Η χρήση της μουσικής στη θεραπεία!

0
362

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι με τη μουσική ο εγκέφαλος ενεργοποιείται και παράγει ντοπαμίνη. Μια ορμόνη που είναι γνωστή σαν καλό φυσικό χημικό γιατί προκαλεί ευφορία και συναισθήματα χαράς και ευτυχίας!

Η χρήση της μουσικής στη θεραπεία ξεκινάει από αρχαιοτάτων χρόνων!

Η μουσική είναι η αρμονία που υπάρχει διάχυτη μέσα στο σύμπαν και που εκφράζεται μέσω του ήχου, μέσω κραδασμών.

«Γύρω στο 500μ.Χ. ο Boethius μας παρέδωσε τρία είδη μουσικής που καθρεπτίζουν την ολοκλήρωση του ανθρώπου στον Κόσμο. Αυτά είναι :

Α) Η Musica Mundana, η αρμονία η οποία δημιουργείται π.χ. με την περιστροφή των αστέρων.

Β) Η Musica Humana, η οποία δημιουργείται π.χ. με το συνδυασμό σώματος και ψυχής στον άνθρωπο.

Γ) Η Musica Instrumentalis, που είναι κατ’ αρχήν η ηχηρή μουσική, όπως τη γνωρίζουμε, τόσο σαν ενόργανη, όσο και σαν φωνητική.

Στην αρχαία Ελλάδα ο Όμηρος διηγείται πως ο Οδυσσέας «ηρεμεί» τις ματωμένες πληγές του με το τραγούδι του. Επίσης αναφέρει τελείως αυτονόητα τις «επωδούς» με τις οποίες «τραγουδούσαν» τότε τις αρρώστιες. Για τον Ορφέα λέγεται πως ήταν μεγαλοφυής μουσικός, αλλά και μεγάλος θεραπευτής. Η πανώλη της Τροίας καταπολεμήθηκε με τραγούδι. Και ας μην ξεχνάμε πως ο θεός Απόλλων και ο Ασκληπιός ήταν ο πατέρας των μουσών.

‘Όπως αναφέρει ο Πορφύριος για τον Πυθαγόρα: «Τους άρρωστους ψυχικά τους παρηγορούσε με μουσική και είχε και τραγούδια ενάντια σε σωματικά πάθη, για τη λησμονιά της θλίψης, για την ημέρωση της οργής και το σβήσιμο των παθών.»

Η φιλοσοφία και εσωτερική γνώση των Σούφι διδάσκει ότι η Απόλυτη ζωή από όπου ξεκίνησε καθετί αισθητό, ορατό και αντιληπτό και στην οποία όλα με τον καιρό συγχωνεύονται, είναι μία σιωπηλή, ακίνητη και αιώνια ζωή.

Κάθε κίνηση που ξεπηδάει από αυτή τη σιωπηλή ζωή είναι ένας κραδασμός και ένας δημιουργός κραδασμών. Μέσα σε έναν κραδασμό δημιουργούνται πολλοί κραδασμοί.

Ακριβώς αυτός ο βαθμός δραστηριότητας των κραδασμών ευθύνεται για τα διάφορα πεδία ύπαρξης. Τα πεδία αυτά τα φανταζόμαστε να διαφέρουν μεταξύ τους, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορούν να αποσπασθούν πλήρως και να χωριστούν μεταξύ τους. Η δραστηριότητα των κραδασμών τα κάνει πιο χονδροειδή και έτσι γεννιέται η γη από τον Ουρανό.

Το ορυκτό, το φυτικό, το ζωικό και το ανθρώπινο βασίλειο είναι βαθμιαίες μεταβολές των κραδασμών και οι κραδασμοί του κάθε πεδίου διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το βάρος, το πλάτος, το μήκος, το χρώμα, την επίδραση, τον ήχο και το ρυθμό.

Ο άνθρωπος όχι μόνο αποτελείται από κραδασμούς, αλλά ζει και κινείται μέσα σ’ αυτούς. Τον περιβάλλουν όπως το ψάρι περιβάλλεται από το νερό και τους περιέχει μέσα του όπως η δεξαμενή περιέχει το νερό.

Οι διάφορες ψυχικές διαθέσεις του, οι τάσεις, οι ασχολίες, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες του και όλες οι συνθήκες της ζωής του εξαρτώνται από μια ορισμένη δραστηριότητα κραδασμών, είτε αυτοί είναι σκέψεις, συναισθήματα, είτε αισθήματα. Ακριβώς αυτή η κατεύθυνση της δραστηριότητας των κραδασμών ευθύνεται για την ποικιλία των πραγμάτων και των όντων.

Υπάρχουν δύο όψεις των κραδασμών, η λεπτοφυής και η χονδροειδής, όπου και οι δύο περιλαμβάνουν διάφορες βαθμίδες. Μερικοί κραδασμοί γίνονται αντιληπτοί από την ψυχή, μερικοί από το νου και άλλοι από τα μάτια. Ότι αντιλαμβάνεται η ψυχή είναι της φύσης του αισθήματος, ότι αντιλαμβάνεται ο νους είναι της φύσης των σκέψεων. Ότι βλέπουν τα μάτια είναι κραδασμοί που έχουν στερεοποιηθεί και έχουν μετατραπεί σε άτομα, τα οποία εμφανίζονται στον υλικό κόσμο, αποτελώντας τα στοιχεία αιθέρα, αέρα, πυρ, νερό και γη.  Οι πιο λεπτοφυείς κραδασμοί είναι ασύλληπτοι ακόμα και από την ψυχή.

Αφού όλα τα πράγματα προέρχονται και σχηματίζονται από κραδασμούς, έχουν τον ήχο κρυμμένο μέσα τους, όπως η φωτιά κρύβεται στον πυρόλιθο. Τόσο ο ήχος όσο και το χρώμα ασκούν την επίδρασή τους στην ανθρώπινη ψυχή σύμφωνα με το νόμο της αρμονίας.


Μια λεπτή ψυχή την ελκύει το χρώμα και μια ακόμα λεπτότερη ψυχή την ελκύει ο ήχος!

Η μουσική όμως είναι και η ενεργητική έκφραση της ψυχής μας και για αυτό έχει τη δύναμη να κάνει πολύ περισσότερα!

Το 1800 ο ρομαντικός ποιητής και φιλόσοφος Novalis έλεγε: «Κάθε ασθένεια είναι ένα μουσικό πρόβλημα. Ο γιατρός οφείλει να βρει ποιες «δίνες» πρέπει να περιστρέψει ώστε να επανέλθει η αρμονική ενορχήστρωση του οργάνου Άνθρωπος. Η δόνηση είναι νόμος, η μουσική είναι δόνηση. Η δόνηση είναι κίνηση και η κίνηση είναι το καθοριστικό στοιχείο της ζωής στον κόσμο μας.»

Η ψυχή μας θυμάται ότι γεννηθήκαμε με σκοπό να εκφράσουμε ελεύθερα τα χαρίσματά μας και ότι μέσα μας υπάρχει μουσική που περιμένει. Μια εσωτερική μελωδία ξεχωριστή για τον κάθε ένα από εμάς. Εκδηλώνεται σαν χάρισμα. Και μόνο εμείς μπορούμε να το εκφράσουμε προς τα έξω!

Όταν υπάρχει αυτό τότε κάτι υπέροχο συμβαίνει. Γεμίζουμε φως και αυξάνεται η ενέργεια μας. Αυτό εκπέμπουμε στον υπόλοιπο κόσμο. Ο ήχος της μουσικής δεν είναι αντιληπτός και δεν μπορεί να ανιχνευτεί με την ανθρώπινη ακοή.

Αυτός ο ήχος όμως είναι απέραντος και βαθύς και μπορεί να ακουστεί στο σύμπαν όπως ένα θεϊκό δημιουργικό αποτύπωμα. Μπορείς να εκφράσεις τη μουσική σου παντού! Είναι η έκφραση της ψυχής σου όπως το αποτύπωμά σου που είναι μοναδικό!

Όπως λέει και ο Lao Tzu “Η μουσική της ψυχής μπορεί να ακουστεί από το σύμπαν”

 

Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Χρονοπούλου

ThetaHealing Certified Practitioner & Instructor by THINK (R)

Μετεκπαίδευση στην Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας