Φθινοπωρινές συμβουλές ευζωίας!

0
656

Το φθινόπωρο παίρνει σιγά τα σκήπτρα από το καλοκαίρι καθώς κυριαρχεί πάνω στην ηλιοφάνεια και την καλοκαιρινή μας διάθεση. Η εποχή του φθινοπώρου θεωρείται περίοδος μετάβασης.

Η θερμοκρασία που πέφτει, οι αλλαγές στα χρώματα και τα φύλλα των δέντρων, στα σύννεφα και στη θάλασσα ένας αέναος μετασχηματισμός.

Το φθινόπωρο είναι  η περίοδος της μετάβασης, από την καυτή ενέργεια yang του καλοκαιριού, στην ήρεμη ενέργεια yin του χειμώνα.

Θεωρείται  περίοδος συγκομιδής και προετοιμασίας για να ανταπεξέλθουμε στον επικείμενο χειμώνα. Ο χρόνος για να μαζευτούν οι καρποί των δέντρων και τα ξύλα που θα μας ζεστάνουν τις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες. Η φυσική ενέργεια της ροής γίνεται πιο εσωτερική.


ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ : ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΖΩΙΑΣ!

Για την  Παραδοσιακή Κινέζικη  η εποχή αυτή έως και στα μισά του χειμώνα ανήκει στο στοιχείο του Μέταλλου και η δόνηση που κυριαρχεί είναι στους πνεύμονες (yin) και το παχύ έντερο (yang). Δύο όργανα απόλυτα εναρμονισμένα στη μεταξύ τους λειτουργία.

Οι Πνεύμονες προσφέρουν στο σώμα την Ουράνια ενέργεια, τη Ζωή, τη Ζωτική Ενέργεια. Το παχύ έντερο απαλλάσσει το σώμα από τα περιττά. Είναι η σωστή ικανότητα αναπνοής των Πνευμόνων που δίνει ώθηση στο Έντερο να αποβάλλει. Το Μέταλλο είναι στοιχείο με καθαρό χαρακτήρα, συμπυκνωμένο  και μεταφυσικό.

Επίσης το Φθινόπωρο θεωρείται η κατάλληλη εποχή να απελευθερώσουμε οτιδήποτε δεν εξυπηρετεί τον ύψιστο και βέλτιστο σκοπό μας. Δημιουργούμε χώρο για το καινούργιο.

Κυβερνήτες της ζωτικής ενέργειας και της αναπνοής οι πνεύμονες, ελέγχουν την ενέργεια του κυκλοφορικού συστήματος και τους μεσημβρινούς.

Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική αντιλαμβάνεται τον άνθρωπο ολιστικά, εξετάζει και συνδέει την αλληλεπίδραση και τη σύνδεση της σωματικής, νοητικής, συναισθηματικής και ψυχικής πτυχής κάθε ανθρώπινης ύπαρξης.


Η υγεία και η αρμονία, κάθε ζεύγους οργάνων, χρωματίζει κάθε πτυχή του ανθρώπου.

Με υγιείς πνεύμονες και παχύ έντερο, ο άνθρωπος έχει δύναμη στη ζωή για να δράσει και να ενεργήσει αποτελεσματικά, είναι σταθερός στις προθέσεις του και στο σκοπό του, είναι ανθεκτικός με δυνατή όσφρηση και δυνατή φωνή. Δυσλειτουργία ή παθολογία στο φυσικό σώμα, εκδηλώνει και δυσλειτουργία ψυχολογική και συναισθηματική και αντίστροφα. Η δυσλειτουργία ή παθολογία ορίζονται σαν δυσαρμονία στις yin – yang ενέργειες, ως έλλειψη ή υπερβολή.

Σε επίπεδο λειτουργίας του οργανισμού, οποιαδήποτε διαταραχή σε πνεύμονες ή παχύ έντερο συνήθως έχει να κάνει με την έλλειψη και εκδηλώνεται  με συναισθήματα θλίψης, μελαγχολίας, υπερευαισθησίας, αναπνευστικές δυσκολίες, ξερόβηχα, ρινική και πνευμονική συμφόρηση, ιγμορίτιδα, αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και ευκολία στα κρυολογήματα.

Το άτομο φαίνεται προσκολλημένο σε ότι το στεναχωρεί, σε κάθε καταπιεσμένο συναίσθημα, ενώ αρνείται πεισματικά να επιτρέψει στο παλιό να μετασχηματιστεί, να επιτρέψει σε ότι δεν το εξυπηρετεί να δώσει τη θέση του στο καινούργιο.

Όταν λειτουργικά η διαταραχή συνδέεται με την υπερβολή, τότε βλέπουμε να εκδηλώνονται ρινορραγίες, έντονος παραγωγικός βήχας, έντονη ανάγκη για αναστεναγμούς, συναισθήματα απογοήτευσης και επιρρέπεια σε διάφορες εξαρτήσεις.

Με κατάλληλη διατροφή, τεχνικές βαθειάς αναπνοής και διαλογισμού, μπορούμε να βοηθήσουμε την αποκατάσταση της υγείας και της αρμονίας των οργάνων του Φθινοπώρου.


Μια χρήσιμη πληροφορία για αυτή την εποχή είναι, να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, κάθε πρωί, μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.

Προσθέτοντας το ελαιόλαδο στη διατροφή μας, προσφέρουμε κάτι ευεργετικό στον οργανισμό μας που βοηθάει και στην προστασία των πνευμόνων αλλά επίσης και στις κινήσεις του εντέρου.

Κυρίως όμως είναι θέμα επιλογής!

Ας επιλέξουμε να ζήσουμε αρμονικά με τη Φύση, τη Γη και τον Ουρανό! Ας ισορροπήσουμε την ενέργεια μας ώστε, να συντονιστεί με το φυσικό μετασχηματισμό που ακολουθούν οι φυσικοί κύκλοι, οι δυνάμεις και όλες οι φάσεις της ζωής.


Βασιλική Χρονοπούλου

ThetaHealing Certified Practitioner & Instructor by THINK (R)

Μετεκπαίδευση στην Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας