Λεκές από κόκκινα φρούτα!

0
5102

lekes-apo-kokkina-frouta-ingolden.gr.-cherriesΟι περισσότεροι λεκέδες φρούτων αφαιρούνται συνήθως με σαμπουάν ή με άχρωμο απορρυπαντικό πιάτων. Το ίδιο ισχύει και για το λεκέ από κόκκινα φρούτα: φράουλες, κεράσια, καρπούζι, μούρα.

Επίσης, μπορούμε να διαλύσουμε λίγη σόδα σε μια λεκάνη με νερό, να μουλιάσουμε το ρούχο κι έπειτα να το ξεπλύνουμε με χλιαρό νερό.

Άλλος τρόπος για να “εξαφανίσουμε” το λεκέ είναι, πλένοντας τοπικά το ύφασμα με μείγμα από γάλα και λεμόνι ή σόδα και λεμόνι. Αν χρειαστεί τρίβουμε τον λεκέ με ένα καθαρό σφουγγαράκι κουζίνας.

 

Για πιο εξειδικευμένες περιπτώσεις:

Ρούχα  ανθεκτικά:
Οι περισσότεροι λεκέδες φρούτων εξαφανίζονται όταν το ρούχο πλένεται στους υψηλότερους βαθμούς του πλυντηρίου χρησιμοποιώντας απορρυπαντικό με χλωρίνη. Εάν πλύνουμε το φρέσκο λεκέ αμέσως, οι πιθανότητες για την εξάλειψη του αυξάνονται σημαντικά.

Ρούχα  χρωματιστά:
Εάν ο λεκές είναι φρέσκος, ρίχνουμε  βραστό νερό πριν πλύνουμε το ρούχο.

Εάν ο λεκές έχει ξεραθεί, τον ταμπονάρουμε  με μη αραιωμένο διάλυμα αμμωνίας και έπειτα τον μουλιάζουμε σε ζεστό γάλα. Ξεπλένουμε με αλατισμένο νερό. Στη συνέχεια πλένουμε το ρούχο μας με ενζυματικό απορρυπαντικό – χρησιμοποιούμε ενζυματικό απορρυπαντικό με χλωρίνη εάν το ρούχο μας είναι λευκό.

Ρούχα  Μάλλινα 

Τρίβουμε το λεκέ με οινόπνευμα. Εάν το ρούχο  είναι λευκό χρησιμοποιούμε χυμό λεμονιού. Αντιμετωπίζουμε  τους επίμονους με ένα μείγμα από νερό, απορρυπαντικό και λίγη αδιάλυτη αμμωνία. Στη συνέχεια πλένουμε το ρούχο σχολαστικά.

Ρούχα Μεταξωτά 
Τρίβουμε το λεκέ με οινόπνευμα ή αδιάλυτη αμμωνία.

Εάν το ρούχο είναι λευκό, τρίβουμε το λεκέ με χυμό λεμονιού και  αμέσως μετά με οινόπνευμα.

 

*** Προς αποφυγή ατυχημάτων κάνουμε πάντα  μια δοκιμή σε ένα εσωτερικό τμήμα του ρούχου για να δούμε αν ξεβάφει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας