Τριχόπτωση: Αντιμετώπιση και φροντίδα

0
435

trixoptwsi-antimetwpisi-kai-frontida-ingolden.gr.jpg6

Η τριχόπτωση είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που απασχολεί συνεχώς όλο και περισσότερο κόσμο, άνδρες και γυναίκες, και οφείλεται τόσο σε γενετικούς όσο και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Στην εποχή μας, τα δυνατά και υγιή μαλλιά είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία ανδρικής και γυναικείας ομορφιάς και γι’ αυτό το λόγο, όσοι παρουσιάζουν τριχόπτωση καταφεύγουν στη βοήθεια ειδικών.

Η πιο συχνή αιτία τριχόπτωσης στους άνδρες είναι η κληρονομικότητα. Η αραίωση των μαλλιών ξεκινά αρχικά από τον κρόταφο, η οποία στη συνέχεια προχωρά προς την κορυφή του κεφαλιού. Ενώ στη γυναίκα, η αραίωση ξεκινά στη χωρίστρα και στην κορυφή του κεφαλιού.

Καθημερινά, η απώλεια μερικών τριχών είναι φυσιολογική, περίπου μέχρι 100 την ημέρα. Εάν όμως η τριχόπτωση είναι έντονη, τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες και να προσπαθήσουμε να τη σταματήσουμε γρήγορα ή τουλάχιστον να επιβραδύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την εξέλιξή της. Ο ειδικός που θα εντοπίσει την αιτία της τριχόπτωσης θα μας συστήσει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης με τα κατάλληλα προϊόντα.

Αιτίες τριχόπτωσης

Ορμονικές διαταραχές: Παθήσεις όπως η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι μία από τις κύριες αιτίες της τριχόπτωσης. Ο θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει λέπτυνση των μαλλιών και έντονη τριχόπτωση. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να ρυθμιστεί ο θυρεοειδής, ειδικά όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

Λήψη φαρμάκων: Ορισμένα φάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά, φάρμακα που σχετίζονται με την υπέρταση την ακμή και άλλα, έχουν σχετιστεί με την τριχόπτωση σε ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων που τα παίρνουν. Τριχόπτωση μπορεί όμως να παρατηρηθεί και όταν μια γυναίκα διακόψει τη λήψη αντισυλληπτικών. Σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα μπορεί να κρατήσει 2-3 μήνες και μετά αποκαθίσταται πλήρως.

Ανεπάρκεια σιδήρου: Η έλλειψη σιδήρου είναι η συχνότερη αιτία τριχόπτωσης, ειδικά στις προεμμηνοπαυσικές γυναίκες. Αν χάνουμε πάνω από 100 τρίχες την ημέρα, τότε πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξουμε τα επίπεδα σιδήρου και φερριτίνης στο αίμα, ειδικά όταν υπάρχει κύηση.

Πολυκυστικές ωοθήκες: Μια άλλη πολύ σημαντική αιτία της τριχόπτωσης στις γυναίκες είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες. Χαρακτηρίζεται από ακανόνιστη έμμηνο ρύση, αυξημένο σωματικό βάρος, ακμή και αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα που προκαλεί έντονη τριχοφυΐα στο σώμα και τριχόπτωση.

Δίαιτες-αστραπή: Οι δίαιτες που υπόσχονται ταχύτατη απώλεια βάρους και στερούνται πρωτεϊνών, όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός δεν τρέφεται σωστά με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Δερματολογικές παθήσεις: Επιπλέον κάποιες δερματολογικές παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε τριχόπτωση, όπως βαριά σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ψωρίαση, εκζέματα και άλλα. Τέλος πρέπει να τονίσουμε ότι στη σημερινή εποχή, πολύ σημαντική αιτία της τριχόπτωσης είναι ο σύγχρονος αγχώδης τρόπος ζωής. Το έντονο στρες μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών, ενώ το χρόνιο στρες που οφείλεται σε κάποιο μεγάλο ψυχικό σοκ, προκαλεί τριχόπτωση. Επίσης, το υπερβολικό τράβηγμα των μαλλιών σε διάφορα στυλ χτενίσματος και οι επιβαρυντικές διεργασίες κομμωτικής, αποτελούν μία ακόμα σημαντική αιτία τριχόπτωσης.

trixoptwsi-antimetwpisi-kai-frontida-ingolden.gr3

 

Θεραπεία

Για τη θεραπεία της τριχόπτωσης υπάρχουν δυναμωτικά σαμπουάν, σπρέϋ, αμπούλες και συμπληρώματα διατροφής.

Τα ειδικά σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης βελτιώνουν και βοηθούν την ανάπτυξη της τρίχας και κάνουν τα μαλλιά να φαίνονται πιο υγιή και με όγκο. Κατά τη διάρκεια του λουσίματος, μπορούμε να κάνουμε απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής για μερικά λεπτά. Με τον τρόπο αυτό βοηθάμε στη τόνωση της μικροκυκλοφορίας του αίματος και ενισχύουμε το θύλακα της τρίχας με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Τα σπρέϋ και οι τονωτικές αμπούλες κατά της τριχόπτωσης έχουν τη χρήση ενός δυναμωτικού τονωτικού του τριχωτού της κεφαλής με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση της απώλειας, την ενδυνάμωση και το πύκνωμα των μαλλιών, ενισχύουν και προστατεύουν τη ρίζα της τρίχας, εμποδίζουν την πτώση της και διεγείρουν το τριχωτό της κεφαλής.

Τα συμπληρώματα διατροφής βοηθάνε στη σωστή ανάπτυξη της τρίχας. Συμπληρώματα με θειούχα αμινοξέα, ταυρίνη και κυστίνη μπορούν να περιορίσουν χρονικά την περίοδο της τριχόπτωσης. Αποτρέπουν την απώλεια της τρίχας, βοηθούν στη δημιουργία νέας τρίχας και δυναμώνουν τα μαλλιά. Πάντα σε συνδυασμό με ειδικά σαμπουάν και αμπούλες ή λοσιόν κατά της τριχόπτωσης.

Για καλύτερα αποτελέσματα και πιο δυνατά μαλλιά αποφεύγουμε να στεγνώσουμε σε υψηλή θερμοκρασία τα μαλλιά μας και διαλέγουμε βαφές που είναι ασφαλείς.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, στην αρχή μιας θεραπείας κατά της τριχόπτωσης μπορεί να έχουμε την εντύπωση ότι η τριχόπτωση εντείνεται, αυτό δεν οφείλεται σε κάποιο προϊόν αλλά στην αποβολή των τριχών, οι οποίες θα έπεφταν έτσι κι αλλιώς.

Έτσι για να διατηρήσουμε την υγεία και την ομορφιά των μαλλιών μας, πρέπει να υιοθετήσουμε μια σωστή καθημερινή φροντίδα και περιποίηση.

 

trixoptwsi-antimetwpisi-kai-frontida-ingolden.gr.jpg8

 

Χρήσιμες συμβουλές

♦ Τρεφόμαστε σωστά και λογικά. Αποφεύγουμε την κακή διατροφή που μας στερεί απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

♦ Λούζουμε τα μαλλιά μας με ένα ήπιο σαμπουάν. Τα στεγνώνουμε απαλά με μια πετσέτα και εφαρμόζουμε conditioner.

♦ Αποφεύγουμε τα σκληρά χημικά, όπως το χλώριο της πισίνας, αλλά και τη μεγάλη θερμότητα του σεσουάρ και των συσκευών ισιώματος.

♦ Προστατεύουμε τα μαλλιά και την επιδερμίδα του κεφαλιού από τον ήλιο, φορώντας καπέλο.

♦ Κάνουμε μασάζ στην επιδερμίδα του κεφαλιού, μια φορά την εβδομάδα, ώστε να τονώσουμε την κυκλοφορία του αίματος και να το ανακουφίσουμε από το στρες, που μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα συμπληρώματα διατροφής;

Τα συνιστώμενα συμπληρώματα, τα οποία αποτελούν συμπλέγματα πολυβιταμινών και ανόργανων ουσιών, θρέφουν τη ρίζα της τρίχας, ενισχύοντας την ανάπτυξη πιο δυνατών και υγιών μαλλιών. Σε διάστημα 5-6 μηνών, μπορούμε να έχουμε μια αισθητή βελτίωση, αφού η τρίχα θα έχει το χρόνο να αναπτυχθεί. Τα συμπληρώματα τα οποία περιέχουν λιπαρά οξέα, όπως ιχθυέλαιο, έλαιο λιναρόσπορου και έλαιο primrose, παρέχουν ποικίλα οφέλη.

Το ιχθυέλαιο είναι πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα και αποτρέπουν την ξηρότητα των μαλλιών. Τα Ω3 λιπαρά έχουν επίσης ενυδατική δράση και μπορούν να μειώσουν την πιτυρίδα και το αίσθημα φαγούρας, γεγονός που τα καθιστά προτεινόμενη θεραπεία για το έκζεμα και την ψωρίαση του κρανίου.

trixoptwsi-antimetwpisi-kai-frontida-ingolden.gr.jpg11

Οι βιταμίνες και οι ανόργανες ουσίες, μπορεί επίσης να μειώσουν την τριχόπτωση. Ο ψευδάργυρος ενισχύει τη λειτουργία του θυρεοειδή και μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικός στα εύθραυστα και λεπτά μαλλιά που είναι αποτέλεσμα της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς. Ο ψευδάργυρος θα πρέπει να λαμβάνετε μαζί με χαλκό, ώστε να διατηρείται η ισορροπία μετάλλων και ανόργανων ουσιών στον οργανισμό. Ο χαλκός έχει ακόμα έναν πολύ σημαντικό σκοπό: είναι ένα απαραίτητο συστατικό της μελανίνης, της χρωστικής ουσίας των μαλλιών και του δέρματος, ενώ μπορεί να αντιστρέψει το γκριζάρισμα των μαλλιών, στο οποίο συντελεί η έλλειψη χαλκού. Η λήψη βιοτίνης και συμπλέγματος βιταμίνης Β, δυναμώνει τα μαλλιά, φροντίζει την επιδερμίδα της κεφαλής και αποτρέπει την υπερβολική απώλεια μαλλιών. Η βιοτίνη μπορεί επίσης να αποκαταστήσει τα χαμένα μαλλιά, αλλά μόνο αν η απώλεια οφείλεται στην έλλειψή της. Το σελήνιο μπορεί επίσης να βοηθήσει την ανάπτυξη υγιών μαλλιών και προστατεύει τα κύτταρα από περιβαλλοντικές και διατροφικές τοξίνες.

 

(πηγή: vitalite)

 Κείμενο-Επιμέλεια: Έλενα Παυλίδου-Αισθητικός

(e-mail:elena33xx@hotmail.com)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας