Χρώματα κιμωλίας, ώρα για δημιουργία..

0
43601

Τα χρώματα κιμωλίας – chalk paint – είναι μια κατηγορία ακρυλικών χρωμάτων που πήραν το όνομα τους από τη σκόνη κιμωλίας που περιέχουν. Προσδίδουν μια  ματ και βελούδινη υφή στην επιφάνεια που θα εφαρμοστούν όπως, επίσης, και μια αίσθηση παλαίωσης χωρίς να έχουμε κάνει όλη τη διαδικασία.

xrvmata-kimvlias-ora-gia-dhmiourgia6-ingolden.gr

Αντίθετα με τα περισσότερα χρώματα, εφαρμόζονται σε όλες τις επιφάνειες – μεταλλικές, γυάλινες, γύψινες, κεραμικές, τσιμεντένιες ακόμη και πλαστικές, δερμάτινες ή υφασμάτινες, αν βεβαίως το χρώμα κιμωλίας που θα επιλέξουμε συνιστάται για τέτοιες χρήσεις, είτε αυτούσιο είτε μετά την ανάμειξή του με κάποιο άλλο ειδικό προϊόν της εταιρίας παραγωγής τους.

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα είναι πως τα χρώματα κιμωλίας δεν χρειάζονται καμία προετοιμασία της επιφάνειας, ούτε αστάρωμα ούτε τρίψιμο.

Τρόπος εφαρμογής

– Εφαρμόζουμε με πινέλο σε καθαρή επιφάνεια κάνοντας κινήσεις προς την ίδια κατεύθυνση και όχι πέρα δώθε γιατί το χρώμα κιμωλίας στεγνώνει γρήγορα. Δεν αραιώνουμε το χρώμα με νερό, αλλά μπορούμε να βουτάμε το πινέλο σε νερό κατά διαστήματα και να στραγγίζουμε καλά για να ρέει η μπογιά. Αφήνουμε να στεγνώσει. Τα χρώματα κιμωλίας στεγνώνουν γρηγορότερα από τα απλά ακρυλικά χρώματα.

– Στο τέλος κάθε εφαρμογής χρώματος κιμωλίας, το πέρασμα με το κερί είναι υποχρεωτικό και αναγκαίο και αυτό που “κλείνει” ουσιαστικά του πόρους του χρώματος, ώστε το χρώμα στην επεξεργασμένη επιφάνεια να μη φθείρεται και να μένει ανεπηρέαστο από νερό. Το κερώνουμε κομμάτι κομμάτι με πινέλο με φυσική τρίχα ή με πανί βαμβακερό γιατί και το κερί στεγνώνει γρήγορα. Μόλις το βάλουμε σκουπίζουμε το περίσσευμα με ένα καθαρό βαμβακερό πανί που να μην βγάζει τρίχες.

Όλες οι εταιρίες χρωμάτων κιμωλίας διαθέτουν και αντίστοιχα προϊόντα σε κερί,  διαφανή ή χρωματισμένα – dark wax, ανάλογα με το αν θέλουμε με το τελικό φινίρισμα απλώς να προστατεύσουμε ή και να σκουρύνουμε ελαφρά την απόχρωση των επεξεργασμένων επιφανειών, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο και πρακτικό. Ο τρόπος εφαρμογής του κεριού στην τελική φάση επεξεργασίας οποιασδήποτε επιφάνειας με χρώμα κιμωλίας είναι απλός και ίδιος, όποιας εταιρίας προϊόντα και αν επιλέξουμε.
Η κάθε εταιρία χρωμάτων έχει τις δικές της προδιαγραφές, γι΄αυτό και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες κάθε συσκευασίας που θα χρησιμοποιήσουμε.

– Αν χρειάζεται να περάσουμε και δεύτερο χέρι την επιφάνεια, το περνάμε αφού στεγνώσει το κερί – περίπου 12 ώρες – και στη συνέχεια ξαναπερνάμε την επιφάνεια με κερί.

xrvmata-kimvlias-ora-gia-dhmiourgia77-ingolden.gr

Τεχνικές

Παλαίωση

Χρησιμοποιούμε δύο χρώματα,  το ένα ως βάση και το δεύτερο πάνω από την βάση, έτσι ώστε όταν αφαιρέσουμε με ψιλό γυαλόχαρτο σημεία από την πάνω στρώση, να αποκαλυφθεί το χρώμα της βάσης και να μας δώσει μια διχρωμία στο τελικό αποτέλεσμα. Για έντονο αποτέλεσμα διαλέγουμε δύο αποχρώσεις με μεγάλη αντίθεση. Αν θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι “μαλακό” διαλέγουμε δύο χρώματα της ίδιας τονικότητας.

Χωρίς τη βάση, η διχρωμία θα προκύψει από το ίδιο το χρώμα του αντικειμένου. Ότι από τα δύο και να επιλέξουμε, το εφέ του παλιού, φθαρμένου αλλά σε στυλ “shabbychic” επίπλου, θα το πετύχουμε.

Εφαρμογή:

– Περνάμε το χρώμα της βάσης και το αφήνουμε να στεγνώσει για μία ημέρα.

– Περνάμε τη διάφανη πάστα κεριού με πανί ή πινέλο σε όλη την επιφάνεια και σκουπίζουμε την επιφάνεια με ένα καθαρό πανί ώστε να αφαιρέσουμε την περιττή ποσότητα κεριού.

– Περνάμε το δεύτερο χρώμα, διαλέγοντας μια απόχρωση που να κάνει αντίθεση και το αφήνουμε να στεγνώσει καλά. Κατόπιν, ξύνουμε ελαφρά με ψιλό γυαλόχαρτο.

– Προστατεύουμε την επιφάνεια με διάφανη πάστα κεριού.

Πατίνες

Αν θέλουμε να κάνουμε παλαιώσεις υπάρχουν τα κεριά πατίνας  που μπαίνουν πάντα πάνω απ το διάφανο κερί. Το κερί ενδείκνυται για άγριες επιφάνειες, ενώ η πατίνα για λείες.

Decoupage- κρακελέ 

Στις περιπτώσεις που θέλουμε να συνδυάσουμε βάψιμο – τεχνικές παλαίωσης και με άλλες τεχνικές όπως  Decoupage, πάνω στο ίδιο αντικείμενο θα δουλέψουμε όλες αυτές τις επιμέρους τεχνικές κανονικά, απλά στο τέλος θα περάσουμε με κερί.

xrvmata-kimvlias-ora-gia-dhmiourgia9-ingolden.gr

Μικρά μυστικά

– Τα χρώματα κιμωλίας δίνουν καλύτερο αποτέλεσμα κατά την εφαρμογή τους, ακόμη και σε πολύ μεγάλες επιφάνειες, με πινέλο και όχι ρολό.

– Η ποιότητα βούρτσας-πινέλου που θα χρησιμοποιήσουμε είναι καθοριστική. Επιλέγουμε πινέλα τουλάχιστον μέτριας αν όχι πολύ καλής ποιότητας, θα μας κοστίσουν κάτι παραπάνω αλλά θα τα έχουμε για πάντα, σε σχέση με κάποια ιδιαίτερα φτηνά τα οποία ούτε μεγάλη διάρκεια ζωής θα έχουν αλλά κυρίως θα μας ταλαιπωρήσουν κατά την διαδικασία του βαψίματος και θα επηρεάσουν σίγουρα την όψη του τελικού αποτελέσματος.

– Το “κλείσιμο” των πόρων του χρώματος, στην τελική φάση της εφαρμογής κεριού, είναι μια διαδικασία που ολοκληρώνεται σταδιακά σε διάστημα αρκετών ημερών. Γι΄αυτό και τα έπιπλα  μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασία τους αλλά με προσοχή για να αποφύγουμε φθορές και γδαρσίματα του χρώματος.

– Οι περισσότερες εταιρίες παραγωγής χρωμάτων κιμωλίας, διαθέτουν και δοκιμαστικές πολύ μικρές συσκευασίες για να μπορούμε να δούμε τη συγκεκριμένη απόχρωση, έτσι ώστε να έχουμε μια πραγματική εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα πριν προχωρήσουμε στην επεξεργασία μεγάλων επιφανειών-αντικειμένων.

xrvmata-kimvlias-ora-gia-dhmiourgia8-ingolden.gr

– Εκτός από την εφαρμογή σε τεχνικές παλαίωσης, χρώματα κιμωλίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και για  αλλαγή χρώματος σε έπιπλα και κάθε μορφής αντικείμενα, εκμεταλλευόμενοι το πλούσιο χρωματολόγιο όλων των εταιριών, οι οποίες μπορούν και να αναμειχθούν μεταξύ τους δημιουργώντας πραγματικά πολλές χρωματικές επιλογές. Είναι το καλύτερο χρώμα για όλες τις ξύλινες επιφάνειες, ακόμα και για μελαμίνη, λάκα ή βακελίτη.

– Μας δίνουν τη δυνατότητα να ανακαινίσουμε πλήρως έναν χώρο. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε εντοιχισμένα ντουλάπια, ξύλινα πατώματα και σκάλες, πόρτες, ξύλινα κουφώματα, παντζούρια και όπου αλλού θέλουμε. Προσοχή, στα πατώματα και τις σκάλες δεν χρησιμοποιούμε κερί αλλά βερνίκι νερού.

Κάνει για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

– Έχει πολύ μεγάλη καλυπτικότητα σχεδόν 14 τετραγωνικά το λίτρο, υπερδιπλάσια από τα κανονικά χρώματα γεγονός που το καθιστά πολύ οικονομικό.

xrvmata-kimvlias-ora-gia-dhmiourgia1-ingolden.gr

xrvmata-kimvlias-ora-gia-dhmiourgia2-ingolden.gr

xrvmata-kimvlias-ora-gia-dhmiourgia3-ingolden.gr

xrvmata-kimvlias-ora-gia-dhmiourgia10-ingolden.gr

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας