Καθαρισμός: Η βάση της ομορφιάς!

0
107

katharismos-i-vasi-tis-omorfias-ingolden.gr2

Οι περισσότεροι από εμάς γυναίκες και άντρες θέλουν να ενημερώνονται για τα πιο εξειδικευμένα προϊόντα φροντίδας προσώπου, αλλά πολύ λίγοι προσέχουν τον καλό καθαρισμό της επιδερμίδας τους. Εντούτοις, ο επιμελής καθαρισμός αποτελεί τη βάση της σωστής περιποίησης: μακιγιάζ, υπολείμματα καλλυντικών, ιδρώτας, ρύποι της ατμόσφαιρας θα πρέπει να αφαιρούνται, ώστε να ακολουθεί ανεμπόδιστα η περιποίηση της επιδερμίδας.

Τα είδη καθαριστικών προσώπου είναι πάρα πολλά και από πληθώρα καλλυντικών εταιριών. Από τα πιο διαδεδομένα είναι τα γαλακτώματα που αφαιρούνται με βαμβάκι, τα υγρά – αλκαλικά και μη σαπούνια, που δημιουργούν αφρό και ξεβγάζονται με νερό και τα λεγόμενα προϊόντα τύπου eau micellaire, που έχουν τη μορφή νερού, αλλά καθαρίζουν παράλληλα την επιδερμίδα χρησιμοποιώντας βαμβάκι ή δίσκους ντεμακιγιάζ. Επιπλέον τα ξηρά λάδια που απλώνονται σε στεγνό πρόσωπο και στη συνέχεια γαλακτωματοποιούνται με νερό και τέλος, τα mousse που είναι έτοιμα αφροποιημένα προϊόντα που ξεβγάζονται με νερό. Ιδανικό είναι στο τέλος του καθαρισμού, ανεξαρτήτως προϊόντος και πριν εφαρμόσουμε την ενυδατική ή αντιγηραντική μας κρέμα, να περνάμε το πρόσωπο μας με μια τονωτική λοσιόν. Βασικός ρόλος της λοσιόν πέρα από την τόνωση, είναι η επαναφορά του ph της επιδερμίδας και η αποφυγή της αφυδάτωσης της (αίσθηση του τραβήγματος).

Πρέπει να επισημάνουμε ότι ο καθημερινός καθαρισμός των ματιών, είναι πολύ σημαντικός και πρέπει να γίνεται ξεχωριστά από τον καθαρισμό του υπόλοιπου προσώπου, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούμαι προϊόντα μακιγιάζ και ακόμη περισσότερο, όταν αυτά είναι αδιάβροχα. Υπάρχουν εξειδικευμένα καθαριστικά προϊόντα για χρήση στην περιοχή των ματιών, έτσι ώστε να μην ερεθίζονται ή καταπονούνται, καθώς το δέρμα στην περιοχή αυτή είναι πιο  λεπτό και ευαίσθητο.

 

 

Η αποkatharismos-i-vasi-tis-omorfias-ingolden.gr.jpg5τελεσματική φροντίδα ενυδάτωσης και αντιγήρανσης, ξεκινά πάντα από την υγιεινή της επιδερμίδας γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κανένα προϊόν, δε μπορεί να προσφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, εάν έχει να αντιμετωπίσει πάνω στην επιδερμίδα ένα φραγμό από κατάλοιπα μακιγιάζ, σκόνης και καλλυντικών προϊόντων. Ο καθαρισμός του προσώπου είναι απαραίτητο να γίνεται πρωί και βράδυ. Κάθε πρωί, για να απομακρύνουμε τα υπολείμματα της κρέμας που έχει προηγηθεί τη νύχτα και να κάνουμε την περιποίησή μας σε καθαρό πρόσωπο και στη συνέχεια, για να μπορούμε να εφαρμόσουμε καλύτερα το μακιγιάζ. Κάθε βράδυ, γιατί κατά τη διάρκεια της μέρας η επιδερμίδα εκτίθεται στο εξωτερικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει ρύπους, σκόνη και τη λιπαρότητα που εκκρίνει το ίδιο το δέρμα, που σε συνδυασμό οδηγούν στην κακή εικόνα της επιδερμίδας. 

 

Το κατάλληλο καθαριστικό θα πρέπει να επιλέγεται ανάλογα με τον τύπο του δέρματος. Οι τύποι δέρματος χωρίζονται σε 6 κατηγορίες:

1. Κανονικό

Για το κανονικό δέρμα το οποίο είναι λείο, χωρίς διεσταλμένους πόρους, επαρκώς ενυδατωμένο και με ομοιόμορφο χρώμα, χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό ένα απαλό γαλάκτωμα και τελειώνουμε με μια τονωτική λοσιόν χωρίς οινόπνευμα.

 

2. Λιπαρό

Για το λιπαρό δέρμα, το οποίο έχει διεσταλμένους πόρους με μαύρα στίγματα (φαγέσωρες) γυαλίζει και είναι τραχύ, προσπαθούμε να μη χρησιμοποιούμε πολύ στυπτικά καθαριστικά γιατί από αντίδραση το δέρμα παράγει περισσότερο σμήγμα. Συνεπώς προσπαθούμε να αφαιρέσουμε τη λιπαρότητα με πιο ελαιώδη καθαριστικά, τα  οποία αφαιρούνται χωρίς να προκαλούν ξηρότητα και αφυδάτωση. Πάντα, τελειώνουμε την καθημερινή μας περιποίηση με μια τονωτική λοσιόν, έτσι ώστε η επιδερμίδα να συγκρατεί την απαραίτητη υγρασία.

Προσοχή! Πολλοί από μας καθαρίζουμε το πρόσωπο μας αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια της μέρας, με αποτέλεσμα οι σμηγματογόνοι αδένες να αντιδρούν υπερεκκρίνοντας σμήγμα και εντείνοντας έτσι τη λιπαρότητα. 

 

3. Ξηρό

Για το ξηρό δέρμα που η όψη του είναι θαμπή, έχει έλλειψη ελαστικότητας και σε μεγαλύτερες ηλικίες σχηματίζει βαθιές ρυτίδες, επιλέγουμε να καθαρίζουμε την επιδερμίδα με γαλάκτωμα και τελειώνουμε την περιποίηση με λοσιόν χωρίς οινόπνευμα. Στο ξηρό δέρμα, μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε ιαματικό νερό στο τέλος του καθαρισμού, ταμπονάροντας το πρόσωπο πριν στεγνώσει και προσφέροντας έτσι επιπλέον ενυδάτωση.

 

4. Μικτό

Στη μικτή επιδερμίδα, που ουσιαστικά είναι συνδυασμός της ξηρής /κανονικής και της λιπαρής επιδερμίδας, επιλέγουμε ένα σαπούνι με ενυδατικούς παράγοντες, για να μη δημιουργήσουμε ξηρότητα και περνάμε τις περιοχές με λιπαρότητα (συνήθως το “Τ” του προσώπου, μέτωπο, μύτη, πηγούνι) με μια τονωτική λοσιόν.

 

5. Ευαίσθητο

Το ευαίσθητο δέρμα θέλει ειδική περιποίηση,λόγω της ερυθρότητας και του άμεσου ερεθισμού που εμφανίζει, καθώς μπορεί πολύ εύκολα να εκδηλώσει αλλεργικές αντιδράσεις και να εμφανίσει εξανθήματα. Για το λόγο αυτό, σε αυτούς τους τύπους δέρματος χρησιμοποιούμε εξειδικευμένα καλλυντικά για ευαίσθητες επιδερμίδες. Να επισημάνουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, οι κινήσεις που κάνουμε πρέπει να είναι πολύ απαλές χωρίς να τρίβουμε το δέρμα.

 

6. Αφυδατωμένο

Τέλος, τα αφυδατωμένα δέρματα που παρουσιάζουν έλλειψη νερού στα κύτταρα τους, έχουν όψη θαμπή και ορισμένες φορές ξεφλουδίζουν. Στην περίπτωση αυτή, χρησιμοποιούμε γαλάκτωμα ή ξηρό λάδι ή προϊόντα τύπου eau micellaire και τελειώνουμε με λοσιόν χωρίς οινόπνευμα.

 

Ο τέλειος καθαρισμός, ολοκληρώνεται με τα προϊόντα απολέπισης (peeling) και τις καθαριστικές μάσκες που, ανάλογα πάλι με τον τύπο του δέρματος, τα εφαρμόζουμε από μία έως δύο φορές την εβδομάδα.

 

 

katharismos-i-vasi-tis-omorfias-ingolden.gr.jpg3

 

Καταλήγοντας, ο καθημερινός και σωστός καθαρισμός του προσώπου με τα κατάλληλα προϊόντα, είναι απαραίτητος για να έχουμε πάντα λαμπερή, καθαρή και φρέσκια επιδερμίδα!  

 

Κείμενο-Επιμέλεια: Έλενα Παυλίδου-Αισθητικός

(e-mail:elena33xx@hotmail.com)

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας