Σφουγγάρια κουζίνας, πως τα απολυμαίνουμε

0
1757

Ο καθαρισμός στα σφουγγάρια που χρησιμοποιούμε για τα πιάτα είναι μια διαδικασία που πρέπει να κάνουμε συχνά γιατί είναι μια σοβαρή εστία μικροβίων.  Η λύση βρίσκεται στη συχνή απολύμανση και την τακτική αντικατάσταση τους.

Τα απολυμαίνουμε εύκολα με υλικά που έχουμε στην κουζίνα μας και η διαδικασία είναι πολύ απλή.

sfouggaria-piatvn-pvs-ta-apolymainoyme1-ingolden.gr

Στο φούρνο μικροκυμάτων

Μόνο αν το σφουγγάρι δεν περιέχει μεταλλικά μέρη.

Ξεπλένουμε καλά το σφουγγάρι κάτω από κρύο νερό μαζί με απορρυπαντικό πιάτων, ώστε να φύγουν όλα τα υπολείμματα φαγητού και στύβουμε για να απομακρυνθεί το νερό από τον σπόγγο.

Γεμίζουμε ένα μπολ με 1/2 φλιτζάνι κρύο νερό και ½ φλιτζάνι λευκό ξύδι και τοποθετούμε μέσα το σφουγγάρι.

Βάζουμε το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων για δυο λεπτά και τον ρυθμίζουμε σε υψηλές θερμοκρασίες. Αφήνουμε το μπολ να κρυώσει εντελώς και δεν δοκιμάζουμε να αφαιρέσουμε το μπολ από το φούρνο αν δεν φοράμε γάντια φούρνου. Περιμένουμε να κρυώσει καλά το νερό και μετά αφαιρούμε το σφουγγάρι. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρουμε να εξολοθρεύσουμε τα μικρόβια μιας και η θερμότητα είναι εχθρό τους.

Στο πλυντήριο πιάτων

Βάζουμε το σφουγγάρι στο πλυντήριο πιάτων να πλυθεί μαζί με τα υπόλοιπα πιάτα, αλλά φροντίζουμε να το σφηνώσουμε μεταξύ άλλων αντικειμένων για να μην φύγει από τη θέση του.

Με κρασί και αλάτι

Βυθίζουμε το σφουγγάρι σε ένα μπολ όπου έχουμε διαλύσει 1  ποτήρι ζεστό νερό, 1/2 ποτήρι λευκό κρασί και 3 κ. σούπας αλάτι και το αφήνουμε μέσα για όλη την διάρκεια της νύχτας.

Με λεμόνι

Βάζουμε σε ένα μπολ νερό με τον χυμό από μισό λεμόνι.  Βουτάμε το σφουγγάρι μας στο υγρό και το αφήνουμε όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα θα είναι καθαρό.

sfouggaria-piatvn-pvs-ta-apolymainoyme-ingolden.gr

Με μαγειρική σόδα

Αραιώνουμε 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα σε 1 λίτρο ζεστό νερό. Μουλιάζουμε στο υγρό το σφουγγάρι για 4 ώρες. Ξεπλένουμε με καθαρό νερό.

Μικρά μυστικά:

Αντικαθιστούμε τακτικά το σφουγγάρι μας.

Καθαρίζουμε από υπολείμματα τροφών αμέσως μετά από κάθε χρήση.

– Μετά από κάθε χρήση να το στερεώνουμε όρθιο ώστε να του επιτρέπουμε να στραγγίζει και να στεγνώνει.

Έχουμε δύο σφουγγάρια στην κουζίνα μας, το ένα για τα πιάτα και το άλλο για τις επιφάνειες της κουζίνας μας, ώστε να προστατεύσουμε το σφουγγάρι από υπερβολικό φορτίο μικροβίων.

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας