Κλασικό και αγαπημένο γλύκισμα που τρώγεται όλες τις ώρες της ημέρας και όλες τις εποχές. Mε μαστίχα, με κανέλα, με βανίλια, με ξύσμα εσπεριδοειδών, με μέλι, με στέβια, ακόμη και με σοκολάτα, το ρυζόγαλο το αγαπάμε σχεδόν όλοι.
Ρυζόγαλο, η βασική συνταγή
Υλικά:
– 1 λίτρο γάλα
– 250 γραμμάρια ρύζι γλασέ
– 5 – 6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
– 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
– 1 βανίλια
– 1 πρέζα αλάτι
– 2 κούπες νερό
– κανέλα για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
– Βάζουμε σε κατσαρόλα τις δύο κούπες νερό, το ρύζι και το αλάτι να σιγοβράσουν για 10 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά.
– Από το 1 λίτρο γάλα φυλάμε λίγο σε μπολάκι, όπου διαλύουμε το κορν φλάουερ.
– Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια στο ρύζι που σιγοβράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συχνά, ώστε να μην κολλήσει το ρυζόγαλο μας.
– Έπειτα από 15 – 20 λεπτά περίπου προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουερ και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.
– Όσο είναι ζεστό το μοιράζουμε σε μπολάκια, περιμένουμε να κρυώσει λίγο πριν το πασπαλίσουμε με τη σκόνη κανέλας και το τοποθετήσουμε στο ψυγείο.
Ρυζόγαλο με άνθος αραβοσίτου
Υλικά:
– 400 ml νερό
– 100 γρ. ρύζι καρολίνα
– 1 λίτρο γάλα
– 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου
– ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο
– 200 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση:
– Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, βράζουμε στο νερό το ρύζι μέχρι να το απορροφήσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και κρατάμε στην άκρη.
– Παίρνουμε 150 ml από το γάλα, το βάζουμε σε ένα μπολ και διαλύουμε μέσα το άνθος αραβοσίτου ανακατεύοντας.
– Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε το υπόλοιπο γάλα με το ξύσμα και τη ζάχαρη και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε απαλά.
– Μόλις πάρει εκ νέου βράση, ρίχνουμε το διαλυμένο στο γάλα άνθος αραβοσίτου και συνεχίζουμε το βράσιμο χτυπώντας συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
– Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε στα μπολ. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Μικρά μυστικά: Μπορούμε να παραλείψουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και να πασπαλίσουμε στο τέλος με κανέλα.
Ρυζόγαλο με καστανό ρύζι και μέλι
Υλικά:
– 1 λίτρο γάλα χαμηλών λιπαρών
– 3 φλιτζάνια νερό
– 1 φλιτζάνι καστανό ρύζι
– 4 κ.σ. μέλι ή 1/2 φλιτζ. στέβια
– Λίγη κανέλα
– 1 βανίλια
Εκτέλεση:
– Πλένουμε το ρύζι το στραγγίζουμε. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό να βράσει και αφού βράσει προσθέτουμε το ρύζι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε το ρύζι να βράσει μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό. Το καστανό ρύζι θέλει περισσότερη ώρα να βράσει από το άσπρο ρύζι.
– Αφού το ρύζι απορροφήσει όλο το νερό, προσθέτουμε το γάλα, τη βανίλια και το μέλι ή τη στέβια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει. Προσέχουμε να μην μας κολλήσει ο πάτος.
– Αφού πήξει αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε το ρυζόγαλο σε 4 μπολάκια. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και πασπαλίζουμε με κανέλα.
Ρυζόγαλο με στέβια
Υλικά:
– 3/4 του φλιτζανιού ρύζι καρολίνα
– 5 φλιτζάνια φρέσκο γάλα
– 4 κουταλιές σούπας στέβια
– 2 κουταλιές σούπας κορν φλάουερ
– 2 κλωνάρια βανίλια
Εκτέλεση:
– Πλένουμε καλά το ρύζι με νερό βρύσης και το βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει για 4-5 λεπτά. Το στραγγίζουμε.
– Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να βράσει, μαζί με τη ζάχαρη και τους σπόρους βανίλιας και προσθέτουμε το ρύζι.
– Διαλύουμε το κορν φλάουερ σε νερό βρύσης και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα μας.
– Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για 20-30 λεπτά, ανακατεύοντας πολύ συχνά.
– Μοιράζουμε σε μπολάκια και το αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε με κανέλα.
Ρυζόγαλο με σοκολάτα
Υλικά:
– 1 λίτρο γάλα
– 1 κουβερτούρα
– 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
– 6 κουτ. σούπας ζάχαρη
– 5 κουτ. σούπας ρύζι γλασσέ
– λίγο νερό
Εκτέλεση:
– Βάζουμε το ρύζι σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε λίγο νερό, τόσο όσο να καλύψει ελαφρά το ρύζι. Το βράζουμε μέχρι να πιει το ζουμί του.
– Σε μια κούπα ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με λίγο γάλα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα στην κατσαρόλα να βράσει μαζί με το ρύζι σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει, ανακατεύοντας διαρκώς.
– Όταν φουσκώσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το διαλυμένο κορν φλάουρ, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει. Τότε ρίχνουμε την κουβερτούρα.
– Τ’ αφήνουμε να κρυώσει για λίγο, γεμίζουμε μπολ και το αφήνουμε εκτός ψυγείου μέχρι να κρυώσουν.
Ρυζόγαλο με αμυγδαλόγαλα
Υλικά:
– 8 φλυτζάνια τσαγιού αμυγδαλόγαλα
– 2 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι
– 1 φλυτζανάκι του καφέ ζάχαρη ή στέβια
– 2-3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουερ
Εκτέλεση:
– Ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε το ρύζι αφού το έχουμε πλύνει καλά.
– Τα ανακατεύουμε μαζί σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βράσει το ρύζι.
– Αφού βράσει το ρύζι, προσθέτουμε τη ζάχαρη ή τη στέβια και το κορν φλάουερ, αφού το έχουμε λιώσει σε λίγο κρύο νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
– Μόλις πήξει το βγάζουμε από τη φωτιά και το σερβίρουμε σε μπολάκια. Προαιρετικά βάζουμε κανέλα.
Ρυζόγαλο στο φούρνο
Υλικά:
– 1 λίτρο γάλα πλήρες
– 100 γρ. ρύζι γλασέ
– 80 γρ. ζάχαρη
– 2 αυγά
– 2 κουταλιές κορν φλάουερ
– 4-5 δάκρυα μαστίχας
– 1 κουταλιά γεμάτη βούτυρο
– λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
– Έχουμε ξεπλύνει το ρύζι και το βράζουμε με 300 γρ. νερό και αλάτι, μέχρι να το πιει όλο και να είναι καλά βρασμένο.
– Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα στη φωτιά. Πριν πάρει βράση, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαστίχα κοπανισμένη στο γουδί με λίγη από τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τα αυγά χτυπημένα και το ρύζι.
– Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα σιγά – σιγά μέχρι να δέσει, αλλά όχι να γίνει πηχτό. Στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο.
– Βάζουμε το ρυζόγαλο σε 6-8 πυρίμαχα σκεύη. Τα τοποθετούμε σε ταψί με νερό μέχρι τα 2/3 του ύψους τους και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Μικρά μυστικά
– Για να φάνε πιο ευχάριστα τα παιδιά το ρυζόγαλο, μπορούμε κατεβάζοντας την κατσαρόλα από τη φωτιά να προσθέσουμε ½ φλιτζ. κοµματάκια κουβερτούρας σε όλες τις συνταγές.
– Αν δεν μας αρέσει η κανέλα, μπορούμε να διακοσμήσουμε το ρυζόγαλο μας με μαρμελάδα ή σιρόπι σοκολάτας.
– Μπορούμε να βάλουμε από πάνω φρέσκα φρούτα όπως φραμπουάζ, μύρτιλλα, φράουλες, ροδάκινο, ή και δυόσμο.
Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος