Τι πιο δροσιστικό και θρεπτικό από μια φρουτοσαλάτα τις ζεστές ανοιξιατικες και καλοκαιρινές ημέρες!
Μια φρουτοσαλάτα είναι ένα υπέροχο, ελαφρύ, υγιεινό “γλύκισμα” και φυσικά πανεύκολο στην παρασκευή του!
Υπάρχουν τόσα φρούτα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε μια φρουτοσαλάτα και μάλιστα να την σερβίρουμε εντυπωσιακά, όπως επίσης και πολλοί τρόποι να την απολαύσουμε!
* Φρουτοσαλάτα για πρωινό.
Απολαμβάνουμε μαζί με το πρωινό μας την φρουτοσαλάτα αντικαθιστώντας τον κλασικό χυμό πορτοκάλι και “ξυπνάμε” ευχάριστα τον οργανισμό μας!
* Φρουτοσαλάτα, σνακ για την δουλειά.
Τα φρούτα θα εφοδιάσουν τον οργανισμό μας με την απαραίτητη ενέργεια, στο ενδιάμεσο της ημέρας!
* Φρουτοσαλάτα για βραδινό.
Το πιο ιδανικό βραδινό για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, περιέχει τα αγαπημένα σας φρούτα, γιαούρτι και μούσλι!
*Φρουτοσαλάτα για επιδόρπιο .
Αντικαταστήστε το πλούσιο σε λιπαρά επιδόρπιο, με μια ελαφριά φρουτοσαλάτα! Μπορούμε να σερβίρουμε εντυπωσιακές φρουτοσαλάτες μέσα σε φρούτα όπως ανανά, πεπόνι, καρπούζι ή πορτοκάλι, αδειάζοντας το εσωτερικό του φρούτου που θα το γεμίσουμε με ψιλοκομμένα φρούτα, σιρόπι, ακόμη και με παγωμένα ποτά, όπως σαμπάνια ή χυμούς φρούτων!
Καλοκαιρινή φρουτοσαλάτα
Όλη η δροσιά των φρούτων του καλοκαιριού σε ένα πιάτο. Αν αφαιρέσετε το αλκοόλ, είναι τέλεια και για πρωινό!
Υλικά:
- 2 μεγάλες φέτες καρπούζι
- 16 κεράσια
- 4 βερίκοκα
- 1/2 πεπόνι
- 4 σύκα
- 1/2 φλ. τσαγιού κουαντρό
- 2 κ.σ. ζάχαρη
Εκτέλεση:
1) Με το ειδικό εργαλείο (παριζιέν) ή το κουτάλι που σερβίρουμε παγωτό, βγάζουμε μπαλίτσες από τη σάρκα του πεπονιού και του καρπουζιού.
Τις τοποθετούμε σε βαθύ μπολ.
2) Πλένουμε και αφαιρούμε το κοτσάνι και τα κουκούτσια από τα κεράσια και τα προσθέτουμε στο μπολ.
3) Πλένουμε και κόβουμε τα σύκα και τα βερίκοκα σε λεπτές φέτες και τα προσθέτουμε όλα στο μπολ με τα υπόλοιπα φρούτα. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, ραντίζουμε με το κουαντρό και ανακατεύουμε απαλά τα φρούτα.
4) Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 1 ώρα. Πριν σερβίρουμε, ανακατεύουμε και μοιράζουμε σε μπολ ή σε ψηλά ποτήρια του μαρτίνι.
Πολύχρωμη φρουτοσαλάτα
Υλικά:
- 250γρ. φράουλες
- 2 ακτινίδια
- 1 μπανάνα
- 1 μήλο
- 6 μικρά ή 4 μεγάλα βερύκοκα
- 1 κούπα κεράσια από τα οποία έχουμε αφαιρέσει το κουκούτσι
- 1 κονσέρβα κομπόστα ροδάκινο από την οποία θα χρειαστούμε 4 κομμάτια ροδάκινου
- ½ φλιτζάνι σιρόπι από την κομπόστα ροδάκινου
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Εκτέλεση:
1) Πλένουμε καλά όλα τα φρούτα. Διαλέγουμε ένα ωραίο, διάφανο και γυάλινο μεγάλο μπολ. Έχει σημασία, γιατί είναι πολύ όμορφο και εντυπωσιακό το να φαίνονται τα χρώματα της φρουτοσαλάτας όταν τη σερβίρουμε.
2) Καθαρίζουμε τα φρούτα και τα τεμαχίζουμε σε πολύ μικρά κομμάτια. Την μπανάνα την κόβουμε σε ροδέλες. Κατόπιν ανοίγουμε την κονσέρβα ροδάκινου και παίρνουμε 4 τεμάχια, δηλαδή συνολικά 2 ροδάκινα ολόκληρα. Τα ψιλοκόβουμε και αυτά μέσα στο μπολ.
3) Ρίχνουμε μισό φλιτζάνι σιρόπι από την κομπόστα και τις δυο κουταλιές ζάχαρη.
4) Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε την φρουτοσαλάτα μία ώρα μέσα στο ψυγείο πριν τη σερβίρουμε, έτσι ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα φρούτα να αφήσουν τα ζουμιά τους και να δημιουργηθεί έτσι ένα πολύ ωραίο και εύγευστο σιρόπι.
Η φρουτοσαλάτα διατηρείται στο ψυγείο για 24 ώρες περίπου. Όχι όμως περισσότερο γιατί αφενός χάνονται οι βιταμίνες και αφετέρου τα φρούτα αρχίζουν να μαραίνονται.
Φρουτοσαλάτα με αμύγδαλα
Πρόκειται για μία απλή αλλά πραγματικά νόστιμη και θρεπτική φρουτοσαλάτα! Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι φρούτα εποχής θέλουμε…
Υλικά:
- 1 μήλο
- 1 ακτινίδιο
- 1 μπανάνα
- 1 αχλάδι
- 1 πορτοκάλι
- 20 αμύγδαλα
- 10 αποξηραμένα δαμάσκηνα
- 20 σταφίδες
- χυμό 2 πορτοκαλιών
- χυμό 1 λεμονιού
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
Εκτέλεση:
1)Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ένα μεγάλο μπωλ όλα μας τα φρούτα σε κομμάτια με μέγεθος της αρεσκείας μας.
2) Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα κομμένα στα τέσσερα.
3) Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τις σταφίδες.
4) Αναμιγνύουμε τον χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού και το μέλι.
5) Περιχύνουμε την σαλάτα μας και ανακατεύουμε καλά.
6) Την τρώμε κατευθείαν ή την βάζουμε στο ψυγείο για αργότερα.
Tips:
-Δεν ξεχνάμε να ραντίζουμε πάντα τα φρούτα με χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν!
-Αν χρησιμοποιήσουμε εσπεριδοειδή είναι καλύτερο να τους αφαιρούμε την εξωτερική μεμβράνη, δηλαδή να τα φιλετάρουμε!
-Αν θέλουμε να προσθέσουμε σιρόπι στην φρουτοσαλάτα, βάζουμε ίσα μέρη ζάχαρης και νερού ή χυμούς φρούτων και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση! Τα αρωματίζουμε με ό,τι σας αρέσει!
-Στις φρουτοσαλάτες ταιριάζουν αρωματικά με λεμονάτο άρωμα και πικάντικη επίγευση, όπως λουίζα, μέντα, δυόσμο ή εστραγκόν!
-Αποφεύγουμε να προσθέτουμε στις φρουτοσαλάτες σκέτη ζάχαρη!