Πινέλα μακιγιάζ, πως τα καθαρίζουμε

0
1849

Τα πινέλα του μακιγιάζ χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και επιμέλεια από τη στιγμή που έρχονται σε επαφή με το πρόσωπό μας. Συγκεντρώνουν σκόνη, λιπαρότητα, βακτήρια και άλλα στοιχεία που μπορεί να επιβαρύνουν το δέρμα μας. Ο καθαρισμός όμως των πινέλων δεν είναι κάτι απλό. Πρέπει να τα καθαρίζουμε με προσοχή για να μη χαλάει η υφή και το σχήμα τους.

Παρακάτω θα δούμε απλά βήματα που πρέπει να κάνουμε για να καθαρίσουμε τα πινέλα μας.

pinela-makigiaz-o-katharismos-tous-ingolden.gr

Καθημερινή φροντίδα

Σκουπίζουμε τα πινέλα μας μετά από κάθε χρήση με ένα αντιβακτηριακό υγρό μαντηλάκι –  αυτά που χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε τα χέρια μας. Με αυτό τον τρόπο αφαιρούμε κάθε πιθανό βακτήριο πριν αυτό εγκατασταθεί στο πινέλο μας.

Απλώνουμε το μαντιλάκι στην παλάμη μας και τρίβουμε, με κυκλικές κινήσεις, το πινέλο μέχρι να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν πλέον υπολείμματα χρώματος.

Τα φλατ πινελάκια, όπως αυτά που χρησιμοποιούμε για την σκιά στα μάτια, τα σκουπίζουμε με κινήσεις πάνω- κάτω αντί για κυκλικές.

Για βαθύ καθαρισμό

Σαπούνι για μωρά ή σαπούνι προσώπου σε μορφή αφρού

Βρέχουμε τις τρίχες του πινέλου κάτω από χλιαρό τρεχούμενο νερό, προσέχοντας πάντα να γέρνουμε το βουρτσάκι προς τα κάτω, ώστε το νερό να μην τρέχει πάνω στη λαβή, αφαιρώντας ενδεχομένως την κόλλα που συγκρατεί τις τρίχες της βούρτσας στη θέση τους.

Βάζουμε μια πολύ μικρή ποσότητα από το σαμπουάν επάνω τα δάχτυλά μας. Κάνουμε απαλό μασάζ στις τρίχες του πινέλου μακιγιάζ. Ξεπλένουμε με χλιαρό τρεχούμενο νερό, προσέχοντας και πάλι να γέρνουμε το βουρτσάκι προς τα κάτω. Ξεπλένουμε μέχρι τα φύγει τελείως το σαμπουάν.

Πιέζουμε απαλά τις τρίχες του πινέλου με ένα καθαρό απορροφητικό χαρτί ή καθαρή πετσέτα. Μόλις απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του νερού τα βάζουμε σε μια καθαρή πετσέτα για να στεγνώσουν και αναδιαμορφώνουμε τις τρίχες. Ο χρόνος στεγνώματος εξαρτάται από τον τύπο και το μέγεθος του πινέλου μακιγιάζ.

Αντιβακτηριδιακό σαπούνι με ελαιόλαδο

Για να καθαρίσουμε βαθιά τα πινέλα μας χρειαζόμαστε δύο συστατικά: αντιβακτηριακό υγρό σαπούνι πιάτων και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Το υγρό πιάτων θα απολυμάνει τα πινέλα μας ενώ το ελαιόλαδο θα τα κάνει απαλά.

Αναμιγνύουμε δύο μέρη αντιβακτηριακού σαπουνιού και ένα μέρος ελαιόλαδου σε ένα καθαρό πιάτο. Βρέχουμε το πινέλο μας με χλιαρό νερό και στη συνέχεια το βουτάμε στο υγρό σαπουνιού και ελαιόλαδου. Τρίβουμε λίγο με τα δάχτυλά μας. Ξεβγάζουμε καλά με χλιαρό νερό και αφήνουμε να στεγνώσει καλά.

Οινόπνευμα

Ο καλύτερος τρόπος να καθαρίσουμε κάτι είναι να το απολυμάνουμε πρώτα. Γεμίζουμε ένα μπολάκι με καθαρό οινόπνευμα και βουτάμε τα πινέλα μας μέσα με την κεφαλή των πινέλων προς τα κάτω. Αφήνουμε τις τρίχες για λίγο μέσα στο οινόπνευμα, τρίβουμε ελαφριά σε μία καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.

Νερό και ξύδι

Είναι απολύτως φυσιολογικό να χρησιμοποιήσουμε ξύδι εφόσον αποτελεί ένα φυσικό απολυμαντικό προϊόν. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε δύο μέρη νερό κι ένα μέρος ξύδι.  Βουτάμε μέσα τα πινέλα μας, ανακατεύουμε λίγο το μίγμα και με τα δάχτυλα μας απαλά τρίβουμε τα πινέλα. Ξεβγάζουμε με άφθονο νερό.

Tea Tree Oil

Πολύ γνωστό για τα οφέλη του αποτελεί κι αυτό ένα φυσικό προϊόν καθαρισμού. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία όπως με το ξύδι.

Ειδικό καθαριστικό για πινέλα μακιγιάζ

Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικά καθαριστικά για τα πινέλα μακιγιάζ. Ψεκάζουμε τα πινέλα, συνήθως δύο τρεις ψεκασμοί είναι αρκετοί, σκουπίζουμε σε μία καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.

pinela-makigiaz-o-katharismos-tous1-ingolden.gr

Πόσο συχνά θα πρέπει να καθαρίζουμε τα πινέλα του μακιγιάζ;

Προσπαθούμε να καθαρίζουμε τα πινέλα μας μία φορά την εβδομάδα, αν όχι συχνότερα. Θα παρατείνουμε το χρόνο ζωής τους και θα αποφύγουμε δερματικούς ερεθισμούς.

Μικρά μυστικά

– Χρησιμοποιούμε πάντα χλιαρό νερό. Το ζεστό νερό μπορεί να βλάψει τις τρίχες.

– Δεν αφήνουμε το νερό να πέσει επάνω στη λαβή ή στα μεταλλικά σημεία του πινέλου και  δεν μουλιάζουμε για πολλή ώρα τα πινέλα στο νερό γιατί επιτρέπουμε στο νερό να μπει στην κόλα που συγκρατεί τις τρίχες και να τη χαλαρώσει με αποτέλεσμα να αρχίσουν να πέφτουν οι τρίχες του πινέλου.

– Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία, απορροφώντας με μια πετσέτα τα πολλά νερά και τα στεγνώνουμε ξαπλωτά σε μια πετσέτα – κατά προτίμηση στην άκρη ενός τραπεζιού ή επάνω στην απλώστρα των ρούχων ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας και να στεγνώσουν πιο γρήγορα. Θα χρειαστεί κάποιες ώρες μέχρι να στεγνώσουν τα πινέλα μας, έτσι προτιμάμε να τα πλένουμε το βράδυ.

– Προσέχουμε να είναι στεγνά τα πινέλα όταν τα χρησιμοποιούμε.

– Καθαρίζουμε τη λαβή των πινέλων με λίγο βαμβάκι και οινόπνευμα.

– Τα καθαρά πινέλα καλό είναι να τα αποθηκεύουμε σε μια κλειστή κασετίνα για να μην σκονίζονται και να έχουμε πάντα ένα κύπελλο στο σημείο που βαφόμαστε για να τοποθετούμε τα πινέλα που χρησιμοποιούμε έως ότου τα καθαρίσουμε και τα αποθηκεύσουμε ξανά.

– Χρησιμοποιούμε το κάθε πινέλο για το σκοπό του και μόνο.

 

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας