Αγνό μέλι, πως το ξεχωρίζουμε;

1
704

Το μέλι είναι ένα πραγματικά φυσικό προϊόν με τεράστια διατροφική αξία. Αρκεί να είναι αγνό. Πως όμως μπορούμε να διαπιστώσουμε αν το μέλι που αγοράσαμε είναι όντως αυτό που ζητήσαμε;

Ο κλασσικός παλιός τρόπος είναι να ελέγξουμε πόσο ρευστό είναι το μέλι που πήραμε κουνώντας το βάζο ή απλά, βάζοντας σ’ ένα κουτάλι μέλι και γυρίζοντας το ανάποδα. Όσο πιο παχύρευστο είναι, τόσο καλύτερη πρέπει να είναι και η ποιότητά του καθώς φαίνεται να μην έχει πολύ υγρασία.

Ένας άλλος ασφαλής τρόπος είναι να διαβάσουμε την ετικέτα της συσκευασίας – εφόσον πρόκειται για κάποιο επώνυμο προϊόν. Εκεί συνήθως αναγράφονται όλα τα συστατικά του και παίρνουμε την πλήρη εικόνα του τι περιλαμβάνει.

agno-meli-pos-to-ksexorizoume-ingolden.gr

 Υπάρχουν και κάποιοι πρακτικοί τρόποι για να ελέγξουμε αν το μέλι που αγοράσαμε είναι ανόθευτο.

–  Παίρνουμε ένα ποτήρι με κρύο νερό και βάζουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας μέλι. Επειδή η πιο συνηθισμένη μέθοδος νοθείας του μελιού είναι με σιρόπι ζάχαρης ή γλυκόζης, τα οποία διαλύονται εύκολα στο νερό, αν το μέλι που αγοράσαμε είναι νοθευμένο θα διαλυθεί στο νερό. Αντίθετα, αν το μέλι που αγοράσαμε είναι αγνό θα καταβυθιστεί αυτούσιο στον πάτο.

 –  Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και ανακατεύοντας μέλι με οινόπνευμα σε αναλογία 1:1. Αν το μέλι είναι αγνό θα καταβυθιστεί, ενώ αν είναι νοθευμένο θα προκύψει ένα θολό διάλυμα. Οι δύο παραπάνω τρόποι στηρίζονται στο γεγονός ότι το μέλι είναι αδιάλυτο στο νερό, ενώ το σιρόπι ζάχαρης-νερού δεν είναι ομοιογενές και διαλύεται όταν βρεθεί στο νερό.

 –  Ένας άλλος τρόπος για να ξεχωρίσουμε το αγνό μέλι είναι να προσπαθήσουμε να ανάψουμε φωτιά σε ένα φυτίλι, το οποίο θα έχουμε βουτήξει πρώτα σε μέλι. Αν το φυτίλι καεί τότε το μέλι είναι αγνό. Αντίθετα αν είναι νοθευμένο, το νερό που χρησιμοποιήθηκε για να διαλυθεί η ζάχαρη, θα το εμποδίζει να ανάψει.

 – Επίσης, εάν ένα μη νοθευμένο μέλι το χύσουμε σιγά σιγά και από ένα ύψος από ένα δοχείο σε ένα άλλο θα παρατηρήσουμε ότι δεν κόβεται αυτή η λεπτή γραμμή που δημιουργείται. Υπάρχει συνεχόμενη ροή.

 –  Ένας άλλος τρόπος είναι να ρίξουμε μια κουταλιά μέλι σε ένα ποτήρι νερό και να ρίξουμε μέσα 3 σταγόνες ιώδιο. Όταν το μέλι είναι νοθευμένο θα αλλάξει χρώμα από κόκκινο σε σχεδόν μπλε.

 –  Τέλος, μπορούμε να ρίξουμε λίγες σταγόνες μελιού σε ένα χαρτί. Αν αυτό απορροφηθεί, σημαίνει ότι έχει αναμιχθεί με κάποιο άλλο σιρόπι, ενώ αν είναι αγνό δεν θα απορροφηθεί. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με ένα κομμάτι λευκό ύφασμα. Ρίχνουμε λίγο μέλι και μετά το ξεβγάζουμε. Αν μείνει κάποιος λεκές, πιθανότατα το μέλι δεν είναι αγνό.

Tips: 

Η κρυστάλλωση είναι μια από τις φυσικές ιδιότητες του μελιού, και δεν αποτελεί ούτε ένδειξη νοθείας ούτε ένδειξη καλής ή κακής ποιότητας. 

Πηγή: www.bee2bee.gr, www.praktikesidees.gr

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας