Ανθοϊάματα Bach

0
1390

Δημιουργημένα τη δεκαετία του ’30 από το γιατρό Dr Bach, τα ανθοϊάματα Bach, είναι 38 ιάματα βασισμένα σε φυτά και άνθη, τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συναισθηματικών απαιτήσεων της καθημερινής ζωής. Κάθε ίαμα βοηθά στην αντιμετώπιση ενός συγκεκριμένου συναισθήματος και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε τόσο μεμονωμένα, όσο και σε συνδυασμό με άλλα ιάματα, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα μείγμα που θα ταιριάζει απόλυτα στη διάθεση μας.

anthoiamata-bach-centaury-ingolden.gr
Centaury – Kενταύρια

Πως διαλέγουμε το κατάλληλο ανθοϊαμα Bach

Για την επιλογή του κατάλληλου ανθοϊάματος είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε πως αισθανόμαστε. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε πως αισθανόμαστε τη συγκεκριμένη στιγμή και στη συνέχεια, αντιστοιχούμε το συγκεκριμένο συναίσθημα με το κατάλληλο ανθοϊαμα.

Ο Dr. Bach επινόησε ένα σύστημα 7 βασικών ομάδων συναισθημάτων, προκειμένου να κατηγοριοποιήσει τα 38 ανθοϊάματα, καθένα από τα οποία αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη κατάσταση.

Αν αισθανόμαστε..
Απελπισία ή αποθάρρυνση

Αναζητούμε τα..
Larch, Oak, Crab Apple, Star of Bethlehem, Willow, Elm, Pine, Sweet Chestnut

Αν αισθανόμαστε
 Έλλειψη ενδιαφέροντος για το παρόν

Αναζητούμε τα
Olive, White Chestnut, Wild Rose, Honeysuckle, Chestnut Bud, Clematis, Mustard

Αν αισθανόμαστε
Φόβο

Αναζητούμε τα
Mimulus, Red Chestnut, Cherry Plum, Rock Rose, Aspen

Αν αισθανόμαστε
Αβεβαιότητα

Αναζητούμε τα
Hornbeam, Gorse, Gentian, Scleranthus, Wild Oat, Cerato

Αν αισθανόμαστε
Υπερευαισθησία σε επιρροές και ιδέες

Αναζητούμε τα
Holly, Centaury, Agrimony, Walnut

Αν αισθανόμαστε
Υπερβολική έγνοια για το καλό των άλλων

Αναζητούμε τα
Vine, Vervain, Beech, Chicory, Rock Water

Αν αισθανόμαστε
Μοναχικότητα

Αναζητούμε τα
Heather, Impatiens, Water Violet

Αναλυτικά τα ανθοϊάματα

Agrimony –  Αγριμόνια

Κρύβει τα προβλήματα, ακόμα και από τον εαυτό του, δείχνοντας χαρούμενος και ανέμελος ενώ είναι ανήσυχος. Υποχωρεί μέχρι αυτοθυσίας, επειδή δεν αντέχει τις συγκρούσεις και τα προβλήματα. Θέλει ειρήνη και ησυχία. Προτιμά να δίνει παρά να παίρνει και φοβάται την κατάθλιψη.

 Το ίαμα τον βοηθάει να εκφράσει τα συναισθήματα του και να μοιραστεί τα προβλήματα του µε κάποιον που εμπιστεύεται. Αποκτά μεγαλύτερη ικανότητα να αντιμετωπίζει τις συγκρούσεις.

anthoiamata-bach-agrimony-ingolden.gr
Agrimony – Αγριµόνια

Aspen – Αγριολεύκη

Αόριστοι φόβοι άγνωστης  προέλευσης, ανησυχία και φοβίες . Φοβάται το υπερφυσικό και έχει προλήψεις, δεισιδαιμονίες. Νοιώθει φόβο χωρίς να ξέρει γιατί, νιώθει ότι κάτι κακό θα συμβεί.

Το ίαμα βοηθά να αισθανθεί ασφάλεια και να χαλαρώσει.

Beech – Οξιά

Ανίκανος να δείξει κατανόηση ή να φερθεί αντικειμενικά στις ατέλειες των άλλων. Βλέπει μόνο τα λάθη τους ή τι δεν είναι σωστό σε μία κατάσταση, δε βλέπει την θετική πλευρά που πιθανά να υπάρχει.

Τον διακρίνει η αλαζονεία, η ματαιοδοξία και η αδιαλλαξία. Είναι ειρωνικός και δείχνει έλλειψη επιείκειας. Πιστεύει ότι η στάση του είναι η ορθότερη.

Είναι σχολαστικός, δυσκίνητος και βαρύς, κατά καιρούς τον διακρίνει εσωτερική ένταση και ακαμψία.

Με το ίαμα αυτό η αυστηρή κριτική και αλαζονεία μετατρέπονται σε κατανόηση, επιείκεια, ανεκτικότητα.

Centaury – Kενταύρια

Επηρεάζεται από τους άλλους σε βαθμό που κινδυνεύει να χάσει την προσωπικότητά του. Επιτρέπει στους άλλους να τον κατευθύνουν, καθοδηγείται και χρησιμοποιείται εύκολα. Έχει πολύ αδύναμη βούληση και αφήνει να τον εκμεταλλεύονται χωρίς να διαμαρτύρεται. Έχει αδύναμη θέληση και δεν μπορεί να πει όχι σε οτιδήποτε του ζητηθεί.

 Είναι καλοσυνάτος και ήπιος και θυσιάζεται από υπερβολική καλοσύνη. Θέλει να αρέσει και να ευχαριστεί τους άλλους επιζητώντας την αναγνώριση και τις φιλοφρονήσεις τους. Πληγώνεται και αρρωσταίνει εύκολα.

Το ίαμα τον βοηθάει να  διακρίνει πότε πρέπει να λέει “ναι” και πότε “όχι” στις εντολές των άλλων ελέγχοντας αν αυτή βρίσκεται σε αρμονία με το εσωτερικό του πρόγραμμα. Τον βοηθάει να γνωρίσει τις ανάγκες του και να τις εκφράσει. Μπορεί να λέει «όχι».

Ceratο  – Κερατόστιγµα

Έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό του και αμφιβολία για τις ικανότητές του. Φοβάται μήπως κάνει λάθος, χρειάζεται καθοδήγηση και δεν έχει εμπιστοσύνη στη γνώμη του. Ζητάει συνέχεια συμβουλές γιατί θεωρεί πως η γνώμη των άλλων είναι πάντα η σωστή. Δεν εμπιστεύεται τη διαίσθησή του.

Το ίαµα βοηθά να ξαναγίνει δυνατή η φωνή της διαίσθησης. Εμπιστεύεται τον εαυτό του. Δεν επηρεάζεται από τις συμβουλές των άλλων και αποκτά αυτοπεποίθηση.

anthoiamata-bach-cerato-ingolden.gr
Ceratο – Κερατόστιγµα

Cherry Plum – Δαμασκηνιά

Αισθάνεται ότι δεν μπορεί να διατηρήσει τον εσωτερικό του έλεγχο, ότι θα κάνει κάτι κακό ενάντια στην θέληση του. Έχει ανεξέλεγκτα ξεσπάσματα και κάνει σκέψεις ή και απόπειρες αυτοκτονίας .
Όταν πάει να τον πάρει ο ύπνος πετάγεται και τελικά μένει άυπνος. Τείνει να εκλογικεύει τα γεγονότα, δυσκολεύεται να αφεθεί, είναι εγκεφαλικός άνθρωπος.

Στα παιδιά είναι χαρακτηριστικό ότι χτυπιούνται στο πάτωμα ή χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο. Γονείς σε τέτοια κατάσταση κακομεταχειρίζονται τα παιδιά τους.

Το ίαμα βοηθά για εσωτερική χαλάρωση και διώχνει το φόβο της προσωπικότητας στο να “ανοιχτεί”.
Βοηθά στην αποκατάσταση των ναρκομανών και των ανθρώπων που σκέφτονται την αυτοκτονία πολύ καιρό. Βοηθά και σε πονοκεφάλους και αϋπνία. Αποκτά μεγάλη πνευματική διορατικότητα, αναγνωρίζει τον πραγματικό σκοπό της ζωής και προοδεύει σημαντικά.

Chestnut Bud – Μπουµπούκι αγριοκαστανιάς

Δεν μαθαίνει από τις εμπειρίες του και επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη. Αντί να μαθαίνει από τα προηγούμενα λάθη του, προσπαθεί να τα ξεχάσει και επομένως να μην έχει καμία βάση στην οποία να λάβει τις μελλοντικές αποφάσεις.
Έχει δυσκολίες στη μάθηση, είναι απρόσεκτος.

Έχει ψυχοσωματικά ενοχλήματα.

Το ίαμα τον βοηθά να εκμεταλλευθεί πλήρως την καθημερινή εμπειρία και να δει τα λάθη του. Γίνεται διανοητικά ενεργός, παρατηρεί και μαθαίνει από άλλους.

Chicory – Πικραλίδα

Εγωκεντρικός, υπερπροστατευτικός, αδιάκριτος, µε κτητική συμπεριφορά, θέλει να επηρεάζει και να χειραγωγεί. Απογοητεύεται όταν δεν αναγνωρίζουν τη βοήθειά του ή τις συμβουλές του. Ευχαριστιέται να σχολιάζει, να διορθώνει και να κριτικάρει. Φοβάται ότι θα χάσει τους φίλους και τα αγαθά του.
Αισθάνεται εύκολα προσβεβλημένος και αρρωσταίνει για να κερδίσει την συμπάθεια.

Το ίαμα αυτό βοηθά το άτομο να νιώσει ότι μπορεί να αφήσει τους άλλους γύρω του σε ησυχία, καθώς μαθαίνει να σέβεται τις επιλογές τους, µε αποτέλεσμα οι άλλοι να αρχίσουν να του δίνουν την αυθόρμητη αγάπη που χρειάζεται και ζητά.

anthoiamata-bach-chicory-ingolden.gr
Chicory – Πικραλίδα

Clematis – Κληματίδα

Αφηρημένος, απρόσεκτος, ονειροπόλος δεν έχει ενδιαφέρον για αυτά που συμβαίνουν, ζει στον κόσμο του. Κλεισμένος στον εαυτό του, απρόσεκτος, απαθής µε αδύνατη μνήμη, δεν συγκεντρώνεται στο παρόν. Είναι ελαφρά μπερδεμένος και θολωμένος.
Αντιδρά με την ίδια αδιαφορία στα καλά και τα άσχημα. Δεν δείχνει σχεδόν καμία «σπιρτάδα» ή ανησυχία, επειδή δεν ζει στο παρόν.
Συχνά είναι ωχρός και έχει κρύα χέρια και πόδια, αισθάνεται αποχαυνωμένος ή αναίσθητος. Χρειάζεται πολύ ύπνο, λιποθυμά εύκολα και κουτουλά εύκολα.
Δεν έχει την επιθυμία να γίνει γρήγορα καλά όταν αρρωσταίνει.
Είναι καλλιτεχνικός τύπος, ρομαντικός και εκκεντρικός αλλά αδέξιος στην καθημερινή ζωή. Συχνά κάνει «δουλειές του ποδαριού» για να κερδίσει τον επιούσιο.

Το ίαμα τον βοηθά να αποκτήσει συνείδηση του παρόντος και της πραγματικότητας. Εκφράζεται δημιουργικά σαν συγγραφέας, ηθοποιός, σχεδιαστής.
Βοηθάει τους μαθητές να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο παρόν. Ενδείκνυται και για άτομα που λιποθυμούν συχνά.

Crab Apple – Αγριοµηλιά

Δίνει υπερβολική έμφαση στην καθαριότητα του σώματος και της ψυχής. Τυραννιέται από λεπτομέρειες, κολλάει σ’ αυτές και χάνει την ολότητα, είναι σχολαστικός και θέλει όλα να είναι όπως πρέπει.

Είναι τελειομανής και έχει μανία με την καθαριότητα και την τακτοποίηση.
Αισθάνεται  φοβία ή υπερβολική απέχθεια για τα έντομα και τα βακτηρίδια. Φοβάται ότι τα τρόφιμα είναι χαλασμένα, οι τουαλέτες βρώμικες ή τα φάρμακα λανθασμένα.
Δεν του αρέσει ο εαυτός του, υπερβάλλει τις ατέλειές του και έχει μεγάλη ανάγκη να εξωτερικεύεται. Έχει χρόνιο νευρικό βήχα και κρύωμα.

Το ίαμα βοηθά την κάθαρση του νου και του σώματος, σε δηλητηρίαση από ψυχοφάρμακα, ναρκωτικά ή αντιβίωση.
Αποκτά μεγαλύτερη κατανόηση για τον εαυτό του. Η καθημερινότητα δεν διαταράσσει την ηρεμία του και δίνει στα πράγματα τις πραγματικές τους διαστάσεις.

Elm – Φτελιά

Νιώθει πρόσκαιρο, περιστασιακό αίσθημα ανεπάρκειας στα καθήκοντά του λόγω τελειομανίας και λιγοψυχιάς μπροστά στις μεγάλες απαιτήσεις και ευθύνες της ζωής.

Ισχυροί χαρακτήρες χάνουν προσωρινά την αυτοπεποίθηση τους και περνούν φάσεις μελαγχολίας, κατάθλιψης και υπερβολικής κούρασης. Κατά καιρούς πιστεύει ότι δεν θα τα καταφέρει, ότι δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο γι’ αυτή την αποστολή, αμφιβάλλει για τις ικανότητές του. Ταυτίζεται µε το επάγγελμά του και εξαντλείται στη προσπάθεια να πετύχει το άριστο.
Εργάζεται σκληρά και κάνει πολλά διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα.

Το ίαμα τον βοηθά να βλέπει τις ικανότητές του, τον καθησυχάζει και τον προσγειώνει σε ρεαλιστικές απαιτήσεις από τον εαυτό του, μαθαίνει να ξεχωρίζει τον εαυτό του από το επάγγελμα.
Αποκτά την πεποίθηση ότι η βοήθεια θα έρθει την κατάλληλη στιγμή. Είναι έτοιμος να προσπαθήσει το αδύνατο ξεπερνώντας τις δυσκολίες. Αντιμετωπίζει τα προβλήματα στις πραγματικές του διαστάσεις.

anthoiamata-bach-elm-ingolden.gr
Elm – Φτελιά

Gentian – Γεντιανή

Είναι απαισιόδοξος, αποθαρρύνεται εύκολα και χάνει το κουράγιο του μετά από µία έντονα οδυνηρή εμπειρία ή ανεπιτυχή προσπάθεια. Νοιώθει απογοήτευση και αμφιβάλλει για τα πάντα.

Είναι υπερβολικά σκεπτικιστής, αισθάνεται κατάπτωση και δεν ξέρει γιατί. Εύκολα αισθάνεται ότι τον απορρίπτουν.

Το ίαμα διώχνει την αρνητική διάθεση µε την οποία ο νους προσεγγίζει το πρόβλημα, και έχει την πεποίθηση ότι αν κάνει το καλύτερο δεν πρόκειται να αποτύχει. Αποκτά αισιόδοξη στάση μπροστά στη ζωή και εμπιστοσύνη στο Θεό.

Gorse – Ράχος

Αισθάνεται μεγάλη απελπισία. Δεν πιστεύει ότι μπορεί να γίνει καλά, είναι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Παραιτείται από την προσπάθεια και περιμένει βοήθεια απ’ έξω.
Υποφέρει από χρόνιες ασθένειες, είναι χλωμός με μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια.

Το ίαμα τον βοηθά να αρχίζει να ελπίζει. Είναι πιο αισιόδοξος μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις και πείθεται ότι όλα θα πάνε καλά στο τέλος.

Heather – Ρείκι

Μιλά ακατάπαυστα και μονοπωλεί τις συζητήσεις. Επικεντρωμένος στον εαυτό του και στα προβλήματα του. Δεν μπορεί να μένει μόνος του, θέλει συνεχώς ακροατήριο. Εγωκεντρικός, κάνει πάντα αισθητή την παρουσία του.
Προέρχεται από οικογένεια χωρίς ζεστασιά.

Το ίαμα βοηθά να παρεκκλίνει την προσοχή από τον εαυτό του και τα δικά του προβλήματα. Αποκτά αίσθημα αλληλεγγύης, ακούει και είναι καλός συζητητής.

Holly – Αρκουδοπούρναρο

Είναι δυσαρεστημένος, δυστυχισμένος, απογοητευμένος χωρίς να ξέρει γιατί. Αισθάνεται ζήλια, µίσος, καχυποψία, φθόνο και εκδικητικότητα. Φοβάται ότι τον εξαπατούν, εύκολα υποπτεύεται τους γύρω του.

Υποφέρει πολύ χωρίς να υπάρχει πραγματική αιτία για τη δυστυχία του. Υπερευαίσθητος, συχνά αισθάνεται πληγωμένος.

Το ίαμα βοηθά τα παιδιά που ζηλεύουν το νέο τους αδελφάκι, επίσης, σε ερωτική απογοήτευση, λόγω εγκατάλειψης από το σύντροφο. Ζει σε εσωτερική αρμονία, ακτινοβολεί αγάπη και αποκτά βαθιά κατανόηση για τα ανθρώπινα συναισθήματα. Χαίρεται για τα επιτεύγματα και τις επιτυχίες των άλλων.

anthoiamata-bach-holly-ingolden.gr
Holly – Αρκουδοπούρναρο

Honeysuckle – Αγιόκληµα

Προσκόλληση στο παρελθόν, δεν περιμένει τίποτα καλό σαν αυτά που κάποτε έζησε. Αισθάνεται νοσταλγία για το παρελθόν, σκέφτεται συνέχεια τις χαμένες ευκαιρίες, τα προδομένα όνειρα και τις καλές  ή κακές αναμνήσεις.

Για όσους λείπουν σε επαγγελματικό ταξίδι, είναι μετανάστες και τους βασανίζουν η νοσταλγία για τον τόπο τους ή τους δικούς τους. Άρνηση για αλλαγή και αντιμετώπιση της τωρινής πραγματικότητας.

Το ίαμα βοηθά, στην δημιουργική αντιμετώπιση του παρελθόντος και στη συνείδηση του παρόντος. Τους βοηθά να ελευθερωθούν απ’ το παρελθόν και να ζουν το παρόν. Το ίαμα ανακουφίζει τη λύπη αυτού που νιώθει ότι γέρασε.

 Impatiens – Ανυπόμονα

Είναι βιαστικός, ανυπόμονος, υπερκινητικός, ευερέθιστος και εκνευρίζεται µε τον αργό ρυθμό των άλλων. Μεγάλη επιθυμία για ανεξαρτησία.
Μιλάει γρήγορα, τελειώνει τις φράσεις των άλλων από ανυπομονησία, κάνει νευρικές κινήσεις περιμένοντας. Έχει τόση αγωνία περιμένοντας που δεν περνάει η ώρα. Η υπερβολική εσωτερική ένταση τον κάνει επιρρεπή σε ατυχήματα.
Ξαφνικοί πόνοι, δυσπεψίες λόγω έντασης των νεύρων.

Το ίαμα βοηθά να γίνει υπομονετικός, ευγενικός και με κατανόηση για τους άλλους. Διαθέτει παράλληλα ανεξάρτητη σκέψη και λεπτά αισθήματα.
Βοηθά τους μαθητές να έχουν ηρεμία και υπομονή στα διαγωνίσματα.

Larch – Λάριξ

Έχει το αίσθημα της κατωτερότητας, ανασφάλεια. έλλειψη αυτοπεποίθησης και θάρρους. Έχει την εντύπωση ότι θα αποτύχει, γι’ αυτό και δεν μπορεί να πάρει κάποια απόφαση ή να κάνει κάποια προσπάθεια. Αισθάνεται άχρηστος και ανίσχυρος.

Είναι αδύναμη προσωπικότητα, φυσικά και ψυχολογικά. Ασθενεί, για να μην αντιμετωπίσει κάτι.

Το ίαμα βοηθά στην εσωτερική ενδυνάμωση και το άτομο αντιλαμβάνεται ότι έχει την ικανότητα να τολμά και να επιτυγχάνει όσα επιθυμούσε. Νοιώθει ικανός να τα καταφέρει. Εκτιμά με αντικειμενικότητα τις καταστάσεις.

Mimulus – Μίµουλους

Φόβος ή ανησυχία για συγκεκριμένες καταστάσεις – αρρώστια, πόνος, δυστύχημα, φτώχεια, σκοτάδι, ύψος, ζώα, θρίλερ, κλέφτες. Φοβάται και ανησυχεί για το τι πρόκειται να συμβεί.

Είναι άτολμος, δειλός, συγκρατημένος, ντροπαλός και ψυχολογικά υπερευαίσθητος. Αντιμετωπίζει πρόβλημα όταν πρόκειται να μιλήσει σε πολύ κόσμο και κοκκινίζει εύκολα. Είναι ντροπαλός και νευρικός όταν βρίσκεται µε συντροφιά. Η παρουσία των άλλων δεν του αρέσει. Είναι φιλήσυχο άτομο και δεν του αρέσει η σύγκρουση και η έκφραση του θυμού.

Το ίαμα βοηθά να αποκτήσει θάρρος, αυτοπεποίθηση και έλεγχο της ευαισθησίας του.
Γίνεται ικανός να αντιμετωπίσει τον κόσμο και τις αντιξοότητες της ζωής µε θάρρος και χαρούμενη διάθεση.

anthoiamata-bach-mimulus-ingolden.gr
Mimulus – Μίµουλους

Mustard – Σινάπι

Αισθάνεται κατάθλιψη, μελαγχολία, κατήφεια χωρίς φανερή αιτία.
Φαίνεται πάντα σοβαρός, φοράει σκούρα ή ουδέτερα χρώματα, σπάνια είναι κεφάτος, δεν έχει πολλή ζωντάνια.

Είναι εσωστρεφής, αποκομμένος από τη ζωή,  αναπάντεχα βυθίζεται σε κατάθλιψη. Αδυνατεί να κρύψει τα αισθήματα του από τους άλλους.

Το ίαμα τον βοηθά να βρει την εσωτερική ηρεμία, τη ζωντάνια και τη σταθερότητα τόσο τις φωτεινές όσο και τις συννεφιασμένες μέρες.

Oak – Βελανιδιά

Δεν σταματά την προσπάθεια παρόλο που μπορεί να βρεθεί σε απόγνωση για ένα διάστημα. Είναι γενναίος και δουλεύει σκληρά χωρίς να  παρατάει τη μάχη του.

Είναι πολύ εξαντλημένος, αλλά ποτέ δεν παραπονιέται. Σχεδόν υπεράνθρωπος, ακούραστος, καρτερικός, υπομονετικός. Παίρνει πάνω του τα βάρη των άλλων και αγνοεί μηνύματα που του λένε να ξεκουραστεί.

Είναι δυστυχισμένος όταν τα προβλήματα τον εμποδίζουν να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Το ίαμα τον βοηθά να βρει τη χαμένη δύναμη και υπομονή, να αναγνωρίσει και αποδεχτεί τα όρια του. Μπορεί να ξεπεράσει μια μεγάλη ένταση με ασυνήθιστη ευκολία.

Olive – Ελιά

Αισθάνεται σωματική, ψυχική και νοητική κόπωση και εξάντληση, συνοδευόμενη συχνά από κάποια πάθηση. Οτιδήποτε του φαίνεται υπερβολικό. Ο ύπνος ποτέ δεν είναι αρκετός.

Κακή λειτουργία των νεφρών, εντέρων, και του στομάχου.

Το ίαμα τον βοηθά να δυναμώσει να αποκτήσει ζωτική δύναμη και να είναι προσεκτικός στη διοχέτευσή της.          

 Pine – Πεύκο           

Κατηγορεί συνεχώς τον εαυτό του. Δεν είναι ικανοποιημένος με τις προσπάθειες του. Έχει αισθήματα ενοχής και  υπερβολική ταπείνωση με αποτέλεσμα να ζητάει συνέχεια συγγνώμη.
Είναι εσωστρεφής, Δυσκολεύεται να δεχτεί δώρα ή χάρες από άλλους, γιατί θεωρεί ότι δεν το αξίζει. Υποτιμά υπερβολικά του εαυτό του.
Βάζει υψηλούς στόχους και έχει ενοχές όταν δεν πραγματοποιούνται. Έχει μαζοχιστικές τάσεις και επιθυμία για θυσίες.

Το ίαμα τον βοηθά να αντιμετωπίσει τις ευθύνες του με ρεαλισμό και να δέχεται τον εαυτό του όπως είναι και να τον συγχωρεί. Παραδέχεται τα λάθη του αλλά δεν προσκολλάται σ’ αυτά. Αποκτά ταπεινότητα, υπομονή και απλότητα.

anthoiamata-bach-pine-ingolden.gr
Pine – Πεύκο

 Red Chestnut – Κόκκινη Αγριοκαστανιά

Υποφέρει πολύ και αγωνιά όχι για τον εαυτό του αλλά για τους άλλους. Φόβος μήπως πάθουν κακό τα αγαπημένα του πρόσωπα. Το μυαλό του πάει συνέχεια στο κακό, τους έχει έγνοια και νιώθει υπεύθυνος γι’ αυτούς, έστω και αν δεν τον χρειάζονται τόσο.
Φοβάται μήπως τους λυπήσει αν κάνει αυτό που θέλει, θα νοιώθει ένοχος. Δεν νοιώθει ελεύθερος στη ζωή, κάτι τον δεσμεύει.

Το ίαμα βοηθά και ενισχύει τον αλτρουισμό του. Προστατεύει την προσωπικότητα του.  Υπάρχει βελτίωση της ικανότητας του για συμβίωσης και τοποθέτηση ορίων.

Rock Rose – Ηλιάνθεµο

Ίαμα για επείγουσα ανάγκη. Ο ασθενής είναι τρομαγμένος και αισθάνεται πανικό. Μετά από ατυχήματα και κακές ειδήσεις.

Είναι αδύνατον να κάνει αυτό που του προκαλεί φόβο. ‘Έχει γαστρικές νευρικές ενοχλήσεις.

Το ίαμα τον βοηθά να βρει ηρεμία, θάρρος και δύναμη.

Rock Water – Το νερό της Πηγής

Αυστηρότητα, ακαμψία, αλύγιστος νους και τελειομανία. Είναι σκληρός µε τον εαυτό του και βάζει υπερβολικά υψηλούς στόχους. Επιδιώκει το τέλειο. Κάνει τα πάντα για να φθάσει στη κορυφή και να κρατηθεί εκεί, δείχνει μεγάλη αυτοπειθαρχία.
Δεν υποψιάζεται ότι ζει κάτω από υπερβολικές πιέσεις. Καταπιέζει τις ζωτικές του ανάγκες,  δεν επιτρέπει στον εαυτό του να χαρεί τη ζωή.

Το ίαμα τον βοηθά να αισθανθεί εσωτερική χαλάρωση και ελευθερία. Αποδέχεται τις ανάγκες του. Αναθεωρεί τις ιδέες του και προσαρμόζεται στο παρόν.
Αποκτά ανοικτό μυαλό και γίνεται πιο ιδεαλιστής και μπορεί να εκπληρώσει τα μεγάλα ιδανικά του. Έχει χαρά και ηρεμία στη ζωή του και είναι το παράδειγμα για τους άλλους.
Δεν επηρεάζεται από τους άλλους, ξέρει ότι το σωστό είναι μέσα του και θα του αποκαλυφθεί την κατάλληλη στιγμή.

Scleranthus – Σκλήρανθος

Αβεβαιότητα, αναποφασιστικότητα, διστακτικότητα και ανισορροπία. Ανικανότητα να διαλέξει ανάμεσα σε δυο πράγματα, παίρνει µια απόφαση αλλά αμέσως μετά το μετανιώνει. Χάνει ευκαιρίες γιατί δεν μπορεί να καταλήξει σε αποφάσεις. Δεν δίνει λύση σ’ αυτά που τον απασχολούν. Νοιώθει πολλή ανακούφιση όταν καταλήγει σε μια απόφαση

Ενθουσιάζεται πολύ γρήγορα µε κάτι καινούργιο αλλά πολύ γρήγορα το παρατάει. Η διάθεσή του αλλάζει γρήγορα. Στη συζήτηση αλλάζει συνέχεια θέμα. Δεν έχει εμπιστοσύνη στους άλλους και προσπαθεί να λύσει µόνος του τα προβλήματά του.

Το ίαμα βοηθά και ενισχύει την ψυχική ισορροπία και αποφασιστικότητα του. Βλέπει τις προτεραιότητές του και μπορεί να διακρίνει τι είναι σημαντικό για αυτόν. Παίρνει σωστές αποφάσεις στη σωστή στιγμή.

anthoiamata-bach-sclerantus-ingolden.gr
Scleranthus – Σκλήρανθος

Star of Bethlehem – Αγριόκρινο

Μετά από καταστάσεις σοκ, φυσικό ή ψυχολογικό – Θάνατος αγαπημένων προσώπων, δυστύχημα, βιασμός κλπ. Δυσκολεύεται να συνέλθει, αντιστέκεται στις θεραπείες. Δεν αφομοιώνει δύσκολες εμπειρίες και δυσάρεστα γεγονότα.

Δυστυχισμένος, λυπημένος και απογοητευμένος. Υποφέρει από παιδικά τραύματα.
Παρόλο που χρειάζεται παρηγοριά, δεν το δέχεται ανοικτά. Πέφτει εύκολα θύμα «μάγων» και «σωτήρων».

Το ίαμα τον βοηθά να βρει την εσωτερική δύναμη για να αφομοιώνει καλύτερα τα δύσκολα βιώματα. Γίνεται καλύτερη επεξεργασία των εμπειριών. Αποκτά εσωτερική ζωντάνια, δύναμη καθαρό μυαλό και ικανότητα γρήγορης ανάρρωσης.

Βοηθά στην θεραπεία ναρκομανών και αλκοολικών.

Sweet Chestnut – Καστανιά

Υπερβολική νοητική αγωνία, απελπισία, άγχος και απόγνωση. Δεν βρίσκει διέξοδο, νομίζει ότι έχει φτάσει στα όρια της αντοχής του.
Συχνά έχει βιώσει δραματικές εμπειρίες ή δυσάρεστα γεγονότα. Αισθάνεται ότι καταρρέει και διαλύεται.

Νοιώθει το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια του. Δεν υπάρχει τίποτε που να μπορεί να βασιστεί, δεν υπάρχει βοήθεια. Νοιώθει βαθύ φόβο ακόμα και όταν κοιμάται.

Το ίαμα τον βοηθά στις δύσκολες στιγμές της ζωής – χωρισμός, αρρώστια-  να προχωρήσει σε νέα στάδια πνευματικής εξέλιξης και αναγέννησης.

Vervain – Σταυροβότανο

 Υπερβολικός ζήλος, φανατικός, ενθουσιώδης και  τελειομανής. Προσπαθεί να πείσει τους άλλους για τις ιδέες και τα ιδανικά του. Έχει πολύ σταθερές αρχές και δεν αποκλίνει από αυτές. Θέλει να αφυπνίζει, αλλά στην προσπάθεια του αυτή κουράζει τους άλλους. Εξοργίζεται από την αδικία. Είναι θαρραλέος, διακινδυνεύει και κάνει θυσίες για να πετύχει τους σκοπούς του.
Ο ενθουσιασμός και η έξαψη που νιώθει του δημιουργεί υπερδιέγερση και τον εμποδίζει να χαλαρώσει και να κοιμηθεί. Συχνά υποφέρει από πόνους στους μυς, στα μάτια και στο κεφάλι.

Το ίαμα αυτό είναι κατά της υπερπροσπάθειας, βοηθά το άτομο να διευθετήσει την ικανότητα ενθουσιασμού, να πείθει µε το παράδειγμα του και όχι µε τα λόγια. Δέχεται ότι στην επιτυχία δεν οδηγεί η μεγάλη προσπάθεια, αλλά η κατάλληλη τακτική.
Το άγχος υποχωρεί, γίνεται πιο διπλωμάτης και διακριτικός, επιτρέπει στους άλλους να έχουν τη δική τους γνώμη. Βλέπει τα πράγματα µε ανοιχτό μυαλό.

Vine – Αμπέλι

Αυταρχικός φιλόδοξος, τυραννικός. αδιάλλακτος, πολύ ικανός, εξαιρετικά σίγουρος για τον εαυτό του, με ισχυρή θέληση. Επιβάλλει τη βούλησή του σε ανθρώπους και καταστάσεις.
Άπληστος για δύναμη, θέλει να είναι η αυθεντία, επιθετικός, δεν διστάζει να πάρει αποφάσεις.

Δεν αμφιβάλλει για την ανωτερότητα του. Κυβερνά συνειδητά εκφοβίζοντας τους άλλους. Δεν δέχεται συμβιβασμούς, αποφεύγει τη συζήτηση γιατί θεωρεί ότι σίγουρα έχει δίκιο. Εσωτερικά πολύ σκληρός, ανένδοτος, με αποτέλεσμα να πάσχει από εσωτερική ένταση και σωματικούς πόνους.
Ο τύπος centaury είναι θύμα γονιού Vine.

Το ίαμα αυτό μεταμορφώνει το άτομο σε άξιο καθοδηγητή. Τον βοηθά να ξεχωρίσει την υγιή φιλοδοξία από την αρρωστημένη. Να μάθει να σκέφτεται µε την καρδιά.
Γίνεται αρχηγός με κατανόηση και αγαπητός δάσκαλος. Βοηθά άλλους για να βρουν τον δρόμο τους.

anthoiamata-bach-vine-ingolden.gr
Vine – Αµπέλι

Walnut – Καρυδιά

Βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο της ζωής – γάμος, εγκυμοσύνη, νέα δουλειά, συνταξιοδότηση – και πρέπει να προσαρμοστεί. Ανασφαλής, ασταθής, φοβάται το καινούργιο. Επηρεάζεται από ισχυρές γνώμες άλλων και παραμερίζει τους σκοπούς της ζωής του. Ξέρει τι θέλει αλλά κάτι τον εμποδίζει να το κάνει. Δυσκολεύεται να ολοκληρώσει αυτό που άρχισε.
Το βρίσκει δύσκολο να είναι ο εαυτός του, να είναι πρωτοπόρος, να διαφέρει από τους άλλους.

Το ίαμα βοηθά να αποκτήσει δύναμη, να αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια για τον εαυτό του. Υπακούει στην εσωτερική του φωνή χωρίς να επηρεάζεται εύκολα από τους άλλους.

Water Violet – Νεροβιολέτα

Επιθυμεί τη μοναξιά και αρνείται οποιαδήποτε βοήθεια. Είναι υπερήφανος, ανεξάρτητος, με μεγάλη αυτοπεποίθηση και σνομπ.
Δεν εκφράζει τα συναισθήματά του.
Δεν επιτρέπει σε άλλους να ανακατεύονται στη ζωή του. Τα βγάζει πέρα μόνος του, δεν φορτώνεται. Όταν δεν είναι καλά θέλει να τον αφήνουν μόνο του. Σπάνια κλαίει. Νιώθει ένταση και σφίξιμο στο σώμα του.

Το ίαμα τον βοηθά να κάνει άνοιγμα προς τους άλλους, τον διευκολύνει στην επικοινωνία. Μοιράζεται σκέψεις και συναισθήματα, είναι ευγενικός, διακριτικός και ευχάριστος. Για τους άλλους είναι η εικόνα του ισορροπημένου, σεμνού, σοφού, και αγαπητού προσώπου.

White Chestnut – Άσπρη Αγριοκαστανιά

Επίμονες ανεπιθύμητες σκέψεις, νοητικές φιλονικίες και συζητήσεις . Το μυαλό του δουλεύει ακατάπαυστα. Βασανίζεται από άχρηστες σκέψεις, που δεν τον αφήνουν να κοιμηθεί και που μετατρέπει σε έμμονες ιδέες. Αισθάνεται ότι το κεφάλι του είναι γεμάτο και κάνει έντονους εσωτερικούς διαλόγους και υποφέρει από πονοκεφάλους.
Έχει αϋπνίες και δυσκολία στη συγκέντρωση.

Το ίαμα βοηθά το νου να χαλαρώσει και να ξεκαθαρίσει τις σκέψεις.

Wild Oat – Αγριοβρώµη

Άτομο με φιλοδοξίες να κάνει κάτι σημαντικό αλλά δεν μπορεί να βρει τι.  Έλλειψη στόχων στη ζωή. Ανικανοποίητος µε τον εαυτό του και µε τις καταστάσεις και αβεβαιότητα για το μέλλον.
Αλλάζει συχνά επάγγελμα. Έχει πολλά ταλέντα, με ότι και αν καταπιαστεί τα καταφέρνει, του αρέσει η ποικιλία, οι αλλαγές και αποφεύγει τη δέσμευση. Όσο όμως περνάει ο καιρός, νοιώθει ένα αίσθημα ματαιότητας, ανεκπλήρωτου στη ζωή. Δεν ξέρει τελικά τι κάνει, ποιος είναι και που πάει. Δεν ξέρει τι φταίει και πως να το αντιμετωπίσει.
Άνθρωποι µε πολλές ικανότητες και δραστηριότητες. Κρίσεις μέσης ηλικίας.

Το ίαμα τον βοηθά στην επιλογή συντρόφου. Ξεκαθαρίζει και συγκεκριμενοποιεί τους στόχους του για την καριέρα και τον στηρίζει σε κρίσιμες καμπές της ζωής.

anthoiamata-bach-wild-oat-ingolden.gr
Wild Oat – Αγριοβρώµη

Wild Rose – Αγριοτριανταφυλλιά

Το ίαμα αυτό ενδείκνυται για αυτούς που έχουν παραιτηθεί, έχουν υποταχθεί στη ζωή και στις συνθήκες που τους έχουν επιβληθεί. Δεν κάνει καμία προσπάθεια να βελτιώσει τα πράγματα. Είναι απαθής και έχει έλλειψη ενδιαφέροντος για οτιδήποτε.
Δεν βρίσκει καμιά απολύτως χαρά στην ζωή. Πιστεύει ότι κληρονόμησε την κακή υγεία. Είναι πάντα κουρασμένος. Παρατά στη μέση κάθε προσπάθεια για καλυτέρευση.

Το ίαμα βοηθά και ανανεώνει το ζήλο για τη ζωή, βοηθά να αποκτήσει ζωντάνια και φρεσκάδα, να κάνει θετικές αλλαγές στη ζωή του, να πιστέψει στον Θεό, τους ανθρώπους και στην ίδια τη ζωή.

Willow – Ιτιά

Παράπονο, δυσαρέσκεια, αίσθημα ότι αδικήθηκε, μνησικακία. Κατηγορεί τους άλλους για την δυστυχία του, νομίζει ότι όλοι τον αδικούν. Επικρίνει τους άλλους.
Υποφέρει συχνά από χολολιθίαση και κατάθλιψη. Παρατά ότι του δίνει χαρά, σταδιακά αναχωρεί από την ζωή. Βλέπει πάντα την αρνητική πλευρά των πραγμάτων.
Σκυθρωπός, κατσούφης, ευμετάβλητος και ευέξαπτος. Σε ακραίες καταστάσεις, προσπαθεί να χαλάσει το κέφι των άλλων.

Το ίαμα τον βοηθά να δέχεται τη μοίρα του, να αποκτήσει µία δημιουργική στάση, να αναλαμβάνει μεγαλύτερη ευθύνη μπροστά στη ζωή.
Αποκτά θετική διάθεση και παίρνει τη μοίρα στα χέρια του. Ξέρει ότι καθένας προσελκύει τα θετικά και τα αρνητικά γεγονότα που του συμβαίνουν.

anthoiamata-bach-wild-rose-ingolden.gr
Wild Rose – Αγριοτριανταφυλλιά

Rescue Remedy – Ίαμα Διάσωσης

Ο Dr. Ε. Bach δημιούργησε για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ένα μοναδικό συνδυασμό αποτελούμενο από 5 ανθοϊάματα – Cherry Plum, Clematis, Impatients, Rock Rose, Star of Bethlehem. Το ίαμα αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση ενός σημαντικού και έντονου γεγονότος – εξετάσεις, συνέντευξη για δουλειά, μετά από ατύχημα ή καβγά, ομιλία μπροστά σε κοινό, φόβος ενός αεροπορικού ταξιδιού και άλλες πολλές χρήσεις.

Είναι το πιο διαδεδομένο ανθοΐαμα. Η σύνθεσή του αποτελεί καθαρό απόσταγμα της φύσης βασισμένο σε φυτά και άνθη, που γαληνεύει την ψυχή και βοηθάει να δούμε τα πράγματα με πιο καθαρή σκέψη. Το Rescue Remedy μπορεί να μας γεμίσει με θετικά συναισθήματα και να μας ανακουφίσει από ψυχικές εντάσεις.

Πως το λαμβάνουμε   

Σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορούμε να πάρουμε 4 σταγόνες τη φορά όσα συχνά θέλουμε ή βάζουμε 4 σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό και πίνουμε γουλιά-γουλιά μέχρι να καταλαγιάσει το συναίσθημα. Αν έχουμε το Rescue Remedy spray, ψεκάζουμε 2 φορές στο στόμα.

Rescue Cream – Κρέμα Διάσωσης

Η φυτική κρέμα Bach Rescue Cream, χάρη στη σύνθεσή της από 6 ανθοϊάματα, – Impatiens, Star of Bethlehem, Cherry Plum, Rock Rose, Clematis και Crab Apple, λειτουργεί ως βάλσαμο στο σκασμένο ή ερεθισμένο δέρμα μας. Προσφέρει άμεση ανακούφιση αποκαθιστώντας την υφή του, καθώς το επαναφέρει στην καλή φυσική του κατάσταση.

 Μπορούμε, επίσης, να τη χρησιμοποιήσουμε σε χτυπήματα, μώλωπες, ερεθισμούς, εγκαύματα, έλκη όλων των ειδών και να τη χρησιμοποιήσουμε για μασάζ.

anthoiamata-bach-Impatiens-ingolden.gr
Impatiens – Ανυπόμονα

Τρόπος λήψης των Ανθοϊαμάτων

Διαλύουμε 2-4 σταγόνες από κάθε ίαμα που επιλέξαμε – μέχρι 6 ιάματα – σε ένα ποτήρι εμφιαλωμένο νερό και το πίνουμε αργά. Μπορούμε να επαναλάβουμε αν χρειαστεί.

Για μακρόχρονη χρήση, προσθέτουμε 2-4 σταγόνες από κάθε ανθοϊαµα που επιλέξαμε –  μέχρι 6 ιάματα – σ’ ένα γυάλινο σκούρο μπουκάλι των 30 ml µε σταγονόμετρο, συμπληρώνουμε 25ml εμφιαλωμένο νερό και 5ml κονιάκ για συντήρηση. Πίνουμε καθημερινά 4 σταγόνες, 4 φορές ημερησίως και για όσο χρόνο χρειάζεται.

Πως λαμβάνουμε το Rescue Remedy    

Σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορούμε να πάρουμε 4 σταγόνες τη φορά όσα συχνά θέλουμε ή βάζουμε 4 σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό και πίνουμε γουλιά-γουλιά μέχρι να καταλαγιάσει το συναίσθημα. Αν έχουμε το Rescue Remedy spray, ψεκάζουμε 2 φορές στο στόμα.

Πόσο συχνά και για πόσο χρονικό διάστημα μπορούμε να τα λαμβάνουμε

Το πόσο συχνά και για πόσο χρονικό διάστημα θα λαμβάνουμε τα ανθοϊάματα εξαρτάται από εμάς. Αν η διάθεση μας είναι παροδική ή διανύουμε μια περίοδο κρίσης, μπορεί να χρειαστούμε μία μόνο δόση. Αντίθετα αν η διάθεση μας διαρκεί για κάποιο διάστημα, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για όσο χρονικό διάστημα κρίνουμε ότι τα χρειαζόμαστε.

Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ανθοϊάματα

Τα ανθοϊάματα είναι φυσικά και εντελώς ασφαλή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλη την οικογένεια. Μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν και να βοηθήσουν ζώα και φυτά, και λόγω του πολύ ήπιου τρόπου δράσης τους, δεν προκαλούν καμία απολύτως παρενέργεια.

Εγκυμοσύνη – Θηλασμός

Μη λαμβάνετε κανένα σκεύασμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, εκτός κι αν συνιστάται από το γιατρό σας.

Edward Bach

anthoiamata-bach-bach-ingolden.grΟ Έντουαρντ Μπαχ γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1886 στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας. Σπούδασε ιατρική στο Λονδίνο και ειδικεύτηκε στη χειρουργική. Το 1917 κι ενώ περιέθαλπε τραυματίες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου  αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Οι συνάδελφοί του διέγνωσαν καρκίνο του σπλήνα και του αφαίρεσαν ένα κακοήθη όγκο. Δεν του έδιναν πάνω από τρεις μήνες ζωής, αλλά ο Μπαχ επέζησε για άλλα 19 χρόνια.

Μετά την ανάρρωσή του αποφάσισε να ασχοληθεί με την εναλλακτική ιατρική, ακολουθώντας τα διδάγματα του Ιπποκράτη και του ιδρυτή της Ομοιοπαθητικής Σάμουελ Χάνεμαν, ότι δεν υπάρχουν ασθένειες αλλά ασθενείς. Ο Μπαχ πίστευε ότι η ασθένεια είναι αποτέλεσμα της κακής συναισθηματικής και ψυχικής κατάστασης του ατόμου. Έτσι, αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στην ανακάλυψη εκείνων των θεραπειών, που θα βοηθήσουν το άτομο να αποκτήσει θετική νοοτροπία. Μετακόμισε στο Λονδίνο και άρχισε να εργάζεται στο τοπικό Ομοιοπαθητικό Νοσοκομείο. Την περίοδο αυτή το όνομά του έγινε γνωστό στην κοινότητα της εναλλακτικής ιατρικής, χάρη στα επτά ομοιοπαθητικά εμβόλια που παρασκεύασε -«Επτά Νοσώδη του Μπαχ».

Το 1930 αποφάσισε να εγκαταλείψει την ομοιοπαθητική και να ασχοληθεί με την ανθοθεραπεία. Περιδιαβαίνοντας τη βρετανική φύση την άνοιξη και το καλοκαίρι, επέλεξε 38 φυτά και από τα σχετικά πειράματα που έκανε δημιούργησε ισάριθμα ιάματα, που συνδυαζόμενα βοηθούν τον ασθενή να δυναμώσει συναισθηματικά και ψυχικά.

Ο Έντουαρντ Μπαχ πέθανε στον ύπνο του στις 27 Νοεμβρίου 1936, σε ηλικία 50 ετών.

Πηγή: www.sansimera.gr

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας