Αίγινα, το στολίδι του Αργοσαρωνικού

0
743

Η Αίγινα διαθέτει πανάρχαια ιστορία και για αυτό το λόγο αρκετά αξιοθέατα αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Η πολύ κοντινή απόσταση της Αίγινας από την Αθήνα, την κάνουν ιδανικό προορισμό για μικρές και μεγάλες αποδράσεις σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στην Αίγινα θα βρούμε κοσμοπολίτικες οργανωμένες παραλίες, εξαιρετική τοπική και διεθνή κουζίνα, πευκοδάση που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και μεγάλη ποικιλία επιλογών όσον αφορά τη νυχτερινή μας διασκέδαση.

aigina-ingolden.gr

Χωριά στην Αίγινα

Πέρδικα

Το παραδοσιακό ψαροχώρι της Αίγινας έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες ο δημοφιλέστερος προορισμός κάθε επισκέπτη. Το προστατευμένο λιμάνι, οι παραδοσιακές ψαροταβέρνες, οι καφετέριες, τα οργανωμένα ξενοδοχεία, καθιστούν την Πέρδικα ιδανικό τόπο διακοπών. Ωστόσο δεν παύει να είναι και ένας ιστορικός τόπος. Πολλοί κάτοικοι της πολέμησαν στην μάχη του Δράμαλη το 1822, ενώ στην αντικρινή νότια πλαγιά υπάρχουν ακόμα και σήμερα ερείπια από τα ναυτικά οχυρά της Γερμανικής κατοχής.

Κυψέλη

Η Κυψέλη απέχει περίπου 4 χλμ. από την πόλη της Αίγινας και είναι η δεύτερη σε πληθυσμό κοινότητα. Οι κάτοικοί της ασχολούνται κυρίως με τις φιστικιές και τις αμυγδαλιές και φρόντισαν να στολίσουν το χωριό τους με όμορφα παραδοσιακά δίπατα σπίτια. Κοντά στην Κυψέλη βρίσκεται ο Άγιος Νικόλαος του Μούλου, μία πολύ όμορφη παλιά Εκκλησία. Στη γραφική πλατεία της Κυψέλης υπάρχει η όμορφη εκκλησία του Ευαγγελισμού.

Η Παχειά Ράχη

Η Παχειά Ράχη είναι ένας παραδοσιακός οικισμός  χτισμένος στους πρόποδες του Όρους, σε μία απότομη πλαγιά, πάνω από τον Μαραθώνα. Αγναντεύει από ψηλά τη θάλασσα και έχει παλιά γραφικά πέτρινα σπίτια. Η θέα είναι ωραιότατη προς την πόλη της Αίγινας, το νησάκι Μονή, το Αγκίστρι, τη χερσόνησο των Μεθάνων και κάτω στο Μαραθώνα και στη Πέρδικα.

Η Παχειά Ράχη ήταν ένα από τα πιο σημαντικά χωριά της περιοχής. Από αυτή κατάγονταν πολλοί αγωνιστές της Επανάστασης του 1821. Το χωριό είχε πολλούς κατοίκους, σχολείο και οι κάτοικοι ασχολιόντουσαν με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Ξεχωρίζει η Εκκλησία του Αγίου Διονυσίου με το καμπαναριό και τον μπλε τρούλο.

Ο οικισμός του Ανιτσαίου

Σε υψόμετρο 230 μέτρα, βρίσκεται ο παλιός οικισμός του Ανιτσαίου, ανατολικά της Παχειάς Ράχης. Η θέα του νησιού, αλλά και του Σαρωνικού Κόλπου είναι φανταστική. Υπάρχουν λιγοστά σπίτια και το τοπίο έχει κυκλαδίτικη όψη, με βραχώδη μορφή, θαμνώδη βλάστηση, ενώ γύρω από το χωριό υπάρχουν ελιές και αμπέλια. Στο κέντρο του χωριού ένας ανεμόμυλος μαρτυράει ότι οι παλιοί κάτοικοι του Ανιτσαίου ασχολιόντουσαν με την γεωργία.

Μεσαγρός

Είναι ένας από τους κυριότερους, ιστορικούς οικισμούς της Αίγινας. Εδώ αξίζει να επισκεφτούμε την «Παναγία Πολίτισσα» , βυζαντινή εκκλησία που έχτισαν σύμφωνα με την παράδοση το 1457 Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες.  Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την αγγειοπλαστική. Σε όλη την περιοχή υπάρχει πολύ πράσινο και φιστικιές. Σε μικρή απόσταση από το κέντρο του Μεσαγρού συναντάμε το σπίτι του Ροδάκη, που χτίστηκε γύρω στα 1889, αποτελεί σπουδαίο δείγμα γνήσιας λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Ελαιώνας

Η κοιλάδα του Ελαιώνα βρίσκεται νοτιότερα από την Παχειά Ράχη. Στον Ελαιώνα υπάρχουν παλιά ξωκλήσια και ερείπια από πολλά μετόχια. Το όνομα της κοιλάδας οφείλεται στις υπεραιωνόβιες ελιές, ηλικίας πάνω από 400 χρόνια. Οι ελιές αυτές είναι διάσπαρτες και ανάμεσά τους τα ξωκλήσια της Αγίας Κυριακής, της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Γεωργίου.

aigina-perdika-ingolden.gr

Παραλίες στη Αίγινα

Η Αγία Μαρίνα

Η Αγία Μαρίνα  έχει μία μεγάλη αμμουδερή παραλία, άριστα οργανωμένη, με θαλάσσια σπορ, όχι ιδιαίτερα βαθιά νερά, που έχει μήκος 500 μέτρα και στην οποία κυριαρχούν τα μεγάλα και πυκνά πεύκα. Εκτός από αυτή την παραλία υπάρχει, βόρεια της προκυμαίας, μία βραχώδης ακτή κατάλληλη για μπάνιο και υποβρύχιο ψάρεμα. Στην Αγία Μαρίνα υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα, γραφικές παραθαλάσσιες ταβέρνες, καφενεία, bar και καταστήματα λαϊκής τέχνης.
Η παραλία της Αγίας Μαρίνας είναι η πρώτη παραλία στην ιστορία της Αίγινας και του Αργοσαρωνικού που βραβεύτηκε το 2013 με γαλάζια σημαία.

Η Βαγία

Ένα μικρό γραφικό ψαροχώρι, που βρίσκεται στη βορειότερη πλευρά του νησιού της Αίγινας, περιτριγυρισμένο από καταπράσινα πεύκα. Η Βαγία είναι ένας θαυμάσιος προορισμός για χαλαρωτικές και ήρεμες διακοπές. Ήταν η κύρια έμπνευση για την Ζωρζ Σαρρή όταν έγραψε τα διάσημα διηγήματα “Ο Θησαυρός της Βαγίας” και “Τα στενά παπούτσια”.
Βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία για όσους επιθυμούν να επισκεφθούν κάποια από τα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία του νησιού όπως τον ναό της Αφαίας, ο οποίος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και τον Άγιο Νεκτάριο που βρίσκεται μόλις 3χλμ από το χωριό. Με βάση αρχαιολογικά ευρήματα από ανασκαφές, έχει αποδειχθεί ότι η Βάγια κατοικούνταν από την 5η χιλιετία π.Χ.

Μπορούμε να κολυμπήσουμε στην κεντρική παραλία της Βαγίας , καθώς και στην εκπληκτική παραλία του Τούρλου η οποία βρίσκεται πολύ κοντά. Ο Τούρλος επιλέχθηκε από τους Γερμανούς στο Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο ως η πιο στρατηγική θέση στην νησιού και ερείπια από τη βάση τους μπορεί να βρεθούν διάσπαρτα στους λόφους.

Η Βαγία φημίζεται για τις γραφικές της ταβέρνες, που βρίσκονται άλλες στην παραλία και άλλες στο κέντρο του χωριού, στις οποίες μπορούμε να απολαύσουμε ένα υπέροχο γεύμα με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά και σαλάτες βιολογικής καλλιέργειας.

Η Σουβάλα

Ένα μικρό λιμάνι στα βόρεια του νησιού 10 χιλιόμετρα από την πόλη της Αίγινας. Η Σουβάλα είναι ένα όμορφο παραδοσιακό ψαροχώρι με παραλία, ωραίες ταβέρνες, μπαρ, καφετέριες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αποτελεί ένα θαυμάσιο παραθεριστικό κέντρο, γεμάτο από ζωή και κίνηση.  Στη Σουβάλα υπάρχει παραλία με θερμά ιαματικά νερά, γνωστά με την παλιά ονομασία Θερμά, θειούχα θερμοπηγή κατάλληλη για τη θεραπεία των ρευματισμών και δερματικών παθήσεων.
Η Σουβάλα συνδέεται με λεωφορεία με τη πόλη της Αίγινας. Η διαδρομή είναι περίπου 30 λεπτά.

Οι Πόρτες

Οι Πόρτες είναι ένα απομονωμένο ψαροχώρι με λίγα σπίτια και ένα πολύ γραφικό ταβερνάκι. Διαθέτει μία όμορφη, βραχώδη και λίγο απόκρημνη, παραλία με βότσαλα, αρκετά πεύκα από τη μία πλευρά και μια αμμουδερή παραλία από την άλλη με ένα μικρό γραφικό λιμανάκι για τα σκάφη της περιοχής. Οι Πόρτες ήταν λιμάνι των Βενετσιάνων και από εκεί φόρτωναν μεγάλες επεξεργασμένες μαυρόπετρες για να χτίσουν τα λιμάνια της Κρήτης. Στις Πόρτες φτάνει κανείς  ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο από την Αγία Μαρίνα.

Ο Μαραθώνας

Ο Μαραθώνας απέχει 4 χλμ. από το λιμάνι της Αίγινας. Υπάρχουν δύο οργανωμένες διαδοχικές παραλίες με αρκετή βλάστηση, με ευκαλύπτους, καλαμιές και θάμνους. Η θάλασσα έχει ένα βαθυγάλαζο χρώμα που σε συναρπάζει.
Στην πρώτη αμμώδη παραλία, υπάρχουν πολλά μαγαζιά που προσφέρουν φαγητό, καφέ ή ποτό. Η δεύτερη παραλία είναι και αυτή αμμουδερή, κατάλληλη για παιχνίδια και ρακέτες, με ομπρέλες, ξαπλώστρες και μια ξύλινη καντίνα στη μέση της παραλίας.  Διαθέτει πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και μικρά οργανωμένα studios ή διαμερίσματα.

Η Αιγινήτισσα

Η Αιγινήτισσα απέχει από την Πέρδικα 2 χλμ. και διαθέτει οργανωμένη αμμώδη παραλία με snack bar, ομπρέλες, καφετέρια και ειδικό χώρο για ρακέτες. Η πλούσια βλάστηση φτάνει μέχρι την αμμουδερή παραλία και εντυπωσιάζουν τα πρασινογάλαζα καθαρά νερά.

Το νησάκι Μονή

Το νησάκι Μονή βρίσκεται απέναντι από την Πέρδικα, μόλις 8 λεπτά απόσταση με βάρκα, χωρίς κατοίκους, μόνο με ελάφια, αγριοκάτσικα, παγώνια και σκίουρους. Οι παραλίες έχουν βαθιά, καθαρά νερά, από την μία πλευρά του νησιού και άμμο από την άλλη.Είναι πευκόφυτο, με οργανωμένη αμμουδερή παραλία και πολλά άλλα σημεία για μπάνιο, ψάρεμα, πικ νικ, πεζοπορία, μέσα στα πεύκα και αναρρίχηση στην κορυφή του. Υπάρχουν 2 snack bar, ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο. Από το Πάσχα μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου γίνονται τακτικά δρομολόγια από το λιμάνι της Πέρδικας. Στις καντίνες θα βρείτε καφέ, αναψυκτικά και ούζο με μεζέ.

aigina-naos-afaias-ingolden.gr

Αίγινα Αξιοθέατα

Ο ναός της Αφαίας

O ναός της Αφαίας στην Αίγινα είναι από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα της υστεροαρχαικής εποχής. Ο ναός δεσπόζει στην περιοχή του ιερού της Αφαίας που ίδρυσαν οι Αιγινίτες για να τιμήσουν την Μινωίτικη θεότητα Αφαία, κόρη του Δία και της Κάρμης.

Ο Μύθος αναφέρει ότι η Αφαία κατέφυγε στην Αίγινα και κρύφτηκε σε ένα δάσος, για να γλυτώσει από την ερωτική μανία του Βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Σε αυτό το δάσος ίδρυσαν οι Αιγινήτες ιερό όπου την τιμούσαν. Ο ναός πρωτοοικοδομήθηκε το 570-560 π.X. αλλά καταστράφηκε από πυρκαγιά.

Το 500-490 π.X κτίσθηκε ο ναός που βλέπουμε σήμερα και διαμορφώθηκε όλος ο χώρος του ιερού. Δυστυχώς το ιερό δεν διατηρήθηκε για μεγάλο διάστημα καθώς άρχισε η παρακμή της Αίγινας ήδη από τα μέσα του 5ου αιώνα. Τον 2ο αιώνα π.X όλος ο χώρος είχε εγκαταλειφθεί.

Ο ναός της Αφαίας είναι δωρικού ρυθμού και από πολλούς θεωρείται το πρότυπο που είχαν στο μυαλό τους οι αρχιτέκτονες του Παρθενώνα. Η θεά Αθηνά είναι παρούσα σε όλες τις παραστάσεις, έτσι δεν είναι τυχαίο που πολλές φορές ο ναός ονομάζεται της Αφαίας Αθηνάς. Άλλωστε για μεγάλο διάστημα πίστευαν ότι στην Αθηνά ήταν αφιερωμένος. Σώζονται 24 από τις 34, συνολικά, κολώνες του ναού. Όταν έχει καθαρή ατμόσφαιρα βλέπεις το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και την Ακρόπολη των Αθηνών. Λένε ότι οι τρεις ναοί σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο – το ιερό τρίγωνο της αρχαιότητας.

Παλαιοχώρα

Η Παλαιοχώρα της Αίγινας είναι η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού. Βρίσκεται σε ένα ψηλό βραχώδη λόφο που προσφέρει φυσική προστασία και δεν ήταν δύσκολο να οχυρωθεί. Η πρωτεύουσα της Αίγινας πρέπει να μεταφέρθηκε στην Παλαιοχώρα γύρω στον 10ο αιώνα για να προφυλαχτούν από τις θαλάσσιες επιδρομές των Σαρακηνών πειρατών. Στην ίδια οχυρή θέση υπήρχε στην αρχαιότητα η πόλη Οία ή Οίη που πολλά από τα αρχιτεκτονικά της μέλη χρησιμοποιήθηκαν στο χτίσιμο της νέας πόλης. Στην παλιαχώρα σήμερα σώζονται σε καλή κατάσταση μόνο 38 εκκλησίες που μας δίνουν το μέτρο ανάπτυξης της πόλης κατά τη διάρκεια της ενετοκρατίας. Δυστυχώς δεν σώζονται στοιχεία της οχυρωματικής ή της αστικής αρχιτεκτονικής της πόλης καθώς στους αιώνες που ακολούθησαν η ζωή ξαναμεταφέρθηκε στην παραλιακή ζώνη της Αίγινας.

Οι περισσότερες εκκλησίες στην Παλαιοχώρα έχουν εξαιρετικές τοιχογραφίες. Ένα διάκοσμο που καλύπτει μια περίοδο γύρω στα 600 χρόνια. Στην κορυφή του λόφου της Παλαιοχώρας ήταν χτισμένο ενετικό κάστρο από το οποίο σώζονται ελάχιστα ίχνη. Όμως η θέα προς την ενδοχώρα της Αίγινας αλλά και προς το παραλιακό τμήμα της Σουβάλας είναι μοναδική.

Αρχαιολογικός χώρος Κολόνα

Η Κολόνα είναι ο αρχαιολογικός χώρος, από τα ευρήματα του οποίου η ιστορία αντλεί  πληροφορίες για την αρχαία Αίγινα. Βρίσκεται αριστερά από το λιμάνι της Αίγινας και αποτέλεσε την Ακρόπολη της Αίγινας στην αρχαιότητα. Αποτέλεσε την θρησκευτική και την πολιτική βάση της πόλης. Το όνομα δόθηκε από την μοναδική κολόνα που σώζεται μέχρι και σήμερα. Η πρώτη κατοίκηση της Κολόνας ανάγεται περίπου το 3500 π.Χ., στην Εποχή του Χαλκού.

Ο οικισμός είχε οχυρωθεί για να προστατεύεται με τείχος, η κατασκευή του οποίου έγινε περί το 3000 π.Χ Ο οικισμός καταστράφηκε αλλεπάλληλα, περί τις 10 φορές, και ανοικοδομήθηκε. Σώζονται τα βόρεια τείχη, η κατασκευή των οποίων ανάγεται περίπου στο 1600 π.Χ.  και κάποια ερείπια που χρονολογούνται γύρω στο 1300 π.Χ. Στην νότια πλευρά υπάρχουν κατάλοιπα Βυζαντινών χτισμάτων και ψηλά στον λόφο υπολείμματα από τις κατοικίες των ιερέων.

Το ιερό του Ελλάνιου Δία

Το Ελλάνιο Όρος είναι το πιο ψηλό βουνό της Αίγινας. Έχει ύψος 532 μ. και στην κορυφή του βρίσκεται το Εκκλησάκι της Ανάληψης. Κατά την μυθολογία σε περίοδο ξηρασίας ο Αιακός παρακάλεσε τον Δία για να βρέξει. Οι παρακλήσεις του εισακούστηκαν και στην συνέχεια ο Αιακός έχτισε ένα ιερό προς τιμήν του Ελλάνιου Δία, στην σημερινή θέση Σφυρίχτρες. Σώζεται ένας τοίχος από τους Ελληνιστικούς χρόνους και δίπλα του μια πέτρινη σκάλα. Στο πάνω μέρος της σκάλας υπάρχει ένας επίπεδος χώρος επάνω στον οποίο είχε κτιστεί το ιερό του Ελλάνιου Δία. Φαίνονται τα θεμέλια ενός μεγάλου οικοδομήματος και οι βάσεις από τρεις σειρές κολώνες. Πιο ψηλά υπήρχαν δύο δεξαμενές νερού, ανάμεσα στα βράχια. Η ψηλότερη είναι η μεγαλύτερη. Η θέα από την κορυφή του Ελλάνιου Όρους είναι φανταστική. Κυριολεκτικά αγναντεύεις όλον τον Σαρωνικό.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας βρίσκεται στην Κολώνα Αιγίνης και περιέχει αρχαία κατάλοιπα και κειμήλια. Ιδρύθηκε το 1828 από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Φιλοξενεί συλλογή αρχαίων κοσμημάτων, κεραμικής και γλυπτικής, νομισμάτων, όπλων και χάλκινων αγγείων με σημαντικότερο έκθεμα το άγαλμα της Σφίγγας.

Ο μητροπολιτικός Ναός της Αίγινας

Ο μητροπολιτικός Ναός της Αίγινας χτίστηκε το 1806 με χρήματα της Ιεράς Μονής της Χρυσολεόντισσας. Η Μητρόπολη, εκτός των άλλων χρησιμοποιήθηκε σαν βουλευτήριο το 1827 και το 1828, για την ορκωμοσία της πρώτης κυβέρνησης της Ελλάδος, ως χώρος συνάθροισης της Εκλεκτικής Συνέλευσης των Δημογερόντων και για ένα μικρό χρονικό διάστημα κάλυψε τις ανάγκες του αλληλοδιδακτικού.
Στην Μητρόπολη υποδέχτηκαν οι Αιγινήτες τον Κυβερνήτη Καποδίστρια στις 11 Ιανουαρίου του 1828, όπου του απαγγέλθηκε ο περίφημος λόγος του Θεόφιλου Καϊρη. Λίγες μέρες αργότερα, στις 28 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η τελετή της ορκωμοσίας του ως Πρώτου Κυβερνήτη του Ελληνικού Κράτους καθώς και του Πανελληνίου Συμβουλίου που απαρτιζόταν από 27 μέλη και που αποτέλεσε την προσωρινή αντικυβερνητική επιτροπή.
Απέναντι από τον Δεσποτικό Θρόνο διατηρείται μέχρι και σήμερα το στασίδι του Κυβερνήτη.

Στην Μητρόπολη υπάρχουν πολλά ιστορικά κειμήλια, μαρμάρινο τέμπλο, αξιόλογες αγιογραφικές τοιχογραφίες και εντοιχισμένες εικόνες. Το καμπαναριό δίπλα στο Ναό είναι έργο των Στ. Κλεάνθη και Ed. Schaubert.

Το 1830 με δωρεά του Ελβετού φιλέλληνα τραπεζίτη Ι. Γ. Εϋνάρδου κτίστηκε το Εϋνάρδειον Διδασκαλείο δίπλα στην Μητρόπολη, δείγμα νεοκλασικού κτηρίου, με σχέδια των αρχιτεκτόνων Στ. Κλεάνθη και Ed. Schaubert.
Στο κτίριο στεγάστηκε το Κεντρικό Σχολείο, το σχολείο δηλαδή που προετοίμαζε τους διδασκάλους – μια μορφή Παιδαγωγικής Ακαδημίας και το πειραματικό αλληλοδιδακτικό σχολείο. Είναι το πρώτο καθαρά νεοκλασικής μορφολογίας κτίριο του Νεοελληνικού Κράτους. Για ένα διάστημα στέγασε την Βιβλιοθήκη και από το 1926 μέχρι το 1982 στέγασε το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το Κυβερνείο

Το Κυβερνείο βρίσκεται κοντά στην Μητρόπολη, στο κέντρο της πόλης. Είναι ένα σημαντικότατο κτίριο για την νεώτερη ελληνική ιστορία. Το κτίριο ανήκε στον Αιγινήτη Αρχιμανδρίτη, Γρηγόριο Μοίρα. Πρόκειται για το κτίριο που στέγασε την πρώτη κυβέρνηση της ελεύθερης Ελλάδος και ταυτόχρονα ήταν η κατοικία του Ιωάννη Καποδίστρια.
Το Κυβερνείο είναι ένα διώροφο πετρόκτιστο κτίριο, με ξύλινη κεραμοσκεπή. Στον πρώτο όροφο, το πρώτο δωμάτιο ήταν το γραφείο και στη συνέχεια η κατοικία του Κυβερνήτη, ενώ στο ισόγειο στεγάστηκαν οι κυβερνητικές υπηρεσίες. Την επισκευή του και πιθανόν την προσθήκη του ορόφου ανέλαβε τότε ο Κεφαλλονίτης μηχανικός Θεόδωρος Βαλλιάνος. Περί το 1840 γίνεται κατοικία του Επισκόπου Αιγίνης.
Από το 1866 έως το 1873 χρησιμοποιείται ως άσυλο για τους πρόσφυγες της Κρητικής Επανάστασης. Το 1895 στεγάζει το Δημοτικό Σχολείο Θηλέων. Το 1898 έως το 1926 το ισόγειό του μετατρέπεται σε Αρχαιολογικό Μουσείο.Το 1932 στεγάζει το Γυμνάσιο της πόλης της Αίγινας.Το 1941 η Γερμανική Κατοχή το χρησιμοποιεί ως Διοικητήριο και στρατώνα. Το 1960 έως 1980 στεγάζει εκ νέου το Γυμνάσιο. Από το 1981 μέχρι και σήμερα στον όροφο στεγάζεται το Τοπικό Ιστορικό Αρχείο της Αίγινας και το ισόγειο χρησιμεύει ως αποθηκευτικός χώρος.Δίπλα στο κυβερνείο υπάρχει ένα άλλο μονοώροφο πετρόκτιστο κτίριο, στο οποίο στεγάζεται σήμερα η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αίγινας.

Το Ορφανοτροφείο

Νοτιοανατολικά της πόλης βρίσκεται το Ορφανοτροφείο, που είναι το πρώτο μεγάλο Δημόσιο κτίριο που χτίστηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια σε οικόπεδο που προσέφερε η Δημογεροντία της Αίγινας. Κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Θεόδωρο Βαλλιάνο, σε λιγότερο από ένα χρόνο – Απρίλιος του 1828, με οικοδομικά υλικά που φέρανε από το Άργος.

Αρχικός προορισμός του ήταν η στέγαση, σίτιση και εκπαίδευση περίπου εξακοσίων ορφανών του Αγώνα. Έτσι χρησιμοποιήθηκε σαν στέγη και σαν σχολείο για τα ορφανά αγόρια. Στο ορφανοτροφείο λειτούργησαν εργαστήρια για να μαθαίνουν τα παιδιά κάποια τέχνη. Έτσι λειτούργησαν: τυπογραφία, ωρολογοποιία, ραπτική, ξυλουργική, υποδηματοποιία και βιβλιοδετική.
Στο κτίριο του ορφανοτροφείου στεγάστηκε το πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο. Διευθυντής και έφορος του Μουσείου ήταν ο Κερκυραίος Λόγιος Ανδρέας Μουσταξύδης, πιστός φίλος του Καποδίστρια. Μέσα στο ορφανοτροφείο κτίστηκε ο Ναός του Σωτήρα και η πρώτη Εθνική Βιβλιοθήκη. Εκεί στεγάστηκε το πρώτο Εθνικό Τυπογραφείο, λιθογραφείο και βιβλιοπωλείο και το πρώτο Ελληνικό Ωδείο. Το 1834 κλείνει και παραχωρείται στη Σχολή Ευελπίδων. Το 1842 λειτουργεί ως Λοιμοκαθαρτήριο. Από το 1848 έως το 1860 παραμένει κενό. Το 1860 λειτουργεί ως φρενοκομείο. Από το 1866 έως το 1869 φιλοξενεί πρόσφυγες της Κρητικής Επανάστασης. Τέλος από το 1880 μέχρι το 1984 με κάποιες μετατροπές λειτούργησε σαν φυλακή ασφαλείας για ποινικούς και πολιτικούς κρατούμενους.

Μουσείο Καπράλου
Μικρό ιδιωτικό μουσείο με μια αρκετά μεγάλη συλλογή έργων του γνωστού γλύπτη κι ένα μίνι, υπαίθριο μουσείο γλυπτικής στον κήπο. Σχεδιάζεται και νέο μουσείο αφιερωμένο στο έργο του, από την Εθνική Πινακοθήκη.

aigina-agios-nektarios-ingolden.gr

 

Τα μοναστήρια στην Αίγινα

Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου

Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου κτίστηκε γύρω στο 1904-1910, από τον Επίσκοπο Πενταπόλεως Νεκτάριο. Ο Νεκτάριος έζησε στο Μοναστήρι και πέθανε το 1920. Το 1961 ανακηρύχθηκε Άγιος. Το Μοναστήρι βρίσκεται στο δρόμο για την Αγία Μαρίνα και απέχει 6 περίπου χλμ. από την πόλη της Αίγινας. Η εκκλησία έχει δύο ψηλά καμπαναριά και τέσσερις σειρές από παράθυρα, που για επιστέγασμα, έχουν όλα κόκκινα τόξα.

Είναι γυναικεία Μονή και σε αυτό ζουν 14 μοναχές. Η μνήμη του Αγίου γιορτάζεται στις 9 Νοεμβρίου, οπότε συγκεντρώνονται στο Μοναστήρι χιλιάδες πιστών, προερχόμενοι από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Στο Μοναστήρι υπάρχουν πολλά τάματα και αφιερώματα που προέρχονται από μεγάλο αριθμό προσκυνητών. Τηλέφωνο Μονής: 22970 – 53806

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα, έχει ψηλούς τοίχους και μοιάζει περισσότερο με φρούριο. Η κατασκευή αυτή έγινε με τον φόβο των μοναχών για τους πειρατές. Υπάρχει μια μεγάλη πόρτα, μέσω της οποίας μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει με το Μοναστήρι. Είναι ένα μεγάλο διώροφο κτίσμα με μια αυλή στο κέντρο, στην οποία υπάρχουν η εκκλησία και πλάι της ένας τριώροφος πύργος. Ο πύργος δεσπόζει στην κοιλάδα και χτίστηκε γύρω στο 1600.

Η εκκλησία είναι νεότερη και χτίστηκε γύρω στο 1800, στη θέση της παλαιότερης που κάηκε. Στην εκκλησία υπάρχει περίτεχνο σκαλισμένο τέμπλο, όμορφες τοιχογραφίες και η εικόνα της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας. Το Μοναστήρι ήταν πλουσιότατο και στην κατοχή του είχε το μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα τα περισσότερα μοναστηριακά κτήματα απαλλοτριώθηκαν και οι μοναχοί έφυγαν. Από το 1935 το Μοναστήρι έγινε γυναικείο και σε αυτό ζουν 10 μοναχές.

Η Μονή γιορτάζει στις 15 Αυγούστου , οπότε γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού.

Η εκκλησία της Φανερωμένης

Η Φανερωμένη βρίσκεται στο νέο δρόμο προς την Αγία Μαρίνα . Κάτω από την εξωτερική εκκλησία, του 13ου αιώνα, που έχει εγκαταλειφθεί, σώζονται δύο εκκλησάκια. Στο δεύτερο εκκλησάκι βρίσκεται μια θαυμάσια εικόνα της Παναγίας.

Πίσω από την Αγία Τράπεζα ένα πέρασμα οδηγεί σε ένα μικρό σπήλαιο. Το εκκλησάκι, τα τριγύρω αμπέλια και τα περιβόλια ανήκουν όλα στο Μοναστήρι της Χρυσολεόντισσας. Η εκκλησία γιορτάζει στις 25 Μαρτίου, του Ευαγγελισμού.

Μονή της Αγίας Αικατερίνης

Στα δεξιά του δρόμου που πηγαίνει από τον Άγιο Νεκτάριο στη Σουβάλα και πριν από την είσοδο του μοναστηριού του Αγίου Νεκταρίου, βρίσκεται το μικρό γυναικείο Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο οποίο ζουν 10 μοναχές. Βρίσκεται στην κοιλάδα και περιτριγυρίζεται από ψηλά κυπαρίσσια.
Τηλέφωνο Μονής: 22970 – 53813

Βασιλική των Αγίων Θεοδώρων

Κοντά στο χωριό Ασώματοι, λίγο έξω από την πόλη της Αίγινας, υπάρχει η Βασιλική των Αγίων Θεοδώρων, εκκλησία του 19ου αιώνα.
Πάνω από την πόρτα της εκκλησίας υπάρχει ένα τόξο στο οποίο υπήρχε κάποτε η εικόνα του Αγίου. Στο εσωτερικό μπορούμε να δούμε όμορφες τοιχογραφίες που είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Η εκκλησία έχει χτιστεί στα 1282 όπως δηλώνει μια επιγραφή που υπάρχει πάνω από την πόρτα και αριστερά.

aigina-agistri-ingolden.gr

 

Εκδρομές στην Αίγινα

Διοργανώνονται ημερήσιες κρουαζιέρες για το γύρο της Αίγινας και για τα κοντινά νησιά του Αργοσαρωνικού Αγκίστρι – Πόρος – Ύδρα – Σπέτσες.

Αγκίστρι

Από το λιμάνι της Αίγινας φαίνεται ένα κατάφυτο νησάκι, το Αγκίστρι. Η έκτασή του είναι 13 τ.χλμ. το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καλύπτεται από πευκοδάση, ελιές, αμυγδαλιές και συκιές.
Στη βορειοανατολική ακτή βρίσκεται το φυσικό λιμάνι του νησιού η Σκάλα ,η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αξιοποιηθεί τουριστικά, με οργανωμένη παραλία και πολλά ξενοδοχεία.
Πάνω απ τη Σκάλα βρίσκεται ο οικισμός Μετόχι με πανοραμική θέα στη παραλία. Αξιοσημείωτες περιοχές του νησιού είναι, το Μεγαλοχώρι που είναι και η πρωτεύουσα και ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού όπου υπάρχει και λιμάνι για μικρά κυρίως πλοία. Επίσης στα Λιμενάρια μπορεί κανείς να συναντήσει ένα γραφικό οικισμό με λιγοστές ταβέρνες και την εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Το νησί διαθέτει υπέροχες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά που αξίζει να επισκεφθούμε. Οι παρακάτω είναι κάποιες από αυτές:Σκληρή, Χαλκιάδα, Δραγωνάρα.

Ελληνικό κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων

Είναι το πρώτο ίδρυμα στη χώρα μας όπου απόκτησε την επίσημη έγκριση για να κατέχει, μεταφέρει, φροντίζει άγρια ζώα. Το EKΠAZ προωθεί την ευαισθητοποίηση του κοινού με την ευρεία ενημέρωση στα θέματα και τα προβλήματα της άγριας φύσης στην Ελλάδα. Το EKΠAZ έχει τιμηθεί το 1992 με την ανταμοιβή της ακαδημίας της Αθήνας για την προσφορά του στην προστασία της φύσης. Περιθάλπει όλα τα άγρια ζώα που είναι πληγωμένα και αδύνατα για να επιζήσουν και μετά τη παραμονή τους στο κέντρο τα βοηθούν να επιστρέψουν υγιή στο φυσικό τους περιβάλλον.

Το μέρος διαθέτει μικρό κατάστημα όπου μπορείτε να αγοράσετε πολλά ενδιαφέροντα αντικείμενα, τα περισσότερα φτιαγμένα στο χέρι, όπως κεραμικά, βραχιολάκια, κολιέ, στηρίζοντας έτσι τη δύσκολη αποστολή του κέντρου.

aigina-ekpaz-ingolden.gr

Νυχτερινή ζωή στην Αίγινα

Η τουριστική ανάπτυξη κάνουν το νησί της Αίγινας πολύ οργανωμένο στην διασκέδαση και πραγματικά οι επιλογές είναι πολλές και ποικίλες.  Πολλά είναι τα μπαράκια και τα κλαμπ με ελληνική και ξένη μουσική. Φυσικά και υπάρχουν καφετέριες, πολλά εστιατόρια και ταβέρνες. Στην Αίγινα επίσης υπάρχουν και θερινά σινεμά.

 

Τοπική κουζίνα και προϊόντα της Αίγινας

Κατά τη διάρκεια των διακοπών μας στην Αίγινα θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε καλομαγειρεμένα ντόπια φαγητά με υλικά εξαιρετικής ποιότητας, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, τοπικές σπεσιαλιτέ και υπέροχους μεζέδες. Κάποιες από τις πιο δημοφιλείς συνταγές της Αίγινας είναι το χταπόδι γιουβέτσι, η τηγανόσουπα, το ψητό αρνάκι ή κατσίκι με κρούστα φιστικιού, το πατέ φιστικιού, το φιλέτο ψαριού με πέστο, οι σουπιές κρασάτες και η γνωστή μελιτζανόπιτα. Ιδιαίτερα φημισμένα στην Αίγινα είναι όλα τα μαγειρευτά φαγητά, τα ψητά στα κάρβουνα και όλες οι συνταγές με φρέσκα ψάρια του νησιού, που συνοδεύονται από δροσερό κρασί.
Η Αίγινα είναι το νησί στο οποίο θα κάνουμε ένα μεγάλο ταξίδι στις γεύσεις. Σε όλες τις ταβέρνες και τα εστιατόρια θα διαπιστώσουμε ότι σερβίρονται φαγητά και γλυκά με φιστίκι. Οι Αιγινήτες μάγειρες, σεφ, αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες πειραματίζονται συνέχεια, δημιουργούν νέες γεύσεις και δεν περιορίζονται στις παραδοσιακές γεύσεις με φιστίκι. Εκτός από πολλά φαγητά τα οποία συνοδεύονται από φιστίκια Αιγίνης, θα δοκιμάσουμε και εξαιρετικά γλυκά με φιστίκια, όπως παραδοσιακούς κουραμπιέδες με φιστίκια, μπακλαβά με φιστίκια και brownies με καβουρδισμένα φιστίκια.
Πριν αποχαιρετήσουμε την πανέμορφη Αίγινα και προμηθευτούμε τα υπέροχα παραδοσιακά της γλυκά, μπορούμε να αγοράσουμε και τα ιδιαίτερα γευστικά φιστίκια, προκειμένου να πειραματιστούμε στο σπίτι μας και να ετοιμάσουμε το δικό μας φαγητό ή γλυκό με τον νοστιμότατο αυτό ξηρό καρπό

aigina-fystikies-ingolden.gr

Στις μικρές κοιλάδες και τα οροπέδια του νησιού αρκετές εκτάσεις καλύπτονται με φυστικόδεντρα. Το «φιστίκι Αιγίνης» – επίσημη ονομασία του δέντρου είναι Πιστακία η γνησία δηλ. Pistaciavera- είναι ονομαστό και αποτελεί το κύριο προϊόν του νησιού.

Ήρθε στην Αίγινα για πρώτη φορά το 1860 – τότε το έφερε η τύχη να το εισάγει από τη Συρία και να το φυτέψει στο κτήμα του στην Αίγινα, μαζί με άλλα δέντρα, ένας ιδιώτης, χωρίς να υποψιάζεται, βέβαια, ότι του έδωσε την ιδανική πατρίδα.  Εξαιτίας της προέλευσής του, τα φιστίκια της Αίγινας έμοιαζαν μ’ αυτά της Συρίας, ήταν δηλαδή στρογγυλά σαν φουντούκια. Το δέντρο όμως εξελίχθηκε, άλλαξε σχήμα και εξαιτίας του αργιλώδους εδάφους του νησιού έγινε εξαιρετικά γευστικό.

 Το Aegina Fistiki Fest ήταν το όνειρο μιας ομάδας ανθρώπων, που πίστεψαν ότι η φιστικιά, ο καρπός της και οι καλλιεργητές της μπορούν και πρέπει να αποκτήσουν την αναγνώριση που τους αρμόζει για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της Αίγινας.

Αυτό το όνειρο «αγκαλιάστηκε» από μια πλειάδα εθελοντών κι έγινε δυνατή η πραγματοποίηση της Γιορτής του Φιστικιού μιας διοργάνωσης που η επιτυχία της ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε εμπορικό, καλλιτεχνικό και ψυχαγωγικό επίπεδο.

Το Aegina Fistiki Fest καθιερώθηκε ως θεσμός και διοργανώνεται από το Δήμο της Αίγινας υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Σαρωνικού. Με τη συνεργασία των καλλιεργητών και άλλων παραγωγικών τάξεων, με τη συνδρομή των καλλιτεχνών, των εθελοντών, αλλά και με την εξαιρετική συνεργασία της οργανωτικής επιτροπής.

Πρόσβαση στην Αίγινα 

Η μετακίνηση για το λιμάνι της Αίγινας από το λιμάνι του Πειραιά γίνεται καθημερινά με μικρά πλοία της γραμμής από την ακτή Ποσειδώνος.

Υπάρχουν ιπτάμενα δελφίνια για πιο γρήγορη μετακίνηση – γύρω στα 35 λεπτά ,αλλά και μικρότερα καραβάκια τα οποία χρειάζονται γύρω στη μια ώρα να μας μεταφέρουν στον προορισμό μας ,αναλόγως το λιμάνι που θέλουμε να κατεβούμε.

Επίσης στην Αίγινα μπορούμε να μεταβούμε και από τα γύρω νησιά -Ύδρα, Σπέτσες, Αγκίστρι Ερμιόνη και Μέθανα- με πλοία της γραμμής.

 

Μετακινήσεις στην Αίγινα

 Λεωφορεία με τακτικά δρομολόγια σε όλα σχεδόν τα σημεία τού νησιού.

Η κεντρική αφετηρία των Λεωφορείων βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο λιμάνι της Αίγινας , στην Πλατεία Εθνεγερσίας αριστερά όπως αποβιβαζόμαστε από τα πλοία.

 

Χρήσιμα τηλέφωνα

Δήμος Αίγινας 2297022409-22970 24444

Δήμος Αγκιστρίου 2279091260

Λιμεναρχεία

Πειραιά 2104226000

Αίγινας 2297022328

Αγκιστρίου  2297091541

Συγκοινωνίες

ΤΑΞΙ  2297091435-2297022635

ΛΕΩΦΟΡΕΊΟ  2297022412 – 2297022787

ΚΑΤΑΜΑΡΑΝ  2297091163

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΑΞΙ  2297091388

 

Πηγή: www.aegina.com.gr – Επιμέλεια-επεξεργασία: Β. Βίνος)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας