Τα οφέλη της εναλλασσόμενης αναπνοής!

0
406

Ο τρόπος ζωής έχει βαθιά επίδραση στην ενέργεια της ύπαρξής μας.

Κάθε σωματική δραστηριότητα όπως η άσκηση, η εργασία, ο ύπνος, η λήψη τροφής και οι σεξουαλικές σχέσεις, επηρεάζουν τη διανομή και τη ροή της ενέργειας στο σώμα.

Αλλά και κάθε νοητική διεργασία, οι σκέψεις, τα συναισθήματα και η φαντασία, επηρεάζουν το ενεργειακό μας σώμα ακόμη περισσότερο.

Απροσεξίες στον τρόπο ζωής, όπως η επιβαρυμένη διατροφή, το κάπνισμα, το ξενύχτι, η υπερβολική ένταση και το συνεχές στρες, αποδυναμώνουν και μπλοκάρουν τη ροή της ζωτικής μας ενέργειας. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που πολλές φορές βιώνουμε ως «εξάντληση». Μια εξάντληση που συχνά οδηγεί σε δυσλειτουργίες ή/και ασθένειες, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που όπως διαπιστώνουμε, ξεχνάμε ακόμη και να αναπνεύσουμε.

OFELI_ENALASSOMENIS_ANAPNOIS_INGOLDEN_VASSILIKI_CHRONOPOULOU.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Στη γιόγκα η αναπνοή είναι πάντα χαλαρή, βαθειά και πλήρης.

Η εναλλασσόμενη αναπνοή είναι μια απλή τεχνική που δανειζόμαστε από την γιόγκα.

Πρόκειται για την αναπνοή πραναγιάμα (πράνα σημαίνει ζωτική ενέργεια και γιάμα έλεγχος), μια δυνατή τεχνική, που ο καθένας από εμάς μπορεί να εξασκήσει εύκολα, απολαμβάνοντας τα οφέλη βαθειάς αίσθησης ευεξίας και αρμονίας.

Κάνουμε πραναγιάμα για να φέρουμε φρέσκο αέρα, να γεμίσουμε με ενέργεια τους πνεύμονες και να διώξουμε τον παλιό ακίνητο αέρα.

Η εναλλασσόμενη αναπνοή συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, εξισορροπώντας και εναρμονίζοντας τα δύο ημισφαίρια και βοηθάει αποτελεσματικά στους πονοκεφάλους, στις ημικρανίες και στη χαλάρωση των συμπτωμάτων του στρες.

Είναι μια εξαιρετική τεχνική που μπορούμε να εφαρμόζουμε πριν τον ύπνο για να ηρεμούμε ενώ επιφέρει διαύγεια και θετική διάθεση ώστε να εστιάζουμε με ευκολία στα σημαντικά θέματα.

Με την εξάσκηση της τεχνικής αυτής καθαρίζουμε και ανανεώνουμε την ενέργεια σε όλο το σώμα.

Η εναρμόνιση της ροής στο φυσικό, νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο μας βοηθάει να ενισχύσουμε τη ζωτική μας δύναμη, να γειωθούμε ώστε να ενσωματώσουμε με αρμονία τη γνώση της ισορροπίας που προκύπτει από το μετασχηματισμό κάθε αρνητικής ενέργειας σε ωφέλιμης.

OFELI_ENALASSOMENIS_ANAPNOIS_INGOLDEN_VASSILIKI_CHRONOPOULOU1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η άσκηση της αναπνοής έχει ως εξής:

Με τον αντίχειρα του δεξιού χεριού κλείνουμε το δεξί ρουθούνι και με το δείκτη ή τον παράμεσο του δεξιού χεριού κλείνουμε το αριστερό ρουθούνι.

Κλείνουμε το δεξί ρουθούνι απαλά και αναπνέουμε με πλήρη αναπνοή από το αριστερό.

Μετά κλείνουμε το αριστερό και εκπνέουμε από το δεξί.

Μετά εισπνέουμε από το δεξί.

Κλείνουμε το δεξί και εκπνέουμε από το αριστερό και συνεχίζουμε, επαναλαμβάνοντας και εναλλάσσοντας τα ρουθούνια μετά από κάθε εισπνοή.

Χρήσιμη πληροφορία:

Εάν θέλουμε να πετύχουμε ηρεμία μετά από κάθε αρνητική συγκίνηση, εισπνέουμε αριστερά και εκπνέουμε δεξιά ενώ, αν ο στόχος μας είναι η βαθειά χαλάρωση και προετοιμασία πριν τον ύπνο, εισπνέουμε δεξιά και εκπνέουμε αριστερά.

Βασιλική Χρονοπούλου

Ανασυνδυασμένη Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας

  ThetaHealing Certified Practitioner & Instructor by THINK ®, Certified Life Coach, Πιστοποίηση στην Aνασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική ΚΕΘΕΣΥ, Μετεκπαίδευση στο EICP Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας, πρόγραμμα Ψυχοδυναμικής προσέγγισης για τη διαχείριση ψυχοσωματικών νοσημάτων

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας