Άργιλος, το μυστικό ομορφιάς των Νηρηίδων

0
319


Ήξερες ότι η χρήση του αργίλου για θεραπευτικούς και αισθητικούς σκοπούς, χάνεται στα βάθη της ιστορίας;

Γνωρίζουμε πως οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι, οι Αβοριγίνες της Αυστραλίας, οι Ινδιάνοι της Αμερικής, οι Ινδοί, οι Κινέζοι, ακόμα και οι Αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν τον πηλό για θεραπευτικούς λόγους.

Η μυθολογία μιλάει για τις Νηρηίδες που ζούσαν στο βυθό της θάλασσας και τη μέρα κολυμπούσαν, ανενόχλητες από τα περίεργα βλέμματα, ανέβαιναν στους βράχους, σιγοτραγουδούσαν με τα κύματα και άλειφαν την ασημένια πηλό, δηλαδή την άργιλο, σε όλο τους το σώμα προκειμένου να διατηρήσουν για πάντα την απαράμιλλη ομορφιά τους.

Οι Νηρηίδες κατά την ελληνική μυθολογία ήταν νύμφες, κόρες του Νηρέα και της Ωκεανίδας Δωρίδας. Ως εγγονές του Ωκεανού, έδιναν ανθρώπινη μορφή σε καταστάσεις και χαρακτηριστικά της θάλασσας. Οι Νηρηίδες σύμφωνα με τη μεταφορά της μυθολογίας ήταν πενήντα, μολονότι κάποιες απόψεις τις θέλουν να φτάνουν τις εκατό. Ζούσαν στο βυθό της θάλασσας, στο παλάτι του πατέρα τους. Είχαν τη δύναμη να αγριεύουν τη θάλασσα αλλά και να τη γαληνεύουν όποτε ήθελαν. Περιχαρείς για την αθανασία τους, συνόδευαν τα άρματα των ενάλιων θεών, των θεών της θάλασσας.

Οι Νηρηίδες δεν επέτρεπαν στις θνητές να τις συναγωνίζονται στην ομορφιά και τη γοητεία. Οι παραδόσεις τις θέλουν να περνούν το χρόνο τους χορεύοντας και κολυμπώντας παρέα με δελφίνια. Άλλοτε πάλι, τις παρουσιάζουν ανακαθισμένες σε θρόνους ή βράχους να τραγουδούν, να υφαίνουν ή να περιποιούνται τα μακριά μαλλιά τους.

Λέγεται ότι η αγαπημένη τους παραλία ήταν μια μικρή παραλία της Κέρκυρας, χωμένη μέσα σε απόκρημνα βράχια, που η επιφάνειά τους αποκαλύπτει διάφορα στρώματα από αργιλώδη ιζήματα και άμμο.


Ανάλογα με τη προέλευση και τη σύνθεση του, ο πηλός παρουσιάζεται με διαφορετικές αποχρώσεις.

Ο Πράσινος Άργιλος – French Green Clay –  αποτελείται από μεταλλικά στοιχεία και φυτικά συστατικά, κυρίως φύκια και άλγη. Ο πράσινος πηλός είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, χαλκό, δολομίτη, φώσφορο, κοβάλτιο και πολλά ακόμη μεταλλικά στοιχεία.

Ο Πράσινος Άργιλος θεωρείται ιδανικός για τον “καθαρισμό” του δέρματος, καθώς βοηθάει στην αποβολή των τοξινών και συμβάλει στη τόνωση και σύσφιξη της επιδερμίδας μέσα από τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος τοπικά. Οι αισθητικοί χρησιμοποιούν το πράσινο πηλό για την περιποίηση του προσώπου και πιο συγκεκριμένα για τον “καθαρισμό” των πόρων και τον “εμπλουτισμό” της επιδερμίδας με θρεπτικά μεταλλικά στοιχεία.

Έχει την ιδιότητα να “αποτοξινώνει” την επιδερμίδα – αφαιρώντας τις “ακαθαρσίες” που συγκεντρώνονται στους πόρους. Χρησιμοποιείται συνήθως με τη μορφή της “μάσκας ομορφιάς”, μόνος του ή σε συνδυασμό με αιθέρια έλαια.

 

Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Χρονοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας