Όμορφο γλυκό και της εποχής.
Κολοκυθόπιτα γλυκιά η οποία κάνει τη διαφορά στη γεύση!
Υλικά:
– 1 πακέτο φύλλα φρέσκα για γλυκά ή φύλλα κρούστας
– 14οο γραμμάρια κολοκύθα τριμμένη
– 1 φλιτζ. σιμιγδάλι χοντρό
– 1 φλιτζ. ζάχαρη καστανή
– 2 κουτ.γλυκού κανέλα
– 1 φλιτζ. καφέ λικέρ σπιτικό -προαιρετικά
– 1 κουτ. γλυκού κοφτό γαρύφαλλο τριμμένο
– 2 φλιτζ. καρύδια ψιλοκομμένα
– 1 φλιτζ. μαύρες και ξανθιές σταφίδες
Εκτέλεση:
– Τρίβουμε την κολοκύθα στον μεγάλο τρίφτη. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ μαζί με τη ζάχαρη, τα πιέζουμε ελαφρά με το χέρι και τα αφήνουμε για μισή ώρα.
– Αφαιρούμε τα ζουμιά που έχει βγάλει και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση.
– Παίρνουμε το ταψί – χρησιμοποιούμε παραλληλόγραμμο πυρέξ – το αλείφουμε με λάδι και απλώνουμε 3 φύλλα λαδώνοντας τα ένα ένα.
– Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε, γυρίζουμε τα περισσεύματα των κάτω φύλλων ώστε να ακουμπούν πάνω στη γέμιση και προσθέτουμε άλλα 3-4 φύλλα λαδωμένα.
– Συγυρίζουμε περιμετρικά και κόβουμε σε κομμάτια την πίτα.
– Ψήνουμε για 40 λεπτά στους 170 βαθμούς, βάζοντας το ταψί στην κάτω βάση του φούρνου.
– Βγάζουμε την πίτα αφού έχει ροδίσει και πασπαλίζουμε με αχνή ζάχαρη και κανέλα.
Μικρά μυστικά:
– Τώρα όλα τα σούπερ μάρκετ πουλάνε φρέσκα φύλλα σε πακέτο και έχουν ημερομηνία λήξης όπως το γάλα .
– Μπορούμε να αλλάξουμε τις ποσότητες και των καρυδιών και της σταφίδας και να προσθέσουμε ότι άλλο είναι της αρεσκείας μας.
– Μια άλλη παραλλαγή επίσης είναι στο ταψί να βάζουμε από ένα φύλλο λαδωμένο κάθε φορά με λίγη γέμιση ώσπου να τελειώσουν τα φύλλα.
Πηγή: www.sintagespareas.gr