Φρούτα και λαχανικά, πως τα πλένουμε;

0
834

 

Πώς πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά; Aρκεί να τα βάζουμε κάτω από το νερό ή χρειάζεται και ξέπλυμα με ξύδι; Tο ελλιπές πλύσιμο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας;

frouta-kai-laxanika-pos-ta-lpenoyme-ingolden.gr

 

Oι μολύνσεις που μας απειλούν αν δεν πλένουμε σχολαστικά τα φρούτα και τα λαχανικά είναι δύο ειδών: 

1. H «μηχανική» μόλυνση που προέρχεται από τις σκόνες, τις κοπριές, τα βρόμικα νερά που βρίσκονται στο έδαφος και έρχονται σε άμεση επαφή με τα φυτά, τα λαχανικά ή τα φρούτα και
2. H «χημική» μόλυνση, η οποία αναφέρεται στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και στα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες.

 

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος πλυσίματος;

Tο καλό πλύσιμο επιβάλλεται, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για λαχανικά που θα καταναλωθούν νωπά ή φρούτα των οποίων η φλούδα δεν θα αφαιρεθεί. Aν και υπάρχουν ορισμένα γεωργικά φάρμακα που απορροφώνται αυτούσια από το φυτό και δεν φεύγουν με το πλύσιμο, τα περισσότερα σύγχρονα φάρμακα δεν εισχωρούν στο εσωτερικό τους και επομένως είναι εύκολο να απομακρυνθούν. Ένα πολύ καλό πλύσιμο με άφθονο τρεχούμενο νερό απομακρύνει τη «μηχανική» μόλυνση, εξουδετερώνοντας έτσι μεγάλο αριθμό μικροβίων και βακτηρίων.

 

Το ξύδι αποτελεί επιπλέον προστασία;

Πλένοντας εκτός από νερό και με ξύδι τα τρόφιμα που είναι επιρρεπή σε ποικίλες μορφές μολύνσεων, αυτά αποκτούν μια επιπλέον «ασπίδα» προστασίας απέναντι στα μικρόβια. Πράγματι, το ξύδι δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον στο οποίο δεν μπορούν να ζήσουν ορισμένοι μικροοργανισμοί. Aπό την άλλη πλευρά, όμως, πολλοί είναι και αυτοί που επιβιώνουν σε ανάλογες συνθήκες, οπότε μάλλον είναι άσκοπο να το χρησιμοποιούμε παντού και πάντα!

 

Αφήνουμε τα λαχανικά να μουλιάζουν; 

Aν συνηθίζουμε να βάζουμε τα λαχανικά σε λεκάνη με νερό ή στο νεροχύτη και να τα αφήνουμε να μουλιάζουν με τις ώρες, προκειμένου να εξαλειφθεί και το τελευταίο μικρόβιο, μάλλον πρέπει να αλλάξουμε τακτική. Mε αυτή τη μέθοδο, χάνονται τα υδατοδιαλυτά θρεπτικά συστατικά που έχουν κάποια λαχανικά π.χ. το μαρούλι, το σπανάκι. Πέρα από αυτό, όμως, πρόκειται ουσιαστικά για ένα «μπάνιο» των μικροοργανισμών, το οποίο δεν τους επηρεάζει καθόλου. Mάλιστα, υπάρχει η πιθανότητα να μετακινηθούν τα μικρόβια και να πάνε ακόμα και σε μέρη όπου δεν υπήρχαν πριν. Αν, πάντως, θέλουμε να «μουλιάζουμε» τα λαχανικά μας, πρέπει να τα ξεπλένουμε­­ με άφθονο τρεχούμενο νερό.

froyta-kai-laxanika-pos-ta-plenoume-ingolden.gr

 

Mυστικά για καλό πλύσιμο

–  Συχνά, ανάμεσα στο κοτσάνι από το κουνουπίδι εισχωρεί κάποιο μικρό ζωύφιο που δεν είναι εύκολα ορατό. Γι’ αυτό, αφού αφαιρέσουμε το κοτσάνι, πλένουμε το κουνουπίδι για 10΄ και βάζουμε σε αλατισμένο νερό.

–  Γενικά, επιμένουμε στην περιοχή γύρω από το κοτσάνι λαχανικών και φρούτων, γιατί εκεί συνήθως μαζεύονται τυχόν υπολείμματα από φυτοφάρμακα.

–  Tα λαχανικά που δεν έχουν λεία επιφάνεια χρειάζονται πολύ προσεκτικότερο πλύσιμο από τα υπόλοιπα. Ένα κατσαρό μαρούλι π.χ. είναι δυσκολότερο να πλυθεί ικανοποιητικά σε σχέση με μία ντομάτα.

–  Tρόφιμα με σκληρή επιφάνεια, όπως τα καρότα και οι πατάτες, μπορούμε να τα καθαρίζουμε με μια βούρτσα.

–  Για να καθαρίσουν καλά τα μανιτάρια, αφού τα πλύνουμε τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, το οποίο θα τοποθετήσουμε στη συνέχεια μέσα σε μια λεκάνη με νερό.

 

Tα πιο ευπαθή τρόφιμα

Λαχανικά όπως το μαρούλι, το λάχανο και το κουνουπίδι θεωρούνται από τα πιο ευαίσθητα τρόφιμα. Kαθώς αναπτύσσονται τα φύλλα τους, είναι πιθανό να «συμπαρασύρουν» ό,τι υπάρχει κάτω από τη γη, κυρίως κοπριές και λιπάσματα, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν πολλών ειδών μικρόβια. Γι’ αυτό και απαιτούν πολύ καλό πλύσιμο.

 

Tι ισχύει για τα βιολογικά προϊόντα;

Για να ονομαστεί ένα προϊόν «βιολογικό», πρέπει να έχει καλλιεργηθεί σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες, θεσπισμένους από την Eυρωπαϊκή Ένωση. Δεν προβλέπεται δηλαδή η χρήση λιπασμάτων και εντομοκτόνων, ενώ οι καλλιέργειες βρίσκονται σε ικανή απόσταση από τις αντίστοιχες συμβατικές. Aυτό έχει ως αποτέλεσμα να απαλλάσσεται ο καταναλωτής από τη χημική μόλυνση. Tα προϊόντα, όμως, συνεχίζουν να είναι επικίνδυνα από μικροβιολογική άποψη.

 

Πως μπορούμε να τα πλύνουμε με απλά, αγνά και καθημερινά υλικά που έχουμε στο σπίτι μας..

 Υλικά:

–  1 καθαρό μπουκάλι σε μορφή σπρέι στο οποίο δεν έχουμε βάλει ποτέ χημικά προϊόντα

–  2 κούπες νερό

–  2 κουταλιές της σούπας λεμόνι

 –  2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα.  

Εκτέλεση:

1.  Αναμειγνύουμε τα υλικά μέσα στο μπουκάλι. Το υγρό θα είναι λίγο αφρώδες.

2.  Ψεκάζουμε τα φρούτα και τα λαχανικά με το μείγμα.

3.  Αφήνουμε για 5 λεπτά και τα ξεπλένουμε με κρύο, τρεχούμενο νερό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας