Το κρασί είναι αναμφίβολα ο καλύτερος συνοδός του φαγητού. Η διαδικασία επιλογής, δοκιμασίας και συνδυασμού ενός κρασιού µε το κατάλληλο πιάτο είναι γεμάτη µε κανόνες και παγίδες, πράγμα που προκαλεί πονοκεφάλους σε όσους αναλαμβάνουν το έργο αυτό. Παρ’ όλα αυτά κάποιοι βασικοί κανόνες, καθώς και τα προσωπικά γούστα του καθενός για ορισµένα κρασιά διευκολύνουν σε µεγάλο βαθµό το ταίριασµα ενός κρασιού µε το κατάλληλο φαγητό.
Βασικός κανόνας είναι η προβολή τόσο του κρασιού όσο και του φαγητού. Από τη στιγμή που κάποιο από τα δύο υπερτερεί του άλλου, τότε σπάζει η αρμονία.
Όταν σερβίρουμε το κρασί υπάρχει κίνδυνος να λερώσουμε το τραπεζομάντιλο, γι’αυτό φτιάχνουμε γύρω από το στόμιο ένα φιόγκο με μία πετσέτα.