Λεκές από μελάνι: μικρά μυστικά!

0
4682

Όλοι έχουμε αντιμετωπίσει, και μάλιστα περισσότερες από μία φορές, το πρόβλημα του λεκέ από μελάνι στα ρούχα ή στα έπιπλα!

Ξέρουμε πως οι λεκέδες από μελάνι δεν φεύγουν με το απλό απορρυπαντικό του πλυντηρίου, ούτε όμως και στο καθαριστήριο όπου οι υψηλές θερμοκρασίες δεσμεύουν τον λεκέ πάνω στο ύφασμα.

Ρίξε μια ματιά παρακάτω και μάθε τα μικρά μυστικά που θα μας λύσουν το πρόβλημα στη στιγμή.

lekes-apo-melani-pos-bgainei-ingolden.gr

 

  • Ψεκάζουμε μεγάλη ποσότητα λακ επάνω στον λεκέ, είτε πριν πλύνουμε το ρούχο είτε όσο είναι ακόμη νωπό, ακριβώς μετά το πλύσιμο, το οποίο βέβαια πρέπει να γίνει με κρύο νερό. Τρίβουμε καλά το σημείο έτσι ώστε να διαλυθεί όσο περισσότερο μπορεί ο λεκές. Αν και σε αυτό το σημείο ο λεκές παραμένει, επαναλαμβάνουμε τα δύο προηγούμενα βήματα ακόμη μια φορά. Πλένουμε το ρούχο ξανά – αν το έχουμε ήδη πλύνει μία φορά, στο πλυντήριο με κρύο νερό και απλό απορρυπαντικό. Με αυτό τον τρόπο θα φύγει από το ύφασμα τόσο η λακ, όσο και τα τυχόν υπολείμματα από το μελάνι.
    Αφού το πρόγραμμα ολοκληρωθεί, ελέγχουμε καλά το σημείο για να σιγουρέψουμε ότι ο λεκές έφυγε, πράγμα που είναι σχεδόν σίγουρο ότι με την παραπάνω διαδικασία θα έχει συμβεί. Αν όμως παραμένει, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, πριν όμως στεγνώσει το ύφασμα, γιατί αλλιώς δυσκολεύει η κατάσταση.
  • Αν είναι από στυλό, και το ύφασμα είναι σατέν ή βαμβακερό με χρώματα που δεν μεταφέρονται, μπορούμε να τον αφαιρέσουμε τρίβοντας απαλά με βαμβάκι εμποτισμένο σε καθαρό οινόπνευμα.
  • Αν το μελάνι είναι από στυλό διαρκείας, τρίβουμε το σημείο του λεκέ με το εσωτερικό μιας φλούδας από μπανάνα ή με κρύο γάλα και μετά πλένουμε τη μπλούζα στο χέρι.
  • Εάν το ρούχο είναι λευκό, το μουλιάζουμε σε χλωρίνη και το τρίβουμε.
  • Εάν είναι χρωματιστό, το αφήνουμε να μουλιάσει πολλές ώρες σε χλιαρό γάλα και μετά πλένουμε με νερό που μέσα θα έχουμε στύψει  λεμόνι.
  • Για συνθετικά υφάσματα, δοκιμάζουμε να τρίψουμε το λεκέ με στημένη λεμονόκουπα.
  • Βάζουμε μια γενναία ποσότητα οδοντόκρεμας στους λεκέδες, αφήνουμε να στεγνώσει και μετά το πλένουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας