Λεκές από λάδι, μικρά μυστικά..

1
534

 

Το λάδι είναι ίσως η πιο συνηθισμένη αιτία δημιουργίας λεκέδων στα ρούχα μας. Πως θα τους εξαφανίσουμε εύκολα και γρήγορα;

lekes-apo-ladi-mikra-mystika-ingolden.gr

Απορρυπαντικό πιάτων

Η κλασική και πλέον διαδεδομένη λύση στα περισσότερα ελληνικά σπίτια:  απλά ρίχνουμε λίγο απορρυπαντικό πιάτων πάνω στο λεκέ, το αφήνουμε για λίγη ώρα και μετά πλένουμε το ρούχο στο πλυντήριο ή στο χέρι.

 Ταλκ

Βάζουμε λίγο ταλκ επάνω στο λεκέ. Το αφήνουμε για 3-4 ώρες. Έπειτα τινάζουμε το ταλκ και πλένουμε το ρούχο μας ως συνήθως. Εάν ο λεκές επιμένει, επαναλάμβάνουμε την διαδικασία και αφήνουμε το ταλκ για περισσότερη ώρα επάνω στο ρούχο, ακόμη και για ένα ολόκληρο βράδυ.

Βενζίνη και ταλκ

Βρέχουμε με λίγη βενζίνη το σημείο του λεκέ και μετά ρίχνουμε ταλκ. Το βουρτσίζουμε και πλένουμε κανονικά. Εάν το ύφασμα δεν πλένεται, τότε απλώς βουρτσίζουμε καλά αφού απορροφηθεί το λάδι από την ταλκ.

Καθαριστικό πιάτων και ταλκ

Ρίχνουμε ταλκ πάνω στο λεκέ για να απορροφήσει μεγάλο μέρος του. Στη συνέχεια βάζουμε λίγο καθαριστικό για τα πιάτα ακριβώς στο σημείο που έχει πέσει το λάδι  και βάζουμε το ύφασμα για πλύσιμο.

Αλάτι

Ρίχνουμε αλάτι στον λεκέ. Το αφήνουμε για περίπου ένα μισάωρο και μετά προχωράμε στο πλύσιμο.

Αλεύρι

Βάζουμε πάνω  στον λεκέ αλεύρι κοινό ή αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και σκεπάζουμε με 2- 3 φύλλα χαρτί κουζίνας. Τοποθετούμε από πάνω ένα βαρύ βιβλίο ή κάποιο άλλο βαρύ αντικείμενο και αφήνουμε όλη νύχτα. Το πρωί καθαρίζουμε με ένα πανί.

 

Μερικά TIPS :

– Οι λεκέδες πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα. Όσο περισσότερο μείνουν τόσο πιο δύσκολα βγαίνουν.

Δεν τρίβουμε τους λεκέδες προτού ρίξουμε το καθαριστικό, καθώς με το τρίψιμο το πρόβλημα μάλλον θα επιταθεί.

Δε βάζουμε το ρούχο ή το όποιο ύφασμα στο πλυντήριο, προτού αντιμετωπίσουμε το λεκέ. Το πλυντήριο από μόνο του, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τον καθαρίσει και απλά θα χρειαστεί, αφού τον αντιμετωπίσουμε, να το ξαναπλύνουμε.

Προσοχή: προτού χρησιμοποιήσουμε το οποιοδήποτε καθαριστικό, θα πρέπει πρώτα να το δοκιμάσουμε σε κάποιο μη εμφανές σημείο του υφάσματος ή ακόμη καλύτερα σε κάποιο πρόχειρο ύφασμα για να βεβαιωθούμε ότι δε ξεβάφει. Επίσης θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει το κάθε ύφασμα όσον αφορά τον τρόπο καθαρισμού του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας