Γυναικεία ονόματα από Γ, η σημασία τους

0
4563

«Δεν έχεις τυχαία τ’ όνομα σου», λέει μια αγγλική παροιμία και όντως ένας άνθρωπος χρωματίζει ένα όνομα και, μερικές φορές, ένα όνομα στιγματίζει έναν άνθρωπο.

Πως, όμως, δημιουργήθηκαν τα ονόματα και για ποιο λόγο; Σίγουρα ξέρουμε ότι τα ονόματα αυτά δεν δημιουργήθηκαν τυχαία. Δίνοντας στο παιδί τους οι αρχαίοι ένα όνομα με ωραία σημασία, έδειχναν τη μεγάλη τους στοργή και τη διάθεση να προσφέρουν σ’ αυτό, ένα πολύτιμο δώρο το οποίο θα το έφερε σε όλη τη του ζωή. Πίστευαν, επίσης, ότι ακούγοντάς το νύχτα και ημέρα, θα επιδρούσε στο χαρακτήρα του. Τέλος, πίστευαν ότι όταν άρχιζε να καταλαβαίνει τη σημασία του ονόματος του, θα αναγκαζόταν να φανεί αντάξιο της σπουδαίας σημασίας του.

Τα ονόματα που χρησιμοποιούμε προέρχονται όχι μόνο από την αρχαία ελληνική γλώσσα, αλλά και από άλλες όπως η λατινική, η εβραϊκή, η αγγλική, η αραβική.. Επίσης, πολλά προέρχονται από τη θρησκευτική μας παράδοση.gynaikeia-onomata-apo-g-h-shmasia-tous-ingolden-grΓαβριηλία

Ετυμολογία: Από το εβραϊκό όνομα Gavri’el, που σημαίνει ο «δυνατός άνδρας του Θεού».

Είναι υπεύθυνη, προστατευτική και αρκετά συντηρητική. Της αρέσει να συμβουλεύει τους άλλους.

Εορτασμός: 8 Νοεμβρίου – Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ

Υποκοριστικά: Γαβριέλα

Γαλάτεια

Ετυμολογία: Μια από τις Νηρηίδες, αγαπημένη του Κύκλωπα Πολύφημου.

Δυνατός χαρακτήρας, με πνευματικά ενδιαφέροντα. Ρομαντική, δεν διαλέγει σωστά τους ανθρώπους που ερωτεύεται.

Εορτασμός: 18 Μαΐου

Υποκοριστικά: Γαλατία

Το καλό όνομα δε λησμονιέται… Παροιμία 

Γαλήνη

Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό γαλήνη και σημαίνει “η ήσυχη, η ατάραχη”

Μια από τις Νηρηίδες. Ήρεμη, γίνεται εκρηκτική όταν θυμώνει ή συγκινείται. Ιδιαίτερα συνδεδεμένη με την οικογένειά της.

Εορτασμός: 16 Απριλίου – Λεωνίδη και των συν αυτώ επτά γυναικών μαρτύρων

Υποκοριστικά: Γαλήνεια, Γαληναία

Γαρυφαλλιά

Ετυμολογία: Προέρχεται από τη λατινική λέξη garofulum αντιδάνειο της λέξης καρυόφυλλον και σημαίνει “γαρύφαλλο, καλλωπιστικό φυτό”.

Είναι έξυπνη, δυναμική, όχι πολύ εκδηλωτική και αγαπάει τα γράμματα. Είναι ήρεμη, μεθοδική και προγραμματισμένη.

Εορτασμός: 19 Ιουλίου 

Υποκοριστικά: Γαρουφαλιά, Γαρυφαλένια, Λένια, Λιάνα, Λίνα, Λίλα, Φαίη, Φένια, Φιλιώ

 “ Ένα καλό όνομα είναι το κόσμημα της ψυχής ”  Σαίξπηρ 

Γερασιμία

Ετυμολογία: Από τη λέξη γέρας: βραβείο, έπαθλο και σημαίνει η “βραβευμένη”.

Είναι αρκετά ανεξάρτητη, δεν αντέχει την καταπίεση και θέλει, συνήθως, να περνά το δικό της. Έχει αρκετή ενέργεια και λατρεύει τα ταξίδια και τις περιπέτειες. Έχει φιλελεύθερες και πρωτότυπες ιδέες που προκαλούν τους γύρω της, όμως της αρέσει να κάνει τη διαφορά.

Εορτασμός: 20 Οκτωβρίου – Οσίου Γερασίμου, του νέου ασκητού

Υποκοριστικά: Γερασίμα, Γερασιμίνα, Γερασιμιά, Γερασιμούλα, Λίνα, Σούλα

Γεωργία

Ετυμολογία: Από το γη + έργον και σημαίνει την εργαζόμενη τη γη αλλά και αυτήν που επιδέχεται πνευματική καλλιέργεια .

Το όνομά Γεωργία μπορεί να είναι συνηθισμένο, ωστόσο κρύβει πολύ μεγάλη δυναμική.

Αριθμολογία: Από την πλευρά της αριθμολογίας, ο αριθμός της είναι το 3 που σημαίνει πως είναι επικοινωνιακή και χαρούμενη. Της αρέσει να διαβάζει και πάντα θέλει να αποκτά καινούριες γνώσεις. Κερδίζει συμπάθειες και χειρίζεται τον προφορικό λόγο τόσο ωραία που κλέβει την παράσταση και δημιουργεί καλές εντυπώσεις όπου και αν βρεθεί. Πονόψυχη και γενναιόδωρη δίνει απλόχερα τη βοήθεια της όταν της την ζητήσουν. Της αρέσει να διασκεδάζει και φροντίζει την εξωτερική της εμφάνιση αρκετά. Τα κύρια ελαττώματα της είναι η αφηρημάδα και η αναβλητικότητα που έχει.  

Εορτασμός: 23 Απριλίου – Γεωργίου Μεγαλομάρτυρος του Τροπαιοφόρου

Κάποιες χρονιές η γιορτή μετακινείται, όταν πέφτει πριν το Πάσχα και γιορτάζεται τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, για το λόγο ότι τα εκκλησιαστικά τροπάρια του Αγίου Γεωργίου περιέχουν αναστάσιμα λόγια που δεν είναι δυνατό να ψαλθούν πριν από την Ανάσταση.

Υποκοριστικά: Γεωργέτα, Γιόλα, Γιούλα, Γιούλικα, Γίτσα, Γωγώ, Ζέτα, Ζορζέτα, Τζίνα,  Τζωρτζίνα

 Η ζωή κρατά μια γενιά, το καλό όνομα μένει για πάντα… Παροιμία 

Γλυκερία

Ετυμολογία: Από το επίθετο γλυκερός ,-ή και σημαίνει “η υπερβολικά γλυκιά”

Είναι μία γυναίκα γλυκιά αλλά και μεθυστική. Σκορπίζει παντού το γέλιο, την ευφορία και μαγνητίζει τους άνδρες με τον ιδιαίτερο τρόπο της.

Αριθμολογία: Σύμφωνα με την αριθμολογία το όνομα Γλυκερία αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 9 και αυτό φανερώνει πως είναι μία γυναίκα με μεγάλες ευαισθησίες, με καλή ψυχή και με μία ανοιχτή αγκαλιά για όλους. Έχει ζωηρή φαντασία, κάνει πολλά όνειρα για τη ζωή και το ένστικτό της ποτέ δεν την προδίδει. Έχει την τάση να παρασύρεται από τους γύρω της, γιατί είναι ευκολόπιστη και καλοπροαίρετη.

Εορτασμός: 13 Μαΐου – Γλυκερίας μάρτυρος

Υποκοριστικά: Γλυκερίτσα, Ρίτσα, Γλυκέρω, Γλυκή

Μέσα μας υπάρχει κάτι που δεν έχει όνομα· αυτό το κάτι είναι αυτό που είμαστε. José Saramago, 1922-2010, Πορτογάλος συγγραφέας 

Γρηγορία

Ετυμολογία: Από το ρήμα γρηγορώ και σημαίνει “αυτή που είναι σε εγρήγορση, που παρακολουθεί και προσέχει, η ακοίμητη φρουρός”

Μία γυναίκα έτοιμη για όλα, βιάζεται, προτρέχει και είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει τα πάντα με απόλυτη ακρίβεια. Ωστόσο πολλές φορές ενεργεί, χωρίς να σκεφτεί με αποτέλεσμα να κάνει λάθη, τα οποία όμως αναγνωρίζει πολύ γρήγορα και τα διορθώνει.

Αριθμολογία: Το όνομα Γρηγορία αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 5, για αυτό και είναι τόσο χαρούμενη, κεφάτη αλλά και επαναστατική. Έχει πολύ πρωτότυπες και φιλελεύθερες ιδέες, της αρέσει να προκαλεί και να διαφέρει από όλους τους ανθρώπους γύρω της. Λατρεύει τη διασκέδαση, τα λούσα και την πολυτέλεια, για αυτό και πολύ συχνά αδειάζει το πορτοφόλι της. Ο έρωτας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή της, για αυτό και πάντα είναι ερωτευμένη ή έχει κάποιο φλέρτ να ασχολείται. Το αρνητικό της στοιχείο είναι πως πολλά ζητήματα τα βλέπει ανάλαφρα και επιπόλαια και μετά από λίγο καιρό το μετανιώνει.

Εορτασμός: 25 Ιανουαρίου – Γρηγορίου του Θεολόγου

Υποκοριστικά: Γρηγορίτσα, Ρίτσα, Γρηγορούσα, Γοργώ, Γρηγορού

 

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας