Αποξηραμένα σύκα, πως τα φτιάχνουμε..

5
48663

apoxiramena-syka-ingolden.gr

 

Τα ξερά σύκα είναι καρπός αποξηραμένος στον ήλιο χωρίς κανένα χημικό πρόσθετο. Είναι εύγευστα, θρεπτικά και υγιεινά. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο, και βιταμίνη Α καθώς και φυτικές ίνες. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα σακχάρων, γι αυτό και αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ένα μεγάλο ξερό σύκο αποδίδει 60 θερμίδες.

Ο τρόπος αποξήρανσης είναι πανεύκολος, εμείς το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να προμηθευτούμε ώριμα σύκα!

 

Υλικά:

 

Εκτέλεση:

1. Απλώνουμε τα σύκα με την φλούδα επάνω σε μια σχάρα ή σε ψάθινο πλέγμα και τα σκεπάζουμε με ένα τούλι ή τουλπάνι για τα έντομα.

2. Τα αφήνουμε για 7-10 ημέρες στον ήλιο μέχρι να στεγνώσουν καλά. Προσοχή τα γυρνάμε καθημερινά.

3. Τοποθετούμε τα σύκα σε ένα ταψί. Ανάβουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς και βάζουμε το ταψί με τα σύκα και φουρνίζουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς – αυτό τα προφυλάσσει από το σκουλήκι και τα κάνει και νοστιμότερα.

4. Όταν κρυώσουν, όχι εντελώς, παίρνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα λαδόκολλα. Τοποθετούμε τα σύκα και κάθε δυο σειρές τα πατάμε ελαφρά ώστε να κολλήσουν. Προσθέτουμε και τα φύλλα δάφνης.

5. Όταν γεμίσουμε το μπολ κλείνουμε καλά τη λαδόκολλα.

6. Βάζουμε το μπολ σε μια πάνινη τσάντα ή ακόμα και σε μπολ που να κλείνει καλά. Έτσι τα διατηρούμε μαλακά και μακριά από τις πεταλούδες που κάνουν το σκουλήκι.

 

apoxiramena-syka-pos-ta-ftiaxnoume-ingolden.gr_

Μικρά μυστικά:

Μόλις ετοιμαστούν τα σύκα στον ήλιο, εάν θέλουμε, και σας συμβουλεύουμε να το κάνετε,  φτιάχνουμε ένα μείγμα από καρύδιασουσάμι και ζάχαρη – την ποσότητα την κανονίζουμε ανάλογα με τα σύκα που έχουμε. Με ένα μικρό κουτάλι τα ανοίγουμε με προσοχή και τα γεμίζουμε. Τα τοποθετούμε στο ταψί όρθια για να μη χυθεί η γέμιση.

Αν θελήσουμε να επαναφέρουμε τα σύκα στη φυσική τους κατάσταση για να τα χρησιμοποιήσουμε σε συνταγές, τα τοποθετούμε σε ένα δοχείο και τα σκεπάζουμε με βραστό νερό. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν αρκετή ώρα, μέχρι να ενυδατωθούν και να γίνουν τρυφερά. Δίνουν ωραιότατη γεύση σε δροσιστικά ποτά, ψωμιά, πίτες, πουτίγκες, φρουτοσαλάτες, χτυπημένο γάλα και μαγειρεμένα δημητριακά. Το νερό που θα περισσέψει από το μούλιασμα των φρούτων, εκτός του ότι περιέχει πολύτιμα συστατικά των καρπών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υλικό της  συνταγής, για να δώσει περισσότερη γεύση και άρωμα.

 

Θρεπτικές ιδιότητες:

 1. Τα αποξηραμένα σύκα είναι ένα υγιεινό σνακ. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη και χοληστερόλη και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μέταλλα.

2. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και έχουν αρκετά καλές ποσότητες καλίου. Αυτό βοηθά να διατηρηθεί η πίεση του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα και μειώνει την κατακράτηση του νερού. Το κάλιο είναι επίσης σημαντικό για τους μυς και τα νεύρα .

3. Καλή πηγή ασβεστίου. Βοηθούν στην ανάπτυξη και ενίσχυση των οστών, καθώς και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης.

4. Καλή πηγή μαγνησίου. Βοηθά στην ανακούφιση της κόπωσης, τη χαλάρωση των μυών, των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων, ημικρανίες, ένταση και πόνος στους μυς, κλπ.

5. Καλή πηγή χαλκού, η οποία μειώνει τον κίνδυνο φλεγμονωδών νόσων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ενισχύει τη δραστηριότητα των ενζύμων που απαιτούνται για τη διατήρηση της ελαστικότητας των αιμοφόρων αγγείων, των συνδέσμων και των αρθρώσεων.

6. Καλή πηγή μαγγανίου, το οποίο αποτελεί βασικό συμπαράγοντα σε πολλές ενζυμικές αντιδράσεις στο σώμα, ειδικά στον τομέα της παραγωγής ενέργειας και της αντιοξειδωτικης άμυνας.

7. Μέτρια πηγή σιδήρου, η οποία βοηθά στην αναπνοή σε κυτταρικό επίπεδο, με την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης που βοηθά να μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα.

8. Πολύ καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών. Προσθέτει και παράγει κορεσμό, προάγει την υγεία του παχέος εντέρου, και επίσης βοηθά στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, των αιμορροΐδων, των εκκολπωματικών διαταραχών, κ.λπ

9. Οι φυτικές ίνες δημιουργούν μια αίσθηση πληρότητας στο στομάχι, και έτσι βοηθούν στην απώλεια βάρους.

 

♣ Καλή μας απόλαυση!!

Πηγή:www.sintagespareas.gr, www.tlife.gr- Επιμέλεια: Β. Βίνος

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας για όσους επιθυμούν να αποξηράνουν μόνοι τους σύκα.

    Ωστόσο, για όσους δεν έχουν την δυνατότητα (όπως εγώ!), παραθέτω μερικές χρήσιμες συμβουλές για όσους προμηθεύονται αποξηραμένα σύκα από το εμπόριο.

    Υπάρχουν δύο “τύποι” :
    1. ο φυσικός τύπος με χρώμα ανοιχτό καφέ
    2. ο λευκός τύπος (δηλαδή με λευκό χρώμα φλούδας), ο οποίος παράγεται αφού ο καρπός, με χρήση ατμών, υποστεί θείωση με θείο (SO2), πριν την αποξήρανση, σε ειδικούς θαλάμους.

    Όταν έμαθα τις διαφορές τους, αποφάσισα να προμηθεύομαι μόνο τον φυσικό τύπο, ο οποίος είναι και περισσότερο δυσεύρετος.

    Επίσης, οι παραγωγοί από την Κύμη, ισχυρίζονται ότι το περιβάλλον της Κύμης, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της, εμποδίζει την εμφάνιση του κηροπλάστη, ο οποίος είναι και ο βασικότερος εχθρός της συκιάς. Αυτό, επί της ουσίας σημαίνει, ότι δεν χρειάζεται λιπάσματα, άρα πιθανότερα και λιγότερο επιβαρυμένα με χημικές ουσίες.

    Κλείνοντας, είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι τα συκα μαζεύονται τον Αύγουστο, άρα τα αποξηραμένα σύκα διατίθονται στο εμπόριο από μέσα Σεπτέμβρη και μετά.
    Αυτό για όσους ενδιαφέρονται να μην προμηθεύονται πολυκαιρισμένα αποξηραμένα σύκα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας