Halloween..Τότε και τώρα

0
55

«Trick or Treat» ? Κάθε χρόνο το βράδυ της 31ης του Οκτώβρη, τα παιδιά των Η.Π.Α και του Καναδά φορούν τρομακτικές μάσκες  και  βγαίνουν στους δρόμους. Τραγουδούν,τρομάζουν τους περαστικούς και ζητούν γλυκά από τους ιδιοκτήτες των σπιτιών.

Για την Ιστορία..

Η λέξη Halloween προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows DayAll Saints Day). Είναι μια γιορτή που θυμίζει λίγο τις δικές μας Απόκριες αλλά και Κάλαντα.

vintage-halloween-pumpkin-woman-black-cathalloween-trick-treat-apple-crystallia-ingolden.grΤο Halloween έχει τις ρίζες του σε μια αρχαία Κέλτικη γιορτή για τους νεκρούς που ονομάζεται Samhain (Σόουιν) και ήταν η μεγαλύτερη και πιο σημαντική γιορτή του χρόνου. Οι Κέλτες που ήταν διασκορπισμένοι στην Ευρώπη χώριζαν τον χρόνο με τέσσερις μεγάλες γιορτές. Σύμφωνα με το δικό τους ημερολόγιο η χρονιά ξεκινούσε την 1η Νοέμβρη (στο δικό μας ημερολόγιο) και σηματοδοτούσε την έναρξη του χειμώνα. Οι Κέλτες πίστευαν ότι κατά τη στιγμή του Samhain, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή του χρόνου, τα φαντάσματα των νεκρών ήταν σε θέση να σμίξουν με τους ζωντανούς. Σύμφωνα με εκείνους, οι ψυχές των ανθρώπων που είχαν πεθάνει κατα τη διάρκεια του έτους, ταξίδευαν την συγκεκριμένη ημέρα στον «άλλο κόσμο». Επίσης, θυσίαζαν ζώα και άναβαν φωτιές προς τιμήν των νεκρών, για να τους βοηθήσουν στο ταξίδι τους και να τους κρατήσουν μακρυά απ’τους ζωντανούς.

halloween-pomona-trick-treat-pumkin-celts-ancient-apple-crystallia-ingolden.grΤο Samhain έγινε το Halloween που γνωρίζουμε σήμερα όταν οι Χριστιανοί ιεραπόστολοι προσπάθησαν να εκχριστιανίσουν τους Κέλτες.

Στα 400 χρόνια που οι Ρωμαίοι είχαν υπό την κυριαρχία τους την κέλτικη γή, οι Ρωμαϊκές γιορτές των νεκρών, και οι εορτασμοί προς τιμήν της θεάς Πομόνας, ενσωματώθηκαν στα Κέλτικα έθιμα του Samhain.

Τον 19ο αιώνα (1840), Κέλτες (Ιρλανδοί και Σκωτσέζοι) μετανάστες μετέφεραν την παράδοση αυτή στην Αμερική, όπου διαδόθηκε και επεκτάθηκε. Η δραστηριότητα είναι δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τον Καναδά, και λόγω της αυξημένης αμερικανικής πολιτιστικής επιρροής τα τελευταία χρόνια, που εισάγονται μέσω της έκθεσης στην αμερικανική τηλεόραση και τα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το έθιμο έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε πολλά μέρη της Ευρώπης.

 

vintage-halloween-pumkin-childrens-black-cat-trick-treat-apple-crystallia-ingolden.grΣτα τέλη του 1800, στις Η.Π.Α και στον Καναδά, τα παιδιά την περίοδο του Χάλοουιν, πετούσαν αυγά στις πόρτες των σπιτιών έκαναν ζημιές και τρόμαζαν τον κόσμο. Τις δεκαετίες του 1920 και 1930 το Χάλοουιν μετατράπηκε σε ένα μεγάλο, θορυβώδες πάρτυ και οι βανδαλισμοί έγιναν πιο σοβαροί. Με σκοπό τη αποτροπή των καταστροφών των περιουσιών τους, οι γονείς και οι τοπικές αρχές προσανατόλισαν τα παιδιά στο να ζητούν γλυκά από τους ιδιοκτήτες των σπιτιών, περιορίζοντας έτσι τα περιστατικά των βανδαλισμών. Η απήχηση του Χάλοουιν εξαπλώθηκε εφ’ όσον έπαψε σταδιακά να είναι μια αμιγώς παιδική γιορτή, καθώς ενήλικες άρχισαν να συμμετέχουν, ενώ εντάχθηκε στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.

 

Halloween-

 

Το Έθιμο της κολοκύθας… και η Ιστορία του Τζάκ

Η ιστορία του Jack-o’-Lantern ξεκινάει το 1750 και σύμφωνα με τους Ιρλανδικούς μύθους ο Τζάκ ήταν ένα κατεργάρης και πανέξυπνος αγρότης ο οποίος κατάφερε να ξεγελάσει τον Διάβολο παγιδεύοντάς τον. Η προϋπόθεση για να τον ελευθερώσει ήταν να μην τον πάρει μαζί του στην Κόλαση όταν θα πεθάνει. Ο μύθος λέει πως όταν ο Τζάκ πέθανε, ο Θεός δεν μπορούσε να τον δεχτεί στον Παράδεισο εξαιτίας της ζωής που είχε επιλέξει να ακολουθήσει, μια ζωή γεμάτη απάτη, ποτό και παγαποντιά. Ούτε όμως κι ο Διάβολος μπορούσε να τον δεχτεί και τον έδιωξε δίνοντάς του ένα μισοκαμμένο κάρβουνο. Από εκείνη τη μέρα μέχρι το τέλος της αιωνιότητας, ο Τζακ είναι καταδικασμένος να περιφέρεται στον κόσμο, ανάμεσα στα επίπεδα του καλού και του κακού, μόνο με ένα μισοκαμμένο κάρβουνο μέσα σε ένα σκαμμένο νεροκολόκυθο για να φωτίζει το δρόμο του…

 Το Έθιμο

Εκτός από το σκάλισμα της κολοκύθας, μια πολύ διαδεδομένη συνήθεια είναι το trick-or-treating, όπου ομάδες μασκαρεμένων παιδιών πάνε από σπίτι σε σπίτι, χτυπάνε τα κουδούνια και ρωτάνε: Trick or Treat? Που σημαίνει: Φάρσα ή Κέρασμα? Φυσικά όλοι πλέον έχουν ένα κέρασμα πρόχειρο, συνήθως καραμέλες,σοκολάτες, μερικούς ξηρούς καρπούς, ένα γλυκό ή ένα μήλο. Επίσης, παιχνίδια με μήλα όπως το apple bobbing και το apple snapping.

 

Apple bobbing-Halloween-pumkin-Jack-o-latern-kolokutha-ethimo-apple-crystallia-ingolden.gr                                           Apple snapping

Όλα αυτά γίνονται περισσότερο σε Ιρλανδία, Σκωτία και Αμερική, ενώ στην Αγγλία το Halloween είναι γιορτή «εισαγόμενη» που γιορτάζεται (όσο γιορτάζεται) κυρίως λόγω καταναλωτισμού.

AppleBobbing-Halloween-pumkin-Jack-o-latern-kolokutha-ethimo-apple-crystallia-ingolden.gr                                             Apple bobbing

Τα χρώματα του Halloween είναι το πορτοκαλί και το μαύρο. Το πορτοκαλί συμβολίζει τις σοδειές και το μαύρο τους νεκρούς.

Όπως καταλαβαίνεται βρήκα αφορμή πάλι να μπω στη κουζίνα και να φτιάξω τα γλυκάκια που ταιριάζουν στην περίσταση..!!!

Σήμερα λοιπόν η φίλη μου Birgit θα κάνει ένα Party για  να γελάσουμε, να μαγειρέψουμε (άλλο που δεν θέλαμε!)..Να περάσουμε καλά βρε αδερφέ!!

Παρακάτω είναι μερικές λιχουδιές που έφτιαξα για σήμερα…!!!

halloween-recipe-sweet-party-mous-chocolate-rip-crystallia-ingolden.gr

Μους σοκολάτας με μπισκότο και κρέμα ζαχαροπλαστικής με σαβαγιάρ, γλυκό κεράσι, μους σοκολάτας και μπισκότο!

halloween-recipe-sweet-party-mous-chocolate-rip-crystallia-ingolden.gr

halloween-sweet-ghost-brownies-marshmallows-chocolate-crystallia-recipe-ingolden.grBrownies με marshmallows και λευκή σοκολάτα!

halloween-sweet-ghost-brownies-marshmallows-chocolate-crystallia-recipe-ingolden.gr

 

Αυτά για τώρα γιατί δεν θα προλάβω!! Σας χρωστάω όμως πολλές photos ακόμη!!

Φιλιά σε όλους!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας