Χαλιά, καθαρισμός και αποθήκευση

1
3356

Ο ερχομός της Άνοιξης απαιτεί τη φροντίδα των χαλιών μας που ζέσταναν και διακόσμησαν όλο το χειμώνα το σπίτι μας. Πως θα τα καθαρίσουμε αποτελεσματικά και θα τους δώσουμε πίσω το χαμένο τους χρώμα; Πως θα τα φυλάξουμε για να τα προστατεύσουμε μέχρι το φθινόπωρο; Σίγουρα υπάρχουν πολλές εταιρείες που μπορούν να αναλάβουν τα χαλιά μας. Αν, όμως, φέτος θέλουμε να τα φροντίσουμε μόνοι μας, αξίζει να ακολουθήσουμε τις παρακάτω πρακτικές συμβουλές.

xalia-katharismos-kai-apothikeysh-ingolden.gr

Προετοιμασία

Αρχικά ξεχωρίζουμε τα χαλιά μας ανάλογα με το είδος, χειροποίητο, μηχανής, εισαγωγής- συνήθως έχουν αραιούς κόμπους, μεταξωτά, μάλλινα, βαμβακερά, ψάθινα.

Τα χειροποίητα χαλιά είναι πιο ευαίσθητα και για τον καθαρισμό τους πρέπει να ακολουθήσουμε πολύ συγκεκριμένα βήματα, ενώ τα χαλιά μηχανής είναι πολύ εύκολο να τα καθαρίσουμε μόνοι στο σπίτι.

Τα μεταξωτά χαλιά είναι πολύ ευαίσθητα και καλό είναι να προτιμήσουμε να τα ξεσκονίσουμε με μια βούρτσα ειδική για χαλιά παρά να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρική σκούπα.

Τα ψάθινα χαλιά δεν αγαπούν το νερό. Καθαρίζονται πολύ εύκολα με την ηλεκτρική σκούπα. Εάν θέλουμε κάνουμε ένα ελαφρύ πέρασμα με ένα σφουγγάρι ή με μία μαλακή βούρτσα καλά στυμμένα.

Πασπαλίζουμε την επιφάνειά τους με αρκετή μαγειρική σόδα και την αφήνουμε τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες. Το καλύτερο είναι να την αφήσουμε όλο το βράδυ. Η σόδα απομακρύνει τις δυσάρεστες οσμές.

Καθαρισμός

– Σκουπίζουμε σχολαστικά το χαλί, από την καλή και την ανάποδη, με την ηλεκτρική σκούπα, με τη φορά του πέλους. Δεν πιέζουμε το πέλμα της σκούπας και δεν το περνάμε πάνω από τα κρόσσια, αφού μπορεί να καταστραφούν. Επιμένουμε ιδιαίτερα στα σημεία εκείνα που πατούν τα έπιπλα, καθώς είναι τα αγαπημένα των σκόρων.

– Αν έχουμε αντοχές το καλύτερο είναι να χτυπήσουμε το χαλί μας με κατάλληλο χτυπητήρι έξω στο μπαλκόνι μας μέχρι να μην βγάζει άλλη σκόνη.

Για όσους έχουμε κατοικίδια, είναι καλό πριν αρχίσουμε να καθαρίζουμε το χαλί και μετά το σκούπισμα με ηλεκτρική, να το σκουπίσουμε με μια σκληρή σκούπα, απομακρύνοντας έτσι τυχόν επιπλέον τρίχες έχουν “κρυφτεί” μέσα στο χαλί.

xalia-katharismos-kai-apothikeysh4-ingolden.gr

Φρεσκάρισμα

Το φρεσκάρισμα γίνεται με διάλυμα από ένα μέρος λευκό ξίδι και τρία μέρη νερό. Το ξύδι, εκτός από αντιμικροβιακές ιδιότητες, βοηθά στο να διατηρούνται τα χρώματα του χαλιού ζωντανά. Χρησιμοποιούμε πάντα μαλακή βούρτσα ή πανί για το πέρασμα του διαλύματος και δουλεύουμε πάνω στο χαλί ακολουθώντας πάντα τη φορά του πέλους και της ύφανσης του.

Απλώνουμε το χαλί πάντα σε ανήλιαγο μέρος και το αφήνουμε να στεγνώσει εντελώς.

Πλύσιμο

Με μαλακιά βούρτσα ή σφουγγάρι και με απαλές κινήσεις στην κατεύθυνση της ύφανσης πλένουμε, χωρίς να τρίβουμε, το σώμα και τα κρόσσια του χαλιού με κάποιο από τα παρακάτω μείγματα.

Αμμωνία:  Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμμωνία, αναμιγνύοντας 2 κουταλιές της σούπας οικιακή αμμωνία με ένα ποτήρι νερό. Η αμμωνία είναι πολύ καλή για να απομακρύνει και όλες τις δυσάρεστες οσμές .

Σαπούνι: Ετοιμάζουμε ένα καθαριστικό διάλυμα από 3 μέρη χλιαρό νερό 1 μέρος ξύδι και 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο σαπούνι ελαιολάδου το οποίο διαλύουμε πολύ καλά στο νερό. Με ένα βαμβακερό πανί περνάμε το χαλί μας με το καθαριστικό διάλυμα και το αφήνουμε 1 ώρα. Κατόπιν περνάμε με ένα πανί που το βουτάμε σε καθαρό νερό και το στύβουμε πολύ καλά.

Με ελαφρύ απορρυπαντικό: Ετοιμάζουμε μια ελαφριά σαπουνάδα με κρύο νερό και ένα απαλό υγρό σαπούνι και προσθέτουμε λίγο άσπρο ξίδι, το οποίο εξασφαλίζει στο χαλί τη χρωματική σταθερότητα και τη γυαλάδα.

Απορρυπαντικό πλυντηρίου: Αν πρόκειται για χαλιά μηχανής, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λίγο απορρυπαντικό πλυντηρίου σε σκόνη μαζί με απορρυπαντικό για μάλλινα και ευαίσθητα, αραιωμένα σε νερό.

Περνάμε την επιφάνεια του χαλιού ταμπονάροντας με πανί βουτηγμένο σε ένα από τα μείγματα. Περιμένουμε 1 ώρα και, με τον ίδιο τρόπο, ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.
Όποιο τρόπο κι αν διαλέξουμε, θα πρέπει να πλύνουμε το χαλί και από τις δύο πλευρές. Μετά τον καθαρισμό τους, αφήνουμε τα χαλιά να στεγνώσουν σε οριζόντια θέση και μακριά από τον ήλιο. Πριν τα αποθηκεύσουμε, βεβαιωνόμαστε ότι είναι τελείως στεγνά. Η υγρασία ευθύνεται για τη φθορά του πέλους.

xalia-katharismos-kai-apothikeysh3-ingolden.gr

Λεκέδες στο χαλί

Γενικά, πρέπει να ξέρουμε ότι οι λεκέδες στα χαλιά, καλό είναι να αντιμετωπίζονται τι στιγμή που γίνονται και όχι μετά από μήνες που θα «μαζέψουμε» τα χαλιά. Εμείς σας δίνουμε μερικά μυστικά που μπορούμε να ακολουθήσουμε για δύσκολους λεκέδες.

Σημαντικό είναι να μην τρίψουμε ποτέ το χαλί μας διαφορετικά ρισκάρουμε να καταστρέψουμε το ύφασμα του.  Επίσης, βεβαιωνόμαστε πρώτα για το ανεξίτηλο των χρωμάτων μουσκεύοντας ένα άσπρο πανί και τρίβοντάς το στην άκρη του χαλιού μας. Αν το πανί δε χρωματιστεί, αρχίζουμε να καθαρίζουμε  με κατεύθυνση από την εξωτερική άκρη του λεκέ προς το κέντρο του, για να μην απλωθεί ο λεκές σε μεγαλύτερη επιφάνεια και προς τη φορά του πέλους του. Περνάμε εναλλάξ, το υγρό καθαρισμού και το απορροφητικό πανί που θα απορροφά την υγρασία από το λεκέ. Καλό θα ήταν να μην μουσκέψουμε πολύ την περιοχή του λεκέ.

Λίπη
Μουλιάζουμε με ένα βρεγμένο σφουγγάρι, και τρίβουμε με μαγειρική σόδα ή καλαμποκάλευρο. Αφήνουμε  όλη νύχτα και σκουπίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα.

Κρασί, κέτσαπ, καφές, ντομάτα
Βρέχουμε με μείγμα λευκού ξιδιού ένα πανί και ταμπονάρουμε τον λεκέ επανειλημμένως πιέζοντας αρκετά. Περιμένουμε 15′ και επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειαστεί.

Καφές, τσάι ή κακάο
Χρησιμοποιούμε μια κουταλιά της σούπας αμμωνία διαλυμένη σε ένα φλιτζάνι νερό και στη συνέχεια εφαρμόζουμε πάνω στο λεκέ. Προσοχή να μην το χρησιμοποιήσουμε για χαλί που είναι μάλλινο ή περιέχει ποσοστό μάλλινου. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε ένα ήπιο απορρυπαντικό μαζί με νερό.

Λάσπη
Ψεκάζουμε τον λεκέ με το μείγμα της αμμωνίας και μετά σκουπίζουμε με στεγνό πανί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το μείγμα ξιδιού και στη συνέχεια ξανά με αμμωνία.

Τσίχλα, κερί
Βάζουμε σε μια πλαστική σακούλα τροφίμων μερικά παγάκια και τα ακουμπάμε πάνω στους λεκέδες μέχρι εκείνοι να γίνουν πιο σκληροί. Τα ξύνουμε προσεχτικά με ένα αιχμηρό αντικείμενο, όπως είναι μια σπάτουλα, και σκουπίζουμε με την ηλεκτρική. Ταμπονάρουμε με πανί το οποίο θα έχουμε βρέξει με λίγο ξίδι. Ψεκάζουμε με χλιαρό νερό και σκουπίζουμε πιέζοντας με ένα πανί.

Αίμα
Βρέχουμε ένα σφουγγάρι με κρύο νερό και υγρό σαπούνι και καθαρίζουμε. Ξεβγάζουμε με νερό.

xalia-katharismos-kai-apothikeysh2-ingolden.gr

Αποθήκευση

Καταρχάς, το χαλί πρέπει να τυλίγεται σε ρολό, όταν πρόκειται να φυλαχτεί για αποθήκευση, και όχι να διπλώνεται σε σχήμα πακέτου, γιατί έτσι υπάρχει κίνδυνος να μείνουν ίχνη από το δίπλωμα, ενώ είναι πιθανό να κοπεί και το στημόνι του.

Αν χρησιμοποιήσουμε καμφορά, θα πρέπει να την τυλίξουμε με ένα κομμάτι ύφασμα ή χαρτί. Η απευθείας επαφή της με το χαλί μπορεί να αλλοιώσει τα χρώματά του. Μια πρακτική λύση είναι να απλώσουμε εφημερίδες σε όλη την επιφάνεια του χαλιού και να σκορπίσουμε, στη συνέχεια, το απωθητικό σκόρου. Έτσι θα προστατέψουμε το χαλί από το εντομοαπωθητικό, ενώ το χαρτί θα απορροφήσει οποιαδήποτε υγρασία θα μπορούσε να το καταστρέψει.

– Αν δεν θέλουμε να βάλουμε καμφορά ή κάποιο άλλο εντομοαπωθητικό με έντονη οσμή, μπορούμε να το προφυλάξουμε με ηπιότερους τρόπους, όπως σακουλάκια με ξύσματα κέδρου, ξηρού γαρίφαλου και λεβάντας ή να απλώσουμε στην επιφάνεια του χαλιού κόκκους μαύρου πιπεριού. Ο σκόρος δεν αντέχει τις μυρωδιές αυτές.

– Αφού τυλίξουμε γερά το χαλί μας, το τυλίγουμε  στις ειδικές θήκες για φύλαξη. Προτιμούμε υφασμάτινες θήκες, οι οποίες «αναπνέουν» ή, ακόμα καλύτερα, το τυλίγουμε με ένα παλιό σεντόνι και δένουμε τις άκρες.

– Το τοποθετούμε οριζόντια στο πάτωμα. Αν το τοποθετήσουμε κάθετα υπάρχει κίνδυνος να τσακίσουν οι άκρες του. Το αποθηκεύουμε σε στεγνό, καλά αεριζόμενο και δροσερό χώρο.

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας