Μέτσοβο, ο γραφικός οικισμός

0
293

Χτισμένο σε υψόμετρο 1200μ σε ένα εντυπωσιακό τοπίο γεμάτο πράσινο, ακριβώς στο σημείο όπου χωρίζεται η Βόρεια Πίνδος από τη Νότια. Σπίτια χτισμένα με την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική, με πέτρα, ξύλο και πλάκες, ανάμεσα σε λιθόστρωτα, κατηφορικά δρομάκια, μια γραφική κεντρική πλατεία με τεράστια πλατάνια και πολυάριθμες ταβέρνες και καφετέριες, μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα ξυλοτεχνίας και ντόπια υφαντά συνθέτουν το τοπίο του Μετσόβου.

metsovo-limnh-phgvn-avou-ingolden.gr

Αξιοθέατα στο Μέτσοβο

Λίμνη Πηγών Αώου
Το 1987 κατασκευάστηκε η τεχνητή λίμνη του Αώου, στο οροπέδιο Πολιτσές, σε υψόμετρο 1300 μ. Ενώ αρχικά κατασκευάστηκε με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στη συνέχεια εξελίχθηκε σε σημαντικό βιότοπο. Η λίμνη συνδέεται με τον ποταμό Μετσοβίτικο. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το υπέροχο τοπίο, να ασκήσει ερασιτεχνική αλιεία στα νερά της λίμνης και να κάνει το γύρο της λίμνης είτε με άλογο είτε με ποδήλατο βουνού. Το χειμώνα, η λίμνη σε συνδυασμό με τις χιονισμένες βουνοκορφές της Πίνδου συνθέτουν ένα σκηνικό απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.

Ποταμός Μετσοβίτικος
Οι λάτρεις της φύσης θα απολαύσουμε μία μοναδική περιήγηση στις όχθες του ποταμού Μετσοβίτικου, ο οποίος είναι παραπόταμος του Αράχθου. Πηγάζει στην περιοχή της Κατάρας και του Ανηλίου και ρέει ανάμεσα σε επιβλητικά βουνά και πυκνά δάση, τα οποία φιλοξενούν πολλά είδη της πανίδας της περιοχής. Μπορούμε ακόμη να περάσουμε στην απέναντι όχθη διασχίζοντας ένα πέτρινο γεφύρι. Εδώ, αναμφισβήτητα θα χαλαρώσουμε, απολαμβάνοντας την ηρεμία και τη γαλήνη της φύσης.

Αβερώφειος Κήπος
Ο Αβερώφειος Κήπος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Μετσόβου.
Είναι ένα πανέμορφο πάρκο 10 στρεμμάτων, που φιλοξενεί όλα τα είδη χλωρίδας της Πίνδου. Πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο με μοναδικό φυσικό κάλλος. Μέσα στην έκταση του πάρκου υπάρχει επίσης παιδική χαρά για τα παιδιά και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για ένα θέαμα που αξίζει την προσοχή μας, μια περιπλάνηση που δεν πρέπει για κανένα λόγο να παραλείψουμε.

Νερόμυλος Γκίνα
Στο Μέτσοβο, δίπλα στις όχθες του ποταμού Άραχθου και κοντά στο μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται ο νερόμυλοςΓκίνα, που χρησιμοποιούσαν παλιά οι κάτοικοι για να ποτίσουν τα χωράφια τους και να πιουν νερό. Διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση μετά και από την ανακαίνιση που έγινε από το Δήμο Μετσόβου το 1997. Το νερόμυλο συνδέει με την πόλη του Μετσόβου ένα γραφικό πλακόστρωτο μονοπάτι. Έχει χαρακτηριστεί ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο και διαθέτει μόνιμο φύλακα.

Παραδοσιακές Βρύσες
Στην πόλη του Μετσόβου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να θαυμάσουμε 20 περίπου παραδοσιακές βρύσες με νερά πηγών που χρονολογούνται από το 18ο και 19ο αιώνα.

 

Εκκλησίες-Μοναστήρια

Το Μέτσοβο αλλά και τη γύρω περιοχή κοσμούν πολλές εκκλησίες και μοναστήρια με εξαιρετική αρχιτεκτονική και μοναδικό εσωτερικό διάκοσμο.

metsovo-monh-zoodoxou-phghs-ingolden.gr

Μονή Ζωοδόχου Πηγής
Η μονή Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται στο δρόμο για το χωριό Ανθοχώρι στους πρόποδες του όρους Περιστέρι, μόλις 10χμ από το Μέτσοβο. Λόγω της τοποθεσίας της στη θέση Κόκκινο λιθάρι είναι επίσης γνωστή με την ονομασία Κιάτρα Ρόσια. Φαίνεται να ιδρύθηκε το 17ο αιώνα και ανακαινίστηκε το 1732 από τον Στέργιο Ντάφο. Στο εσωτερικό της θα δούμε υπέροχες τοιχογραφίες, εικόνες και έργα λαϊκής τέχνης του 18ου και του 19ου αιώνα.

Ιερά μονή κοιμήσεως της Θεοτόκου
Είναι ένα μοναδικό μοναστήρι που βρίσκεται μέσα στο Μέτσοβο και χτίστηκε το 1754. Περιλαμβάνει διώροφα κελιά, ξενώνες, πλακοστρωμένες αυλές σε επίπεδα, υπέροχες τοιχογραφίες, τέμπλο και εικόνες του 17ου αιώνα και το καμπαναριό του που από τη μέση και πάνω είναι ξύλινο. Λένε ότι η καμπάνα του κατασκευάστηκε στα Ιωάννινα το 1870. Κάθε χρόνο στης 15 Αυγούστου γίνεται μεγάλο πανηγύρι.

Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου
Ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της περιοχής.
Χτισμένο στις όχθες του παραπόταμου Μετσοβίτικου, διαθέτει αξιόλογες τοιχογραφίες και εικόνες του 17ου και του 18ου αιώνα.

Αξίζει να επισκεφθούμε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, κτίσμα του 15ου αιώνα, με το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο, και τον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, όπου ο Κοσμάς ο Αιτωλός μίλησε στους Μετσοβίτες.

 

Μουσεία

Το Μέτσοβο είναι μια περιοχή με μακρά παράδοση και πλούσια ιστορία. Διαθέτει ένα αξιόλογο μουσείο Λαϊκής Τέχνης και μία εξαίρετη πινακοθήκη, τα οποία φιλοξενούν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

metsovo-mouseio-averof-ingolden.gr

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης
Στεγάζεται στο ανακαινισμένο αρχοντικό Τοσίτσα. Στους χώρους του εκτίθενται μεταξύ άλλων παραδοσιακά μετσοβίτικα υφαντά, χρυσοκέντητες στολές, βυζαντινά αντικείμενα και σημαντικές μεταβυζαντινές εικόνες. Η επίσκεψη γίνεται με ξενάγηση κάθε μισή ώρα.

Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ
Χτίστηκε το 1985
και φιλοξενεί μία πλούσια συλλογή αξιόλογων Ελλήνων ζωγράφων και γλυπτών του 19ου και 20ου αιώνα. Ανάμεσά τους βρίσκονται έργα των Βολανάκη, Γύζη, Λύτρα, Μαλέα, Μόραλη, Παρθένη, Τσαρούχη, Φασιανού, Χατζηκυριάκου-Γκίκα κ.α.

Υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης
Σε μικρή απόσταση από το Μέτσοβο, στο χωριό Ανθοχώρι, βρίσκεται υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης. Περιλαμβάνει παλιούς ανακατασκευασμένους νερόμυλους, νεροτριβές, μαντάνια, μικρές γέφυρες και όμορφα καλντερίμια. Εκεί υπάρχει και αναψυκτήριο, όπου μπορούμε να απολαύσουμε τον καφέ μας.

 

Χιονοδρομικά Κέντρα

Το Μέτσοβο διαθέτει δύο οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ. Το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται στη θέση Καρακόλι, 2 χλμ. από το Μέτσοβο, και το δεύτερο στη θέση Προφήτης Ηλίας, 5χλμ από την πόλη του Μετσόβου.

Το χιονοδρομικό κέντρο Καρακόλι βρίσκεται σε μία κατάφυτη από οξιές περιοχή σε υψόμετρο 1350-1520 μ. Διαθέτει 2 πίστες, 1 εναέριο αναβατήρα, σχολή σκι, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, σύστημα τεχνητού χιονιού εστιατόριο και καφετέρια.
Το χιονοδρομικό κέντρο του Προφήτη Ηλία βρίσκεται στη θέση Πολιτσές, στους πρόποδες του Μαυροβουνίου, σε μία τοποθεσία γεμάτη πεύκα έλατα και οξιές και σε υψόμετρο 1430-1620 μ. Θεωρείται ιδανικό κέντρο για την εκμάθηση σκι, καθώς διαθέτει 6 πίστες με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας η κάθε μία. Διαθέτει επίσης 3 συρόμενους αναβατήρες, σύστημα παραγωγής τεχνητού χιονιού, σχολή σκι, εστιατόριο και καφέ-μπαρ.

Κοντινές εκδρομές

metsovo-anhlio-ingolden.gr

Κοντά στο Μέτσοβο, υπάρχουν αρκετές περιοχές που αξίζουν να τις επισκεφτούμε, όπως το Ανθοχώρι, με το υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης, η Χρυσοβίτσα με τη Μονή Παναγίας, τα παραδοσιακά χωριά Ανήλιο και Βοτονόσι και ο παραδοσιακός οικισμός της Μηλιάς στα όρια του Εθνικού Δρυμού.

Η Χρυσοβίτσα για τη θαυματουργή ασημοσκέπαστη εικόνα της Παναγιάς, έργο του ευαγγελιστή Λουκά. Οι κάτοικοι εδώ ασχολούνται κύρια με την παραγωγή πατάτας και μάλιστα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη, γιορτάζουν τη Γιορτή της πατάτας.

Η Μηλιά είναι ένα ακόμα βλάχικο χωριό στα 15 χιλ. από το Μέτσοβο περιτριγυρισμένο από χιλιάδες στρέμματα δάσους. Η οξιά, το πεύκο, η καστανιά, η δρυς δίνουν την πρώτη ύλη στα σαράντα εργαστήρια λαϊκής τέχνης και στα βαρελάδικα του χωριού.

Το Ανθοχώρι, στη θέση κόκκινο λιθάρι, όπου βρίσκεται η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής και μουσείο υδροκίνησης, με πλούσια νερά και πανέμορφες βουνοκορφές, ορμητήριο για κάθε φυσιολάτρη και περιηγητή.

Το Βοτονόσι είναι ένας μοναδικός παραδοσιακός οικισμός με κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο στη θέση «Λαχανόκαστρο», όπου σώζεται η αρχαία ακρόπολη κλασσικών χρόνων, ένας οικισμός με πλούσια ιστορία και με τοποθεσίες μοναδικής ομορφιάς.

Ξεχωρίζουμε το Ανήλιο, ένα πανέμορφο χωριό που βρίσκεται απέναντι από το Μέτσοβο και στέκει σαν να είναι ο καθρέφτης του. Αριστερά και απέναντι από το δρομάκι που οδηγεί στην εκκλησία θα σταματήσουμε οπωσδήποτε να θαυμάσουμε και να φωτογραφήσουμε έναν μικρό καταρράκτη που το Χειμώνα είναι πάντα παγωμένος από το κρύο. Το Ανήλιο έχει βιοτεχνίες που φτιάχνουν κυψέλες και εξαιρετικές παραδοσιακές ταβέρνες.

 

Διασκέδαση στο Μέτσοβο

Το Μέτσοβο είναι μια περιοχή όπου μπορούμε να βρούμε πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια, γραφικά καφενεδάκια, εστιατόρια και ψησταριές με εκλεκτούς ελληνικούς μεζέδες και άφθονο ντόπιο κρασί. Παραδοσιακές γεύσεις, όπως οι σπιτικές χυλοπίτες Μετσόβου, τα ντόπια κρέατα μαγειρεμένα στη γάστρα και τα ντόπια εκλεκτά τυριά, μας περιμένουν όσους έχουμε προτίμηση στην Ελληνική κουζίνα και όχι μόνο.

Η νυχτερινή ζωή στο Μέτσοβο δεν είναι ιδιαίτερα έντονη, θα βρούμε όμως μερικά μπαράκια, καφέ και ζαχαροπλαστεία υπέροχα διαμορφωμένα στο παραδοσιακό στυλ της περιοχής. Το σίγουρο είναι ότι στο Μέτσοβο μας περιμένουν πολλές όμορφες στιγμές απόλαυσης, χαλάρωσης και περιπέτειας.

Τοπικά προϊόντα Μετσόβου

metsovo-diaskedash-ingolden.gr

Οι μετσοβίτες τεχνίτες είναι ιδιαίτερα φημισμένοι για την τέχνη τους στην ξυλογλυπτική.Όλα τα κομμάτια είναι χειροποίητα και αυτό τα κάνει μοναδικά.

Επίσης, θα βρούμε και τα ξακουστά χειροποίητα υφαντά, τα οποία θα μας εντυπωσιάσουν με την μοναδική τεχνοτροπία τους. Πρόκειται για αληθινά έργα τέχνης!

Δοκιμάζουμε οπωσδήποτε τα τυροκομικά, με πρώτο και κύριο το μετσοβόνε, καθώς και τα ονομαστά κρασιά που παράγονται στην περιοχή. Επίσης τα ψητά κρέατα, ιδίως το κοντοσούβλι και τα λουκάνικα, έχουν την τιμητική τους εδώ.

Πως θα πάμε στο Μέτσοβο

Αθήνα – Μέτσοβο -μέσω Τρικάλων: Απόσταση: 370 χλμ – Χρόνος: 4 ώρες και 15 λεπτά περίπου
Διαδρομή: Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας, Δομοκός, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Καλαμπάκα,Παναγιά, Μέτσοβο

Αθήνα – Μέτσοβο – μέσω Ιωαννίνων: Απόσταση: 450 χλμ – Χρόνος: 5 ώρες και 20 λεπτά περίπου
Διαδρομή: Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου, Ρίο-Αντίρριο, Ιωάννινα, Μέτσοβο

Θεσσαλονίκη – Μέτσοβο – ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ  Βέροια – Γρεβενά – Μέτσοβο: Απόσταση : 150 χλμ. – Χρόνος : 1 ώρα και 45 λεπτά.

 

Επιμέλεια- Επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας