Φράουλες, το φρούτο της Άνοιξης!

0
496

Ετυμολογικά η λέξη φράουλα προκύπτει από την Ιταλική λέξη “fragola“, εξού και το ελληνικό “φράγουλα”.

Αποτελούν χαρακτηριστικό κέντημα στο μαντίλι της Δυσδαιμόνας στον Oθέλλο, έχουν γίνει ταινία από τον Ingmar Bergman «Άγριες Φράουλες» και στο Βέλγιο υπάρχει μουσείο αφιερωμένο σε αυτές!

STRAWBERRIES-FRAOULES-TO-FROUTO-TIS-ANOIKSIS-DEALWAY.GR-INGOLDEN.GR.j500pg

Υπάρχουν γύρω στις 620 ποικιλίες φράουλας και καμία ποικιλία δεν είναι ακριβώς ίδια με την άλλη διότι διαφέρουν τόσο στο μέγεθος όσο και στη γεύση. Οι φράουλες βρίσκονται στην αγορά όλο το έτος όμως οι καλύτερες και ποιοτικότερες φράουλες βρίσκονται στο τέλος της άνοιξης με αρχές του καλοκαιριού, από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο, αλλά ειδικά ο Μάιος – Ιούνιος είναι οι μήνες της, διότι τότε είναι και η κανονική περίοδος καρποφορίας τους.

Άλλες ονομασίες: Χαμοκερασιά, Κουκουμαριά, Κερασουλιά

Κατά πάσα πιθανότητα η καταγωγή της είναι από τη Χιλή. Tη μεγαλύτερη παραγωγή φράουλας στον κόσμο έχουν οι ΗΠΑ, ενώ στη χώρα μας ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η ευρωπαϊκή φράουλα, που τη βρίσκουμε και αυτοφυή σε διάφορες περιοχές. Ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή φράουλα. Ο καρπός της άγριας αυτής φράουλας είναι μικρός, εξαιρετικά γλυκός και νόστιμος. Οι σύγχρονες καλλιέργειες οδήγησαν στο να δημιουργηθεί μία ποικιλία με μεγάλους καρπούς γνωστή με την ονομασία Φράουλα Ανανάσα.

Θερμιδικά αποδίδει 46 kcal ανά 100 γρ. Είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε ρυπαντικές ουσίες, λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

 Ιδιότητες:

O καρπός, τα φύλλα και οι ρίζες της φράουλας χρησιμοποιούνται ως φάρμακο εδώ και αιώνες. Μάλιστα, χρησίμευαν στην παρασκευή φαρμάκων για τη διάρροια, χωνευτικών, λοσιόν για το δέρμα, επιθεμάτων για τα εγκαύματα, ενώ ο χυμός της χρησιμοποιούνταν στη λεύκανση των δοντιών. Έχει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοτονωτικές ιδιότητες, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε φαινόλες (με κυρίαρχες τις ανθοκυανίνες, που της δίνουν το κόκκινο χρώμα) και βιταμίνες Α και C, ενώ περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ουσίες γνωστές για την ευεργετική τους δράση στην όραση.

STRAWBERRIES-FRAOULES-TO-FROUTO-TIS-ANOIKSIS-DEALWAY.GR-INGOLDEN.GR-KOUTALIΟι φράουλες είναι ιδιαίτερα θρεπτικές, καθώς έχουν άφθονη βιταμίνη C – ένα μικρό ποτήρι γεμάτο φράουλες ξεπερνάει το όριο της ημερήσιας δόσης που πρέπει να λαμβάνει ο οργανισμός, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α (καροτίνη), Βιταμίνη Κ και Βιταμίνη Β6, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, ιώδιο, μαγνήσιο, σελήνιο, τανίνες, και φυτικές ίνες.

– Περιέχει πολυφαινόλες, που μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλό μας από τη γήρανση και την απώλεια μνήμης.

– Έχει ευεργετικές επιπτώσεις σε όσους πάσχουν από ρευματισμούς και χολή, κυρίως λόγω των βιταμινών.

– Είναι ευεργετική για την ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης.

– Βοηθά σημαντικά στην  αποβολή τοξινών του οργανισμού, ενισχύοντας τα αντιοξειδωτικά στοιχεία.

– Λόγω της Βιταμίνης C και του Καλίου που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες προστατεύει από την οστεοπόρωση.

– Βοηθά  όσους έχουν δυσκοιλιότητα, κυρίως λόγω των φυτικών ινών.

– Παρέχει προστασία κατά της στεφανιαίας νόσου. 

– Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

– Δρα  καθαρτικά, διουρητικά, μαλακτικά. 

– Κατά της  αναιμίας και της υπέρτασης.

– Κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων.

– Πρόληψη κατά του καρκίνου.

– Κατά της αρθρίτιδας.

 

Εξωτερική χρήση:

Ομορφιά:

Είναι παρατηρημένο ότι η μάσκα με φράουλα τονώνει τnv επιδερμίδα και τnv κάνει απαλή, όμορφη και σφριγηλή.

Εγκαύματα:

Αν μας κάψει ο ήλιος τρίβουμε το πρόσωπό μας με φράουλες, αφήνουμε μισή ώρα να ενεργήσει ο χυμός τους πριν ξεπλυθούμε με χλιαρό νερό.

Καθαριστικό για τα δόντια:

Η φράουλα είναι ένα από τα καλύτερα καθαριστικά των δοντιών μας με άριστες λευκαντικές ιδιότητες ειδικά για τις κηλίδες που αφήνουν ο καφές, το τσάι, το τσιγάρο, ενώ παράλληλα τα προστατεύει από την συσσώρευση οδοντικής πλάκας. Απλά συνθλίβουμε τις φράουλες και τρίβουμε τα δόντια μας πολύ καλά με τον πολτό.

 

Προτεινόμενος τρόπος αγοράς και συντήρησης:

Αγοράζουμε όσες έχουν μικρό έως φυσιολογικό μέγεθος, και μόνο όσες θα καταναλώσουμε άμεσα. Να δείχνουν οπωσδήποτε καθαρές, συμπαγείς, λαμπερές, με ευδιάκριτες μικρές τριχίτσες στην επιφάνειά τους. Δείγμα φρεσκάδας είναι και τα πράσινα, καλοδιατηρημένα φυλλαράκια στην κορυφή του φρούτου. Απαραίτητο, όμως το προσεκτικό πλύσιμο τους με άφθονο νερό, μαζί με τα κοτσανάκια.

Όσον αφορά την συντήρησή τους, ώριμες δεν διατηρούνται περισσότερο από 2 ημέρες, ενώ η πλήρης κατάψυξη πρέπει να αποφεύγεται.

Οι φράουλες πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο σε πλαστικό σκεύος με τρυπημένο κάλυμμα για να επιτρέπεται η διέλευση του κρύου αέρα. Χρειάζεται να πλένονται καλά πριν καταναλωθούν διότι η τραχιά επιφάνεια τους ευνοεί τη συσσώρευση σκόνης και λιπασμάτων.

Για να μη χάσουν το άρωμα και το χρώμα τους, είναι προτιμότερο να τις βάζουμε σουρωτήρι και να τις πλένουμε με άφθονο νερό μαζί με τα κοτσανάκια τους, χωρίς να τις αφήνουμε να μουλιάσουν.

Το Μουσείο της Φράουλας του Βελγίου:

STRAWBERRIES-FRAOULES-TO-FROUTO-TIS-ANOIKSIS-DEALWAY.GR-INGOLDEN.GR-MUSEEpgΒρίσκεται στην πόλη που φέρει τον τίτλο της πρωτεύουσας της καλλιέργειας του νόστιμου φρούτου ανά τον κόσμο, τη Wepion, βρίσκεται 60 χιλιόμετρα Ν/Α των Βρυξελλών. Το μουσείο λειτουργεί εδώ και 40 χρόνια στο σπίτι ενός κηπουρού. Διαθέτει εκπαιδευτικό κήπο μικρών φρούτων και κατάστημα με τοπικά προϊόντα, όπου ξεχωρίζει η τοπική μπύρα φράουλας, γνωστή με το όνομα La Wepionnaise.

Μέσα στις αίθουσές του ξετυλίγεται η ιστορία της φράουλας και παρουσιάζεται η στενή σχέση της με την κοινότητα που την παράγει εδώ και 130 χρόνια, μέσα από ντοκουμέντα, εικόνες, ταινίες, βιβλία, φωτογραφίες από τις Γιορτές της Φράουλας και χειροτεχνήματα. Στην περιοχή αυτή η φράουλα καλά κρατεί από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

 

επιμέλεια – επεξεργασία: Α. Βίνος
instagram:
Amalia Vinos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας