Ώριμα σύκα σε γλυκό του κουταλιού!
Θα νομίζουμε όλο το χειμώνα πως μόλις καθαρίσαμε και φάγαμε ένα φρέσκο, ώριμο σύκο!!!
Υλικά:
– 1 κιλό καθαρισμένα σύκα
– 500 γρ. ζάχαρη
– χυμός από 1 λεμόνι
Εκτέλεση:
– Αγοράζουμε σφιχτά βασιλικά σύκα, περίπου ενάμισι κιλό και τα καθαρίζουμε. Εναλλακτικά βάζουμε τα συνηθισμένα άσπρα σύκα που έχουν μόνο πράσινη φλούδα.
– Ζυγίζουμε μισό κιλό ζάχαρη. Αν είναι αρκετά γλυκά τα σύκα μας, βάζουμε μόνο 400 γραμμάρια
– Αραδιάζουμε τα σύκα σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα σε σειρές, βάζοντας ανάμεσα τους τη ζάχαρη. Προσθέτουμε μισό κρασοπότηρο νερό και βάζουμε σε δυνατή φωτιά να πάρουν μια βράση. Αμέσως μόλις αρχίσουν να κοχλάζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ανακινούμε κυκλικά την κατσαρόλα για να ανακατευτούν. Δεν βάζουμε κουτάλα μέσα γιατί θα λιώσουν. Αν βγάλουν αφρό κατά τη διάρκεια του βρασμού, τον αφαιρούμε.
– Μετά από 20-25 λεπτά περίπου, μέτριου βρασμού, το σιρόπι έχει δέσει. Ρίχνουμε το χυμό από ένα λεμόνι, αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
– Με ένα κουτάλι βγάζουμε τα σύκα ένα-ένα από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε μέσα σε αποστειρωμένα βάζα. Όταν γεμίσει, το κλείνουμε πολύ καλά κι όπως είναι καυτό, το γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Μικρά μυστικά:
– Με ένα κιλό σύκα γεμίζουμε ένα γυάλινο βάζο του κιλού!
– Το πράσινο συκαλάκι της άνοιξης είναι εντελώς διαφορετική συνταγή, με ξεχωριστή γεύση και μοναδικό άρωμα!
Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος