Κεράσια, φρούτα αγαπημένα!

0
3370

Φρούτα  αγαπημένα  που  τρώγονται  φρέσκα  από  τα  τέλη  Μαΐου  μέχρι  τα  μέσα  Ιουλίου. Βέβαια, μπορούμε  να  τα  απολαμβάνουμε  και  όλο το χρόνο σε  γλυκά του κουταλιού, αρωματικά λικέρ ή σε κονσέρβες.

kerasia-frouta-agapimena-inGolden.grΗ συγκομιδή τους από τους παραγωγούς γίνεται μόνο με το χέρι, ένα-ένα και απαιτεί πολύ χρόνο και κόπο. Δεν πρέπει να αποχωρίζεται ο καρπός από το κοτσάνι τους για να μην φεύγει ο ζωμός τους και να μην χαλάνε γρήγορα.

 

Υπάρχουν δύο τύποι κερασιών και εκατοντάδες ποικιλίες: το γλυκό κεράσι, γνωστό και ως Prunus avium και το ξινό κεράσι, γνωστό ως βύσσινο – επιστημονική ονομασία Prunus cerasus. Από τις γλυκές ποικιλίες ιδιαίτερες προτιμήσεις συγκεντρώνει αυτή με τους μεγάλους, βαθυκόκκινους και χυμώδεις καρπούς. Στην Ελλάδα παράγονται στον Κολινδρό Πιερίας, στην Έδεσσα, στα Γρεβενά, στη Βόρεια Χίο και σε αρκετές άλλες περιοχές της, βόρειας κυρίως Ελλάδας.

 

Κανείς δεν ξέρει να πει με σιγουριά ωστόσο, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τα κεράσια προερχόταν από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από την πόλη της Κερασούντας, εξ ου και το όνομα, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Ρωμαίος στρατηγός Λούκουλος τα ανακάλυψε και τα έφερε στην Ιταλία.

 

Τα κεράσια είναι γλυκά, όξινα και στυφά και έχουν θερμαντική δράση στον οργανισμό. Εξουδετερώνουν την πνευματική κόπωση, είναι άρα πολύ χρήσιμα στους μαθητές, ειδικά σε περιόδους εξετάσεων του τέλους της σχολικής χρονιάς για παράδειγμα, που συμπίπτει με την εποχή που υπάρχουν σε αφθονία τα κεράσια, γι’ αυτό συστήνεται να τρώνε τουλάχιστον δύο με τρία κιλά κεράσια την εβδομάδα.

 

Θεραπευτικές ιδιότητες:

– Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση και τη συμβολή της στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού.

– Δρουν αποτοξινωτικά, για το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη, το αδενικό σύστημα και τον οργανισμό γενικότερα.

– Αποτελούν πηγή φυτικών ινών, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου.

– Τα κεράσια μπορούν να συμβάλουν στη διαδικασία απώλειας βάρους. Είναι χαμηλά σε λιπαρά και σε υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Η τακτική κατανάλωση συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας και μπορεί να τροποποιήσει το μεταβολισμό για την αποτελεσματική απώλεια βάρους. Επίσης, οι υδατάνθρακες, που περιέχουν, ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να προσδίδουν πολλές θερμίδες.

– Κατά της  αναιμίας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο.

– Ενδείκνυνται για όσους έχουν προβλήματα με τον ύπνο, καθώς είναι σημαντική πηγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου  – οι μπανάνες και το καλαμπόκι αποτελούν καλές πηγές επίσης. Τα κεράσια είναι ένας καλός τρόπος, αλλά και ο χυμός τους επίσης. Ένα ποτήρι χυμό το πρωί κι άλλον ένα το απόγευμα και κοιμόμαστε με όνειρα γλυκά!

– Εξουδετερώνουν τα προεμμηνορυσιακά προβλήματα, τη ναυτία από τα ταξίδια με αυτοκίνητο ή πλοίο.

– Τα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, που περιέχουν, δρουν ανακουφιστικά σε ρευματικούς πόνους.

– Είναι διουρητικά και χωνευτικά, ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες, ενάντια σε λοιμώξεις των ουροφόρων οδών.

– Η  κατανάλωση κερασιών βοηθά στην πρόληψη κατά του διαβήτη.

– Έχουν ισχυρή καρδιοπροστατευτική δράση, μια και διαθέτουν όσο κανένα άλλο φρούτο φλαβονοειδή.

– Το κάλιο ανιχνεύεται επίσης σε σημαντική ποσότητα στα κεράσια, γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της πίεσης.

– Προστατεύουν τους μυς από τη φθορά κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.

–  Τα αντιοξειδωτικά στα κεράσια καθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για την φθορά των κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα. Έτσι επιβραδύνεται την διαδικασία γήρανσης.

– Δρουν κατά της αρθρίτιδας και των όγκων.

– Ο χυμός τους αποτελεί ένα ισχυρό αντιβακτηριακό παράγοντα ενάντια στην τερηδόνα των δοντιών.

 

Κουκούτσια και κοτσάνια:

Αντί να πετάμε τα κουκούτσια και τα κοτσάνια, τα πλένουμε προσεκτικά, τα αποξηραίνουμε πάνω σε ένα φύλλο χαρτί και να τα μαζεύουμε σε ένα γυάλινο βάζο ερμητικά κλειστό. Το αφέψημα τους θεωρείται ένα πρώτης τάξεως διουρητικό, ιδιαίτερα χρήσιμο σε μολύνσεις των ουροφόρων οδών και κυστίτιδες.

Πώς το φτιάχνουμε;

kerasia-frouta-agapimena-inGolden.gr.xymos-koukoutsiaΒράζουμε 100 γρ. κοτσάνια ή και κουκούτσια σε ένα λίτρο νερό για δέκα λεπτά- αν είναι ξερά, τα μουσκεύουμε για 12 ώρες πριν από το βράσιµο.

Πίνουμε 1-2 ποτήρια την ημέρα, το πρώτο κατά προτίμηση µε άδειο στομάχι.
Και τα φύλλα όμως θεωρούνται ωφέλιμα, καθώς το κατάπλασμά τους λέγεται πως επουλώνει τα εγκαύματα.

Αν υποφέρουμε από άσθμα:

Βράζουμες 100 γρ. φλούδες κερασιάς σε µισό λίτρο νερό µέχρι να εξατµιστεί το µισό. Όταν κρυώσει, προσθέτουμε µέλι και πίνουμε από µία κουταλιά πρωί, μεσημέρι και βράδυ, μετά το φαγητό.

 

Αγορά και συντήρηση:

Αγοράζουμε μόνο όσα θέλουμε να καταναλώσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Κατά την αγορά τους βεβαιωνόμαστε ότι τα κοτσάνια τους έχουν πράσινο χρώμα και δεν είναι ξεραμένα, ότι οι καρποί έχουν υγιή όψη και δεν είναι χτυπημένοι και ότι το χρώμα τους είναι «ζωντανό».
Για να κρατήσουμε τα κεράσια φρέσκα τα τοποθετούμε στη συντήρηση του ψυγείου. Η συντήρηση έχει περισσότερη υγρασία από το υπόλοιπο ψυγείο και θα βοηθήσει τα κεράσια να διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρόνο. Προτού τα καταναλώσουμε πρέπει να τα πλύνουμε με άφθονο χλιαρό νερό.

 

kerasia-frouta-agapimena-inGolden.grΈνα κεράσι έχει 4 θερμίδες. Εκτός του ότι τα κεράσια τρώγονται ως φρέσκα φρούτα, υπάρχουν και κονσερβοποιημένα, χρησιμοποιούνται για την κατασκευή γλυκισμάτων, και ως γαρνίρισμα σε διάφορα είδη ζαχαροπλαστικής. Με την ενζυματική ζύμωση των μαύρων πικρών κερασιών παίρνουμε το Kirch, το Cherry brandy και διάφορα άλλα ποτά.

Στην Ελλάδα, τα περίφημα γλυκά του κουταλιού γίνονται τόσο από τις γλυκές όσο και από τις υπόξινες ποικιλίες. Τα δε κουκούτσια, χρησιμοποιούνται για να δίνουν άρωμα στο “μπράντι”.

επιμέλεια – επεξεργασία: Α. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας