Ελευθερία είναι να πηγαίνεις εκεί όπου αγαπάς!

0
778

‘Ηξερες ότι η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια σε νοήματα ενώ το φιλοσοφικό της υπόβαθρο μας προικίζει με λέξεις και έννοιες ιδιαίτερης δόνησης;

Όπως η λέξη “ἐλευθερία” που είναι σύνθεση του ρήματος ελεύθω που σημαίνει  ἐρχομαι και του πορεύομαι / ἐρῶ που σημαίνει αγαπώ!

Το νόημα του αρχαίου γνωμικού “Παρά τό ἐλεύθειν ὅπου ἐρᾶ τίς” σε ελεύθερη απόδοση ορίζει το “να πηγαίνει κάποιος εκεί όπου αγαπάει/επιθυμεί”!

“Ελευθερία” λοιπόν δεν είναι, σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξεως, το να μην είσαι σκλάβος ή δούλος, αλλά το να πράττεις εν γένει σύμφωνα με ό,τι σου γεννά έρωτα στην ψυχή σου.

Για να είσαι ελεύθερος επομένως, δεν αρκεί να μην είσαι υπόδουλος. Χρειάζεται να βαδίζεις στο δρόμο της προσωπικής σου εξέλιξης συντονισμένος με ό,τι έρωτα σου προκαλεί, αυτό  δηλαδή που σε ενθουσιάζει, ταράζει την ψυχή σου, σε οδηγεί στην δημιουργία και την υπέρβαση, σε βγάζει από τη ζώνη ασφαλείας σου και σε συγκλονίζει!

Αυτό για τη φιλοσοφία είναι και ο δρόμος προς την αυτογνωσία! Η ενασχόληση με οτιδήποτε σε εμπνέει να γνωρίσεις βαθύτερα και καλύτερα τον εαυτό σου! Να καλλιεργήσεις αρετές που θα αφυπνίσουν την εσωτερική σου δύναμη και στήριξη!

Τότε  σίγουρα δεν θα επιλέξεις να ζήσεις μία ζωή ρουτίνας και ημιμέτρων, μια ζωή σκλαβιάς στη συνήθεια και στο βόλεμα, γιατί αυτό αντίκειται στη βασική έννοια της ελευθερίας που ορίζει το “να πηγαίνει κάποιος εκεί όπου αγαπάει”.

Πάρε λοιπόν λίγο χρόνο να κάνεις χώρο μέσα σου για ό,τι η ψυχή σου επιθυμεί!

Καλή λευτεριά λοιπόν!

 

Βασιλική Χρονοπούλου

ThetaHealing Certified Practitioner & Instructor by THINK (R)

Μετεκπαίδευση στην Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας