Το καρπούζι είναι σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού και όλοι το καταναλώνουμε ευχάριστα σε μια προσπάθεια να δροσιστούμε. Πώς όμως θα είμαστε σίγουροι ότι το καρπούζι που θα διαλέξουμε θα είναι νόστιμο;
Η επιλογή ενός γλυκού καρπουζιού δεν γίνεται στην τύχη. Καλό θα είναι να προσέξουμε τα σημεία που κάνουνε τη διαφορά. Τα παρακάτω μυστικά πιστεύουμε θα φανούν πολύ χρήσιμα..
Το βάρος
Τα ώριμα καρπούζια έχουν το περισσότερο νερό. Έτσι αφού αποτελούνται από 92% νερό θα πρέπει να είναι βαριά σε σχέση με το μέγεθος τους άρα και πιο ζουμερά.
Το χρώμα
Το χρώμα του να είναι ομοιόμορφο και το σχήμα συμμετρικό. Θα πρέπει να έχει μειωθεί το χρωματικό κοντράστ ανάμεσα στις ανοιχτόχρωμες ρίγες και το βαθύ πράσινο του φλοιού. Να μην είναι σκισμένο και να μην έχει εμφανή χτυπήματα από τη μετακίνησή του. Μερικές γρατσουνιές δε βλάπτουν.
Γυρίζουμε το καρπούζι ανάποδα. Βρίσκουμε το σημείο του καρπουζιού που αγγίζει τη γη, θα πρέπει να έχει κιτρινωπό χρώμα. Αν είναι άσπρο η πράσινο πιθανόν να το έχουν κόψει πρόωρα και να μην έχει ωριμάσει. Τα καρπούζια δεν ωριμάζουν καθόλου αφού κοπούν!
Το κοτσάνι
Επιλέγουμε καρπούζι που το κοτσάνι του να είναι χρώματος πράσινο σαν αυτό ενός φρέσκου αγγουριού και όχι ξεραμένο που σημαίνει ότι έχει κοπεί πριν μέρες.
Ο ήχος
Άλλο ένα μυστικό για τη σωστή επιλογή ενός καρπουζιού είναι ο ήχος!
Το παίρνουμε στα δυο χέρια και το χτυπάμε. Ο ήχος που θα κάνει θα πρέπει να είναι βαθύς-μπάσος και όχι σύντομος-συμπαγής που σημαίνει ότι το καρπούζι είναι άγουρο, έχει χτυπηθεί ή έχουν περάσει πολλές μέρες από την κοπή του.
Επίσης, βάζουμε το ένα χέρι στη μία πλευρά του καρπουζιού περίπου στο μέσο και το χτυπάμε με το άλλο. Θα πρέπει να το αισθανθούμε να τρέμει. Αν δεν δονείται και μοιάζει συμπαγές, μάλλον δεν είναι ώριμο.
Ίσως, είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε από την αρχή τον ήχο που κάνει το καλό καρπούζι όταν το χτυπάμε, οπότε θα χρειαστεί να δοκιμάσουμε κάποιες φορές για να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε.
Σημεία πώλησης
Επιλέγουμε το σημείο που θα αγοράσουμε τα καρπούζια να είναι δροσερό και να μην τα χτυπά ο ήλιος .
Ο φλοιός
Θα πρέπει ο φλοιός να έχει χάσει τη γυαλάδα του και όταν τον ξύνουμε το με το νύχι μας θα πρέπει να αποκολλάται εύκολα.
Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος