Μαρμάρινες επιφάνειες, πως τις καθαρίζουμε;

3
58499

Μαρμάρινοι νεροχύτες στη κουζίνα, μαρμάρινοι πάγκοι στο μπάνιο, μαρμάρινα πατώματα, μαρμάρινα τραπέζια στη βεράντα. Τα μάρμαρα, ανάλογα με τους χώρους στους οποίους έχουν τοποθετηθεί, μπορεί να λεκιάσουν από πολλές αιτίες.  Για παράδειγμα, λάδια και λίπη, καφές, τσάι, κρασί, χυμοί φρούτων, σάλτσες και άλλα τρόφιμα, αν έρθουν σε επαφή με μάρμαρα μπορούν να δημιουργήσουν αντιαισθητικούς και δύσκολους λεκέδες.

marmarines-epifaneies-pvw-tis-katharizoume2-ingolden.gr

Καθαρισμός μαρμάρων

–  Εάν οι μαρμάρινες επιφάνειες έχουν μόνο σκόνη αραιώνουμε σε χλιαρό νερό λίγες σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων και χρησιμοποιούμαι ένα μαλακό ύφασμα για να καθαρίσουμε.

–  Εάν είναι πιο λερωμένες το καλύτερο καθαριστικό είναι νερό και σαπούνι Μασσαλίας σε σκόνη. Αφού πλύνουμε τα μάρμαρα, θα πρέπει να ξεβγάλουμε καλά και να τρίψουμε με ένα στεγνό μάλλινο πανί για να εξαφανίσουμε τυχόν θαμπάδες.

–  Αν οι λεκέδες είναι πιο σοβαροί, χρειαζόμαστε μαγειρική σόδα, ένα βρεγμένο πανί και νερό για ξέβγαλμα Τρίβουμε καλά τη μαγειρική σόδα με το υγρό πανί στην επιφάνεια που θέλουμε να καθαρίσουμε.  Ξεβγάζουμε με νερό και στεγνώνουμε με μια πετσέτα.

–  Μπορούμε, επίσης να κάνουμε ένα μείγμα από αλεύρι και απορρυπαντικό  πιάτων, χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο.

–  Αν τα πιο πάνω δεν φέρουν αποτέλεσμα διότι οι λεκέδες έχουν απορροφηθεί και είναι πιο σοβαροί, φτιάχνουμε μια “πάστα” με σόδα και νερό. Απλώνουμε μια μεγάλη δόση στο χρωματισμένο μπάλωμα στο μάρμαρο μας, καλύπτουμε την περιοχή με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε για είκοσι τέσσερις ώρες. Ξεπλένουμε με αρκετό νερό.

–  Τελευταία λύση, αν το μάρμαρο είναι ανοιχτού χρώματος έχει απορροφήσει πολλούς λεκέδες με χρώματα, χρησιμοποιούμε οξυζενέ. Ρίχνουμε λίγο οξυζενέ στη πολύ λερωμένη επιφάνεια σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε από 1-2 ώρες και 24 ώρες ανάλογα με την έκταση της ζημιάς που έχει δημιουργηθεί. Ξεπλένουμε και επαναλαμβάνουμε και την επόμενη ημέρα αν είναι απαραίτητο. Είμαστε προσεκτικοί με αυτή τη μέθοδο αν το μάρμαρο μας είναι σκούρο στο χρώμα, διότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορεί να ξεβάψει το μάρμαρο.

marmarines-epifaneies-pvw-tis-katharizoume-ingolden.gr

Πως θα προστατεύσουμε τις μαρμάρινες επιφάνειες του σπιτιού μας για να μην υποστούν φθορές

–  Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε χλωρίνη ή άλλα καυστικά καθαριστικά σε μαρμάρινες επιφάνειες, γιατί χάνουν τη γυαλάδα τους και θαμπώνουν. Επίσης, ποτέ δεν χρησιμοποιούμε ξύδι σε μάρμαρο. Το ξύδι είναι ένα καλό φυσικό καθαριστικό για πολλές επιφάνειες, αλλά επειδή είναι όξινο, μπορεί να διαβρώσει το μάρμαρο.

–  Προσέχουμε να μην πέσουν όξινοι λεκέδες – οξέα όπως χυμοί, ξύδι, λεμόνι – ή αλκαλικοί λεκέδες – καθαριστικά τύπου βιακάλ, καθαριστικά που περιέχουν αμμωνία.  Οποιοσδήποτε λεκές και να πέσει, τον αραιώνουμε με νερό και τον καθαρίζουμε άμεσα με ένα απαλό σφουγγάρι – όχι την σκληρή πλευρά- και ελάχιστη ποσότητα ειδικού ουδέτερου απορρυπαντικού για σφουγγάρισμα ή απλό απορρυπαντικό πιάτων – όχι απορρυπαντικό με ξύδι ή λεμόνι. Επαναλαμβάνουμε με απαλό σφουγγάρι και νερό και σκουπίζουμε.

–  Για τα μαρμάρινα πατώματα: Τοποθετούμε ένα χαλί στις περιοχές που έχουν μεγάλη χρήση, ειδικά στην είσοδο, στην κουζίνα και στους διαδρόμους. Προσέχουμε τα χαλιά μας από την κάτω πλευρά, να είναι μαλακά, για να μη γρατζουνίσουν και χαράξουν το δάπεδο. Αποφεύγουμε ψάθες που έχουν κόμπους από κάτω. Ο κανόνας είναι, ότι πληγώνει το δέρμα μας και το ερεθίζει με την έντονη τριβή όπως π.χ. η σκληρή πλευρά από ένα σφουγγαράκι πιάτων, να αποφεύγετε σε μάρμαρο, μωσαϊκό, γρανίτη.

–  Δεν είναι καλό να σφουγγαρίζουμε με σκέτο νερό, γιατί δε μπορεί να καθαρίσει σε βάθος και τα στοιχεία που περιέχει, όπως άλατα, χλώριο κ.ά. μένουν και αλλοιώνουν την επιφάνεια. Καλύτερα να χρησιμοποιούμε κάποιο ειδικό για την επιφάνεια καθαριστικό.

–  Πρέπει να σκουπίζουμε και να σφουγγαρίζουμε συχνά, με σφουγγαρίστρα που την έχουμε καθαρίσει πολύ καλά πριν από κάθε εφαρμογή.

–  Η καλύτερη προστασία των μαρμάρων είναι να τα περάσουμε με διαφανές ματ βερνίκι, που μειώνει την απορροφητικότητα τους. Επειδή όμως το βερνίκι αυτό δεν είναι αιώνιο και σιγά – σιγά φεύγει, καλό είναι κάθε 5-6 χρόνια να το ανανεώνουμε. 

Μικρά μυστικά:

–  Για το τρίψιμο και γυάλισμα στο μάρμαρο μας, χρησιμοποιούμε δέρμα σαμουά. Το σαμουά είναι πολύ μαλακό και η υφή του βοηθά  για να στεγνώσει και να λάμψει το μάρμαρο την ίδια στιγμή.

–  Τα μάρμαρα στα δάπεδα μας ή στο τζάκι μας θα αποκτήσουν καινούρια λάμψη αν τα τρίβουμε μία φορά το μήνα με ένα λάδι για μωρά – baby oil.  Χάρη σ’αυτή τη κίνηση, θα μείνουν καθαρά για πιο πολύ καιρό.

–  Πριν από την εφαρμογή κάθε είδους καθαριστικών στα μάρμαρα, πρέπει να κάνουμε ένα επιτόπιο έλεγχο σε μια διακριτική γωνία για να βεβαιωθούμε ότι η ουσία δεν λεκιάζει και δεν φθείρει την επιφάνεια.

–  Αν πέσει λίπος χρησιμοποιούμε άμυλο καλαμποκιού. Βάζουμε λίγο κόρν φλάουρ πάνω από το σημείο λίπους και το αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει το λίπος για περίπου είκοσι λεπτά. Σκουπίζουμε με ένα υγρό πανί.

marmarines-epifaneies-pvw-tis-katharizoume3-ingolden.gr

Το μάρμαρο είναι ένα είδος πετρώματος που δημιουργείται από ορυκτές προσμείξεις, άλλοτε καθαρές και άλλοτε με χρώμα. Ως πέτρωμα xχαρακτηρίζεται από  έντονη λάμψη, γι’ αυτό και ετυμολογικά η λέξη προέρχεται από την αρχαία λέξη «μάρμαρος» που σημαίνει «λαμπερός λίθος».

Λόγω της δυσκολίας που υπάρχει στην εξόρυξη του πετρώματος αλλά και στην επεξεργασία του, κάποιες ποιότητες κοστίζουν αρκετά ακριβά με αποτέλεσμα ο κόσμος να θεωρεί ότι είναι ένα πολυτελές υλικό. Όμως αν σκεφτεί κανείς την ανθεκτικότητα και τη διαχρονικότητα του υλικού κοστίζει φτηνότερα από άλλες επιλογές.

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Βεατρίκη Βίνος

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όταν κάποιος κατέχει το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται, μπορεί εύκολα να δίνει συμβουλές και οδηγίες με κατανοητό τρόπο για κάθε αναγνώστη, είτε προφορικά είτε γραπτά.
    Να είσαι καλά!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας