Μακριά μαλλιά, πως θα τα αποκτήσουμε

0
2623

Ένα από τα όνειρα των περισσότερων γυναικών είναι να έχουμε μακριά και λαμπερά μαλλιά. Η επιθυμία μας αυτή μεγαλώνει όταν προκύπτουν ειδικές περιστάσεις, στις οποίες θέλουμε να κάνουμε μια ιδιαίτερη εμφάνιση.

Ας δούμε διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορούμε για να κάνουμε τα μαλλιά μας να μεγαλώσουν πιο γρήγορα και σε συντομότερο χρονικό διάστημα από τον αναμενόμενο φυσικό ρυθμό ανάπτυξης τους.

Υγιεινή διατροφή

Για να βοηθήσουμε τα μαλλιά μας να μεγαλώσουν με ένα πιο γρήγορο ρυθμό, πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να τρώμε υγιεινά.
Η καλή και ισορροπημένη διατροφή είναι το μυστικό για μια πιο υγιή και μακριά τρίχα, μιας και το σώμα μας λαμβάνει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.
Το κύριο συστατικό της τρίχας είναι η κερατίνη, ένα είδος πρωτεΐνης που θα πρέπει να καταναλώνουμε αρκετά και βρίσκεται περισσότερο στα ψάρια, τα πουλερικά, τα αυγά, τα φασόλια και τα καρύδια Βραζιλίας.

Βάζουμε στη διατροφή μας περισσότερα φρούτα και λαχανικά, κυρίως φράουλες, πεπόνι, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, κεράσια, μούρα, ντομάτα, λάχανο, μπρόκολο, και πράσινη πιπεριά. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε τη βιταμίνη C, η οποία καταπολεμά τη γήρανση των μαλλιών. Επιπλέον, η βιταμίνη C βοηθά στον σχηματισμό του κολλαγόνου, το οποίο είναι η βάση του ιστού του τριχοθυλακίου, από το οποίο παράγεται και αναπλάθεται η τρίχα.

Ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος πρέπει να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι μας. Καταναλώνουμε δημητριακά, συκώτι, θαλασσινά, φακές και φασόλια.

Αν δεν θέλουμε τα μαλλιά μας, να είναι θαμπά και εύθραυστα, βάζουμε στο μενού μας τα γαλακτοκομικά, το καρότο, το μουρουνέλαιο και το βούτυρο. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη.

Η βιταμίνη Ε συμβάλλει στην παραγωγή της κερατίνης, η οποία είναι πολύτιμη για την ανάπτυξη των μαλλιών, ενώ εμποδίζει σημαντικά το σπάσιμο της τρίχας. Θα τη βρούμε στα αμύγδαλα, τα κουκουνάρια, το σπανάκι και τις ελιές.

Η Βιταμίνη Β7 και βιταμίνη Η, γνωστή και ως βιοτίνη, θρέφει την επιδερμίδα και τα νύχια μας. Η βιοτίνη είναι ζωτικής σημασίας για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, και για αυτό τον λόγο, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, για την ανάπτυξη του τριχωτού της κεφαλής μας. Σε αντίθετη περίπτωση, η έλλειψη και η ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Τροφές πλούσιες σε  βιοτίνη: Μαγιά, ψωμί πολύσπορο, αυγό, συκώτι, χοιρινό, σολομός, αβοκάντο, βατόμουρα-σμέουρα.

Πίνουμε ένα ποτήρι γάλα πριν πάμε για ύπνο και βοηθάμε με αυτό τον τρόπο τα μαλλιά να μακρύνουν γρηγορότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πίνουμε πολύ νερό

Το νερό κάνει θαύματα στην καλή υγεία του οργανισμού, ωστόσο ωφελεί σημαντικά και τα μαλλιά. Συγκεκριμένα, εάν πίνουμε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα, αυξάνουμε την δύναμη των μαλλιών μας και τα διατηρούμε λαμπερά.

Σωστό λούσιμο με ειδικά προϊόντα

Για να μακρύνουμε τα μαλλιά μας πιο γρήγορα τα λούζουμε κάθε 2 ή 3 μέρες. Το σαμπουάν θα πρέπει να είναι ουδέτερο και ενυδατικό, ενώ απαραίτητο είναι και το conditioner. Επίσης, το ξέβγαλμα θα πρέπει να γίνεται με χλιαρό, και ποτέ με ζεστό νερό!

Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε προϊόντα μαλλιών με χημικές ουσίες, επιλέγοντας κάποια φυτικά, με βότανα κλπ. Διατηρούμε τον τριχωτό της κεφαλής μας καθαρό και απαλλαγμένο από την πιτυρίδα και άλλα συσσωρευμένα υπολείμματα.

Βουρτσίζουμε σωστά τα μαλλιά μας 

 Βουρτσίζουμε τα μαλλιά μας πολύ απαλά με μια καλή βούρτσα. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι να έχουμε μια βούρτσα με αραιά δόντια που δεν θα μπλέκει και δεν θα κόβει την τρίχα. Επίσης, σημαντικό είναι να ξεμπερδεύουμε τα μαλλιά από τις άκρες προς τις ρίζες. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολύνουμε τα μαλλιά προκειμένου να μεγαλώσουν πιο γρήγορα.

Το ίδιο κάνουμε και πριν λουστούμε, γιατί εκτός του ότι αυτό βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος του τριχωτού της κεφαλής, αποφεύγουμε και το υπερβολικό μπλέξιμο κατά τη διάρκεια του μπάνιου.

Είναι σημαντικό να οδηγήσουμε τη φυσική λιπαρότητα των μαλλιών μας στις άκρες, για να μη σπάνε. Πως θα γίνει αυτό; Βουρτσίζοντας τα μαλλιά μας από τη ρίζα προς την άκρη, φέρνοντας το κεφάλι προς τα κάτω. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε τη σωστή κυκλοφορία του αίματος σε όλο το τριχωτό της κεφαλής μας.

Επίσης, το πολύ συχνό βούρτσισμα βοηθά την τρίχα να φθείρεται πιο γρήγορα. Μπορούμε να τιθασεύσουμε τα μαλλιά μας και με τα δάχτυλά μας. 

Κάνουμε μασάζ

Ένα ολιγόλεπτο μασάζ, στην διάρκεια του μπάνιου, αυξάνει την ροή του αίματος, στο τριχωτό της κεφαλής, με αποτέλεσμα τα θυλάκια να απορροφούν πιο γρήγορα και πιο εύκολα τα θρεπτικά συστατικά του σαμπουάν και της ενυδατικής.

Όμως, αν έχουμε πολύ λιπαρό δέρμα, το αποφεύγουμε Σε αυτή την περίπτωση η υπεραιμία που προκαλούμε οδηγεί στην αυξημένη έκκριση σμήγματος και τα μαλλιά μας θα λαδώνουν πιο γρήγορα.

Χρησιμοποιούμε μάσκες

Καθ’όλη την διάρκεια που μακραίνουμε τα μαλλιά μας θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενυδατωμένα. Αλλά για να περάσουμε στην φάση της ενυδάτωσης θα πρέπει πρώτα να έχουμε κάνει αναδόμηση. Δηλαδή, μπορεί αρχικά να χρησιμοποιήσουμε μια μάσκα αναδόμησης η οποία θα υπερπληρώσει την τρίχα, δηλαδή ουσιαστικά θα δώσει έντονη κερατίνη στα μαλλιά κατά μήκος και θα κάνει την τρίχα πιο σκληρή. Εφαρμόζουμε αρχικά για έναν περίπου μήνα μια μάσκα αναδόμησης 1-2 φορές την εβδομάδα. Αφού τελειώσει, προχωράμε στην μάσκα ενυδάτωσης με την ίδια συχνότητα. 

Είτε φτιάξουμε μια σπιτική, είτε προμηθευτούμε μια μάσκα του εμπορίου το μυστικό είναι να την αφήσουμε να δράσει για αρκετή ώρα. Τα πέντε λεπτά δε φτάνουν. Τυλίγουμε τα μαλλιά μας με μια πετσέτα και τα ξεπλένουμε μετά από δύο ώρες τουλάχιστον.

Φυσικό στέγνωμα

Εάν θέλουμε να αποκτήσουμε μακριά υγιή μαλλιά, τότε πρέπει να τα αφήνουμε κάποιες φορές να στεγνώνουν με φυσικό τρόπο για να «αποτοξινωθούν» από την ταλαιπωρία του καθημερινού styling. 
Το πιστολάκι, το ισιωτικό μαλλιών ή το ψαλίδι για τις μπούκλες καταστρέφουν την τρίχα με τη θερμότητα που βγάζουν. Τα μακριά μαλλιά πρέπει να στεγνώνουν φυσικά ή με επαγγελματικό πιστολάκι που δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 108 βαθμούς.

Θεραπεία με ζεστά έλαια

Αυτή η θεραπεία αποτελεί μια παλιά και δοκιμασμένη μέθοδο.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο, έλαιο καρύδας, έλαιο σταφυλιού, έλαιο δενδρολίβανου, καστορέλαιο ή αμυγδαλέλαιο, αφού πρώτα το ζεστάνουμε σε μπεν μαρί σε θερμοκρασία σώματος.
Εφαρμόζουμε στο τριχωτό της κεφαλής το έλαιο και κάνουμε ελαφρύ μασάζ με τις άκρες των δακτύλων μας.
Τυλίγουμε με μια μεμβράνη πριν πέσουμε για ύπνο. Το επόμενο πρωί δε θα πιστεύουμε πόσο μαλακά και ενυδατωμένα θα είναι τα μαλλιά μας.

Επαναλαμβάνουμε μια φορά την εβδομάδα. Επιμένουμε στις άκρες. Η απόλυτη ενυδάτωση!

Χρησιμοποιούμε αντηλιακό

 Ο ήλιος δεν κάνει κακό μόνο στο πρόσωπό μας, αλλά και στα μαλλιά μας. Δεν ξεχνάμε να εφαρμόζουμε ειδικά spray και κρέμες με αντηλιακή δράση.

Ψαλιδίζουμε τις άκρες

Κόβοντας τις άκρες των μαλλιών μας δεν επηρεάζουμε τα θυλάκια του τριχωτού της κεφαλής, αυτό δηλαδή που καθορίζει το πόσο γρήγορα και πόσο πολύ τα μαλλιά μας μεγαλώνουν.
Τα μαλλιά μας μεγαλώνουν κατά μέσο όρο 1,27 εκατοστά κάθε μήνα-είτε τα κόβουμε είτε όχι.
Παρόλα αυτά, όταν κόβουμε τακτικά τις άκρες των μαλλιών μας, τα κάνουμε να δείχνουν λίγο πιο μακριά, και αυτό γιατί εξαφανίζοντας την ψαλίδα από τα μαλλιά μας, μειώνουμε το σπάσιμο της τρίχας, την αιτία δηλαδή που κάνει τα μαλλιά μας να φαίνονται λεπτότερα στις άκρες και επομένως πιο κοντά.
Κάθε 8 έως 12 εβδομάδες, ζητάμε από τον κομμωτή μας να πάρει από τα μαλλιά μας το ελάχιστο που απαιτείται για την εξάλειψη της ψαλίδας.

Δεν τα επιβαρύνουμε με προϊόντα styling

Μπορεί ο αφρός, το κερί και η λακ να βοηθούν το χτένισμα ώστε να σταθεροποιείται περισσότερο, ωστόσο περισσότερο κακό κάνουν στην τρίχα παρά καλό. Το καλύτερο είναι, όσο μπορούμε, να μην βάζουμε τίποτε από όλα αυτά στα μαλλιά!

Είμαστε καλές με τα μαλλιά μας

Δεν τα πιάνουμε συνεχώς αλογοουρά με λαστιχάκι. Όταν πιάνουμε τα μαλλιά μας συχνά και πολύ σφιχτά δημιουργείται υπεραιμία στη ρίζα και αδυνατίζουν τα μαλλιά. Άρα αποφεύγουμε το σφιχτό πιάσιμο. Χρησιμοποιούμε καλύτερα ένα κλάμερ για να τα στηρίξουμε χωρίς να ταλαιπωρούμε την τρίχα. Επιλέγουμε ένα άνετο και χαλαρό στυλ χτενίσματος.

Επιλέγουμε σατέν μαξιλάρι

Για να μη μπερδεύονται και να μη σπάνε τα μαλλιά μας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Χαλαρώνουμε

Το στρες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα- εκτός των άλλων- και την απώλεια μαλλιών. Όταν έχουμε άγχος μπορεί να “φανεί” μετά από 3-4 μήνες όταν θα αρχίσουμε να χάνουμε τούφες.

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Βεατρίκη Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας