Σπιτικό γιαούρτι, η εύκολη συνταγή..

0
7487

Μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας γιαούρτι. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι γάλα και μια κουταλιά έτοιμο γιαούρτι. Ένας πολύ εύκολος τρόπος για να έχουμε πάντα στο σπίτι, μια από τις πιο υγιεινές τροφές!

spitiko-giaourti-h-eykolh-syntagh-ingolden.gr

Υλικά:

–  1 κιλό γάλα

–  1 κουταλιά σούπας γεμάτη από φυσικό, αγνό γιαούρτι

Εκτέλεση:

–  Βάζουμε το γάλα σε ψηλή κατσαρόλα με ενισχυμένο πάτο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. Ο συνήθης απαιτούμενος χρόνος είναι περίπου 20 λεπτά. Θα χρειαστούμε ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής για να κρατήσουμε το γάλα στη φωτιά μέχρι να φτάσει τους 90°C. Αν δεν έχουμε μπορούμε να αποσύρουμε από τη φωτιά αμέσως προτού να αρχίσει να βράζει το γάλα, δηλαδή σχεδόν μόλις το δούμε να αρχίζει να φουσκώνει. Το ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μη κολλήσει.

–  Περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία στους 45 βαθμούς Κελσίου – για όσους διαθέτουμε θερμόμετρο κουζίνας-  αλλιώς τόσο ώστε να μπορούμε να κρατήσουμε το μικρό μας δαχτυλάκι μέσα στο γάλα και να μετρήσουμε ως το 20 χωρίς να καούμε.

Προσοχή στη θερμοκρασία αυτή, γιατί αν δεν είναι σωστή, το γιαούρτι μας δεν θα πήξει.

–  Σε ένα μπολ ρίχνουμε μία κουταλιά γιαουρτιού μαζί με λίγο από το βρασμένο γάλα και αφού ανακατέψουμε καλά με σύρμα και τα υλικά διαλυθούν, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε πολύ καλά.

–  Βάζουμε το σκεύος στο φούρνο στους 45 βαθμούς περίπου ή το σκεπάζουμε με κουβέρτα για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του και το αφήνουμε σε ζεστό χώρο το λιγότερο για 4 ώρες.

Προσοχή, δεν μετακινούμε ούτε αναταράσσουμε το σκεύος κατά την διάρκεια αυτή.

–  Κατόπιν, τοποθετούμε το γιαούρτι μας σε θερμοκρασία δωματίου και μετά στο ψυγείο, το αφήνουμε για 24 ώρες χωρίς να το μετακινήσουμε και το καταναλώνουμε εντός 15 ημερών.

Μικρά μυστικά:

spitiko-giaourti-h-eykolh-syntagh-straggisto-ingolden.gr

–  Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι γάλα θέλουμε. Γίνεται και με πλήρες γάλα αλλά και με ελαφρύ όπως και με γάλα μακράς διάρκειας. Αν έχουμε πρόσβαση σε φρέσκο γάλα πρόβειο ή αγελαδινό, προτιμάμε αυτό, αρκεί να το βράσουμε πολύ καλά αφού δεν είναι παστεριωμένο. Αν χρησιμοποιήσουμε γάλα του εμπορίου, δεν θα σχηματιστεί πέτσα στο γιαούρτι μας λόγω του ότι είναι ομογενοποιημένο.

–  Όσο πιο πολλές ώρες το αφήσουμε, τόσο πιο ξινό θα γίνει το γιαούρτι μας. Αν μας αρέσει ξινούτσικο λοιπόν, το αφήνουμε όλο το βράδυ, ενώ εάν μας αρέσει γλυκό, το βάζουμε στο ψυγείο μόλις πήξει.

–  Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πρόβειο ή αγελαδινό γιαούρτι για πυτιά, αλλά με το αγελαδινό θα είναι πιο νερουλό.

–  Αν το γάλα κρυώσει λίγο παραπάνω, απλά μπορούμε να το ξαναζεστάνουμε. Αν περάσει τα όρια της θερμοκρασίας προς τα κάτω, το γιαούρτι μας δεν θα πήξει γιατί δεν θα έχουν ενεργοποιηθεί οι ζυμομύκητες και αν είναι πιο ζεστό θα καταστραφούν από την υπερβολική θερμοκρασία.

–  Καλύτερα είναι να διατηρούμε το γιαούρτι σε γυάλινο τάπερ με καπάκι, έτσι είμαστε σίγουροι πως διατηρείται πάντα καθαρό και δεν απορροφά μυρωδιές από το ψυγείο.

–  Ένα άλλο κόλπο για να είμαστε σίγουροι πως το γιαούρτι θα πήξει, είναι να το βάλουμε σε μια ισοθερμική τσάντα και να το τυλίγουμε μαζί με αυτήν σε μια κουβέρτα.

–  Για την επόμενη σοδειά γιαουρτιού, κρατάμε σε ένα μπωλάκι μια κουταλιά σούπας από το γιαούρτι που φτιάξαμε.

Στραγγιστό γιαούρτι

Αν θέλουμε να κάνουμε το γιαούρτι μας στραγγιστό φτιάχνουμε μια σακουλίτσα από ύφασμα ή χρησιμοποιούμε μια βαμβακερή μαξιλαροθήκη και αφού τη βρέξουμε καλά, βάζουμε μέσα το γιαούρτι μας.

Έπειτα την τοποθετούμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, στον πάτο του οποίου έχουμε βάλει ένα πιατάκι γυρισμένο ανάποδα και όλα μαζί τα βάζουμε στο ψυγείο για 2 – 3 ώρες, αδειάζοντας που και που τα υγρά που θα βγάλει το γιαούρτι, στον πάτο του μπολ.

Επίσης, μπορούμε να το κρεμάσουμε  να στραγγίσει για αρκετές ώρες ή μέχρι να σταματήσει να «στάζει». Θα φτιάξουμε έτσι άριστο στραγγιστό γιαούρτι, το οποίο επειδή έχει αποβληθεί ο ορός με το στράγγισμα, έχει δυνατότητα διατήρησης στο ψυγείο μέχρι και 20 ημέρες. 

 

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Βεατρίκη Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας