Βάψιμο σπιτιού, πως θα το κάνουμε μόνοι μας;

1
14719

Κάθε τόσο, τα δωμάτια μιας κατοικίας χρειάζονται ανανέωση, ώστε να μετατραπούν στο δικό μας παράδεισο! Εύκολα αλλά και οικονομικά μπορούμε να βάψουμε μόνοι μας τους τοίχους του σπιτιού, ακόμα και αν δεν το έχουμε ξαναδοκιμάσει. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εφοδιαστούμε με τα κατάλληλα χρώματα και εργαλεία.
Και φυσικά να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι και να ακολουθήσουμε κάποια βασικά βήματα. Βάζουμε  μουσική και ξεκινάμε…

vapsimo-toixou-pvs-tha-to-kanoume-monoi-mas2-ingolden.gr

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε: 

Η κατάλληλη εποχή

Ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι οι καλύτεροι μήνες που μπορούμε να επιλέξουμε για το βάψιμο του σπιτιού μας. Η υγρασία είναι περιορισμένη, το καλοκαίρι που ακολουθεί μειώνει τις πιθανότητες βροχής, ενώ ο ήπιος καιρός θα μας επιτρέψει να εργαστούμε χωρίς να εξαντληθούμε από τη ζέστη.

Η επιλογή των χρωμάτων

Πριν κάνουμε οτιδήποτε πρέπει να σκεφτούμε πως θέλουμε να γίνει ο χώρος μας. Για να αποφασίσουμε σωστά, καλό θα ήταν να έχουμε κάνει την προετοιμασία μας πριν από την επίσκεψη στο χρωματοπωλείο. Τα περιοδικά διακόσμησης είναι μια καλή πηγή για να πάρουμε ιδέες.
Μόλις έχουμε μια εικόνα του τι θέλουμε περίπου, κάνουμε την βόλτα στο χρωματοπωλείο για να επιλέξουμε τα κατάλληλα χρώματα, ανάλογα με τις επιφάνειες που πρόκειται να βάψουμε.
Επίσης, από εκεί θα προμηθευτούμε τα κατάλληλα εργαλεία.

vapsimo-toixou-pvs-tha-to-kanoume-monoi-mas4-ingolden.gr

Τα εργαλεία που θα χρειαστούμε

Όπως ισχύει για κάθε δουλειά, έτσι και στο βάψιμο πριν ξεκινήσουμε πρέπει να είμαστε εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα εργαλεία.

–  Μαλακή σπάτουλα

–  Γυαλόχαρτο

 Αστάρι

–  Στόκο

–  Σφουγγάρι για τον καθαρισμό των τοίχων

 Πλαστικό χρώμα για τους τοίχους

–  Έναν κουβά

 Το ειδικό δοχείο, βαθύτερο στη μία πλευρά και επικλινές για να τοποθετήσουμε τη μπογιά

 Ρολό βαψίματος

 Βούρτσα βαψίματος

–  Πινέλο

 Χαρτοταινία και νάιλον για προστασία των αντικειμένων

–  Σκάλα που να μας επιτρέπει να πλησιάσουμε με άνεση στο ταβάνι

–  θα πρέπει χοντρικά να υπολογίσουμε την ποσότητα της μπογιάς που θα χρειαστούμε. Για να γίνει αυτό με μια σχετική ακρίβεια θα πρέπει να υπολογίσουμε το εμβαδόν του δωματίου που θέλουμε να βάψουμε. Αρχίζουμε από τους τοίχους, μετράμε ύψος και πλάτος και πολλαπλασιάζουμε τα δύο νούμερα, αυτό είναι το εμβαδόν. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για κάθε τοίχο που θα βαφτεί.

–  Το ρολό θα πρέπει να είναι κατάλληλο για πλαστικά χρώματα. Με αυτό θα βάψουμε τις μεγάλες επιφάνειες των τοίχων και του ταβανιού. Μαζί θα πάρουμε και το αντίστοιχο σκαφάκι.

–  Αν πρόκειται να βάψουμε μεταλλικές ή άλλες επιφάνειες ή αν χρησιμοποιήσουμε λαδομπογιά, πρέπει να εφοδιαστούμε και με ειδικό ρολό για βερνίκια.

–  Για τις ψηλές επιφάνειες θα χρειαστούμε και ένα τηλεσκοπικό κοντάρι ή κάποια σκάλα.

–  Θα χρειαστούμε πινέλα σε διάφορες διαστάσεις για τα κοψίματα και τις λεπτομέρειες. Με αυτά θα βάψουμε κατά κύριο λόγο τις γωνίες και γενικά τα δύσκολα σημεία.

–  Επίσης, σπάτουλες και γυαλόχαρτο ή ειδικά σφουγγάρια για να αφαιρέσουμε το παλιό χρώμα ή να λειάνουμε τις επιφάνειες πριν το βάψιμο.

–  Και φυσικά, χαρτοταινία για να καλύψουμε επιφάνειες που δεν θέλουμε να βάψουμε, όπως κουφώματα, πρίζες, διακόπτες κλπ.

vapsimo-toixou-pvs-tha-to-kanoume-monoi-mas-ingolden.gr

Προετοιμασία

–  Αρχικά, μετακινούμε όλα τα έπιπλα στο κέντρο του δωματίου και καθαρίζουμε καλά τις επιφάνειες που πρόκειται να βάψουμε. Σκεπάζουμε τα έπιπλα με νάιλον για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα τα λερώσουμε με χρώμα και καλύπτουμε πρίζες, διακόπτες με χαρτοταινία για τον ίδιο λόγο.

–  Καλύπτουμε τα κουφώματα σε πόρτες και παράθυρα με χαρτοταινία την οποία αφαιρούμε με το τέλος του βαψίματος, όσο το χρώμα είναι ακόμη νωπό.

–  Καλύπτουμε τα πατώματα με στρατσόχαρτο.

–  Αφαιρούμε καρφιά και στοκάρουμε τις τρύπες με τη βοήθεια της ειδικής εύκαμπτης σπάτουλας. Τοποθετούμε μικρή ποσότητα επάνω στη ρωγμή ή στην τρύπα, απλώνουμε και αφαιρούμε την ποσότητα που περισσεύει με κινήσεις αριστερά και δεξιά μέχρι το σημείο να είναι απόλυτα εναρμονισμένο με την υπόλοιπη επιφάνεια του τοίχου. Γενικά κάνουμε ότι επιδιόρθωση απαιτείται.

–  Αφήνουμε να στεγνώσει ο στόκος και τρίβουμε για να λειάνουμε την επιφάνεια με το γυαλόχαρτο.

–  Καθαρίζουμε τους τοίχους με νερό και λίγο απορρυπαντικό πιάτων σε ένα σφουγγάρι. Ξεπλένουμε με σκέτο νερό.

–  Ασταρώνουμε το υπόστρωμα. Είναι μύθος ότι οι τοίχοι που έχουν βαφτεί πολλές φορές δεν χρειάζονται αστάρωμα. Το αστάρι είναι ένα διαφανές και λεπτόρρευστο υλικό, απαραίτητο για μόνωση και για να πιάσει καλά η μπογιά την επόμενη μέρα όταν θα έχει πια στεγνώσει.

Ξεκινάμε το βάψιμο του σπιτιού μας

–  Καλό είναι να ξεκινήσουμε το πρωί για να εκμεταλλευτούμε το φυσικό φως και για να είμαστε και πιο ξεκούραστοι. Ξεκινάμε με τις λεπτομέρειες – γωνίες, εσοχές, επιφάνεια γύρω από τα πόμολα και πρίζες, τα γύψινα εάν υπάρχουν κλπ. Στη φάση αυτή θα χρησιμοποιήσουμε τον κουβά στον οποίο αδειάζουμε τόσο χρώμα ώστε να μην είναι βαρύς και εάν χρειάζεται θα αραιώσουμε με νερό. Το χρώμα κανονικά δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ πηχτό ούτε λεπτόρρευστο. Για να δούμε αν είναι εντάξει, το απλώνουμε σε διάφορα σημεία του τοίχου δοκιμάζοντας πόσο καλύπτει το προηγούμενο χρώμα.

–  Όταν τελειώσει αυτή η πρώτη φάση, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την πιο απλή διαδικασία, το βάψιμο δηλαδή των μεγάλων επιφανειών με το ρολό. Αδειάζουμε και πάλι χρώμα στο επικλινές δοχείο, αραιώνουμε όσο πρέπει, στραγγίζουμε και ξεκινάμε να βάφουμε. Απλώνουμε από κάτω προς τα πάνω και από πάνω προς τα κάτω την μπογιά, δηλαδή με κινήσεις σε μορφή W, συνεχόμενα και χωρίς να σηκώνουμε το ρολό.

–  Όταν το χρώμα στεγνώσει, επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο χέρι. Θα κρίνουμε από το αποτέλεσμα αν θα χρειαστεί και άλλο χέρι.

–  Ξεκολλάμε με μεγάλη προσοχή την ειδική ταινία ενώ ο τοίχος είναι ακόμη νωπός.

–  Πλένουμε τα εξαρτήματα μετά το πέρας της διαδικασίας ώστε να είναι έτοιμα για μελλοντική χρήση.

vapsimo-toixou-pvs-tha-to-kanoume-monoi-mas3-ingolden.gr

Χρήσιμα μυστικά:

–  Μετά το πρώτο χέρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικά ρολά για διάφορες τεχνοτροπίες, ώστε να έχουμε ένα πρωτότυπο αποτέλεσμα! Άλλωστε, μπορούμε απλά να πειραματιστούμε με τη χρήση ενός σφουγγαριού.

–  Έχουμε δίπλα μας ένα σφουγγάρι για να καθαρίζουμε τυχόν λεκέδες.

–  Φυλάσσουμε την υπόλοιπη μπογιά, αφού μπορεί να μας φανεί χρήσιμη στο μέλλον.

–  Μετά το βάψιμο αφήνουμε τα παράθυρα ανοιχτά για να μπει αέρας. Η μυρωδιά της μπογιάς δεν είναι ιδανική για την υγιεινή του χώρου.

–  Αν δεν θέλουμε να καθαρίζουμε το πινέλο ή το ρολό κάθε φορά που κάνουμε διάλειμμα, τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη. Για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – μια εβδομάδα – τοποθετούμε σε πλαστική σακούλα και τα βάζουμε στην κατάψυξη. Τα ξεπαγώνουμε για μια ώρα και χρησιμοποιούμε ξανά!

–  Για να καθαρίσουμε τα εργαλεία τα τοποθετούμε σε έναν κουβά με νερό και μαλακτικό ρούχων για 10 λεπτά. Ρίχνουμε πάνω τους πολύ νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν εντελώς από τον αέρα.

 

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας