Ήξερες ότι
Σε πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο τα πουλιά εκλαμβάνονται ως ο υπερφυσικός σύνδεσμος μεταξύ Ουρανού και Γης και πνευματικά θεϊκά σύμβολα.
Τα πουλιά τα συναντούμε σε κάθε μυθολογική, ιστορική και θρησκευτική αναφορά της ανθρωπότητας. Τα θεωρούσαν αγγελιοφόρους των Θεών με γνώσεις που οι άνθρωποι στερούνται. Σχετίζονται με τις λειτουργίες του ασυνείδητου. Συνδέουν τον άνθρωπο με το Θείο.
Στη Μέση Ανατολή και στην Ασία, τα πουλιά συμβολίζουν την αθανασία.
Στην ινδική μυθολογία τα πουλιά συμβολίζουν τις ψυχές που αποχώρησαν.
Στη χριστιανική τέχνη τα πουλιά αναπαριστώνται όπως οι ψυχές που διασώθηκαν.
Πολλά πουλιά εμφανίζονται ως πολιτιστικά σύμβολα για το κουράγιο, τη δύναμη και τη γονιμότητα.
Σε κάθε πολιτισμό συναντάμε αναφορές για τα κρυφά μηνύματα που μετέφεραν πουλιά ή για τους τρόπους που χρησιμοποιούσαν τα πουλιά ή φωτογραφίες τους για να προσελκύσουν τύχη και άλλες αρετές.
Τα πουλιά ενσαρκώνουν την πάλη του Καλού με το Κακό. Τιμωρούν τους ανίερους. Σώζουν τους ενάρετους. Πολλές φορές οι Θεοί μεταμορφώνουν τους ανθρώπους σε πουλιά. Προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να τους τιμωρήσουν ή να δείξουν τον οίκτο τους.
Επίσης σε κάποιους πολιτισμούς το γεράκι εμφανίζεται ως άγγελος προστάτης. Και αυτό επειδή τα γεράκια δεν κλείνουν ποτέ τα μάτια τους ακόμη και όταν κοιμούνται.
Οι Αιγύπτιοι ταύτιζαν το γεράκι με το μάτι του Θεού ‘Ωρος και του βασιλιά Ρα. Ο Ώρος όπως μεταγράφηκε από τους Έλληνες το Hor ήταν ο Θεός του Ήλιου κατά την αιγυπτιακή μυθολογία. Ταυτιζόταν με τον Απόλλωνα και απεικονίζονταν ως γεράκι ή άνθρωπος με κεφαλή γερακιού. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο η επέτειος της γέννησής του εορτάζονταν την τελευταία μέρα του μηνός Επηφί (Ιουνίου), όταν τα ουράνια σώματα του Ηλίου και της Σελήνης βρίσκονταν σε συζυγία. Κατά μία άλλη εκδοχή, εξαιτίας του γεγονότος ότι το γεράκι είναι ικανό για μακρινές πτήσεις ή διαθέτει μακρινή όραση, το όνομά που του αποδίδεται είναι και ο Μακρινός, ενώ πίστευαν ότι ο ‘Ωρος έβλεπε τα πάντα αφού το ένα του μάτι ήταν ο Ήλιος και το άλλο η Σελήνη.
Στο Χριστιανισμό τα πουλιά συμβολίζουν το έλεος, την ελπίδα και τη θεϊκή παρέμβαση. Είναι το πουλί αυτό που συνόδευε τους ισραηλίτες στην έξοδο μεταφέροντας τους στα φτερά του όπως και το πουλί που έδωσε στο Νώε ένα κλαδί ελιάς ως μήνυμα για το τέλος του κατακλυσμού. Ένα πουλί επίσης συντρόφευε τον Ιησού όταν μπήκε για πρώτη φορά στο Ναό.
Το πουλιά αποτελούσαν σύμβολα για τροφή στους πεινασμένους προφήτες, ελπίδα όταν αισθάνονταν νικημένοι ή μόνοι και ανακούφιση σε κάθε γήινο άγχος τους.
Για το Χριστιανισμό το περιστέρι είναι το σύμβολο του Αγίου Πνεύματος.
Όταν ο Κύριος βαπτίσθηκε στον Ιορδάνη το Άγιο Πνεύμα εμφανίσθηκε εν είδει περιστεράς… Εμφανίσθηκε όχι για να προσθέσει κάτι στο Χριστό, αλλά συμβολικά, έτσι ώστε να δείξει αυτό που υπάρχει μέσα στο Χριστό: την ακακία, την καθαρότητα και την ταπεινότητα.
Το περιστέρι αντιπροσωπεύει την ελευθερία, την αγνότητα, την πρόνοια, την πίστη στο Θεό και την Ανάσταση.
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας
ThetaHealing Certified Practitioner & Instructor by THINK (R)-Life Coach-
Μετεκπαίδευση Aνασυνδυασμένη–Εκλεκτική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία