Γυναικεία ονόματα από Β, η σημασία τους

0
8188

«Δεν έχεις τυχαία τ’ όνομα σου», λέει μια αγγλική παροιμία και όντως ένας άνθρωπος χρωματίζει ένα όνομα και, μερικές φορές, ένα όνομα στιγματίζει έναν άνθρωπο.

Πως, όμως, δημιουργήθηκαν τα ονόματα και για ποιο λόγο; Σίγουρα ξέρουμε ότι τα ονόματα αυτά δεν δημιουργήθηκαν τυχαία. Δίνοντας στο παιδί τους οι αρχαίοι ένα όνομα με ωραία σημασία, έδειχναν τη μεγάλη τους στοργή και τη διάθεση να προσφέρουν σ’ αυτό, ένα πολύτιμο δώρο το οποίο θα το έφερε σε όλη τη του ζωή. Πίστευαν, επίσης, ότι ακούγοντάς το νύχτα και ημέρα, θα επιδρούσε στο χαρακτήρα του. Τέλος, πίστευαν ότι όταν άρχιζε να καταλαβαίνει τη σημασία του ονόματος του, θα αναγκαζόταν να φανεί αντάξιο της σπουδαίας σημασίας του.

Τα ονόματα που χρησιμοποιούμε προέρχονται όχι μόνο από την αρχαία ελληνική γλώσσα, αλλά και από άλλες όπως η λατινική, η εβραϊκή, η αγγλική, η αραβική.. Επίσης, πολλά προέρχονται από τη θρησκευτική μας παράδοση.

onomata-apo-b-h-shmasia-tous-ingolden.gr

Βάϊα

Ετυμολογία: Η λέξη βάιον προέρχεται από το μεταγενέστερο βαΐον, υποκοριστικό του βάϊς, βαΐδος «φύλλο φοινικιάς»

Σύμφωνα με την Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία, την Κυριακή των Βαΐων γιορτάζεται η είσοδος του Ιησού στα Ιεροσόλυμα, όπου οι Ιουδαίοι των υποδέχτηκαν με Βάϊα.

Αριθμολογία: Το όνομα Βάϊα αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό που σημαίνει ότι είναι μία γυναίκα που θέτει στόχους, έχει φιλοδοξίες και θέλει να κάνει πραγματικότητα την κάθε της επιθυμία. Οι δυσκολίες στη ζωή δεν την τρομάζουν, αντίθετα είναι για αυτήν μία μεγάλη πρόκληση που την παροτρύνει να αποδείξει την αξία της. Όλοι θαυμάζουν τον δυναμισμό και το πείσμα της και ξέρουν ότι μπορούν να βασιστούν πάνω της. Ο έρωτας είναι πολύ σημαντικός στη ζωή της, και το ερωτικό ταίριασμα είναι μία από τις προτεραιότητες για μία αισθηματική σχέση. 

Εορτασμός: Κυριακή των Βαΐων

Υποκοριστικά: Βάγια, Βαΐτσα

Αλίμονο στον άνθρωπο εκείνο που το όνομά του είναι μεγαλύτερο από το έργο του. Παροιμία 

Βαλεντίνη

Ετυμολογία: Από τη λατινική λέξη valentinus που σημαίνει εύρωστος, υγιής, ρωμαλέος.

Το όνομα Βαλεντίνη υποδηλώνει δύναμη, σθένος και μεγάλη αποφασιστικότητα. Είναι μία γυναίκα που δεν διστάζει, δεν φοβάται και νιώθει ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα στην κάθε δυσκολία.

Αριθμολογία: Το όνομα αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 9 και αυτό υποδηλώνει έναν άνθρωπο με όνειρα και ιδανικά. Ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο και αφήνει την φαντασία της ελεύθερη να ταξιδεύει. Εύκολος και προσαρμόσιμος χαρακτήρας, που αναζητά την ανεξαρτησία. Φοβάται τη μοναξιά και τη φτώχεια. Θέλει να φαίνεται δυνατή, της αρέσουν οι πρωτότυπες ιδέες και συχνά γνωρίζει, χωρίς να την επιζητά ιδιαίτερα, την αναγνώριση. Έχει μεγάλες ευαισθησίες και νιώθει ευτυχία όταν μπορεί να συνεισφέρει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή στο πρόγραμμα, γιατί πολλές φορές αναλαμβάνει περισσότερες ευθύνες από αυτές που μπορεί. 

Εορτασμός: 14 Φεβρουαρίου – Αγίου Ουλεντίνου ή Βαλεντίνου

Υποκοριστικά: Βαλεντίνα

 “ Ένα καλό όνομα είναι το κόσμημα της ψυχής ”  Σαίξπηρ 

Βαλέρια

Ετυμολογία: Εξελληνισμένος τύπος του ρωμαϊκού ονόματος Valerius – valere = είμαι δυνατός.

Μία γυναίκα που διαθέτει εξυπνάδα και της αρέσει να αναλύει και να επεξεργάζεται τα πάντα. Δεν βγάζει ποτέ γρήγορα συμπεράσματα, πρώτα κάνει την έρευνα της και ψάχνει να βρει την αλήθεια των πραγμάτων. Της αρέσει το διάβασμα και προσπαθεί πολύ για να εξελιχθεί πνευματικά, γιατί θεωρεί ότι η μεγαλύτερη δύναμη του ανθρώπου είναι το μυαλό του.

Εορτασμός: 22 Νοεμβρίου – Βαλεριανού μάρτυρος

Υποκοριστικά: Βαλερία, Βαλεριάνα, Βάλια

Βαρβάρα

Ετυμολογία: Από τη λέξη βάρβαρος, η οποία προέρχεται από τον αναδιπλασιασμό της συλλαβής βαρ – βαρ  βαρ, ο ήχος με τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες απέδωσαν το ακατανόητο γι’ αυτούς άκουσμα από τις γλώσσες άλλων λαών. Αρχικά, βάρβαρος ήταν ο αλλόγλωσσος και μεταγενέστερα η λέξη έλαβε την έννοια του άξεστου, του απολίτιστου.

Μπορεί η λέξη να θυμίζει κάτι «βάρβαρο», όμως το όνομα Βαρβάρα έχει πολύ μεγάλη αξία, την οποία και την μεταδίδει στην ζωή της. Έξυπνη, ρεαλίστρια και χωρίς εξάρσεις, αγαπάει τα παιδιά, τα ζώα και τη φύση.

Αριθμολογία: Ο προσωπικός αριθμός είναι το 7.  Είναι μία εσωστρεφής αλλά σοφή γυναίκα, με άποψη, εξυπνάδα αλλά και ωριμότητα. Θέλει να αναπτύσσει τις γνώσεις της, να μελετά, να εξελίσσεται και έχει ισχυρή διαίσθηση. Οι άλλοι εμπιστεύονται τις συμβουλές και την καθοδήγηση της. Διατηρεί σταθερές σχέσεις και τα συναισθήματα της είναι βαθιά και ουσιαστικά. Δεν ανοίγεται εύκολα σε νέες γνωριμίες, όμως όταν ένας άνθρωπος κερδίσει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη της, τότε είναι πάντα στο πλάι του.

Εορτασμός: 4 Δεκεμβρίου – Βαρβάρας μεγαλομάρτυρος

Υποκοριστικά: Βάνα, Μπάρμπι, Βέρα, Ρούλα, Βίνα

 Κάλλιο χρυσό όνομα παρά χρυσό φόρεμα. Παροιμία 

Βασιλική

Ετυμολογία: Από το αρχαίο επίθετο βασιλικός, αυτή που ανήκει στο βασιλιά.

Ικανότατη, εύστροφη, πανέξυπνη κι επίμονη.

Αριθμολογία: Το όνομα αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 1 και αυτό σημαίνει ότι είναι μία γυναίκα με δυναμική και επιβλητική παρουσία. Της αρέσει να πρωτοστατεί και να δίνει το προσωπικό της στίγμα στις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει. Θέλει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε όλα και είναι αρκετά επίμονη και πεισματάρα. Καμία μάχη δεν είναι χαμένη για αυτήν, γιατί δεν επιτρέπει στον εαυτό της να ηττηθεί. θα δώσει τις μάχες της στη ζωή, για να είναι πάντα πρώτη και σωστή σε όλα. Ο εγωισμός της αλλά και η απότομη συμπεριφορά μπορεί μερικές φορές να την κάνουν να έρθει σε αντιπαράθεση με τα αγαπημένα της πρόσωπα.

Εορτασμός: 1 Ιανουαρίου – Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου

Υποκοριστικά: Βασίλω, Βασιλικούλα, Βασούλα, Βάσια, Βάσω, Βίκυ, Βιβή, Μπίλιω, Βάλια, Βάλι, Βασιλεία

onomata-apo-b-h-shmasia-tous1-ingolden-gr

Βεατρίκη

Ετυμολογία: από τη λατινική λέξη Beata που σημαίνει «μακάρια».

Επίμονη, έχει ανοιχτό μυαλό και αρκετά κλειστό χαρακτήρα. Αξιοπρεπής και χαριτωμένη.

Εορτασμός: Η Αγία Βεατρίκη είναι Αγία των Καθολικών και δεν περιλαμβάνεται στο Ορθόδοξο Εορτολόγιο. Σύμφωνα με τους καθολικούς εορτάζει 1η Σεπτεμβρίου και 16η Αυγούστου. Σύμφωνα με το ορθόδοξο εορτολόγιο, όπως όλα τα ονόματα που δεν έχουν γιορτή, εορτάζει των Αγίων Πάντων.

Βενετία

Ετυμολογία: Από τη λατινική ονομασία του τοπωνυμίου Venetia – Venezia, Βενέτσια στα ιταλικά, εξ ου και το Βενετσάνος.

Εργατική, χαρούμενη και λίγο επιπόλαιη, έχει συχνά ωραία φωνή.

Εορτασμός: Των Αγίων Πάντων

Υποκοριστικά: Βενέτα, Βενέττα, Βενετσιάνα, Βενετσάνα, Βενιό

Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά τ’ όνομα. Παροιμία 

Βερόνικα

Ετυμολογία:  από το αρχαίο μακεδονικό όνομα Φερενίκη – φέρω + νίκη, αυτή που φέρνει τη νίκη.

Πνευματώδης, αγαπάει την τέχνη κι επιδίδεται στον αθλητισμό. Δεν χάνει εύκολα την ψυχραιμία της.

Εορτασμός: 12 Ιουλίου – Βερονίκης της αιμορροούσης

Υποκοριστικά: Βερενίκη, Βέρα, Νίκη

Βικτώρια

Ετυμολογία: Από το λατινικό victoria και σημαίνει “η νικήτρια”.

Το όνομα Βικτώρια της δίνει όλα τα ερεθίσματα για την καλλιτεχνία και τον πολιτισμό και την παροτρύνει να αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο. Δεν εκδηλώνει εύκολα τα αισθήματά της.

Αριθμολογία: Το όνομα αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 8 και αυτό σημαίνει πως είναι από τις γυναίκες που θέτει ως προτεραιότητα της ζωής της, την εξέλιξη και την πρόοδο. Είναι γυναίκα καριέρας και θέλει να είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη οικονομικά. Η καριέρα της είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής της και κάνει μεγάλα όνειρα , τα οποία και αργά αλλά σταθερά θα κάνει πραγματικότητα.

Εορτασμός: 11 Νοεμβρίου – Βίκτωρος μάρτυρος

Υποκοριστικά: Βίκη, Βίκυ, Βικτωρία

Αυτός που κλέβει το πορτοφόλι μου, κλέβει σκουπίδια…Αλλά αυτός που μου στερεί το καλό μου όνομα, ληστεύει από μένα κάτι που δεν θα τον κάνει πλούσιο, και εμένα με κάνει πραγματικά φτωχό. Γουίλιαμ Σαίξπηρ, 1564-1616, Άγγλος δραματουργός 

Βιολέτα

Ετυμολογία: Βιολέτα < βιολέτα< ιταλική violetta< viola< λατινική viola

Όνομα ρομαντικό, που δεν συναντάμε συχνά. Άστατη κι ευσυγκίνητη, αγαπάει τα ταξίδια, τη φύση και τα ζώα.

Εορτασμός: Των Αγίων Πάντων

Υποκοριστικά: Βιόλα

Ονόματα από φυτά και λουλούδια

Πολλά είναι τα ονόματα που προέρχονται από τα φυτά. Συνήθως, υπάρχουν ιδιότητες στα φυτά που οι άνθρωποι αποδίδουν σε ανθρώπους για λόγους επαινετικούς: η άνθηση, το ωραίο χρώμα, η τρυφερότητα. Και κατ’ αρχάς, το ίδιο το άνθος έδωσε ονόματα όπως: Ανθή και Ανθούλα.

Συναντούμε επίσης ονόματα όπως:

Ακακία:  από το όμορφο και λαμπρό φυτό ακακία

Γαρυφαλλιά – Φαλλιά, Φαλλιώ:  από το γαρύφαλλο

Γιασεμί – Γιασεμούλα και Γιασεμίνα: από το φυτό γιασεμί

Δάφνη: από το αειθαλές φυτό δάφνη

Ζουμπουλία: από το όμορφο ζουμπούλι

Κερασιά – Κεράσω και Κερασίνα: από το έντονο χρώμα του κερασιού

Κρινιώ: από τον ωραίο και λευκό κρίνο

Λεμονιά: από το μυρωδάτο λεμόνι

Μυρσίνη –  Μερσίνα: από την αειθαλή μυρσίνη

Μυρτώ: από τη μυρτιά, δηλαδή τη μυρσίνη

Νεραντζιά – Νεράτζω – Νερατζιώ: από τη νεραντζιά

Ροδιά – Ροδούλα – Ρὀδη: από τη μεγαλοπρέπεια και αφθονία των καρπών της ροδιάς

Τριανταφυλλιά: από την ομορφιά του τριαντάφυλλου

Βιργινία

Ετυμολογία: Προερχόμενο από το Λατινικό Virgin

Μοιάζει απόμακρη και κλειστή, αλλά ερωτεύεται με πάθος. Είναι φιλόδοξη κι αυταρχική.

Εορτασμός: 21 Νοεμβρίου – Εισόδια της Θεοτόκου

Υποκοριστικά: Βίνη

 

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας