιστικά που φωτίζουν γλυκά το χώρο.

diadromos-fotistika-ingolden-gr

diadromos-fotistika1-ingolden-gr

diadromos-fotistika2-ingolden-gr

Καθρέφτες

Ένας στιλάτος καθρέφτης ίσως είναι και το μόνο που χρειαζόμαστε. Αν δεν μας αρέσουν τα καδράκια, μπορούμε να γεμίσουμε τον τοίχο με μικρούς καθρέφτες. Ως γνωστόν οι καθρέφτες μεγαλώνουν το χώρο και προσθέτουν φως. Τα χρειαζόμαστε και τα δυο!

Βάζοντας έναν καθρέφτη σε έναν από τους απέναντι τοίχους του διαδρόμου μπορούμε να τον κάνουμε να δείχνει μεγαλύτερος.

diadromos-kathreftes1-ingolden-gr

diadromos-kathreftes2-ingolden-gr

diadromos-kathreftes3-ingolden-gr

Ταπετσαρία

Μια ιδιαίτερη ταπετσαρία από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι μπορεί να μεταμορφώσει τον διάδρομο σε σήμα κατατεθέν του σπιτιού! Δεν χρειάζεται να βάλουμε ταπετσαρία σε όλους τους τοίχους, διαλέγουμε έναν από αυτούς και τοποθετούμε μια όμορφη ταπετσαρία που θα κερδίζει τις εντυπώσεις. Προτιμάμε κάτι απλό και όμορφο και όχι κάτι υπερβολικό που θα βαρεθούμε σύντομα.

Ανάλογα με το στυλ που θέλουμε να υιοθετήσουμε, οι επιλογές είναι πραγματικά χιλιάδες. Ένα γραμμικό σχέδιο ή κάποια ταπετσαρία με 3d απεικόνιση που είναι τώρα της μόδας, είναι ιδανικές για ένα μοντέρνο αποτέλεσμα.

Η ταπετσαρία από φυσικά υλικά, όπως ψάθα, μπαμπού,κ.λ.π. θα δώσει ζεστασιά, σε ένα χώρο που είναι ψυχρός. Πολύ ιδιαίτερη επιλογή, είναι και οι ταπετσαρίες με γράμματα για πιο κλασσικούς χώρους. Μια ασπρόμαυρη είναι ιδανική για να δείχνει στιλάτος ο διάδρομος.

diadromos-tapetsaria-ingolden-gr

diadromos-tapetsaria1-ingolden-gr

diadromos-tapetsariaingolden-gr

Χρώμα

Βάφουμε τον τοίχο του διαδρόμου σε ένα φωτεινό, καθαρό χρώμα για να φωτίσουμε το χώρο και χρησιμοποιούμε ένα διάδρομο χαλί για να προσθέσουμε χρώμα και ζεστασιά. Μπορούμε να βάψουμε το ταβάνι σε ένα από τα χρώματα του χαλιού. Επίσης, μπορούμε να βάψουμε τον τερματικό τοίχο του διαδρόμου σε ένα άλλο χρώμα, έντονο και ζωηρό.

Άλλη ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε διχρωμία. Επιλέγουμε ένα σκούρο χρώμα για το κάτω τμήμα των τοίχων μας-  μέχρι το 1,20μ. περίπου από το δάπεδο-  και ένα ανοιχτότερο για το υπόλοιπο. Ανάμεσα στα δύο χρώματα, μπορεί να μπει μία μπορντούρα ταπετσαρίας, ένα γύψινο ή μία ξύλινη κορνίζα.

diadromos-xrvma-ingolden-gr

diadromos-xrvma1-ingolden-gr

diadromos-xrvma2-ingolden-gr

Διακοσμητικές ταμπελίτσες 

Αν ο διάδρομος μας έχει δεξιά και αριστερά πόρτες τότε μπορούμε να βάλουμε πάνω από κάθε πόρτα μια όμορφη ταμπελίτσα που να έχει πάνω της το χώρο που υπάρχει πίσω. Μπορούμε, μάλιστα, να αγοράσουμε σιδερένιες βάσεις που κρεμάνε τα φαναράκια και να κρεμάσουμε με αλυσίδα μια ξύλινη επιφάνεια σε σχήμα της επιλογής μας.

diadromos-tampela-ingolden-gr

Αποφθέγματα

Επιλέγουμε το απόφθεγμα ζωής που μας εκφράζει και δίνουμε την παραγγελία σε κάποιον τυπογράφο για να μας ετοιμάσει αυτοκόλλητα. Καλύτερα να πιάνει μεγάλο μέρος του διαδρόμου, κι αν ο τοίχος κόβεται από πόρτες, συνεχίζουμε και πάνω στην πόρτα. Δίνουμε σημασία στο χρώμα που θα έχουν τα γράμματα, να κάνουν αντίθεση με τον τοίχο μας.

diadromos-apofthegma1-ingolden-gr

diadromos-apofthegma-ingolden-gr

Ξύλο ή πλαστικό

Ντύνουμε το μισό τοίχο με ξύλο ή πλαστικό. Αυτός είναι ένας πολύ συνηθισμένος τρόπος διακόσμησης διαδρόμου στο εξωτερικό και βοηθάει τους τοίχους να μην λερώνονται.

diadromos-xylo-ingolden-gr

Πρόσοψη

Εάν δεν υπάρχει χώρος για μια κονσόλα, ούτε καν για ένα πολύ στενό έπιπλο, αντί να βάλουμε μόνο ένα ράφι, κολλάμε στον τοίχο κάτω από το ράφι την πρόσοψη από ένα παλιό τραπέζι. Αμέσως ο χώρος μας θα αποκτήσει χαρακτήρα ενώ πάνω στο μικρό ραφάκι θα μπορούμε να ακουμπήσουμε διάφορα διακοσμητικά.

diadromos-prosopsi-ingolden-gr

Βιβλιοθήκη

Φυσικά όταν έχουμε ένα διάδρομο σχετικά φαρδύ, δηλαδή ένας διάδρομος που είναι 1,20μ. – μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το πλάτος του, τοποθετώντας μια βιβλιοθήκη. Αν το κάνουμε φροντίζουμε να έχει ανοιχτό χρώμα ξύλου και να είναι σαν εντοιχισμένη.

Μπορούμε να βάλουμε και μικρές ραφιέρες σε οποιαδήποτε εσοχή μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στις κολόνες και δημιουργούμε μικρές βιβλιοθήκες που δίνουν χρώμα και γεμίζουν το χώρο!
diadromos-vivliothiki-ingolden-gr

Μικρά μυστικά:

Δεν βάζουμε έπιπλα σε αυτό το χώρο του σπιτιού, όπως καρέκλες και τραπέζια. Μια συρταριέρα στις διαστάσεις του διαδρόμου θα χρησιμεύσει σαν αποθηκευτικός χώρος.

Αποφεύγουμε να κρεμάσουμε μεγάλα έργα και μεγάλα αντικείμενα γιατί δεν έχουμε την απαιτούμενη απόσταση να τα δούμε. Δηλαδή, ένας μεγάλος πίνακας θέλει το “χώρο” του και για να κρεμαστεί αλλά και για να τον δούμε.

 

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας