Οι κάλτσες και τα “μυστικά” τους..

0
5726

 

Οι λάθος κάλτσες μπορούν να καταστρέψουν ακόμα και την πιο προσεγμένη εμφάνιση ή μπορούν να αποδειχθούν θαυματουργές για το στιλ!

oi-antrikes-kaltses-kai-ta-mistika-tous-ingolden.gr-colors

Οι κάλτσες προστατεύουν τα πόδια, τα κρατούν ζεστά και στεγνά και είναι μια μικρή λεπτομέρεια η οποία μπορεί να “καταστρέψει” οποιοδήποτε ντύσιμο, αν δεν επιλεχθούν προσεκτικά.

Οι αντρικές κάλτσες οφείλουν να είναι προέκταση του χρώματος του παντελονιού. Ιδανικά να λειτουργούν ως γέφυρα, συνδυάζοντας και τα δύο χρώματα. Ως προέκταση του παντελονιού προσφέρουν ύψος!  Μια άλλη ενδιαφέρουσα απόψη, είναι να συνδυάζονται οι κάλτσες με το χρώμα που έχει το πουκάμισο ή το πουλόβερ.

 

Υλικά:  

Οι βασικές πρώτες ύλες για την παραγωγή μιας κάλτσας είναι συνήθως βαμβάκι, μαλλί, νάιλον, ακρυλικό, πολυεστέρας, ενώ για μια πιο μαλακή υφή στο τελικό προϊόν χρησιμοποιούνται υλικά όπως μετάξι, λινό και κασμίρι.

Βαμβάκι
Οι βαμβακερές κάλτσες είναι ανθεκτικές, οικονομικές και ιδανικές για το καλοκαίρι ή για πόδια που όλο τον χρόνο ιδρώνουν εύκολα. Βέβαια, καθώς το βαμβάκι δεν διατηρεί τη ζεστασιά, δεν είναι κατάλληλες για το βαρύ χειμώνα. Είναι προτιμώμενο για τις πιο ζεστές εποχές. Οι βαμβακερές κάλτσες δεν πρέπει να είναι πολύ χοντρές και πρέπει να είναι καλής ποιότητας αλλιώς θα “μαζέψουν”.

Μαλλί
Οι μάλλινες κάλτσες είναι ό,τι πρέπει για τον χειμώνα καθώς κρατούν ζεστασιά στις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι ίνες από μαλλί διατηρούν το πόδι ζεστό και είναι ένα φυσικό αποσμητικό και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μάλλινες κάλτσες μπορούν να φοριούνται πάντα: από λεπτό μαλλί το καλοκαίρι και πιο παχύ τις κρύες εποχές. Οι συνθετικές ίνες, όπως μικρή ποσότητα λύκρας, κατά καιρούς προστίθενται στο μαλλί για να βελτιώσουν τη φόρμα και να βοηθήσουν τις κάλτσες να διατηρήσουν το σχήμα τους.

Κασμίρ
Το κασμίρ, όπως και το μετάξι, είναι συνώνυμο της πολυτέλειας. Είναι πολύ ζεστό και μαλακό, αλλά είναι δύσκολο να συντηρηθεί και χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί στα πλυσίματα. Οι κασμιρένιες κάλτσες είναι ό,τι πιο ζεστό και πολυτελές,  αλλά αν δεν σκοπεύουμε να πλυθούν στο χέρι καλύτερα μην τις αγοράζουμε, γιατί απλά θα πετάξουμε τα χρήματά μας.

Μετάξι
Οι μεταξωτές κάλτσες ήταν πάντα σημάδι κομψότητας. Οι μεταξωτές κάλτσες είναι η καλύτερη επιλογή για κοστούμια, μια που είναι λεπτές και κομψές, αλλά δυστυχώς είναι και ιδιαίτερα ευάλωτες.  Φοριούνται κυρίως με βραδινά κουστούμια. Ωστόσο, το μετάξι αναμιγνύεται συχνά με το μαλλί δημιουργώντας ένα υλικό το οποίο είναι κατάλληλο για το ντύσιμο business.

 

Ιεραρχία επισημότητας της κάλτσας:

Χρώμα: Όσο πιο σκούρες είναι, τόσο πιο επίσημες.
Λεπτές-Χοντρές: Όσο πιο λεπτές είναι, τόσο πιο επίσημες.
Υφή:  Όσο πιο λείες  είναι, τόσο πιο επίσημες.
Ραβδώσεις: Ακόμα και οι ραβδώσεις επηρεάζουν το βαθμό επισημότητας. Οι κάλτσες με ραβδώσεις είναι μια χαρά, αλλά να θυμόμαστε ότι όσο πιο φαρδιές είναι οι ραβδώσεις, τόσο λιγότερο επίσημη και λιγότερο κομψή θα είναι η κάλτσα.

Για παράδειγμα, με ένα βραδινό κουστούμι, οι κάλτσες πρέπει να είναι σκούρες, λεπτές και λείες χωρίς ραβδώσεις. Σαββατοκύριακο στην εξοχή οι κάλτσες θα πρέπει να είναι πιο παχιές και θα μπορούν  να έχουν πιο φαρδιές ραβδώσεις.

oi-antrikes-kaltses-kai-ta-mistika-tous-ingolden.gr-colors-man-socks

 

Tips

♦ Οι κάλτσες  πρέπει να έχουν το χρώμα που είχαν όταν τις πρωτο-αγοράσαμε. Δεν υπάρχει πιο αξιοθρήνητο θέαμα από τις ξεθωριασμένες κάλτσες.

♦ Τις τρύπιες κάλτσες δεν τις μαντάρουμε, ούτε τις κρατάμε για να τις φοράμε μέσα στο σπίτι. Τις τρύπιες κάλτσες τις πετάμε.

♦ Οι κάλτσες από πετσετέ ύφασμα φοριούνται αποκλειστικά και μόνο με τα αθλητικά παπούτσια.

♦ Οι υφές καλό είναι να βρίσκονται επίσης σε σχετική αρμονία. Ένα μάλλινο σακάκι δείχνει καλύτερο με μάλλινες ή κασμιρένιες κάλτσες, παρά με μεταξωτές ή βαμβακερές.

♦ Το σετάρισμα της κάλτσας αφορά αποκλειστικά και μόνο το χρώμα, ποτέ το print. Αν φοράμε ένα πουλόβερ με ρόμβους, σε καμία περίπτωση δεν ακολουθούμε το ίδιο μοτίβο στις κάλτσες.

♦ Οι κάλτσες πρέπει να είναι αρκούντως μακριές ώστε να μην φαίνεται το τριχωτό δέρμα. Ο κανόνας βασίζεται στην πεποίθηση ότι ένας τζέντελμαν δεν πρέπει να εκθέτει το γυμνό πόδι του χωρίς τη θέληση του.

♦ Τα νήματα που είναι μη απορροφητικά είναι μια από τις αιτίες της κακοσμίας των ποδιών γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγονται οι συνθετικές κάλτσες.

Οι κάλτσες καλής ποιότητας πλένονται ανάποδα.

♦ Το λάστιχο στην κάλτσα: Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στο λάστιχο της κάλτσας το οποίο θα πρέπει να είναι μαλακό κι ελαστικό έτσι ώστε να μην αφήνει σημάδια στο πόδι. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι που λόγω ζέστης υπάρχει ένα ελαφρύ, φυσιολογικό, πρήξιμο το λάστιχο θα πρέπει να είναι τέτοιας ελαστικότητας ώστε να προσαρμόζεται σε αυτή τη μεταβολή χωρίς να πιέζει. Στις χαμηλότερης ποιότητας κάλτσες, στο λάστιχο, χρησιμοποιείται κυρίως καουτσούκ, ένα υλικό πολύ ευαίσθητο στο πλύσιμο, αλλά και στις καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα στον ήλιο και στην υγρασία. Για αυτό και σε πολλές κάλτσες τα λάστιχα είναι ήδη ταλαιπωρημένα ή και χαλασμένα πριν ακόμη τις φορέσουμε. Θα πρέπει να προσέχουμε, εάν σιδερώνουμε τις κάλτσες να μην σιδερώνουμε και το λάστιχο γιατί αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος να το καταστρέψουμε.

 

Χωρίς κάλτσες:

oi-antrikes-kaltses-kai-ta-mistika-tous-ingolden.gr-colors-man-socks-sagionaresΥπάρχουν παπούτσια με τα οποία δεν πρέπει ΠΟΤΕ να φορούνται κάλτσες, ακόμη κι αν η θερμοκρασία είναι 10 βαθμοί κάτω από το μηδέν. Όπως για παράδειγμα τα παπούτσια σκάφους.

Ακόμη και απλά πάνινα sneakers, είναι καλύτερα χωρίς κάλτσες.

Όπως άλλωστε και για τα παπούτσια σκάφους, τα sneackers έχουν αθλητικό χαρακτήρα, ένα στυλ υπαίθρου  και ταιριάζουν πολύ σε ένα casual look χωρίς κάλτσες.

 

επιμέλεια – επεξεργασία: Α. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας