Χούμους, δοκιμάστε το!

0
105

Τι θα λέγατε να φτιάξουμε ένα ντιπ που δημιουργείται από υγιεινά συστατικά, τα οποία αποτελούν μέρος μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής;

hummus--ingolden.gr

Το χούμους, Hummus, το οποίο γεννήθηκε στη Μέση Ανατολή, φτιάχνεται από πουρέ ρεβυθιού, ταχίνι, ελαιόλαδο και λεμόνι. Τι, όμως, προσφέρει στη διατροφή μας και πόσο ευεργετικό είναι;

Ρεβύθια: το βασικό υγιεινό συστατικό του χούμους
Τα όσπρια αυτά περιέχουν επαρκείς ποσότητες ψευδάργυρου, φυλλικού οξέος, φώσφορου και πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα μας παρέχουν καλής ποιότητας υδατάνθρακες και διαιτητικές φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες σε συνδυασμό με τους σύνθετους υδατάνθρακες, μας βοηθούν να διατηρήσουμε ισορροπία στα επίπεδα σακχάρου του αίματος, ενώ λόγω του ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, τα ρεβίθια αποτρέπουν την επικίνδυνη αύξηση της χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία. Ακόμη, ως καλή πηγή πρωτεΐνης, αποτελούν καλή διατροφική επιλογή για όλους μας.

Ταχίνι:  ένας… σησαμοπολτός γεμάτος οφέλη

Ελαιόλαδο: η ελληνική χροιά του χούμους

Σκόρδο: ένας… μυρωδάτος φίλος της υγείας μας

Χυμός λεμονιού: τα αντιοξειδωτικά στο ζενίθ τους

 

Πως το φτιάχνουμε

 Υλικά:

– 250 γρ ρεβίθια

– 1/4 φλ. ζωμό από τα ρεβίθια

– 2 κ.σούπας ταχίνι

– χυμό απο 1 λεμόνι

– 2 σκελίδες σκόρδο

– 1/2 κ.γλυκού αλάτι

– 2 κ.σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

1. Βάζουμε τα ρεβίθια σε μπολ με νερό που να τα σκεπάζει και τα μουλιάζουμε αποβραδίς.

2.Την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε να βράσουν σε αλατισμένο νερό για περίπου μισή ώρα.

3. Όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε κρατώντας 1/4 φλ. νερό από το ζουμί.

4. Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά και πολτοποιούμε μέχρι να δώσουν ένα ομοιογενές αποτέλεσμα. Προσθέτουμε και το ζουμί, λίγο λίγο και όσο χρειαστεί ώστε να είναι το χούμους μαλακό και αφράτο.

Tips:

Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και 1/2 κ.γ. πάπρικα -1/2 κ.γ. κύμινο. Θα έχουμε ένα πιο πικάντικο αποτέλεσμα.
 

Πώς μπορούμε να απολαύσουμε το χούμους

– Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να αλείφουμε το ψωμί μας.

– Ως ντιπ λαχανικών. Γεμίζουμε ένα μπολ με χούμους και βάζουμε το στη μέση ενός μεγάλου πιάτου, στο οποίο θα έχουμε κόψει διάφορα λαχανικά, όπως αγγούρι, καρότο, μπρόκολο, κολοκύθι, κουνουπίδι κ.ά.

– Το βάζουμε στη σαλάτα μας. Το ανακατεύουμε με ελαιόλαδο, κρασί ή ξίδι και το προσθέτουμε στις καθιερωμένες μας σαλάτες για να τους δώσουμε έξτρα γεύση και οφέλη.

– Καταναλώνουμε με κράκερς ή φρυγανιές ολικής άλεσης.

– Αν θέλουμε να το κάνουμε πιο πικάντικο και να το χρησιμοποιήσουμε στα ζυμαρικά μας ή στα ντρέσινγκ μας, προσθέτουμε λίγη σάλτσα ντομάτας με μπαχαρικά και πιπεριές.

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας