Αράχωβα

0
117

arachova-proorismoi2-ingolden.gr

Η Αράχωβα ή Ράχωβα, όπως ήταν γνωστή ως τα χρόνια της ελληνικής επανάστασης, είναι χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, σε υψόμετρο 900-1000 μ.
Η εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα, τη Λαμία αλλά και άλλες ελληνικές μεγαλουπόλεις την έχουν κάνει αγαπημένο τόπο χειμωνιάτικων διακοπών.

Η Αράχωβα είναι συνδυασμένη κυρίως με τον Παρνασσό, τα χιονοδρομικά κέντρα, τις ομορφιές της χειμωνιάτικης φύσης και γενικότερα με τις δραστηριότητες της χειμερινής σεζόν.
Όμως εξίσου αξιόλογες είναι και οι ομορφιές όλο το χρόνο της ευρύτερης περιοχής του Παρνασσού, των γύρω γραφικών χωριών και των πανέμορφων παραλιών του Κορινθιακού κόλπου.
Επίσης οι πολλοί σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι των Δελφών και του Οσίου Λουκά βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις.
Έτσι η επίσκεψη στην Αράχωβα μπορεί να γίνει μια μοναδική εμπειρία.

 

Αξιοθέατα στην Αράχωβα

Ρολόι
Αληθινό στολίδι για την Αράχωβα αποτελεί ο απόκρημνος βράχος με τον πύργο και το ρολόι τυλιγμένος με τον κισσό.

Ιερός Ναός Εισοδίων Θεοτόκου & Λαογραφικό Μουσείο
Δίπλα στο βράχο, είναι ο Ιερός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου καθώς και το παλιό Δημοτικό Σχολείο που σήμερα έχει ανασκευαστεί και λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο. Η θέα από αυτό το σημείο είναι μαγευτική και θα σας εντυπωσιάσει.

Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη
Στο νότιο τμήμα της, κάτω από το βράχο με το ρολόι βρίσκεται ο ιστορικός ναός του Αγίου Ιωάννη με τις υπέροχες βυζαντινές τοιχογραφίες.

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου
Ο ιστορικός παλιού ναού του Αγίου Γεωργίου χτίστηκε το 1676, ενώ η σημερινή εκκλησία χτίστηκε το 1833. Θα ανεβείτε 264 σκαλιά από το κέντρο της πόλης για να φτάσετε στο ναό. Εδώ διεξήχθη η ιστορική μάχη της Αράχωβας το 1826 και αναβιώνει κάθε χρόνο με την 3ήμερη Εθνικοθρησκευτική γιορτή, το ξακουστό ανά το πανελλήνιο «πανηγυράκι». Στο προαύλιο του ναού βρίσκεται το μνημείο με το κανόνι-λάφυρο από την ιστορική μάχη, οι ιστορικές πολεμίστρες καθώς και το μνημείο του Γ. Καραϊσκάκη.

Προτομή Γ. Καραϊσκάκη
Στην δυτική έξοδο της Αράχωβας, έχει στηθεί η μαρμάρινη προτομή του Γ. Καραϊσκάκη του αρχιστράτηγου της Μάχης της Αράχωβας. Από εκεί μπορείτε να απολαύσετε την μαγευτική θέα προς την κοιλάδα του Δελφικού τοπίου.

Δελφοί
Σε απόσταση 8 χλμ. από την Αράχωβα βρίσκονται οι Δελφοί, ο ομφαλός της γης. Αξίζει να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών με το πασίγνωστο Μαντείο και να απολαύσετε την θέα προς τον Κορινθιακό κόλπο.

 

Τα Χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού
είναι πολύ οργανωμένα και εξοπλισμένα  και καλύπτουν τις απαιτήσεις για αρχάριους και προχωρημένους λάτρες του σκι, ακροβατικό σκι αλλά και με πολλές δυνατότητες για ενδιαφέρουσες καταβάσεις εκτός πίστας, Είναι επίσης μια ιδανική αφετηρία για διασχίσεις με ορειβατικά σκι.
Στο χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.600 – 2.300 μ., λειτουργούν 1 τηλεκαμπίνα, 6 εναέρια και 7 συρόμενοι αναβατήρες με 20 πίστες συνολικού μήκους 14 χιλιομέτρων 16 είναι πίστες κατάβασης μήκους από 600μ., μέχρι 4.000μ. Από αυτές οι 13 είναι μπλε -για αρχάριους, μέσους και καλούς σκιέρ, ενώ οι τρεις είναι μαύρες αγωνιστικές.
Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει επίσης παρκινγκ, ελικοδρόμιο, χώρους υποδοχής, καφετέρια, μπαρ, εστιατόριο, πρώτες βοήθειες, οδική βοήθεια και τμήμα Baby siting με έμπειρο πεδοβρεφοκόμο. Επίσης λειτουργούν σχολές Ski και Snowboard, καταστήματα ενοικίασης και πώλησης ειδών Ski και μπουτίκ ειδών ένδυση.

arachova-xionodromiko-ingolden.gr


Επίσκεψη το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι επίσης στην Αράχωβα χαρακτηρίζεται ως μια εναλλακτική εμπειρία με πολλά όμως πλεονεκτήματα. Το δροσερό και ξηρό κλίμα της πόλης, οι περίπατοι στο βουνό, καθώς και οι πολύ κοντινές παραλίες της Αντίκυρας καθώς και της Ιτέας και του Γαλαξιδίου, προσφέρουν ότι μπορεί να ζητήσει και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης της.

 

Δραστηριότητες στην Αράχωβα

Παγοδρόμιο. Στο Λιβάδι κάθε χρόνο και μόνο για τη χειμερινή σεζόν λειτουργεί ένα ιδιωτικό παγοδρόμιο, στο οποίο ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει την επιδεξιότητά του στο πατινάζ. Όσοι δεν έχουν όρεξη για πατινάζ μπορούν να απολαύσουν ένα ζεστό ρόφημα δίπλα στο  τζάκι.

Κανό και καγιάκ. Στο Λιβάδι από τα τέλη του φθινοπώρου μέχρι τα μέσα της άνοιξης κάνει την εμφάνισή της και η εποχική λίμνη Πινιγούρα. Είναι αβαθής και προσφέρεται για κανό ή καγιάκ. Το καλοκαίρι εξαφανίζεται.

Ιππασία. Όσοι αγαπούν την ιππασία, μπορούν πάνω στο Λιβάδι να αναζητήσουν τον Παναγιώτη Σπηλιώτη, που διαθέτει cafe bar και άλογα προς ενοικίαση.

Όσοι θέλουν να επιδοθούν σε άλλα σπορ, να υπενθυμίσουμε ότι εδώ πάνω στο Λιβάδι έχει την έδρα της επιχείρηση που ασχολείται με paintball, flying fox, trekking, mountain bike, ιππασία, τοξοβολία κλπ. Ενοικιάζονται “γουρούνες” αλλά και κανό για τη λίμνη.

Όσοι αγαπούν τα σπήλαια μπορούν εύκολα από το Λιβάδι να ανηφορίσουν μέχρι το Κωρύκειο Άντρο, ένα πολύ όμορφο σπήλαιο, πασίγνωστο από την αρχαιότητα ως σπήλαιο του Πανός. Η είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται σε υψόμετρο 1.360 μ.

 

Εκδηλώσεις στην Αράχωβα

Το πανηγυράκι του Αη Γιώργη

Το «πανηγυράκι» είναι ένα λαϊκό παραδοσιακό τριήμερο πανηγύρι που στήνεται κάθε χρόνο στην Αράχωβα προς τιμήν του πολιούχου Αγ. Γεωργίου. Αν το Πάσχα πέσει μετά τις 23 Απριλίου τότε και η γιορτή του Αγ. Γεωργίου μεταφέρεται στη δεύτερη μέρα του Πάσχα.
Την παραμονή το απόγευμα χιλιάδες Αραχωβίτες και Αραχωβίτισσες κάθε ηλικίας φορούν τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες – φουστανέλες, σεγκούνια, καμζόλες, σελάχια, τσαρούχια κλπ. Αρματώνονται με πιστόλες και καριοφίλια και συγκεντρώνονται στο προαύλιο του ναού του Αη Γιώργη. Θα χορέψουν με πίπιζες και νταούλια και μετά τον εσπερινό θα γίνει η περιφορά της εικόνας σε όλη την πόλη, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας. Στη συνέχεια όλη η πόλη γεμίζει από φουστανελοφόρους που χορεύουν με τα νταούλια, τα κλαρίνα και τις πίπιζες. Τα κεράσματα δίνουν και παίρνουν. Ανήμερα του Αη Γιώργη διοργανώνονται διάφορα αγωνίσματα, δρώμενα, τραγούδια κλπ. Την τρίτη ημέρα ξαναμαζεύονται όλοι στους λάκκους για να ψήσουν και πάλι τον οβελία! Το μεσημέρι συγκεντρώνονται στην εκκλησία, ακολουθούν οι κανονιοβολισμοί, το γλέντι, το φαγοπότι και ο χορός “πανηγυράκι”, όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι πιάνονται χέρι χέρι και κυκλώνουν το ναό του Αη Γιώργη.

arachova-roloi-ingolden.gr

Τι να ψωνίσουμε στην Αράχωβα

Η Αράχωβα έχει μακρά παράδοση στην υφαντουργία, καθώς τα παλιά τα χρόνια -πριν να έλθει ο τουρισμός- σχεδόν κάθε σπίτι διέθετε και από έναν αργαλειό. Σήμερα βέβαια είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις ποιο είναι αυθεντικό αραχωβίτικο…
Αν θέλουμε κάτι εγγυημένα ντόπιο, μία πρωτότυπη ιδέα θα ήταν να ψωνίσουμε χειροποίητα παραδοσιακά τσαρούχια, χειροποίητα μποτάκια αλλά και χειροποίητα σελάχια.

Τα delicatessen που διαθέτουν χίλια δυο λαχταριστά καλούδια. Πανταχού παρόν το πασίγνωστο τυρί του Παρνασσού, η εξαιρετική φορμαέλα Αράχωβας. Πρόκειται για ένα πικάντικο υποκίτρινο ημίσκληρο τυρί που παρασκευάζεται από φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα και αποκλειστικά από ζώα που βόσκουν στα λιβάδια του Παρνασσού. Ωριμάζει μέσα σε καλαθάκι και διατίθεται σε κυλινδρικό σχήμα μήκους περίπου 20 cm. Η φορμαέλα είναι προτιμότερο να τρώγεται τηγανητή ή ψητή στα κάρβουνα.

Θα βρούμε φυσικά και οψιμοτύρι, κάτι ανάμεσα σε γιαούρτι και γαλοτύρι. Οι ντόπιοι το λένε απλώς ψιμοτύρι και το παντρεύουν συνήθως με λίγο ξερό κρεμμύδι. Και σίγουρα θα βρούμε και χειροποίητες χυλοπίτες και φέτα Παρνασσού και τραχανά και γιαούρτι και γλυκά μυγδαλάτα και γλυκά καρυδάτα και ελατόμελο και μυζήθρα και λουκάνικα αραχωβίτικα και βούτυρο και τσίπουρο ντόπιο και λικέρ και μαρμελάδες και γλυκά κοκοτάκια και άφθονα κρασιά.

 

Πρόσβαση στην Αράχωβα

Με ιδιωτικό όχημα

Από Αθήνα: Ακολουθώντας την Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας –Λιβαδειά – Αράχωβα. Απόσταση 160χλμ. Διάρκεια περίπου 2 ώρες.
Από Πάτρα: Ακολουθώντας την Εθνική Οδό Πάτρα – Ρίο -Αντίρριο – Ναύπακτος – Ιτέα – Αράχωβα. Απόσταση 120χλμ. Διάρκεια περίπου 2 ώρες.
Από Θεσσαλονίκη: Ακολουθώντας την Εθνική Οδό προς Αθήνα,μετά τη Λαμία δεξιά προς Άμφισσα – Γραβιά – Λιλαία (ή Κάτω Αγόριανη) – Επτάλοφος(ή Αγόριανη) – Αράχωβα. Απόσταση 390χλμ. Διάρκεια περίπου 4 ώρες.

Δρομολόγια με λεωφορεία από:
Αθήνα -ΚΤΕΛ Λιβαδειάς και ΚΤΕΛ Άμφισσας
Πάτρα, προς Ιτέα και από εκεί με ΚΤΕΛ Άμφισσας προς την Άράχωβα.
Θεσσαλονίκη, προς Ιτέα και από εκεί με ΚΤΕΛ Άμφισσας προς την Άράχωβα.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα:
ΚΤΕΛ Λιβαδειάς 22610 28272, 28336
ΚΤΕΛ Άμφισσας 22650 29258, 28266

 

Χρήσιμα τηλέφωνα:
Δημαρχείο 22670 31250
-Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού 22670 31630
-Αστυνομικό Τμήμα  22670 31333
-Δασονομείο Αράχωβας 22670 31742
-ΚΤΕΛ Άμφισσας 22650 28226
-Σταθμός ΤΑΞΙ 22670 31566
-Αγροτικό Ιατρείο 22670 31300

Όσον αφορά τα πρατήρια υγρών καυσίμων, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα, αφού λειτουργούν συνολικά τέσσερα βενζινάδικα, τα τρία μέσα στην Αράχωβα και ένα ακόμη πάνω στο Λιβάδι.

 Ιστορία

Η Αράχωβα, είναι μια περιοχή με μεγάλη ιστoρική παρακαταθήκη, η οποία έχει τις ρίζες της στα αρχαία χρόνια.

Στα ανατολικά της Αράχωβας, στη θέση “Πάνια”, τοποθετείται η αρχαιότατη πόλη Κυπάρισσος, ή κατά μια άλλη άποψη Υάμπολις, η οποία αναφέρεται από τον Όμηρο, από τον αρχαίο ιστορικό Παυσανία και από τον Στράβωνα. Το γεγονός της ύπαρξης της αρχαίας αυτής πόλης επιβεβαιώνουν τα ευρήματα του 1911, όταν μεταφέροντας το νερό της “Πάνιας” στην Αράχωβα, στο κατασκευαζόμενο υδραγωγείο, βρέθηκαν ίχνη αρχαίου υδραγωγείου, δηλαδή πήλινοι σωλήνες και κεραμικές δεξαμενές. Επίσης βρέθηκαν πιθάρια, λάγυνοι και τάφοι.

Στα δυτικά της Αράχωβας, γύρω από την πηγή “Χτιριαρού”, τοποθετείται η αρχαία πόλη Ανεμώρεια, της οποίας την ύπαρξη επιβεβαιώνουν τα ευρήματα στην περιοχή το 1874, ενός μεγάλου ναού, Βωμού των Ανέμων και ενός τείχους.

Επομένως, η Ανεμώρεια και η Κυπάρισσος αποτελούν μητρικές πόλεις της Αράχωβας στα αρχαία χρόνια. Στα 1435, σύμφωνα με μαρτυρίες, η Αράχωβα αποτελεί πόλη πολυάνθρωπη. Εμφανίζει άνθηση στο 16ο αιώνα και αναφέρεται ως η “διασημότερη κώμη στον Παρνασσό” το 1728.

Η Αράχωβα έπαιξε σημαντικό ρόλο στον Αγώνα του ’21. Η μεγάλη μάχη που έδωσε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης στην Αράχωβα το Νοέμβριο του 1826 αντιμετωπίζοντας νικηφόρα 2.000 Τουρκαλβανούς, έσωσε την επανάσταση των Ελλήνων. Ανακόπηκε η προέλαση των Τουρκικών στρατευμάτων και ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα σήκωσε τη σημαία της ελευθερίας. Σε ανάμνηση της μεγάλης νίκης στην δυτική είσοδο της πόλης υπάρχει η προτομή του Καραϊσκάκη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας