Μαγιό, το σωστό πλύσιμο!

0
806

Το μαγιό μας εκτίθεται  στις ακτίνες του ήλιου, το θαλασσινό νερό, το χλώριο, την άμμο και το αντηλιακό, κάτι που κάνει τις λεπτές ίνες επιρρεπείς σε φθορές. Το σωστό πλύσιμο αποτελεί, μια διαδικασία, η οποία, αν γίνει σωστά, μπορεί να αυξήσει τον χρόνο ζωής του μαγιό.

magio-pos-to-plenoume-sosta-inGolden.gr

 

Το πρώτο βήμα είναι να ξεπλένουμε το μαγιό μας  με κρύο νερό βρύσης μετά από κάθε μπάνιο ή ηλιοθεραπεία. Έτσι, απομακρύνονται τα περισσότερα κατάλοιπα αντηλιακού, βρωμιάς, ιδρώτα και χλωρίου. Δε χρειάζεται να το πλένουμε με απορρυπαντικό κάθε φορά που το φοράμε, αλλά μετά από μερικές χρήσεις, καλό είναι να προσθέτουμε λίγο απορρυπαντικό στο πλύσιμο.

Η σωστή διαδικασία:

 Ξεβγάζουμε το μαγιό αφήνοντας το να μουλιάσει σε μεγάλη ποσότητα νερού βρύσης χωρίς απορρυπαντικό για 10 περίπου λεπτά. Έτσι, θα ξεπλυθεί σωστά και θα φύγει κάθε υπόλειμμα αλατιού ή αντηλιακού από το ύφασμα του.

Στη συνέχεια αλλάζουμε το νερό, προσθέτουμε μια κουταλιά ή και λιγότερο υγρό απορρυπαντικό και βουτάμε το μαγιό, αφού έχουμε γυρίσει προς τα έξω την μέσα πλευρά. Τρίβουμε ελαφρά για λίγα λεπτά και στη συνέχεια το ξεβγάζουμε πολύ καλά με σκέτο νερό. Σε περίπτωση που έχει λερωθεί το τρίβουμε απαλά και προσεκτικά!

Δε το στύβουμε με μανία και ποτέ δε το τσαλακώνουμε για να το απλώσουμε… Το πιέζουμε απαλά για να φύγει το πολύ νερό και το απλώνουμε σε επίπεδη επιφάνεια για να στεγνώσει.

 Παράξενο κι όμως αληθινό: Δε το απλώνουμε ποτέ στον ήλιο για να στεγνώσει.
Όταν αφήνουμε το μαγιό να στεγνώσει στον ήλιο μπορεί να εξασθενίσει πραγματικά το ύφασμα και να σπάσει τις λεπτές ίνες. Προτιμάμε τους εσωτερικούς χώρους ή τα σκιερά μέρη.

Αν το μαγιό μας έχει λεκέδες από αντηλιακά ή άλλες κρέμες/λάδια που χρησιμοποιούμε τους αφαιρούμε με μαγειρική σόδα ή ξύδι: Πασπαλίζουμε μια γενναιόδωρη ποσότητα μαγειρικής σόδας απευθείας πάνω στον λεκέ, και αφήνουμε για μια έως δύο ώρες πριν το πλύνουμε απαλά. Μπορούμε επίσης να καθαρίσουμε το μαγιό με αποσταγμένο λευκό ξύδι διαλυμένο σε ζεστό νερό 1 ξύδι προς 3 νερό πριν το πλύσιμο. Βέβαια ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε τους λεκέδες στο μαγιό είναι να εφαρμόσουμε το αντηλιακό στο σώμα μας πριν το φορέσουμε και να το αφήσουμε για λίγο να στεγνώσει.

Αν το μαγιό μας είναι παλιό και δε μας νοιάζει και πολύ να το κρατήσουμε για πολλά χρόνια ακόμη, το πλένουμε στο τέλος της σεζόν στο πλυντήριο, αν και το πλύσιμο του μαγιό στο πλυντήριο απαγορεύεται. Στην περίπτωση όμως που το πλύνουμε χρησιμοποιούμε μαλακτικό ρούχων και επιλέγουμε το πιο ελαφρύ πρόγραμμα, αφού βάλουμε το μαγιό σε ειδικό διχτάκι. Αν το μαγιό έχει κοσμήματα ή πλεκτές λεπτομέρειες, καλύτερα να μην το επιχειρήσουμε καθόλου.

magio-sosto-plisimo-inGolden.gr-colors

 

Χρήσιμα μυστικά:

– Δε φοράμε το ίδιο μαγιό καθημερινά! Αφήνουμε αφόρετο το μαγιό για τουλάχιστον 24 ώρες έτσι ώστε να επανέλθουν οι ίνες του υφάσματος του, αλλιώς θα χαλαρώσει και θα ανοίξει τελείως.

–  Μερικές φορές συμβαίνει το μαγιό μας να έχει μια άσχημη οσμή, όταν το ξεχνάμε βρεγμένο στην τσάντα μας για ώρες.. Τι κάνουμε; Το πλένουμε με ξύδι! Βάζουμε στο νερό αντί για απορρυπαντικό ξύδι, ξεπλένουμε και απλώνουμε κανονικά. Η άσχημη οσμή θα εξαφανιστεί!

 

επιμέλεια- επεξεργασία: Α. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας