Φούρνος, οικολογικά καθαριστικά

0
943

Ο φούρνος της κουζίνας είναι ένα σημείο το οποίο βρομίζει αρκετά γρήγορα και ο καθαρισμός του είναι ιδιαίτερα επίπονος.
Ακολουθώντας όμως τα παρακάτω βήματα και συμβουλές μπορούμε να κάνουμε το φούρνο της κουζίνας μας να λάμπει!

Στην αγορά υπάρχουν πάρα πολλά καθαριστικά φούρνων, αρκετά αποτελεσματικά, όμως και αρκετά επικίνδυνα για το περιβάλλον αλλά και τον άνθρωπο.

Παρακάτω έχουμε συνταγές για φυσικά καθαριστικά φούρνου που θα μας λύσουν τα χέρια.

 

Συνταγές για φυσικά καθαριστικά φούρνου

 

Αμμωνία

– Βάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ μισό φλιτζάνι υγρή αμμωνία και το μπολ σε κρύο φούρνο. Κλείνουμε την πόρτα και το αφήνουμε εκεί όλη τη νύχτα. Το επόμενο πρωί περνάμε όλο το εσωτερικού του φούρνου με ένα νωπό πανί και τα καμένα λίπη θα ξεκολλήσουν αμέσως!

– Για ακόμα πιο επίμονα λίπη υπάρχει και πιο δραστική λύση:
Γεμίζουμε ένα κατσαρολάκι με νερό και βάζουμε μέσα ένα φακελάκι αμμωνία. Βάζουμε το κατσαρολάκι με το νερό να βράσει για 1-2 λεπτά, απομακρύνουμε από τη φωτιά και το βάζουμε στον φούρνο της κουζίνας, κλείνοντας την πόρτα. Αφήνουμε την κατσαρόλα στον φούρνο όλη τη νύχτα. Το πρωί τη βγάζουμε και σκουπίζουμε όλο τον φούρνο και τις σχάρες με ένα στεγνό πανί ή με χαρτί κουζίνας. Τα λίπη θα πρέπει να φύγουν πολύ εύκολα!

 

Διάλυμα από ξύδι και σόδα

Φτιάχνουμε ένα αποτελεσματικό, άκρως οικολογικό, καθαριστικό για τον φούρνο μας, αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ: προτού το χρησιμοποιήσουμε κατεβάζουμε τον γενικό διακόπτη της κουζίνας.

Θα χρησιμοποιήσουμε μαγειρική σόδα, λευκό ξύδι και νερό. Θα χρειαστούμε: ένα σφουγγάρι, ένα κουτάλι και ένα πλαστικό μπουκάλι με αντλία σπρέι.
– Με ένα νωπό σφουγγάρι περνάμε όλο το εσωτερικό του φούρνου. Πασπαλίζουμε με ένα κουτάλι ή ένα ψιλό σουρωτήρι τη μαγειρική σόδα στις επιφάνειες του φούρνου. Για να καλύψουμε και τις κάθετες επιφάνειες αλλά και την οροφή του φούρνου, βάζουμε ποσότητα σόδας στο χέρι μας και φυσάμε ελαφρά για να επικολλήσει στις βρεγμένες επιφάνειες.

– Γεμίζουμε το πλαστικό μπουκάλι με το λευκό ξύδι και ψεκάζουμε σε όλο το εσωτερικό του φούρνου – προσέχουμε να μην ψεκάσουμε στις τρύπες εξαερισμού όπου από πίσω βρίσκονται καλώδια λειτουργίας του φούρνου.

– Όταν το ξύδι πέσει πάνω στη σόδα το μείγμα θα αρχίσει να αφρίζει, το αφήνουμε να αντιδράσει για 10 λεπτά.

– Στη συνέχεια ξύνουμε τους σκληρούς λεκέδες ελαφρά με την ειδική σπάτουλα καθαρίσματος – χωρίς πίεση, για να μη γρατζουνιστεί ο φούρνος. Σκουπίζουμε με βρεγμένο σφουγγάρι ή πανί και αφήνουμε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή για να στεγνώσει. Δεν ανάβουμε το φούρνο για να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Πρέπει να στεγνώσει με φυσικό τρόπο.

Τα όξινα καθαριστικά – με ξίδι ή λεμόνι –  διαλύουν τα λίπη και εξαφανίζουν τις μυρωδιές.

Σόδα και αλάτι

Ένας ακόμα τρόπος για να καθαρίσουμε αποτελεσματικά και σε βάθος τον φούρνο, δίνοντας έμφαση και στις σχάρες είναι ο εξής:

– Σε κρύο φούρνο, αφαιρούμε τις σχάρες και τις αφήνουμε να μουλιάσουν σε ζεστό νερό με σαπουνάδα.

– Σε ένα μπολ ανακατεύουμε ίσα μέρη ζεστού νερού με μαγειρική σόδα, μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή πάστα. Αν ο φούρνος είναι υπερβολικά βρώμικος, προσθέτουμε στο μείγμα και ίση ποσότητα χοντρού αλατιού, για πιο αποτελεσματικό τρίψιμο. Επίσης, αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο λευκό ξύδι ή απορρυπαντικό πιάτων. Αν ο φούρνος μας είναι πολύ βρόμικος αφήνουμε το μείγμα σόδας να δράσει για περίπου 12 ώρες. Είναι εξάλλου, κάτι που μπορούμε να το κάνουμε από το προηγούμενο βράδυ.

– Όταν το διάλυμα είναι έτοιμο, φοράμε γάντια και αρχίζουμε το τρίψιμο με ένα σφουγγάρι –για τις «δύσκολες» γωνίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια οδοντόβουρτσα. Για δύσκολα σημεία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λεμόνι το οποίο κόβουμε στη μέση και ρίχνουμε πάνω στο μισό του λεμονιού αλάτι. Θα το χρησιμοποιήσουμε για να τρίψουμε τον φούρνο.

– Αφήνουμε το διάλυμα χωρίς να το αφαιρέσουμε, για μερικά λεπτά ακόμα, και ασχολούμαστε με τις σχάρες, τρίβοντάς τις με ένα συρμάτινο σφουγγαράκι. Ξεπλένουμε και αφήνουμε να στεγνώσουν. Τελειώνοντας, περνάμε όλο το φούρνο με ένα υγρό πανί και θα δούμε τις βρομιές να εξαφανίζονται.

 

Μικρά μυστικά

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να μην δυσκολευόμαστε με το καθάρισμα του φούρνου, είναι να τον σκουπίζουμε κάθε φορά μετά το μαγείρεμα με ένα βρεγμένο πανί, για να φεύγουν τα «φρέσκα» λίπη.

Αν τα λίπη είναι έντονα βάζουμε και λίγο σαπούνι στο σφουγγάρι και τα τρίβουμε με αυτό. Αν τρέξουν λάδια ή υγρά την ώρα που βάζουμε το ταψί στον φούρνο τα καθαρίζουμε αμέσως, πριν προλάβουν να καούν, γιατί μετά θα είναι πολύ πιο δύσκολο. Αφήνοντας τους ίδιους λεκέδες να ψήνονται ξανά και ξανά θα είναι πολύ πιο δύσκολο να καθαριστούν μετά.

Επιμέρους επιφάνειες και αξεσουάρ

Για να καθαρίσουμε πιο εύκολα τον φούρνο, αφαιρούμε τα ταψιά, τις σχάρες ή άλλα αφαιρούμενα μέρη, τα οποία μπορούμε να τα τοποθετήσουμε και στο πλυντήριο πιάτων για πλύσιμο. Διαφορετικά, αφαιρούμε τις σχάρες όσο είναι ακόμα ζεστές και ξύνουμε τα υπολείμματα φαγητού με μία σιδερόβουρτσα, πριν προλάβουν να σκληρύνουν και να μαυρίσουν επάνω της.

Ζεστός ή κρύος φούρνος;

Αν οι λεκέδες είναι έντονοι το καθάρισμα του φούρνου μπορεί να γίνει πιο εύκολο αν αυτός είναι κάπως χλιαρός. Η πόρτα, όμως, του φούρνου, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, πρέπει να καθαρίζεται πάντα κρύα, με τη χρήση ζεστού νερού. Δεν καθυστερούμε, πάντως, πολύ το καθάρισμα, γιατί θα φεύγουν πιο δύσκολα οι λεκέδες.

Προσοχή

Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ σκληρά σφουγγαράκια ή ατσαλόσυρμα για να καθαρίσουμε τις επιφάνειες του φούρνου, γιατί μπορεί να φθαρούν ανεπανόρθωτα.

Αυτοκαθαριζόμενος φούρνος

Αν είμαστε από τους τυχερούς που έχουμε αυτοκαθαριζόμενο φούρνο, δηλαδή φούρνο με επιφάνειες καλυμμένες από ειδικό σμάλτο, το οποίο διατηρεί το οξυγόνο που απαιτείται για την εξάλειψη καπνού και λεκέδων από λίπος – κοινώς κατά το μαγείρεμα οι λεκέδες διασπώνται σε αέρια μορφή, είμαστε τυχεροί. Γιατί μετά το μαγείρεμα, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε είναι να ξεσκονίσουμε τη λεπτή σκόνη που έχει απομείνει στο εσωτερικό του φούρνου με ένα υγρό πανί.

Καθαριστικά εμπορίου

Αν χρησιμοποιούμε συμβατικά καθαριστικά του εμπορίου, είναι σημαντικό να αερίζουμε καλά την κουζίνα μας μετά, καθώς είναι τοξικά και μυρίζουν δυσάρεστα.

 

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας