Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την Αρωματοθεραπεία;
Νιώθω ότι εκείνη ήρθε στο δρόμο μου με κάποιο μαγικό τρόπο. Από παιδί ήμουν αλλεργική με οτιδήποτε χημικό ερχόμουν σε επαφή από τα απορρυπαντικά σπιτιού, καλλυντικά προσώπου-σώματος ακόμη και με πολλά φάρμακα. Το 1990 έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο «Ερωτική βοτανολογία» του Γιώργου Καράμπελα. Άρχισα να πειραματίζομαι με βότανα κι αλοιφές που έφτιαχνα για να βοηθήσω τον εαυτό μου. Το βιβλίο αυτό σε κάποιο σημείο παρέπεμπε στο «Το άρωμα» του Πάτρικ Ζίσκιντ. Με συγκλόνισε, με γοήτευσε κι είπα εδώ είμαι, το άρωμα είναι κομμάτι του εαυτού μου. Κι άρχισα την εξερεύνηση. Πειραματίστηκα στον εαυτό μου αλλά και σε αγαπημένες φίλες μου που με εμπιστεύτηκαν και δοκίμαζαν τις αλχημείες μου με βότανα και καλές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα για φαγητό. Έφτασα σε κάποιο σημείο που πλέον ένιωθα την ανάγκη της επιστημονικής κατάρτισης πάνω στο αντικείμενο και μπαίνοντας στο ίντερνετ πέφτω πάνω στη σχολή εναλλακτικών θεραπειών, 5 λεπτά από το σπίτι μου… μαγικό! Το ένα έφερε το άλλο. Δυο χρόνια αρωματοθεραπείας με ανατομία, φυσιολογία, νοσολογία, ψυχολογία, υγιεινή, rejuvance, άλλη μια μαγική στιγμή στη ζωή μου και πολλά σεμινάρια. Ακόμη ερευνώ και πειραματίζομαι και θα συμβαίνει όσο ζω, η φύση άλλωστε έχει τόσα να μας διδάξει αρκεί να έρθουμε κοντά της με αγάπη και να την ακούσουμε.
Για τους αναγνώστες που δεν γνωρίζουν, τι ακριβώς είναι η Αρωματοθεραπεία;
Η Αρωματοθεραπεία, όπως δηλώνει και η ονομασία της είναι μια μορφή εναλλακτικής θεραπείας, που χρησιμοποιεί σαν μέσο θεραπείας τα αρώματα, για την ακρίβεια τα μίγματα αγνών αιθερίων ελαίων, τα οποία παίρνουμε με διάφορους τρόπους από το φυτικό βασίλειο. Στην ουσία είναι οι ορμόνες των φυτών. Κάτι ανάλογο δηλαδή με τις ανθρώπινες ορμόνες που παράγονται στο διάστημα όλης της ζωής μας και χωρίς αυτές δεν μπορούμε να ζήσουμε. Είναι ελάχιστες, μόλις γεμίζουν μια μικρή δακτυλήθρα. Κατ’ αναλογία, θα χρειαζόμασταν τουλάχιστον δέκα μεγάλα δοχεία άνθη πορτοκαλιάς για να πάρουμε μια μόνο δακτυλήθρα αιθέριο έλαιο. Και όπως οι αδένες μας παράγουν διάφορες ορμόνες που επιδρούν σε όλα τα συστήματα του οργανισμού μας, έτσι και ορμόνες των φυτών έχουν τη δυνατότητα να μας δώσουν διαφορετικά αποτελέσματα, αν χρησιμοποιηθούν σωστά. Διαφορετικά αιθέρια έλαια μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους σε συγκεκριμένες αναλογίες και διαλυμένες σε έλαιο βάσης ή αλκοόλ και εφαρμόζοντας στο σώμα μας με διάφορους τρόπους μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό μέσο αύξησης του γενικού σωματικού σφρίγους γιατί μια από τις ικανότητές τους είναι να αυξάνουν την παροχή αίματος προς τους ιστούς, γεγονός που βοηθά την αναζωογόνηση των κυττάρων αλλά και την καθαριστική δράση των λευκών αιμοσφαιρίων. Όπως όλες οι εναλλακτικές θεραπείες αντιμετωπίζει το κάθε περιστατικό με ολιστική προσέγγιση. Αυτό σημαίνει ότι δεν στεκόμαστε στα συμπτώματα, αναζητούμε την αιτία και στη συνέχεια στην πρόληψη της ασθένειας. Με τη χρήση διαφόρων μεθόδων και αιθερίων ελαίων η ολιστική αρωματοθεραπεία επιδρά αποτελεσματικά και ταυτόχρονα στο σώμα, το πνεύμα και την ψυχή. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η ασθένεια δεν προκύπτει ξαφνικά, τα αίτια κυρίως βρίσκονται στην κληρονομικότητα, αλλά περισσότερο στη διανοητική μας κατάσταση, στον τρόπο ζωής και τη διατροφή μας. Η Ολιστική Αρωματοθεραπεία απαιτεί ο δέκτης να συμμετέχει ενεργά και δεν είναι τόσο εύκολο, όπως το να παραδίδουμε το σώμα μας στο γιατρό και απλά να παίρνουμε τα φάρμακα που μας συστήνει. Οπότε δεν αναμένουμε μια απότομη θεραπεία. Συνδυάζεται απόλυτα με όλες τις άλλες θεραπείες, όπως είναι η ρεφλεξολογία, το shiatsu, ayurveda, το rejuvance και με όλα τα είδη μασάζ.
Πώς ξεκίνησε σαν μορφή θεραπείας και ποιες είναι οι ρίζες της;
Η αρωματοθεραπεία έχει μια πολύ παλιά και πλατειά ιστορία. Αν και ο όρος «Αρωματοθεραπεία» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από το Γάλλο φαρμακοποιό Rene-Maurice Gatlefosse το 1923 οι θεραπευτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στην αρχαία Ελλάδα η χρήση αρωμάτων και θυμιαμάτων έχει αποδειχθεί σε ανασκαφές Μινωϊκών τάφων στην Κρήτη, που χρονολογούνται πριν το 1500 π.χ. Στην Οδύσσεια ο Όμηρος (850 π.χ.) αναφέρει για το θυμίαμα στο ναό της Αφροδίτης στην Πάφο της Κύπρου. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο στο μαντείο των Δελφών, η Πυθία έφτανε σε πεδία έκστασης εισπνέοντας καπνούς θυμιάματος από φύλλα δάφνης και αλεύρι κριθαριού. Μεταγενέστερα στην Ελλάδα οι αρχαίοι φιλόσοφοι, πολυεπιστήμονες χρησιμοποίησαν τα βότανα για θεραπευτικούς σκοπούς. Πολύ σημαντικές πληροφορίες έχουμε από τον φιλόσοφο Θεόφραστο, μαθητή του Πλάτωνα και Αριστοτέλη, του οποίου σώζονται πλήρη μόνο δύο βοτανολογικά έργα. Στο ένα συγκεκριμένα «Περί φυτών ιστορίαι», που αποτελείται από 9 βιβλία, είναι περιγραφικό και δεν αναφέρεται μόνο σε φυτά που ανήκουν στη χλωρίδα της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Μέγας Αλέξανδρος κατά την εκστρατεία του είχε μαζί του καταρτισμένους ανθρώπους πάνω στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών, οι οποίες πληροφορίες έφτασαν στα χέρια του Θεόφραστου από το δάσκαλό του Αριστοτέλη. Το δεύτερο επίσης σημαντικό έργο του Θεόφραστου «Περί φυτών αιτίαι» , σε 6 βιβλία, έχει χαρακτήρα μάλλον φιλοσοφικό παρά περιγραφικό. Για τα δύο αυτά έργα του δίκαια έδωσαν στο Θεόφραστο τον τίτλο του πατέρα της βοτανικής. Ακόμη πιο παλιά οι αρχαίοι Αιγύπτιοι από το 3000 π.χ. περίπου έκαναν εισαγωγές αρωματικών φυτών (για τα αιθέρια έλαιά τους ) από μακρινές χώρες και τα χρησιμοποιούσαν για ποικίλους σκοπούς, όπως σε μαγικές και θρησκευτικές τελετουργίες, σαν προσφορά στους θεούς και για διάφορες θεραπείες. Τα χρησιμοποίησαν επίσης ευρέως σαν καλλυντικά καθώς και στη διαδικασία ταρίχευσης των νεκρών. Οι τοιχογραφίες στους τάφους τους μας άφησαν αρκετές συνταγές αρωμάτων, όπως το περίφημο kuphi, ένα μίγμα πάνω από 16 αρωματικών συστατικών, όπως ο άρκευθος, το κάρδαμο, η ακακία, η μέντα κ.α. αναμεμειγμένα σε πολτό που περιείχε πάνω από 25% ρητίνη. Τέλος στη Βίβλο, οι Μάγοι πρόσφεραν στο Χριστό μαζί με το Χρυσό τα δύο αιθέρια έλαια Λιβάνι και Μύρρο.
Τι θεραπευτικές ιδιότητες έχει;
Οι θεραπευτικές ιδιότητες των μιγμάτων των αιθέριων ελαίων λειτουργούν ολιστικά, τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά. Για να υπάρχει δηλαδή πλήρης αποτελεσματικότητα πρέπει η θεραπευτική δράση να επεκτείνεται και στα δύο επίπεδα, του σώματος και του πνεύματος. Τα αιθέρια έλαια έχουν αυτή τη «Θεϊκή» δύναμη να δρουν στο σώμα όσο και στο πνεύμα. Η διαδικασία τώρα, όταν παρασκευάζουμε ένα λάδι για μασάζ μαζί με αιθέρια έλαια και εφαρμόζουμε στο δέρμα, τα αιθέρια έλαια απορροφώνται γρήγορα από τον επιθηλιακό ιστό και μέσω του κυκλοφορικού συστήματος μεταφέρονται απευθείας σε όλο το σώμα. Εκεί μπορούν να επιδράσουν σε όργανα και συστήματα. Για παράδειγμα το χαμομήλι ή λεβάντα καταπραΰνουν (χαλάρωση) το νευρικό σύστημα, το δεντρολίβανο ή το μαύρο πιπέρι ενεργοποιούν το κυκλοφορικό σύστημα (τόνωση), το μάραθο ή ο άρκευθος έχουν απομονωτική επίδραση στο αίμα. Σε συναισθηματικό/ πνευματικό επίπεδο επιδρά διαμέσου της οσμής. Η αίσθηση της οσμής συνδέεται στενά με τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις. Η αντίδραση κάθε ατόμου στις διάφορες οσμές ποικίλει, αλλά χωρίς αμφιβολία τα έλαια μπορούν να βοηθήσουν διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις. Π.χ. ο ένας άνθρωπος μπορεί να λατρεύει τη λεβάντα γιατί του θυμίζει τα ωραία παιδικά του χρόνια που η μητέρα του αρωμάτιζε τα σεντόνια, για άλλον θα μπορούσε να μισεί τη λεβάντα γιατί του θυμίζει άσχημες στιγμές της παιδικής του ηλικίας. Συνοψίζοντας, η θεραπευτική δράση των μιγμάτων των αιθέριων ελαίων μπορεί να είναι Ορμονική, συναισθηματική/συγκινησιακή, χαλαρωτική/καταπραϋντική, αναλγητική, αντιαλλεργική, αντιφλογιστική, αντισηπτική, αντισπασμωδική, αποχρεμπτική, αντισηπτική (π.χ. περίπτωση κιρσών, μείωση αιμορραγίας κ.α.), αντιτοξική δράση, διουρητική, αντιπυρετική, αντιμυκητιακή, υπερτασική, υποτασική, τονωτική, εμμηναγωγική (εξισορρόπηση της εμμηνόρροιας), γαλακταγωγική. Θεαματικά αποτελέσματα έχουμε στο κομμάτι της αισθητικής.
Η Αρωματοθεραπεία έχει επιδράσεις και στο ψυχολογικό κομμάτι;
Όπως είπαμε και πιο πάνω θα πρέπει να θεωρήσουμε την αρωματοθεραπεία σαν τμήμα μιας ολιστικής θεραπευτικής προσέγγισης. Η συνδυασμένη δράση αιθέριων ελαίων δίνει ενδιαφέροντα αποτελέσματα στην καταπολέμηση του stress, που θεωρείται η ρίζα πολλών παθολογικών καταστάσεων. Μια ανησυχία και ανυπομονησία μπορεί να οδηγήσει σε σωματικές ασθένειες, που είναι ανάλογες με τις ιδιαίτερες προδιαθέσεις κάθε ατόμου. Είναι γνωστό ότι οι ορμόνες που παράγονται στο σώμα μας έχουν μια εξισορροπητική δράση και στις διάφορες συναισθηματικές/ συγκινησιακές καταστάσεις. Είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν ληθαργικές καταστάσεις με τη χρήση ενός μίγματος διαφόρων διεγερτικών ελαίων, π.χ. σε αρωματικό λύχνο ή στο μπάνιο. Ομοίως ένα χαλαρωτικό μπάνιο με ένα ή περισσότερα καταπραϋντικά αιθέρια έλαια μπορεί να είναι η πιο κατάλληλη ενέργεια στο τέλος μιας κουραστικής, γεμάτη stress ημέρας. Η δράση τέτοιων αιθέριων ελαίων δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε οικιακή χρήση. Υπάρχει σειρά ολόκληρη αιθέριων ελαίων που μπορούν να βοηθήσουν να διατηρηθεί το μυαλό καθαρό και να ενισχυθεί η μνήμη. Ένας αρωματικός λύχνος, π.χ. με δεντρολίβανο και βασιλικό στο γραφείο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος. Η χρήση χαλαρωτικών αιθέριων ελαίων βοηθάει στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και τη μείωση της πίεσης του αίματος. Για περιπτώσεις αϋπνίας, λίγες σταγόνες ενός από τα συνιστώμενα αιθέρια έλαια στο μαξιλάρι δρουν καταπραϋντικά και βοηθούν στον ύπνο. Εκτός από τις συνταγές που μετά από πειράματα έχει αποδειχθεί ότι λειτουργούν και εξομαλύνουν ψυχολογικές καταστάσεις, η μνήμη του αρώματος στον καθένα ξεχωριστά μπορεί να τον βοηθήσει σημαντικά π.χ. μπορεί το χαμομήλι να βοηθά σε περιπτώσεις πανικού αλλά αν το άτομο που το εφαρμόζει συνδέει την οσμή του με δυσάρεστες καταστάσεις στην ζωή του, παρόλο που τα συστατικά που αποτελείται φέρνουν ηρεμία και χαλάρωση, στο άτομο αυτό μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα, γι’ αυτό παίρνουμε ιστορικό πριν εφαρμόσουμε μια συνταγή. Υπάρχουν μίγματα που μπορεί να δώσουν αυτοπεποίθηση σε άτομα που τη χρειάζονται σε κάποια στιγμή π.χ. πριν από κάποια δημόσια ομιλία, συνέντευξη για εργασία και σε πολλές περιπτώσεις που δεν μπορούμε να τις αναφέρουμε όλες.
Τι είναι το Rejuvance και ποιες οι ιδιότητές του;
Είναι ένα ολιστικό, αναζωογονητικό μασάζ προσώπου και για την ακρίβεια εφαρμογή δυο κυρίως τεχνικών, οι οποίες ανανεώνουν και αναζωογονούν το πρόσωπο. Εφαρμόζονται σε καθαρό πρόσωπο, χωρίς τη χρήση καλλυντικών, χωρίς νυστέρι, είναι ανώδυνο και ευχάριστο. Δουλεύει σε τρία βασικά επίπεδα: Στο συνδετικό ιστό, στους μύες, στους μεσημβρινούς – ενέργεια. Δρώντας στο συνδετικό ιστό, τον απελευθερώνουμε από τα σημεία που έχει κολλήσει σε μυ ή οστό, έτσι το δέρμα αποκτά τη χαμένη του ελαστικότητα, σπαργή και σφριγηλότητα. Οι απαλές γραμμές φεύγουν και οι βαθιές απαλύνονται, γιατί οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης του συνδετικού ιστού έχουν απλωθεί, έχει φύγει η ένταση που υπάρχει στο συνδετικό ιστό και κατά συνέπεια στους μύες. Στο συνδετικό ιστό υπάρχουν αιμοφόρα αγγεία και ζελατινώδης μεσοκυττάρια ουσία, με την τεχνική αποσυμφόρησης του, έχουμε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος- αιμάτωση, παγιδεύεται με ευκολία το νερό, το Ο2 και τα θρεπτικά συστατικά που θρέφουν τα κύτταρα κι έτσι το δέρμα δείχνει υγιές, λαμπερό, ροδαλό και σαν να έχει γεμίσει από μέσα. Οι μύες έρχονται σε επικοινωνία με τον εγκέφαλο κάθε στιγμή, χρησιμοποιούμε λοιπόν δυο τεχνικές πάνω στους μύες που διεγείρουν τον εγκέφαλο κι αυτός με τη σειρά του στέλνει μήνυμα χαλάρωσης των μυών. Και τέλος δρώντας στους μεσημβρινούς και στα βελονιστικά σημεία, ελευθερώνεται η ενέργεια, η ροή γίνεται πιο αρμονικά, πράγμα που δίνει στο δέκτη ένα αίσθημα ευεξίας και χαράς. Οι 6 συνεδρίες που εφαρμόζονται στο δέκτη αποσυμφορίζουν και ενεργοποιούν όλον τον οργανισμό. Ιδιαίτερα σε έναν υγιή οργανισμό, που τρέφεται σωστά, αθλείται, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι θεαματικά. Κάποια από τα καταγεγραμμένα αποτελέσματα του rejuvance είναι ότι ηρεμεί το νευρικό σύστημα, η ροή της ενέργειας γίνεται πιο αρμονικά και μας δίνει αίσθημα ευεξίας και χαράς, αποφεύγονται οι πονοκέφαλοι και η ένταση στο κεφάλι, ηρεμεί το νου και επιδρά στις 5 αισθήσεις, βελτιώνεται η ποιότητα δέρματος, οι μύες αποκτούν καλύτερη τόνωση και ελαστικότητα, οι τοξίνες φεύγουν καλύτερα διαμέσου της λέμφου, έχουμε καλύτερο ύπνο, καλύτερη αναπνοή, ευκολότερο χαμόγελο, κ.α. Προσφέρει συγκινήσεις πολλές και στον θεραπευτή γιατί το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό στον καθένα γιατί έτσι κι αλλιώς όλοι είμαστε ίσοι αλλά τόσο διαφορετικοί. Στην κάθε συνεδρία δουλεύεται ξεχωριστό κομμάτι και πρέπει να ολοκληρώνονται μέσα στο μήνα, με συχνότητα 1 με 2 συνεδρίες την εβδομάδα. Η επανάληψη των 6 συνεδριών μπορεί να εφαρμοστεί μετά από 6 μήνες, στο διάστημα αυτό θα μπορούσε να γίνεται μια συνεδρία που θα είναι ένας συνδυασμός σύμφωνα με τις ανάγκες του δέκτη.
Εν κατακλείδι, γιατί να επιλέξει κανείς την Αρωματοθεραπεία σαν μορφή θεραπείας και όχι κάποια άλλη;
Δεν ταιριάζει σε όλους η αρωματοθεραπεία σαν μορφή θεραπείας, όμως σίγουρα είναι μέσα στη ζωή όλων μας από τα καλλυντικά μας, τις καραμέλες μας, τα γλυκά, τα φαγητά όλα έχουν οσμές και η οσμή είναι αιθέρια έλαια. Κάποια στιγμή στη ζωή μου συνάντησα έναν 60 χρονο κύριο ο οποίος μου εκμυστηρεύτηκε ότι μετά από μια αρρώστια που πέρασε έχασε την οσμή του. Στα φαγητά μπορούσε να αντιληφθεί το πικρό, το αλμυρό, το γλυκό, το ξυνό, είχε δηλαδή καλή την αίσθηση της γεύσης, αν του έκλεινες τα μάτια δεν ήξερε όμως τι τρώει. Με προβλημάτισε γιατί μπορεί η οσμή να μην φαίνεται από το περιβάλλον αλλά ο ίδιος ζούσε μια ζωή χωρίς αρώματα, τραγικό… Του σύστησα ότι κάποιο οσμητικό σοκ ίσως τον βοηθούσε π.χ. η μέντα είναι ένα ισχυρό αιθέριο έλαιο, τον έχασα όμως και δεν ξέρω τελικά τι έγινε. Μπορεί να επέλεξε ομοιοπαθητική ή άλλη εναλλακτική θεραπεία. Εγώ κάποια στιγμή στη ζωή μου χρησιμοποίησα ανθοϊάματα με την καλή μου θεραπεύτρια Δέσποινα, που με βοήθησε πάρα πολύ. Ποτέ δεν προσπαθώ να πείσω τι θα επιλέξει ο καθένας, γιατί αν δεν συμμετέχει ο ίδιος στη διαδικασία, δεν θα υπάρχει και θεραπεία.
Info