Μουσταλευριά, το γλυκό του Σεπτέμβρη

0
245

H μουσταλευριά είναι ένα υγιεινό, μυρωδάτο, παραδοσιακό γλυκό του Σεπτέμβρη, που  φτιάχνεται σε όλη την Ελλάδα. 
Όπως λέει και το όνομά της, η μουσταλευριά είναι ένα παρασκεύασμα με κύρια υλικά τον μούστο και το αλεύρι. Εν τούτοις η επιτυχημένη μουσταλευριά δεν πρέπει να μυρίζει καθόλου αλεύρι. Η αναλογία μούστος αλεύρι είναι αμφιλεγόμενη. Οι περισσότεροι λένε για πέντε μέρη μούστος – ένα αλεύρι. Επειδή όμως μέχρι να πήξει και να αποκτήσει τη σωστή υφή βράζει πολύ ώρα, μπορούμε να δοκιμάσουμε την αναλογία έξι προς ένα.

moustalevria-to-glyko-tou-septemvri-ingolden.gr

Υλικά:

–  5 ή 6 ποτήρια μούστο

–  1 ποτήρι αλεύρι

–  ½ κούπα καρύδι τριμμένο

–  ½ κούπα σουσάμι καβουρδισμένο και τριμμένο ελαφρά στο multi

–  2-3 ξύλα κανέλας  

 2-3 φύλλα αρμπαρόριζας – προαιρετικά

Για το γαρνίρισμα:  καρύδια χοντροκοπανισμένα  , σουσάμι , και κανέλα σκόνη.

 

Εκτέλεση:

1.  Βάζουμε τα 3 ποτήρια μούστο να βράσουν. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα ξύλα  κανέλας και τα φύλλα της  αρμπαρόριζας δεμένα σε ματσάκι.

2.  Διαλύουμε το αλεύρι στο μούστο που κρατήσαμε.

3.  Λίγο πριν πάρει βράση ο μούστος, αδειάζουμε τον χυλό  περνώντας τον μέσα από σουρωτήρι για να μην έχει καθόλου σβολαράκια  και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα των αυγών.

4.  Μόλις αρχίζει το μείγμα να κάνει φουσκάλες, αποσύρουμε από την φωτιά.

5.  Δοκιμάζουμε αν έχει την σωστή πυκνότητα ως εξής: Σε ελαφρά βρεγμένο πιατάκι αφήνουμε ελάχιστη ποσότητα. Αφενός πρέπει να ξεκολλά και αφετέρου, αν δημιουργήσουμε δρόμο με το κουτάλι, o δρόμος αυτός δεν πρέπει να κλείνει.  Όταν η υφή της είναι αυτή που πρέπει, βγάζουμε την κανέλα και την αρμπαρόριζα, ρίχνουμε το σουσάμι και το λεπτοτριμμένο καρύδι και ανακατεύουμε .

6.  Μοιράζουμε σε μπολάκια ή σε φόρμα και πασπαλίζουμε με το χοντροτριμμένο καρύδι, σουσάμι και λίγη κανέλα σκόνη. Σερβίρεται κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Μικρά μυστικά:

–  Μπορούμε να προσθέσουμε το χυμό ενός λεμονιού ή ενός πορτοκαλιού στο μούστο. Δένουν πολύ τα αρώματα και επιβάλλεται όταν τα σταφύλια είναι πολύ γλυκά.

–  Η μουσταλευριά είναι λένε πιο νόστιμη αν ο μούστος είναι από μαύρα σταφύλια και πιο εμφανίσιμη αν είναι από άσπρα. Έτσι καλό είναι να είναι ανακατεμένα.

–  Μπορούμε να πασπαλίσουμε τα μπολ με σουσάμι  και τριμμένο καρύδι πριν τα γεμίσουμε.

 

Πηγή: cretangastronomy.blogspot.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας