Ένα από τα αγαπημένα στοιχεία στη διακόσμηση του σπιτιού είναι τα κεριά. Και για το σπίτι μας αλλά και για δώρα. Μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο πολλά και διαφόρων ειδών.
Γιατί, όμως, να μην τα φτιάξουμε μόνοι μας; Δεν είναι δύσκολο. Χρειάζεται μόνο προγραμματισμό και σωστή προετοιμασία. Παρακάτω θα δούμε τις πιο ξεχωριστές προτάσεις για να επιδοθούμε στις δικές μας δημιουργίες και να τοποθετήσουμε μέσα στο σπίτι μας κεράκια σε διάφορα χρώματα και σχέδια.
Υλικά
Παραφίνη
Πρόκειται για τη βασική πρώτη ύλη και θα τη βρούμε σε ειδικά καταστήματα για κεριά, αλλά πιθανότατα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και χρωματοπωλεία.
Παλιά κεριά
Το κερί είναι ένα υλικό που ανακυκλώνεται. Σίγουρα όλοι έχουμε απομεινάρια από καμένα κεριά στο σπίτι, τα οποία συνήθως πετάμε στα σκουπίδια. Μαζεύουμε τα απομεινάρια των παλιών κεριών μας πάντοτε σε μια σακούλα και όταν μαζευτεί μια ικανοποιητική ποσότητα φτιάχνουμε καινούργια κεριά.
Φιτίλι
Εκτός από αυτό που βρίσκουμε στα εξειδικευμένα καταστήματα, μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι μας, αν βουτήξουμε κομμάτια σπάγκου σε ζεστή, λιωμένη παραφίνη και τα αφήσουμε να στεγνώσουν πάνω με μια λαδόκολλα. Φροντίζουμε μόνο τα κομμάτια να είναι μεγάλα.
Χρώμα
Υπάρχουν ειδικές χρωστικές κεριών αλλά επειδή κοστίζουν πολύ, εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βαφές ζαχαροπλαστικής ή ρούχων, ή ακόμη και κηρομπογιές.
Θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής:
Ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής ώστε να ελέγχουμε τη θερμοκρασία.
Δοχεία
Θα χρειαστούμε δύο κατσαρολάκια, διαφορετικών μεγεθών, έτσι ώστε, το ένα να μπαίνει μέσα στο άλλο. Ή ένα ειδικό σκεύος για μπεν-μαρί.
Μια ξύλινη κουτάλα
Για ανακάτεμα.
Άρωμα
Ανάλογα με το γούστο μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα βότανα και μπαχαρικά, όπως το τσάι, η κανέλα ή η βανίλια. Λίγες σταγόνες αιθέριων ελαίων μας δίνουν ακόμη μία επιλογή.
Ψαλίδι
Για να κόψουμε το φιτίλι.
Καλούπι
Αποφασίζουμε τι σχήμα και μέγεθος θέλουμε να έχουν τα κεριά μας και διαλέγουμε καλούπι. Μπορεί να είναι γυάλινο βαζάκι, τενεκεδάκι, πλαστικό δοχείο, ξύλινα μπολ, ποτήρια, φλιτζάνια… Aν αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη σίγουρα θα ανακαλύψουμε και άλλες ιδέες! Εκτός βέβαια αν έχουμε αποφασίσει ότι θα κάνουμε «γεμιστά» κεριά. Δηλαδή ότι δεν θα τα βγάλουμε, αλλά θα γεμίσουμε με αυτά γυάλινα ή ξύλινα μπολ και θα τα αφήσουμε έτσι.
Σπορέλαιο ή σπρέι σιλικόνης
Θα πρέπει να αλείψουμε με αυτό το εσωτερικό του καλουπιού για να μπορέσουμε να αφαιρέσουμε το κερί χωρίς ατυχήματα. Άρα καλό είναι να έχουμε και ένα μικρό πινέλο ζαχαροπλαστικής. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σπρέι σιλικόνης.
Μολύβια
Θα χρειαστούμε για να κρατήσουμε το φιτίλι μακριά από τη σιλικόνη όταν χρειαστεί.
Έξτρα διακοσμητικά
Αποξηραμένα φύλλα, φρούτα ή καρποί δέντρων θα μπορούσαν προαιρετικά να «προσθέσουν» στο κερί μας.
Λαδόκολλα
Απαραίτητη για την καθαριότητα. Πριν ξεκινήσουμε, φροντίζουμε να στρώσουμε με αυτή όλη την επιφάνεια εργασίας.
Εκτέλεση
– Βάζουμε στο μεγάλο κατσαρολάκι νερό, στο μικρό την παραφίνη ή τα παλιά κεριά και τοποθετούμε το ένα μέσα στο άλλο. Προσέχουμε γιατί κανένα από τα δύο σκεύη δεν πρέπει να ξεχειλίσει. Αν έχουμε σκεύος μπεν-μαρί, λειτουργούμε με τον ίδιο τρόπο.
– Όσο διαρκεί η διαδικασία, μπορούμε να προετοιμάσουμε τα καλούπια, αλείφοντας τα με το σπορέλαιο ή ψεκάζοντας τα με το σπρέι σιλικόνης.
– Μόλις η παραφίνη αρχίσει να λιώνει μπορούμε να ρίξουμε μέσα όσα υπόλοιπα κεριών έχουμε, κομμένα σε μικρά κομματάκια. Τίποτα δεν πάει χαμένο. Ανακατεύουμε καλά και θυμόμαστε ότι μια καλή θερμοκρασία για την παραφίνη είναι οι 140°C.
– Όταν λιώσει τελείως μπορούμε να ρίξουμε μέσα τα αρωματικά, τις χρωστικές και ότι πρόσθετο έχουμε. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, εξασφαλίζουμε το ομοιόμορφο του κεριού.
– Χρησιμοποιώντας ένα γάντι κουζίνας, ανασηκώνουμε το δοχείο μεταφοράς μακριά από το νερό και ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα στα καλούπια, προσέχοντας να μην γεμίσουμε μέχρι επάνω.
– Καθώς η παραφίνη αρχίζει να σκληραίνει, φτάνει η ώρα του φιτιλιού. Δένουμε την μία άκρη σε ένα μολύβι και βυθίζουμε την άλλη βαθιά στο κερί, προσεκτικά. Τοποθετούμε το μολύβι στο στόμιο του καλουπιού και το αφήνουμε έτσι. Με αυτό τον τρόπο ξέρουμε ότι δεν θα πέσει το φιτίλι μέσα στο κερί. Αφού πήξει, κόβουμε το φιτίλι περίπου 2 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια του κεριού για να ξεχωρίζει.
– Καλό είναι να αφήσουμε την παραφίνη να κρυώσει καλά πριν προσπαθήσουμε να βγάλουμε το κερί από το καλούπι – 24 ώρες είναι αρκετές. Αναποδογυρίζουμε το καλούπι και το κερί -εφόσον έχουμε βάλει αρκετό σπορέλαιο νωρίτερα- θα γλιστρήσει εύκολα και άπλα.
Διακόσμηση
Από εκεί και πέρα, μπορούμε να συμπληρώσουμε τον στολισμό με οτιδήποτε θέλουμε. Μπορούμε να διακοσμήσουμε τα κεριά μας με ξύλα κανέλλας, φύλλα, σπόρους, κοχύλια, χάντρες και ότι βάλει η φαντασία μας. Ρίχνουμε τα διακοσμητικά μας μέσα στο κερί όταν αυτό έχει αρχίσει να πήζει. Αλλιώς, θα πάνε στον πάτο.
– Αν θέλουμε να είναι διακοσμημένο το κερί στα πλάγια, τότε θα πρέπει να βουτήξουμε τα πραγματάκια με τα οποία θα το διακοσμήσουμε, σε κερί και με αυτό τον τρόπο να τα κολλήσουμε στα τοιχώματα, πριν ρίξουμε μέσα το υγρό κερί.
– Για να βάλουμε glitter μέσα στο κερί μας μπορούμε να πασπαλίσουμε χρυσόσκονη την ώρα που κρυώνει το κερί!
– Για τα πολύχρωμα, θα πρέπει να λιώσουμε σε διαφορετικά σκεύη το κάθε χρώμα – ή στο ίδιο αφού έχει καθαριστεί καλά- και να ρίξουμε το ένα “επίπεδο” πάνω στο άλλο, αφού έχει κρυώσει το καθένα καλά.
Μικρά μυστικά
– Η παραφίνη είναι ιδιαίτερα εύφλεκτη και άρα επικίνδυνη στη φωτιά. Δεν την αφήνουμε μόνη της ποτέ.
– Δεν ρίχνουμε παραφίνη στον νεροχύτη, θα βουλώσει.
– Δεν ρίχνουμε ποτέ νερό σε φωτιά από παραφίνη.
– Χρησιμοποιούμε πάντα διπλό βραστήρα ή μπρίκι σε κατσαρόλα με νερό για να ζεστάνουμε την παραφίνη. Ποτέ δεν τοποθετούμε την παραφίνη κατευθείαν στην κατσαρόλα ή μόνη της σε θερμαντικές συσκευές.
– Αν η παραφίνη υπερθερμανθεί, οι αναθυμιάσεις της μπορεί να προκαλέσουν διάφορα αναπνευστικά προβλήματα, οπότε δεν το παρακάνουμε. Γι’ αυτό τον λόγο δεν θα ήταν άσχημη ιδέα ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής ώστε να είμαστε σίγουροι ότι η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 190°C που είναι και το όριο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κρατήσουμε την θερμοκρασία σταθερά κάτω από τους 190 βαθμούς °C για λόγους ασφάλειας.
– Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χάρτινα ποτηράκια για να λιώσουμε την παραφίνη στον φούρνο μικροκυμάτων.
– Αντί για ειδικά χρώματα, χρησιμοποιούμε κομμάτια κηρομπογιάς, ενώ αντί για καλούπια δοκιμάζουμε χαρτόνια από γάλα, χυμούς ντομάτας ή ακόμη και χυμούς.
Επιμέλεια – Επεξεργασία: Βεατρίκη Βίνος